Mange ældre huse har ikke hulmursisolering og har derfor et stort varmetab gennem ydermurene. Hulmursisolering er nemt og billigt at udføre og er tjent ind på 1-3 år. Indeklima og komfort bliver bedre, når klimaskærmen bliver tæt.

Energiforbedringer i vores boliger giver os en bedre økonomi, fordi vi sparer på varmeregningen, og samtidigt skåner vi miljøet ved at udlede mindre CO2. I Danmark står bygninger for hele 40 procent af vores samlede energiforbrug, så det er et oplagt sted at få foretaget energirenoveringer.

Derfor skal du hulmursisolere:

Der er mange forskellige slags energirenoveringer, du kan foretage dig, men en af de nemme og billige løsninger er en hulmursisolering.

Det er en god løsning, fordi den for det første er hurtig at få lavet, da det normalt kun tager en enkelt dag, og for det andet får du meget for pengene. Du kan se forskellen på varmeregningen med det samme, og din investering tjener sig hurtigt hjem, faktisk allerede i løbet af 3-5 år. Så en hulmursisolering er et rigtigt godt sted at starte.

Fordele ved hulmursisolering

 • Du sparer på varmeregningen
 • Du forbedrer din boligs energimærke
 • Du får bedre indeklima og komfort
 • Du forøger din boligs salgsværdi
 • Du skåner miljøet for CO2

Hvad er hulmursisolering?

De fleste huse i Danmark bygget før 80’erne er opført med en hulmur, dvs. en ydervæg der har et mellemrum mellem den yderste og inderste del af muren, altså mellem for- og bagmuren. Det er det hulrum, der isoleres ved en hulmursisolering.

Før i tiden isolerede man nemlig ikke hulmuren, og det betyder, at varmen ikke kan holdes fast inde i huset, men i stedet siver ud af ydervæggen, og samtidigt kommer der både træk og kuldestråling fra de utætte vægge. Det er faktisk først fra 1970, at der kom krav om hulmursisolering i forbindelse med byggeri af huse.

Selvom din hulmur blev isoleret ved opførelsen eller eventuelt efterisoleret på et senere tidspunkt, så er der ikke længere nogen garanti for, at hulmursisoleringen virker efter hensigten.

Tidligere blev der nemlig brugt isoleringsmaterialer, der ikke er tidssvarende i dag, så isoleringen kan i mellemtiden være enten sunket eller nedbrudt, hvilket betyder, at din hulmur i virkeligheden kun er sporadisk isoleret. Det kan fx være, hvis der dengang blev brugt leca-nødder eller diverse skummaterialer. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi dig at om-isolere hulmuren ved at få suget det gamle isoleringsmateriale ud og erstattet med et nyt.

Det er med andre ord en rigtig god idé at tjekke din hulmur og finde ud af, om du har et isoleringsproblem.

tjek

Sådan tjekker du din hulmur:

Men hvordan finder du så ud af, om du har brug for at hulmursisolere?

Før du sætter en ekspert på arbejdet, kan du selv prøve at undersøge det. For det første skal du finde ud af, om du overhovedet har en hulmur. Det skulle du være i stand til at afgøre ved at kigge på husets tegninger, men du kan også prøve at måle tykkelsen af din ydervæg, hvis den er muret. Er den tykkere end 24 cm, har du højst sandsynligt en hulmur, da murstenene i både for- og bagmuren tilsammen kun ville være omkring 21 en halv cm. På den måde kan du også få en idé om, hvor effektivt det vil være at få foretaget en hulmursisolering. Jo tykkere ydervæggen er, jo større er afstanden så mellem murene, hvilket betyder, at isoleringslaget kan blive tykkere, og dermed får du en større effekt.

Du kan også prøve at bore et hul i en af fugerne i ydervæggen og på den måde måle afstanden ind til bagmuren. Når du så er i gang med det, kan du samtidigt se, om der eventuelt ligger isolering i hulmuren og tjekke isoleringsmaterialet ved at hive lidt ud med en krog.

Termografisk billede

Men selvom du på den måde kan lave et indledende tjek og selv få en fornemmelse af, om du har et isoleringsproblem, skal du bagefter have fat i fagfolk og få det ordentligt undersøgt, fx med termografering.

Med termografering bruges der et varmefølsomt kamera, et såkaldt termografi-kamera, hvor man tydeligt kan se, hvor varmen slipper ud af huset, og om der er brug for en hulmursisolering. Du skal bare vide, at der mindst skal være 12 graders forskel på temperaturen udenfor og indenfor, når det gøres, så det kan du typisk kun få gjort fra november til april.

Få fat i en isolatør

Både de grundige forundersøgelser og selve isoleringsarbejdet skal udføres af fageksperter, og du må ikke selv gøre det. Det kræver nemlig både erfaring og specialudstyr, så du skal have fat i en autoriseret isolatør.

Det er altid en god idé at indhente flere tilbud, før du går i gang med et stykke arbejde, så vi vil anbefale, at du udfylder denne formular, så du gratis kan få tilsendt 3 tilbud fra isolatører.

efterisolering

Hvordan udføres en hulmursisolering?

En af grundene til, at hulmursisolering er sådan en populær energirenovering, er blandt andet, fordi det er en nem løsning, der er meget hurtig at få lavet i forhold til nogle af de større og dyrere løsninger.

Det er et ret simpelt indgreb, der normalt kun tager 1 – 2 arbejdsdage at få gjort færdigt alt efter arealets størrelse og isoleringsmaterialet, der vælges.

Sådan hulmursisoleres der:

 • Din isolatør borer huller i udvalgte fuger jævnt fordelt på ydermuren.
 • Isoleringsgranulatet blæses ind i hulmuren, til den er fyldt op.
 • Hullerne i fugerne fyldes ud igen.

Så nemt gøres det, og når hulmursisoleringen er fuldført, kan du næsten ikke se det på din mur. Faktisk prøver de fleste isolatører at ramme fugernes oprindelige farve så godt som muligt, når de laver fugemassen til at dække hullerne med. Når det lykkes, er det næsten umuligt at se indgrebet bagefter.

reperation-af-fuge

Isoleringsmaterialer

Når du skal hulmursisolere, er materialet altid i granuleret form, så det nemmere kan blæses ind. Det vil sige, at det er i kornet form eller i meget små stykker. Der er mange slags materialer at vælge imellem, og de traditionelle, mineralske isoleringsmaterialer, som fx stenuld og flamingo, har de senere år fået selskab af alternative materialer, der typisk er organiske, som fx papiruld.

Du kan læse meget mere om hulmursisolering med stenuld, flamingo og papiruld her på vores andre sider.

Fælles for materialerne er, at de leder varmen dårligt og er modstandsdygtige over for fugt. De organiske materialer anses for at være mere miljøvenlige, fordi de belaster miljøet mindre både ved deres fremstilling og ved deres bortskaffelse. Men da de er forholdsvis nye materialer, kender man ikke helt så meget til deres egenskaber og levetid i forhold til de traditionelle materialer, der har været brugt i årtier af byggebranchen.

Hvad skal du give for en hulmursisolering?

Prisen afhænger selvfølgelig af arealet på husets hulmur, og hvilket materiale du vælger. Men det anslås, at en hulmursisolering koster mellem 10 – 30.000 kr. og oftest et sted derimellem.

Hvis vi for eksempel ser på et almindeligt, dansk parcelhus, der er bygget i 60’erne og 70’erne, er husets størrelse gerne på 120 m2. Det giver et hulmursareal på omkring 70 m2, og der vil prisen typisk ligge under 15.000 kr. inkl. moms.

