En udvendig isolering kan være en rigtig god idé, hvis man vil sænke varmeregningen, undgå træk, skabe et bedre indeklima og give huset en merværdi. Fordelene er altså til at få øje på, når vi taler om en udvendig isolering, som især kan være en fordel for ældre bygninger med en mindre isolering.

At isolere sit hus eller sit hjem er en af de mest effektive løsninger til at spare penge på varme- og elregningen, og samtidig er det blevet mere og mere populært at energirenovere sin bolig, herunder med en udvendig isolering. Flere og flere har fået øje på fordelene, og samtidig kan det gøres til en overkommelig pris.

En udvendig isolering er typisk en facadeisolering, en isolering af en ydervæg og en efterisolering af en ydervæg. Og en sådan isolering kan især være relevant i ældre huse, der har en isolering på eksempelvis kun 100 mm. Her er det oplagt at efterisolere med op til 300 mm. Og fordelene er mange, når du kaster dig ud i en udvendig isolering.

Fordele ved en udvendig isolering

 • Spar penge med en lavere varmeregning
 • Mindre træk
 • Forbedret indeklima
 • Forbedret komfort
 • Mindsker risikoen for fugt og svamp
 • En visuel forbedring
 • Huset bliver mere værd
 • Et almindeligt parcelhus kan sænke din varmeregning med 6-7.000 kr. om året

Ulemper

 • Det kan være nødvendigt at flytte nedløbsrør
 • Vinduer skal typisk fremrykkes og monteres på ny
 • Kan være en bekostelig affære, hvis du udskifter vinduer og døre ved samme lejlighed

En af de største fordele er, at man sparer penge på varmeregningen, men samtidig undgår du kuldebroer, boligarealet forbliver det samme og du mindsker risikoen for fugt og skimmelsvamp. Få 3 uforpligtende tilbud på isolering af huset udvendigt.

Hvordan foregår udvendig isolering?

Man kan enten vælge at pudse facaden op, men man kan også vælge at beklæde ydervæggen med træ. Vælger man en træbeklædning, bygger man et bærende skelet uden på væggen, man fylder skelettet med isolering, hvorefter man sætter beklædningen op.

Ønsker man i stedet at pudse facaden, bruger man et efterisoleringssystem med såkaldte isoleringsplader, der bliver sat på ydervæggen med skruer. Herefter pudser man pladerne, og væggen er færdig.

En facadeisolering og udvendig isolering udføres typisk af isolatører, entreprenørfirmaer og tømrerfirmaer.

Hvem kan få facadeisoleret?

De fleste huse kan få foretaget en udvendig facadeisolering, og det er især relevant for ældre huse fra 60’erne, 70’erne og 80’erne og selvfølgelig endnu ældre huse. Mange af disse huse er isoleret med 100 mm., og dem kan man med fordel isolere med 250-300 mm. isolering.

VIDEO: Sådan kan man bruge udvendig isolering

Kan man få tilskud?

Danske energiselskaber yder bl.a. tilskud til netop udvendig isolering, tilskuddets størrelse variere fra selskab til selskab, så det kan være en fordel at undersøge markedet lidt. Du kan læse meget mere om tilskud fra energiselskaberne hér.

Husk: Man skal altid undersøge, om man må udvide bygningen med en udvendig isolering, så man ikke kommer for tæt på matrikelgrænsen.

Når du vælger en facadeisolering kan det være en god idé at skifte vinduer og døre ved samme lejlighed, hvis de trænger til det. Derudover er det oplagt at foretage en sokkelisolering i forbindelse med en udvendig isolering. Således vil du få en totalløsning.

Alternativer til facadeisolering

Ønsker man ikke at kaste sig ud i en udvendig isolering, kan man som alternativ få udført en hulmursisolering, hvis man har en hulmur. Man kan også få lavet en indvendig isolering, men her skal man være opmærksom på, at man mister nogle af husets kvadratmeter.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

9 Kommentarer

 1. Som ejer af et gammelt hus (ca. 1900) skal jeg isolere en mur der fremstår meget ujævn. Alt andet lige kan jeg forestille mig at det bedre kan betale sig at opsætte en træramme på den eksisterende mur (snarere end at
  “rette” muren op) hvorpå isoleringspladerne monteres. Har i en ca. Kvm pris for en træramme? Er det billigere at dække den isolerede mur af med træplader eller at pudse den op?

 2. I glemmer at oplyse om, at ejendomsskat beregnes til ‘yderste mursten’ og at en udvendig isolering af den eksisterende facade vil medføre større skatter på huset!

 3. Isoleringen af ejendommen 150 mm nye vinduer alu
  Ca 500-600 kvadratmeter

 4. Hej .

  Opgiv venligst kvadratmeterpriser på plader med 10 og 15 cm tykkelse.

  MVH Niels
  Nyord BB
  24458157

 5. Jeg synes også det lyder meget dyrt. Jeg undrer mig også over de angivne tykkelser. 25-30 cm oven i en hulmursisolering giver det overhovedet mening i forhold til besparelsen og tabt lysindfald. Jeg har lige fået hulmurs isoleret std. 10-12 cm og tænkte en udenvendig isolering kunne tage de kuldebroer man får ved vinduer og der hvor man har brugt mursten som bindere (gammelt hus). Men med de priser tjener det sig da aldrig hjem – og en vægtykkelse på over 70 cm alt i alt vil give meget mørke stuer – lidt iglo agtigt.
  Jeg har andetsteds læst at en udenvendig isolering på 5 cm og 3 cm ved vinduerne vil give ca 30% besparelse på varmeregningen – hvis besparelsen stiger proptionalt med isoleringstykkelsen skal man jo have penge for at opvarme!!!. Korriger mig venligst hvis jeg tager fejl – med en pædagogisk forklaring. Efter oliekrisen i halvfjerdserne fik mange isoleret husene så grundigt at de ikke kunne ånde – jeg ved vi lærte meget, men vi er da ved at gå en anelse over gevind igen.

  • Hej Dahl,
   Tak, for din kommentar.
   Jeg ved ikke helt hvilken pris det er du referer til. Jeg kan ikke se nogen pris i artiklen? Det er korrekt at en facadeisolering kan have stor betydning for bygningen rent arkitektonisk, hvorfor at det selvfølgelig er noget man skal overveje grundigt (og i øvrigt også hente byggetilladelser til, hvis det bliver over en hvis tykkelse). Hvor meget en udvendig facadeisolering omkring vinduer kan betyde for din varmeregning afhænger af flere faktorer (vinduernes energiklasse, den eksisterende isolering osv.), så det kan jeg desværre ikke svare på.
   /Maria

 6. 1200,- pr. m2 er da ikke overkommelig, med den pris er du da hurtigt over 100.000 ved et hus.

Luk