Men det kommer også an på, hvor i landet du bor, for selve arbejdslønnen gør en stor forskel. Den udgør ca. 30-45 % af fakturabeløbet, så hvis du bor i hovedstadsområdet, bliver det ofte dyrere, end hvis du bor i en anden landsdel.

Læs også: Hvad koster hulmursisolering og Pris pr. m2

Hjælp til udgiften

Når du hulmursisolerer, er det en energiforbedring, og derfor kan du få hjælp til udgiften.

Der er forskellige slags finansieringsmuligheder, du kan benytte dig af.

 • Håndværkerfradraget
 • Energitilskud fra energiselskaberne
 • Energilån i banken

Håndværkerfradraget

Håndværkerfradraget, som officielt hedder BoligJobordningen, blev genindført for hele 2016-2017 for håndværksydelser, der har grønt sigte.

Der kan du få fradrag for arbejdslønnen på op til 12.000 kr. per person om året. Det gælder også for hjemmeboende børn, der er fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor du hulmursisolerer. Så hvis I er to voksne i husstanden med et myndigt barn, kan I få et fradrag på op til 36.000 kr. for arbejdslønnen.

I praksis betyder det, at du får ca. 100 kr. tilbage af SKAT for hver 300 kr., du betaler i arbejdsløn. Og da arbejdslønnen netop er en stor del af omkostningen for en hulmursisolering, er det værd at tage med i beregningerne.

Energitilskud

Det er desværre ikke muligt at få energitilskud til hulmursisolering.

Energilån

Flere og flere banker tilbyder særlige energilån, der er målrettet energirenoveringer.

Nu er en hulmursisolering jo ikke den dyreste eller største form for energiforbedring, så det bliver sikkert ikke relevant for dig i denne omgang. Men hvis du bagefter har fået blod på tanden og kunne tænke dig at fortsætte med mere omfattende tiltag, kan sådanne lån være en stor hjælp. De er anderledes end almindelige banklån ved, at renten er væsentligt lavere, typisk mellem 4 – 6 %, og der er et loft på 250.000 kr. Kravet for at få sådan et særligt energilån er selvfølgelig, at tiltaget energioptimerer din bolig.

Det kan betale sig at hulmursisolere

indblaesning-e1473757250619

Det, der er så godt ved en hulmursisolering, er, at det er en forholdsvis billig energiforbedring i forhold til alt det, du får for den. Du sparer penge på varmeregningen med det samme, som gør, at din investering hurtigt er tjent hjem samtidig med, at du nyder den øgede komfort i huset.

Men der er også en andel fordel. Nemlig at isoleringen gør huset nemmere at sælge.

Alle huse skal have et gyldigt energimærke, når de bliver sat til salg. Energimærkningen viser blandt andet, hvor godt eller dårligt huset er isoleret, og hvor stort varmeforbruget er, beregnet ud fra dets isoleringsevne. Når du hulmursisolerer, rykker dit hus op i energiklasse og får et bedre energimærke, der gør det nemmere at sælge.

Vi formidler gerne kontakten til dygtige isolatører, der giver tilbud på din opgave. Kontakt os ved at klikke på knappen, så modtager du tre uforpligtende tilbud på din hulmursisolering.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

175 Kommentarer

 1. Hi , mit his mangler efterisolering

 2. Hej
  Super god side med meget relevant information.
  Den eneste ting jeg sidder tilbage med er; hvornår virker det?
  Kan det mærkes allerede samme dag det bliver skudt ind, eller skal det lige “finde på plads”?
  Mvh Mette

  • Hej Mette

   Tak for din kommentar og dejligt at høre, at du kan bruge informationerne om hulmursisolering. Efter hvad jeg har læst mig frem til, så kan varmebesparelserne mærkes fra den dag, du får efterisoleret din bolig.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 3. Hej
  Vi bor i en “murermester villa” fra 1928. Har en hulmur på 8 cm
  Hvilken isolering er bedst at bruge hértil…..?
  Det virker lidt som om, at det er et spørgsmål om “tro”.. hvilken materiale som er mest anvendelig.
  Ønsker jo ingen skader på hus
  Bindinger , øget risiko for skimmelsvamp , fugt…..

  1. Firma vi har haft til tilbud siger papiruld..

  • Hej Michael,

   Vi er desværre inhabile i forhold til at anbefale et materiale fremfor et andet.
   Hvis du gerne vil have andre øjne på sagen, er du velkommen til at indsende din opgave via vores formular:
   https://www.energihjem.dk/tilbud/

   Jeg håber, at du finder frem til en god løsning.

   Venlig hilsen,
   Jakob – Energihjem.dk

 4. Vi har absolut ikke ændret vaner hvad det angår. Termostaterne både på radiatorerne såvel som på FJV enheden står hvor de stod. Genboen der også fik isoleret udviser præcis samme mønster som vi oplever. Vi skulle have sparet 7 MWh ud af ca. 21 MWh så meget har vi umuligt brugt mere.

  • Stefan Sander Grods - Svar

   Hej igen Jan,

   Det lyder som en mærkværdig sag. Selvom du har fået en bekendt til at se på billederne af thermografien, vil mit sidste bud være at få en ekstern isoleringsrådgiver ud, som kan finde en løsning på problemet.

   Rigtig god weekend.

   /Stefan – Energihjem.dk

 5. Stefan. Tak for svar. Efter at jeg konstaterede den manglende effekt af isoleringen kontaktede jeg firmaet, som foretog thermografi. Jeg sendte billederne til en bekendt med forstand på det, som mente at det så fint ud.
  Hvad kan forklaringen mon være?

 6. Mit EPS hulmursisolering fra maj 2016 har været virkningsløst. FJV forbruget er uændret. Det er murstensmure med 100 mm hulrum. Hvordan kan det lade sig gøre?

  • Stefan Sander Grods - Svar

   Hej Jan,

   Der er desværre mange der har fået lavet isoleringsarbejde, som ikke lever op til kravene og som ej heller giver en lavere varmeregning.
   Dette er en meget omdiskuteret problematik, som Kontant på DR bl.a. har set efter i sømmene.
   Da hulmursisolering ikke er noget man kan se, som eksempelvis tømrer- eller murerarbejde, er det svært at kontrollere hvor godt arbejdet er udført. Det har resulteret i, at mange danskere desværre har betalt mange penge for at få isoleret deres huse med “varm luft” de sidste år.
   Mit bedste bud er at få en rådgiver ud, for at kontrollere om isoleringen er udført tilstrækkeligt.
   Allan Moeskjær, som er formand for Parcelhusejernes Landsforening, anbefaler kraftigt, at man får en rådgiver ud, selvom det koster penge.

   Jeg håber du finder en løsning, eller som minimum en årsag.
   Rigtig god dag.

   /Stefan – Energihjem.dk

 7. Hej 🙂
  Jeg har fået to tilbud, hvoraf den ene anbefaler Neopor og den anden papiruld (dyrere tilbud). Ham der anbefalede Neopor sagde, at de også kunne isolere med papiruld, men at det absolut ikke kunne anbefales. Hvad skal man gå efter? Synes ikke at der er meget at finde om de to typer i forhold til hinanden på nettet..
  Kan I hjælpe?

 8. Hej

  Jeg har et hus fra 1973, hvor der er fugt og begyndende svamp på væggene ved vinduerne. Nu har jeg revet noget af væggen ned ved vinduerne og kan se at der ikke er hulmursisoleret eller i hvertfald MEGET gammelt og faldet helt sammen. Jeg kan mærke at det i den grad trækker ved de huller jeg har lavet.

  Der er kun omkring 1 cm mellem ydermur og indermur. Der sidder mørtelklatter rundt omkring i hulrummet.

  Er dette årsagen til mine fugtproblemer omkring vinduerne?

  Vil hulmursisolering udbedre/afhjælpe mine fugtproblemer omkring vinduerne?

  mvh
  Dan

  • Hej Dan
   Grunden til, at det trækker kan være fordi isoleringen over tid er faldet sammen eller har mistet isoleringsevnen, hvis huset i lang tid ikke er blevet efterisoleret. Hvorfor fugtproblemerne er opståede, bliver du nok nødt til at få en fagmand til at kigge på, for at få et fyldestgørende svar. Men ang. spørgsmålet om, hulmursisoleringen kan afhjælpe fugtproblemet bør man være obs på, at en korrekt udført hulmursisolering normalvis ikke vil medføre fugtproblemer, men det kræver, at der ikke er eksisterende fejl på huset, som giver fugten. Det kan fx være hvis der er problemer med dampspærren, eller hvis der trænger fugt ind udefra. I dit tilfælde ville jeg derfor rådføre mig hos en fagmand, ang. fugtproblemerne, så du kommer problemet til bunds inden du efterisolerer væggen.
   /Toke – Energihjem.dk

 9. Hej.

  Vores hus fra 1898 er blevet hulmursisoleret for 1 år siden, og der for jeg af vide at vore gavle var fuldmuret og ikke havde hulmur. Da jeg så her for 2 uger siden skiftede vinduer i huser, viser det sig så at der er hulmur, dog kun en ca. 5 cm. Jeg har efterfølgende ringet til det firma som har udført arbejdet, og spurgt dem hvordan det kan være jeg er blevet fejlinformeret. De siger så at det granulat de bruger (RockWool) ikke kan indblæses i hulmur under 5-6 cm er dette rigtigt, eller?

  Ser frem til at høre fra jer.

  Mvh Allan

 10. Hvis i påtænker en hulmurs isolering er vigtig at undersøge om der er diverse rester af mørtel og brokker i bund af hulmur, brug en isolatør , der udsteder attest, på det udførte arbejde, gå ind på Byg-Erfa og læs omkring hulmursisolering.

 11. Hej med jer
  Min datter og svigersøn bor tilleje i en villa fra 1966
  Alle ydervæg er kolde der lugter af mug..
  Der har tideliger været skimmelsvamp i på flere ydervæg
  Det skulle være bragt i orden.
  Nu har de opdaget skimmelsvamp på en anden væg nede langs panel og 30 cm op..
  Teknisk forvaltning kommer ud men kan ikke måle noget fugt, så det må være beboerne..
  Jeg søger højt og lavt for at finde det endelige problem .,
  Jeg tænker at der er fugt/skimmelsvamp i hulmur, der mangler fuger rigtig mange steder.. Udlejer vil ikke undersøge det men har planlagt at der skal hulmursisolerin, tænker lidt at hvis man bare gør det så er der for alvor et problem.. Kan fugt i hulmur måles igennem vægen indefra ?
  Håber meget i sender et svar..
  På forhånd tak fra en bekymrede mor

  • Hej Jane
   Skimmelsvamp opstår ganske rigtigt pga. fugt og vil blive ved med at vende tilbage sålænge fugtniveauet i huset er for højt. Hvad angår hulmursisolering, så bliver huset bedre isoleret, og dermed ‘tættere’ – af den grund er det vigtigt, at man sørger for at få en dampspærre installeret og desuden lufter ordentligt ud hver dag. Jeg synes dog, at I måske skal overveje at kontakte en fagmand, for hvis det lugter af mug i boligen, kan det godt være tegn på skimmelsvamp. Jeg håber I finder årsagen og får løst problemet.
   /Toke – Energihjem.dk

 12. Hej, vi har et hus fra 1974. Det er født med 75 mm hulmursisolering, det er et teglstenhus. bagmuren har jeg svært ved at læse, hvad den er lavet af, måske 10 cm cagbet?? Mit spørgsmål er, kan det betale sig, at efterisolere, og hvis ja – hvad er det bedste at bruge. Vi har haft en ude og kigge med et kamera, vedkommende siger de kan komprimere det gamle og fylde nyt i, han anbefaler Supafil 34 fra Knauf.
  Hvad siger i?

  • Hej GP
   Det kan helt sikkert godt svare sig at efterisolere, hvis hulmuren på 75 mm ikke er blevet efterisoleret siden huset blev bygget. Hulmursisoleringen fra den gang er givetvis faldet sammen over årene, og derfor mindre effektiv. Desuden er 75 mm isoleringen i den lave ende, ofte vil man i dag isolere 150-200 mm hvis muligt. Jeg kan ikke specifikt sige, at du skal vælge det ene frem for det andet, men jeg vil dog anbefale, at du får indhentet flere forskellige tilbud på isoleringen. Dermed kan du fået sammenligningsgrundlag over, hvilke muligheder og hvilket prisleje en hulmursisolering ligger i. Du er velkommen til at benytte Energihjem.dk’s opgaveformular, og så indhenter vi gratis tilbuddene for dig. Den finder du her: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   /Toke – Energihjem.dk

 13. Hej Henrik.
  Der skal være ventilation mellem isolering og tag, det er ligegyldig, om det er papiruld, eller andet produkt, Jeg monterer en tynd plade ned af skråvægge, og blæser Rockwool granulat under, og pladen bliver der, så kan det ventilere, som regel kan det lade sig gøre.
  Hilsen Aut. Rockwool Isolatør Karl Erik Lund

 14. Hej energihjem.
  Jeg kan på et af ovenstående billeder se noget der til forveksling ligner at der bliver fyldt papiruld ned i hulrummet mellem tagryg og skråvæg.
  Er der en måde at gøre det på, så ventilation af ulden bevares, eller er det ligegyldigt?
  Jeg har nemlig solceller på mit tag, så jeg ville naturligvis gerne slippe for at tage tagpladerne af, hvis muligt. Men isolering mangler jeg.
  Hilsen Henrik

  • Hej Henrik,
   Tak, for din henvendelse. Jo, du har helt ret i, at det er papiruld du ser på billedet. Man kan isolere med papiruld i alt fra hulmur, til loft, til gulve, etageadskillelser eller skunkrum. Der findes forskellige løsninger, der kan sikre optimal ventilation, når du får blæst papiruld ind. Jeg vil anbefale dig at rådføre dig med en isolatør, som har set din loftkonstruktion for en optimal løsning. Hvis du ønsker tre uforpligtende tilbud på isolering, så er du velkommen til at indsende en opgave her: https://www.energihjem.dk/tilbud/
   //Maria – Energihjem.dk

 15. Jeg har isoleret mit loft med papiruld or har været meget tilfreds. Nu har jeg min stueetage, som er en helstensmur, dvs ingen isolering. Jeg vil gerne have stenene rå, så spørgsmålet er at hvis det viser sig, at varmeregningen bliver alt for stor, kan jag så isolere væggene direkte med papirmåtter og hvor tyndt kan de fåes. Det er et ret lille rum, så jeg vil nødig af med pladsen.

  • Hej Bente
   Hvis jeg forstår dig ret, så er du interesseret i at isolerere indefra, så du kan bevare husens ‘rå mur’ udvendig? Hvis der er hulrum i muren, kan du naturligvis få lavet en hulmursisolering, men det antager jeg, at der ikke er, ud fra dit spørgsmål. Hvis du isolerer væggene med papirmåtter, kan det givetvis hjælpe lidt, men der kan opstå problemer både mht. fugt og kuldebroer i ydervæggen, hvis der ikke er isoleret på den rigtige måde. Du skal nok forvente, at der skal være omkring 200 mm isolering af ydervæggene, hvorfor det uundgåeligt vil tage lidt af pladsen i rummet. Men det er nok uundgåeligt, hvis der skal isoleres ordentligt.
   /Toke – Energihjem.dk

 16. Hej. Vi har et parcelhus fra 1962. Vi har overvejet at hulmursisolere det og har også haft isolatør ude og give et tilbud. Imidlertid fik vi i sommer skiftet vores tag. Tømreren som gjorde det kunne se ned i hulmuren. Han mente, at der i hulmuren lå så meget gammelt mørtel, at vi ved hulmursisolering ville risikere kuldebroer. Vi fik derfor lagt ekstra isolering på loftet. Synes bare stadig huset er koldt. Hvad mener I? Er hulmursisolering en dårlig ide? Vh Lotte

  • Hej Lotte,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører med stor erfaring indenfor isolering. Han fortæller at I bør hulmursisolere, hvis I stadig synes at der er koldt i boligen. Mørtel i hulmuren burde ikke være et problem, mener han. Hvis I beder om tilbud på hulmursisolering, så kan I få konkret rådgivning fra isoleringsfirmaet om, hvilken løsning, der er den bedste.
   Jeg håber at I finder en løsning, så I igen kan få varme i huset.
   /Maria

   • Hej Lotte.
    Har isoleret i snart 40 år som aut. rockwool indblæser, når vi kommer ud til et hus, undersøger vi om der affald i bund af hulmur, det renser vi ud ved at tage sten ud i bund af hulmuren, og renser den vej, det er vigtigt at få for kuldebroer som kan give kondensfugt indv. og det hjælper ikke at bruge et produkt, som nogle mener kan transportere fugt, der er kun den hårde vej.

 17. Hej. Vi har et hus fra 1943, som blev hulmursisoleret i 1979 med Rockwool og det har vi et certifikat på, men murerne er nu helt tomme. Vi har haft murbier og derfor skiftet fuger – og der er slet intet tilbage – ved I hvad det kan skyldes?
  Vi overvejer papiruld, men har læst, at murbindere ruster pga det stof papiret er behandlet med! Er det et problem I er bekendt med?

 18. Hej

  Jeg bruger google chrome samt min mand har MAC (safari), ingen af os kan se jeres “INDHENT TILBUD” – side, den er ganske enkelt blank. Min mand siger det er jeres hjemmeside der er en fejl på (noget om det en iframe uden noget i), men hvis nogen kan få den frem med en anden browser – så jeg lydhør!

  Er der nogen chancer for dette bliver lavet i nær fremtid ?

  Jeg skal bruge et tilbud og vil foretrække jeg kan få tre på engang.

  • Hej Heidi,
   Tak, for din henvendelse.
   Jeg beklager, at vores side med “indhent tilbud” var nede. Vores IT-afdeling har rettet op på fejlen, så det er igen muligt at indhente tilbud. Du skal have tak for, at du gjorde os opmærksomme på fejlen.
   Vi glæder os til at modtage din byggeopgave.
   /Maria

 19. Hej vi har ca 5 cm hulmur kan det betale sig at få det isolert eller bliver det for tyndt ?

  • Hej Rene. Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores samarbejdspartnere, Papiruld Danmark, som fortæller at I burde få noget ud af en hulmursisoering, selvom der ‘kun’ er tale om 5 cm. Ifølge vores samarbejdspartner vil I opnå en besparelse på ca 50 kwh og samtidig vil I selvfølgelig også opleve en øget komfort.
   Du er velkommen til at indhente 3 uforpligtende tilbud på din isoleringsopgave her: https://www.energihjem.dk/tilbud/
   /Maria

 20. Risikoen for fugt i vægen med følge skader hvis du bruger papirisolering. det eneste produgt du bør bruge er EPS (flamingo) dog er lamda værdien ikke helt 0.038 i granuleret form, det er en værdi der kun gælder for plader.
  der findes en grafitbelagt flamingo som heder neopor, den har den bedste værdi og de bedste egenskaber til hulmursisolering. Så min kollega fra Hulmursexperten har helt ret… brug kun flamingo i vægen, så slipper du for at risikere følge skader som skimmelsvamp.

  KKS Isolering

 21. Hejsa,

  Jeg har fået at vide at det er noget skidt at hulmursisolere gamle huse med fundamenter af sylsten/kampesten da fugt vil trække op i isolering og dermed vil der være risiko for skimmelsvamp.

  Mit hus er dobbeltmuret hus med hulmur på ca. 8 cm. fra 1900.

  Er der noget om snakken?

  • Hej Rune,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører, som fortæller mig, at det er korrekt, at der i områder med risiko for fugt kan forekomme dette problem, hvis der ikke er noget murerpap. Leverandøren foreslår derfor at I isolerer den nederste del med 20 cm lega eller flamingokugler. Og dernæst fylde resten op med papiruld.

  • Flamingo er kapilærbrydende og suger ikke fugt. Lecanødder
   har en lamdaværdi på ca 80-100, og flamingo ca 38.
   Så brug kun flamingo i hele hulmuren, så er du sikker på der ikke kan trække fugt op. Hvis du bruger flamingo til de nederste
   20 cm risikere du at flamingoen bliver blæst væk når der isoleres med papir oven på.

   mvh Jan
   Hulmursexperten.

 22. Godt at høre elektriker – og du har ret.
  Du vil opleve det samme med træfiberuld
  Forskellen på papirisolering og Træfiber er
  Følgende; Træfiber har en naturligt indehold af lignin som forhindre råd, det har papirisolering ikke og er derfor tilført salte heriblandt bor salte.

 23. Til de folk der er i tvivl om kvaliteten af Papiruld, kan jeg som elektriker varmt anbefale det. Jeg har efterhånden gået på en del lofter der har fået efterisoleret med papiruld, og sammenligner det med stenuld granulat, der også bliver sprøjtet ind som papiruld. Når man går rundt i stenuld, synker det. Det gør papiruld ikke. Stenuld klør, det gør papiruld ikke. Når der er rodet rundt efter loftdåser under isoleringen, er det meget nemt at få papiruld på plads igen, og det slutter 100% tæt hver gang, så kuldebroer undgåes. Det gør det hurtigere for os at blive færdige. Jeg kan kun sige:
  Papiruld – Ja tak. 🙂

  Hilsen elektrikeren.

 24. Hej Anna,

  Jeg har et hus fra 1934 der er et bindingsværkshus med forskalning hvorefter der er bygget koksvægge op omkring. Der kan således godt sprøjtes hulmursisolering ind i væggen men vil det have en betydning ift bindingsværket? Tænker på om det kan gå i forrådning hvis det ikke får luft?

  Det bille være dejligt om man kunne hulmursisolere, da det er min formodning at det kunne være noget varmere om vinteren ligesom det vil kunne ses på varmeregningen.

  mvh Claus

 25. Hej Anna

  Lidt hurtigt og måske ikke særligt brugbart svar til jer fra Maria – problemet med at hulmurs isolere jeres vægge er at man ikke kan afgrænse det til jeres lejlighed.
  Så i jeres tilfælde kunne det måske give mening at isolere indvendigt.

  Henrik A

 26. Jeg bor i en hjørnelejlighed på 5.sal (sidste) og her er meget koldt i vintermåneder. I køkkenet, hvor der er ingen opvarmning er der på nuværende tidspunkt 11 grader. Da det er andelslejlighed mener vi ikke, at det er vores ansvar at isolere bygningen, men det mener vores bestyrelse og vi er kommet til det punkt hvor vi dels er trætte af at diskutere vores rettigheder og af at skulle sidde under dynen når vi skal være i stuen. Vil I vurdere, at det godt kunne betale sig at hulmursisolere og hvor meget vil det koste? Lejligheden er på 170m2 og der er tale om muren mod gaden og et mindre parti mod gården. MVH, AN

  • Hej Anna,
   Tak, for din henvendelse. Det lyder godt nok som om, at der er koldt i jeres lejlighed. En hulmursisolering er meget ofte en god og rentabel løsning. Der er mange faktorer at tage højde for i forbindelse med isoleringen, men en hulmursisolering er typisk tilbagebetalt efter allerede 2-4 år. Ønsker du gratis tilbud på din hulmursisolering kan du indsende din opgave her og få 3 uforpligtende tilbud fra vores udvalgte leverandører. Jeg håber at I finder en løsning på jeres kuldeproblemer.

 27. Jeg er i en lignende situation som Paw ovenfor. Jeg har sjovt nok også et hus som er bygget i 1935, men ved dog at der er foretaget en hulmursisolering for en del år den (ca. 15).
  Jeg er i tvivl om hvorvidt denne isolering stadig er effektiv eller om den er “faldet sammen”.
  Vil det være muligt at efterisolere – groft sagt “fylde oveni” den gamle isolering, og kan jeg efterfylde med et hvilket som helst isoleringsmateriale?
  Jeg gætter på at der er isoleret med EPS-materiale – men er ikke 100% sikker.

  • Hej Per,
   Tak, for dit spørgsmål. Det er muligt at efterisolere oveni en ældre hulmursisolering. Det er også muligt at ‘støvsuge’ den gamle isolering ud for at erstatte den med en ny. En isolatør kan hjælpe dig med at undersøge om den gamle isolering er ‘faldet sammen’.
   Vi er i en situation, hvor vi er inhabile i forhold til at anbefale et isoleringsmateriale frem for et andet, men jeg vil anbefale dig at indsende din opgave på https://www.energihjem.dk/tilbud/ og få tre uforpligtende tilbud fra vores netværk af leverandører på din konkrete isoleringsopgave.

 28. Hej
  Jeg har en villa fra 1935, som jeg ikke ved om der er hulmuresisoleret. Men uanset om det er eller ej skal der isoleres om. Men jeg ved ikke hvad der er bedst at isolere med?

  Hvilke matriale vil i anbefale?

  Med venlig hilsen

  Paw Dannerfjord.

  • Hej Paw,
   Tak, for dit spørgsmål om isoleringsmaterialer. Vi er desværre i en situation, hvor vi er inhabile og ikke kan svare på det pågældende spørgsmål.
   Du er meget velkommen til at lægge din opgave ind her så finder vi 3 dygtige leverandører fra vores netværk, der kan hjælpe dig.
   Med venlig hilsen
   Maria

 29. Hej Aina

  En mulig løsning kunne være at få fyldt op med granuleret EPS.

 30. Hej
  Vi har et sommerhus fra 1941 der stå på punkt blokke der er ca 35 cm luft under ellers kun sand jord Vi overvejet at isoler med leca nødder i 15 cm ilagt dræn rør ført ud til luft huller og så papiruld for resten op til gulv .vi vil lukke af med masonit plader og lave dræn . Er det en løsning man kan uden at skabe fugt i huset Vi har også tænkt på at lave et dæk af vandfaste plader stående på leca sten så der stadigvæk er luft under og så fylde op med papiruld til gulv
  Med venlig hilsen
  Aina

 31. Hej

  Jeg har et hus som er bygget i 1979.

  Jeg er ved og undersøge om jeg kan hulmurisolere. Vi har mange trækgener fra fodpaneler langs ydervægge. Det et et murstenshus og hele vejen rundt om huset har vil, nede ved de nederste sten, lufthuller ind til hulmuren. Vores hus er opbygget således: 110mm skalmur, 12mm asfaltboard, 120mm mineraluld, 12mm træfiberplade.

  Der er ca. 5cm hulrum mellem skalmuren og asfaldtboardet. det er det rum jeg vil høre om det kan isoleres, selvom vil har de lufthuller i fugerne langs de nederste sten?

  Hilsen
  Per

  • Hej Per, jeg har rådført mig med en af vores leverandører på dette spørgsmål, og de svarer således på dit spørgsmål:

   “Vi har flere års erfaring med at efterisolere skalmure som består af et tomt hulrum. Erfaringen viser at der opstå ingen fugttekniske problemer ved efterisolering med Papiruld i en skalmur og at man opnår et langt bedre indeklima, uden trækgener.
   Papiruld er et fugttransporterende materiale og derfor vil den afgive fugten således at den vandrer gennem det diffusionåbne skalmur. Lufthuller i fugerne langs de nederste sten er simpelthen fordi der er et ventileret hulrum på 5 cm. Når vi efterisolere hulrummet, vil vi samtidig lukke af for hullerne i fugen. Såfremt at facaden er diffusionsåbent, vil fugten blive afgivet gennem facaden.

   Selve asfaltboardet skal være diffusionsåbent for at vi kan udfylde hulrummet. Dette betyder at pladen ikke må være behandlet eller lign. således at det er diffusionstæt. Dermed er der vandring af fugten gennem konstruktionen, hvor den til sidst kommer ud gennem skalmuren. Såfremt at der i opbygningen fremgår et diffusionstæt lag, vil dette standse for fugtvandringen og fugten vil hobe sig op lige der.”

   Håber at det fyldestgøre spørgsmålet.

 32. Hej
  Vi har købt en villa med murstensvægge, og har under ombygning konstateret, at der var hulmursisoleret med Hvide flamingokugler.
  En del af disse kugler er faldet ud da vi skiftede vinduer m.m. og jeg vil høre om jeres erfaring med at “fylde op” med samme flamingo isolering eller andet produkt for at få hulmuren isoleret igen???
  Vil det være en fordel at få termo fotograferet væggene, eller er det nemmere blot at få en isolatør til at “fylde op” ?
  Og har i nogen erfaring med om prisen for at “fylde op” er i samme niveau som en fuld hulmursisolering ?
  PÅ forhånd tak.

  • Hej Christian, mange tak for dit spørgsmål.

   Man kan sagtens genopfylde hulrummet og foretage en efterisolering. Det er meget normalt at flamingokuglerne falder ud når der udskiftes vinduer. Når isolatørerne kommer forbi til en opmåling, vil de typisk etablere nogle få huller i fugen for finde ud af hvor der er mangel på isolering. Der er også en del isolatører som har et termografi kamera, der er dog typisk en ekstraudgift hvis I ønsker dette.

   Prisen afhænger naturligvis af hvor meget der indblæses i hulrummet, dermed hvor meget af det eksisterende flamingo er faldet ud. Derfor er det svært at sige hvad prisen vil ligge på. Jeg vil derfor foreslå, at du indsender din opgave, hvorefter du vil blive kontaktet af 3 isolatører som gratis vil give dig et konkret tilbud på jeres efterisolering.

   Håber det er tilstrækkelig hjælp, ellers er du naturligvis velkommen til at skrive igen.

 33. Hej
  Bor i et hus fra 1972, hvor der i soveværelse er lavet skabsarrangement med skydelåger op mod ydermur. Det giver desværre anledning til begyndende skimmelsvamp nederst på ydervæggen. Der har ikke tidligere været tendens til skimmelsvamp der ellercandre steder i huset. Kan hulmursisolering afhjælpe dette ?

 34. Hejsa,

  Jeg skal havde mit hus fra 1946 hulmursisoleret, hvilket jeg havde forestillet mig skulle ske med flamingo kugler tilsat lim. Jeg har nu talt med flere håndværkere, som alle fraråder limen. De påstår at det vil skabe kuldebroer i vægge og at det vil nedsætte isoleringsevnen helt generelt.
  Kan det havde sin rigtighed??

  Mvh.

  Jacob

  • Hej Jacob

   Lim kan være en god ide, hvis man fx skal skifte vinduer eller bryde muren op. Så undgår man, at flamingokuglerne drysser ud. Derudover kan det godt gøres uden lim. En anden mulighed er at vælge papirisolering, der sprøjtes ind i hulmuren.
   Skal du bruge en leverandør, er du velkommen til at sende din opgave ind til Energihjem.dk på: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   • Hej Michael,

    Du fik sådan set ikke svaret på mit spørgsmål! Skaber lim kuldebroer og nedsætter det dermed isoleringsevnen???

    Venligst

    Jacob

    • Hej Jacob

     Jeg vil anbefale dig ikke at bruge lim, da det kan sænke isoleringsevnen og skabe kuldebroer. Så vidt jeg har fået at vide, er der ikke mange firmaer, der bruger lim i forbindelse med flamingokugler i hulmurer.

 35. Hej

  Vi har et hus fra 1972 i et plan og på 170kvm. Jeg har forsøgtat få tilbud hjem på papiruld indblæst i hulmuren. Muren har allerede nogle batts, men tilstanden kender jeg ikke til. Ydervæg er mursten og indervæg 11cm bredde lecablokke. Vægtykkelse ca 32-33cm.Jeg har dog opdaget at det øverste skifte af indervæggen er derbrugt en 19cm bred leca således den har direkte kontakt med ydermuren! Var det lovligt in1972 ikke at lave hulmur hele vejen. Vi kan tydeligt se aftegninger indvendigt hvor den øverste lecablok ligger da det ca er 5-6 år siden vi har malet sidst. Kan det svare sig at hulmusisolere sådan noget selvom jeg sYnes vi oplever kuldenedfald fra vægge? Tilbuddet på papir i hulmur var ca 15000.

  Mvh lars, nordjylland

  • Hej Lars

   En hulmursisolering er altid en god og overkommelig investering, så det kan kun anbefales. Har du brug for en leverandør, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter vi finder op til tre leverandører til dig.

 36. Hej Winnie

  Du bør nok vælge en udvendig facadeisolering, det vil give dig følgende fordele:

  Ny klimmaskærm (nyt hus at se på)
  Stjæler ikke indvendige m2.
  kun udvendig byggerod.
  din indvendige væg bliver nu varmeopsorber og den opvarmede væg afgiver nu varmen ind i huset og ikke ud.
  sender gerne reference liste så du kan besigtige ejendomme med facadeisolering.

 37. Hej vi har været ude og se på et hus fra 1880 og der er kun 1 lag mursten… Hvad gør man så hvis man vil spare på varmeregningen? Håber i kan hjælpe.

  • Hej Winnie

   I skal nok have en fagmand ud at se på huset, så I kan få den bedste rådgivning – der er formentlig flere muligheder. I kan sende jeres opgave ind til os, så finder vi tre leverandører, der kommer ud til jer. Men der er sikkert mulighed for at isolere facaden, enten udenfra eller indefra, ved at udvide væggen med isolering og mursten.

 38. Thomas Bülow Nielsen - Svar

  Hej,

  Jeg har en hulmur mod nord i vores sommerhus. Ved denne mur står også husets brændeovn. Kan det svare sig at fylde denne hulmur ud?

  Det er så varmen fra brændeovnen ikke bliver “opslugt” den kolde mur.

  Resten af huset er forholdsvis dårligt isoleret (da det er et sommerhus) og alle steder skal vi nu gøre hvad vi kan for at hjælpe lidt på isoleringen. Huset er et træhus med ca. 100 mm isolering, hvor det ikke er muligt at isolere mere på tag og i gulv.

  Håber at I kan hjælpe.

 39. Hej Allan

  Det kræver nok en besigtigelse for at redegøre/rådgive yderligere.

 40. Det har intet at gøre med kvaliteten af dine sten at gøre.
  Der er ophobet fugt i din væg som nu fryser, da der ikke længere komme varme inde fra dit hus.

 41. Hej.
  Vores hus fra 1958 har fået hulmurs isoleret med Rockwool granulat. Det blev ganske godt og nedfalds kulden forsvandt.
  Det blev lavet feb 2012.
  Nu smuldre murstenene på den ene væg. Næsten hver dag kan jeg samle en 1 cm overflade op fra flere sten.
  Kan se det er den frosne fugt som flækker stenen.
  er det normalt? Skal jo til sommer have skiftet mange sten, men løser det problemet?
  Kan jeg bruge noget forsikring for at få det dækket?
  Mvh
  Allan

  • Hej Allan

   Det lyder ikke optimalt, men hvis stenene er fra 1958, så kan det være en god ide at skifte dem ud, som du også er inde på.
   Jeg vil mene, du skal have en leverandør ud at se på, hvilken kvalitet stenene har, og så er det nemmere at sige, om det giver mening, at de gamle sten smuldrer. Her kan du indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud på opgaven.
   Din skadesforsikring på huset er vel en mulighed til at dække skaderne.
   Hilsen Energihjem.dk

 42. Hej
  Jeg bor i et hus fra 1928 som er isoleret med leccakugler, som jeg har fået at vide ikke isolerer særligt godt. Jeg har fået et par tilbud på hulmursisolering med rockwool, men det viste sig at mit hus under pudsen ikke har mursten, men en stor betonplade. Den isoleringsmand jeg talte med havde ikke erfaring med den slags men mente at han nok kunne skære et hul i betonen, puste rockwool ind og så sætte betonstykket på plads igen. Jeg er lidt nervøs for at få skåret i mit hus på den måde, men vil stadig gerne have isoleret. Er det noget i har hørt om eller kender nogen, som har erfaringer med?
  vh
  Lars.

 43. Hej.
  Vi købte hus sidste år, det er fra sidst 70’erne. Væggene er rigtig kolde, vinduerne er stort set konstant våde af kondensvand og der er høj luftfugtighed..

  Vil det gavne at hulmursisolere?

  Vi har haft en ude og tjekke vores hulmursisolering, som sagde vi havde… Men det kan jo synke (det var målt en meter over jorden, på en side af huset).

  • Hej Louise

   En hulmursisolering er som regel altdig en god og rentabel investering. Dels kan I sænke jeres varmeforbrug, dels undergår I kolde vægge, som I oplever lige nu. Og eftersom I undgår de kolde vægge og skaber et bedre indeklima, kan det også hjælpe på fugtigheden i huset. Men måske skal vinduerne skiftes, hvis de er så gamle?

 44. Hvilket materiale er det bedste at hulmurs isolere med. Hører om plus og minus ved alle typer.

 45. Hej
  Vi har bygget til på vores lidt ældre hus, og den gamle del er hulmursisoleret med en form for hvidt skum. Under tilbygningen opdagede vi at den gamle isolering var smuldret og faldet sammen. Der er rester som hænger flere steder i hulmuren. Er det muligt at blæse ny hulmurs isolering ind og fylde tomrummet ud? Vil den nye isolering presse den gamle væk så der ikke opstår “huller” i isoleringen om kort tid? Vi har fået filtset hele huset, og tænker om der efterfølgende vil være mærker der hvor der sprøjtes isolering ind? Hvordan vil vi kunne “konstatere” at det ny isoleringsmateriale er kommet helt ud i alle hjørner?

  Mange spørgsmål, så på forhånd tak.
  Hilsen Jakob

  • Hej Jakob, vi hører tit at der ligger gammel isolering bestående af skum i hulmuren. Erfaringen viser at dette skum fuldstændig smuldret og forsvinder efter 30-40 år.
   Man kan sagtens efterisolere her med granuleret isolering. Med det tryk som der i dag inblæses med, vil det sikrer at den gamle skum isolering vil presses helt ud og alle hulrum udfyldes med isolering.

   Måden man typisk vil efterisolere med er gennem mindre huller i fugen, som efterfølgende fuges til igen. Når man ved hullet er der, så kan man måske se det men de er i dag meget gode til at lave efterarbejdet så det bliver så usynligt som overhovedet muligt.

   For at eftervise at det er kommet ud i alle hjørner, kan man lave et lille hul i fugen helt ude i hjørnet, når isoleringsopgaven er færdig. Dermed kan I se gennem en endoskop (kikkert), at materialet er komprimeret og fyldt i hulrummet.

   Håber at ovenstående fyldestgøre spørgsmålet.

 46. Jeg har et lille træsommerhus,hvor gulvet i stuen er sunket lidt og gyngende(trægulv).vi overvejer at brække gulvet op,da vi tror at strøgerne under gulvet er færdige på dette sted,(huset fra 1959) . Kan vi evt. Hulmurs isolere gennem mindre hul og slippe for at brække gulvet op. Problemet er på ca 2 m2.

  • Kære Hanne

   Vi har aldrig hørt om et tilfælde, hvor en isolering kan hæve gulvet, som du her efterspørger. Der er desværre nok ingen anden udvej end at brække gulvet op. Skal du have et tilbud på opgaven, kan du gratis indsende den på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre tilbud.
   Indsend opgave hér – https://www.energihjem.dk/tilbud/

   Held og lykke med projektet.

 47. Hej

  Jeg skal have pillet et tæppe af gulvet og lagt et trægulv i mit sommerhus, og overvejer derfor at isolere under gulvet. Huset står på en cementsokkel og gulvet af spånplader er lagt på strøer – kan det svare sig og skal jeg bruge rockwool eller papiruld?
  Mvh
  Henrik

  • Hej Henrik, da vi både har Rockwool og Papiruld som annoncør på Energihjem.dk er vi inhabile i forhold til at anbefale et isoleringsmateriale fremfor et andet. Jeg vil derfor anbefale dig at indsende din opgave, så kan vi sørge for at du både får en rockwool- og en papiruld-isolatør ud og se på opgaven. Derefter kan du sammenligne priser, indtryk og serviceniveau hvorfor du kan vælge en af dem. Det er gratis og uforpligtende at indsende din opgave, og du kan gøre det lige hér: https://www.energihjem.dk/tilbud/

 48. hejsa
  vi har et hus fra 1973 som vi gerne vil have hulsmursisoleret. har haft kontaktet flere af de angivne udbydere om at få 3 forskellige tilbud.. dette er nu 2 uger siden og har IKKE hørt noget fra nogen som helst endnu..
  hvad er billigst og bedst at isolere med…. håber nogen kan hjælpe.. skal jo gøres mens man kan få fradrag…

  nogen som kender firmaer omkring kolding/vejle der laver disse isoleringer?????

  vh rene

 49. Hej.

  Jeg læste på nettet, at man skulle pille sten ud for hver meter for at tømme det nederste af hulmuren for evt mørtel rester..er det noget man normalt gør?
  Og sker der noget ved både at have isoleret indvendigt? Og hulrum samtidig?
  Og kan det svare sig? Jeg iår 45mm
  indvendig.
  Mit hus er fra 1907.
  Vh Erik.

  • Hej Erik

   Energihjem.dk samarbejder med flere leverandører inden for isolering. Du kan sende dit spørgsmål til vores samarbejdspartner Parpiruld Danmarks A/S, som kan besvare dit spørgsmål. Følg linket og indsend dit spørgsmål til dem.
   VH Energihjem.dk.

 50. Hej Kirsten

  Jeg må kommentere på johnny Krgsgårds svar – det vil være tyveri af dinne penge at suge isoleringen ud for at isolere med “frisk” isolering…. flamingo har isoleringsværdi som andre isoleringtyper på markedet – skal ikke kunne udelukke at du kan opnåe en lidt bedre isolering med graftibelagt polystyren…. men igen den opnået vil ikke stå mål med udgift – du skal overveje facadeisolering, men det er en hel anden pris klasse.
  Henrik A

 51. Hej
  Jeg har et pudset murstenshus hus fra 1915, der er temmelig koldt om vinteren. Jeg kan se i nogle gamle papirer at det muligvis er blevet hulmursisoleret for 40-50 år siden (jeg er ikke sikker på materialet, måske flamingokugler?), men er denne isolering stadig effektiv og vil det være muligt at få gavn af en ny hulmursisolering såfremt det har været gjort tidligere. På første sal med skrå vægge har efterisolering af vægge og loft gjort underværker, men i stuenetagen med murstensvæggene er det meget koldt. Hvad vil du anbefale? Vh Kirsten

  • Hej Kirsten, jeg vil klart anbefale dig at få efterisoleret. Hvis det er flamingo der er nu så vil det formentlig være smartest at “suge” det ud hvorefter man blæser helt nyt og frisk isolering ind over alt. Du kan indsende din opgave via nedenstående link, så bliver du kontaktet af tre fagfolk der kan hjælpe dig.
   https://www.energihjem.dk/tilbud/

 52. Jeg takker mange gange for jeres indsigt..
  Vh Mikkel

 53. Hej Mikkel Sandberg

  Vi er udførende isoleringsfirma og bruger det materiale kunden ønsker – der er rigtig mane meninger om div. isolerings materialer.

  Papirisolering/træfiber transportere fugten langt bedre end eks. mineraluld – hvis man ønsker et godt indeklima er papiruld/træfiber at foretrække dog vil jeg anbefale en dampbræmse og ikke en spære. Hvis man ønsker tyndere vægge med samme isoleringværdi kan man anvende kingspan som har en lamda på 0,021

 54. Okay. Så der er ikke forskel på f.eks papirisolering og træisolering i det lange løb? tænker mest på det faktum at de begge er biologisk nedbrydeligt.
  Vil stenuld ikke være et mere optimalt valg i det lange løb???
  ps. ved godt at i skal holde jer neutral på området.
  vh Mikkel

 55. Hej Mikkel Sandberg
  Træfiber isolering er celolose fibre det er papirisolering også

  træfiber er jomfrueligt (ikke genbrug) træfiber har et naturligt indhold og ikke tilsat boor salt for råd, dette er ikke nødvendigt

  isoleringsværdien er den samme…

 56. Hejsa. Jeg er i gang med grundforløbs eksamen, som teknisk designer. Jeg har kigget på efterisolering, og faldt over træfiber isolering. Har ikke kunne finde nogle andmeldelser på nettet. Så ville lige høre jeres mening. Jeg er i gang med at tegne et énfamiles hus. Mursten til indervæg og ydervæg. hulmur på 190mm. hvilket materiale er “bedst og bruge, eller mest optimalt…?
  vh Mikkel

  • Hej Mikkel, jeg vil nok anbefale dig at indsende din opgave. Så sender vi tre udvalgte leverandører ud, som kan rådgive dig i deres produkt samt give dig et uforpligtende tilbud, herefter vil du formentlig være i stand til at tage en god beslutning. Vi har alle typer isolatører i vores system, og som udgangspunkt anbefaler vi ikke noget frem for andet da vi på den måde mister vores uvildighed. Men indsend in opgave, og nævn eventuelt i opgavebeskrivelsen at du gerne vil have en ud med træfiberisolering.

   Håber det hjælper dig, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

 57. Jeg har et sommehus som er bygget i 1938, det er bygget i trætømmer, og har et trægulv. Grunden hælder lidt, så huset er bygget på et fundament, hvilket betyder at der er luft undergulvbrædderne. Derfor ville jeg høre om man kan hulrumsisolere under gulvbrædderne, og hvad det det nogenlunde ville koste. Målene er:
  15 x 7 m i gulvplan. huset er hævet 20 cm og hælder så ned, så der er 70 cm gulvet ned til jorden i den modsatte side. Det er lang tid siden at jeg havde matematik på højt niveau, men jeg er sikker på at I kan regne rummålet ud.

 58. hej karin.. jeg vil gerne kikke på jeres hus, og finde den rigtige isolerings form…vores tlf er 51624840..du er velkommen til at ringe, når det er muligt..vh michael.

 59. Hej,
  Vi har et fuldmuret hus fra 1976, som vi overvejer at efterisolere, da vi desværre har konstateret skimmelsvamp på indersiden af ydervæggen. Der er en kuldebro.

  Jeg er i tvivl om det er muligt at fylde hulmuren helt op, så vi kan blive skimmelsvampen kvit, da inder- og ydermur ikke har en lige overkant, men er muret hele vejen op i kip. Der er ikke “låg” på hulrummet ml. inder- og ydermur, men åbent hele vejen op. Jeg er derfor i tvivl om der kan efterisoleres behørigt øverst oppe, da jeg er bekymret for, at isoleringen istedet falder ud længere nede langs den skrå overkant af inder- og ydermur.

  Hvordan mener du, vi skal gribe det an? – Og er det overhovedet muligt at isolere sig ud af kuldebro/skimmelsvamp-problematikken?
  Ser frem til at høre fra dig/jer

  Mvh Karin

  • Hej Karin,

   Løsningen er at få elimineret alle kuldebroer i ydervæggen ved at få efterisoleret. I første omgang skal I have afrenset selve skimmelsvamp på indervæggen. Hvis det er et mindre område, så kan I selv vaske det af.

   Med hensyn til den praktiske del af efterisolering, så kan du indsende din opgavebeskrivelse hér, så finder vi tre udvalgte isoleringsfirmaer, som gratis og uforpligtende kan komme forbi og give et tilbud på efterisoleringen.

   Derudover er det også meget vigtigt at I husker at få luftet ud 3 gange dagligt i ca. 5-10 min. Det er så snart at fugtigheden stiger 70 % et sted i huset at der forekommer risiko for skimmelsvamp.

 60. Jeg har læst at de godt kunne lade sig gøre at hulmursisolere selv om der i forvejen var gammel rochwool? Men hvad hvis der er lecasten i hulmuren? De hjælper nemlig ikke rigtig længere og jeg ville gerne have en ny isolering. Hvad gør jeg når hulmuren indeholder lecasten

  • Hej Thomas, man kan sagtens efterisolere uanset hvilke isoleringsmateriale der ligger i forvejen.

   Hvis det er gamle lecasten, så er det mest normalt at man tømmer hulrummet først og derefter indblæser hulmursisolering i ydervæggen. Dette vil give en bedre isoleringsevne og derfor en klar forbedring i indeklimaet.

  • hej thomas.. lecaen skal ud af hulmuren, og det er ikke så stort et problem. vil gerne forklare og evt. give dig et tilbud på dette, incl. isoleringen. vores tlf. 51624840 og er du interresseret, er du velkommen til at ringe. vh michael.

 61. Hej,
  Vi har hulmure i kælderen. Kan de hulmursisoleres og i givet fald med hvilket materiale? Kælderen er ret tør men er ikke drænet.
  Mvh
  Lisa

  • Hej Lisa, hulmure i kældre er smartest at isolere med granulatisolering der indblæses. Der er mange forskellige isoleringstyper som kan fåes som granulat eksempelvis papiruld, rockwool, træfiberisolering, m.f. Hvis du gerne vil have nogle konkrete tilbud på isoleringen så kan du benytte dig af vores tilbudsservice, her indsender du blot din opgave, hvorefter du helt uforpligtende bliver kontaktet af tre isolatører som kan hjælpe dig.

 62. Hej

  Vi overvejer at få hulmursisoleret med papirisolering. Vi vil også løbende hen over de næste 2 år skifte vinduerne. Så mit spørgsmål er, om vi skal vente med at hulmursisolere til vi har skiftet vinduerne? Hvis vi får hulrummet isoleret og så bagefter tager vinduerne ud, vil isoleringen så “falde ud” ?

  • Hej Annika, Jeg vil råde jer til at få udskiftet vinduerne først og derefter få efterisoleret. Men hvis I efterisolere nu og venter 1-2 år til udskiftning af vinduer, så vil der ikke ske nogle decideret skade i isoleringen, da det former sig tæt og fast i konstruktionen (hulrummet) og ikke vil falde ud. Men jeg vil da stadigvæk anbefale at I udskifter vinduer før efterisolering.

 63. Hej.
  Vi bor i en hus som vi overtog er 1 år siden. Den er fra 1977, og i følge energirapporten er ydervægge udført som ca. 30 cm. hulmur. Vægge består udvendigt af en halvstens teglmur og indvendigt en bagvæg af 150 mm letbeton. Der er ca. 40 mm uisoleret hulrum mellem formur og bagvæg. Ydervægge er udført som en let konstruktion med beklædning ud- og indvendigt. Hulrum mellem beklædninger er skønnet isoleret med 150 mm mineraluld.
  Som vi forstår det, er der 40 mm uisoleret i ydervægge. Vil det kunne svare sig at få det isoleret med noget granulat at en salgs, eller hvad er din vudering.
  Mvh fam. Skytte

 64. Hej..

  Jeg har et spørgsmål vedr. hulmursisolering:

  Jeg har fået anbefalet at få hulmursisoleret med grafitbelagt eps granulat, for det skulle være det bedste produkt. Samtidig anbefalede han at jeg fik fyldt hele min krybekælder op så jeg undgik fugt i kæleren og slap for at skulle ind og lægge rockwool.
  Jeg kan ikke finde nogle hjemmesider der bekræfter at det skulle være et godt produkt, eller nogen der har erfaringer med det. Kender du noget til produktet og hvad vil du anbefale?

  • Hej Martin, vi har ikke nogen speciel erfaring med netop det du nævner. Jeg ved at der er nogle som sværger til eps granulat, nogle til papirisolering, nogle til og nogle til glas- eller stenuld. Hvis jeg var dig så ville jeg “invitere” en isolatør fra hver gruppe, høre på deres argumenter, pris, m.m. (eventuelt spørge ind til referencer) og så tage stilling herefter.. Hvis du vil have tilbud fra 3 isolatører, så kan du med fordel bruge vores uforpligtende opgaveservice: https://www.energihjem.dk/tilbud/.

   Håber det hjælper dig videre med din hulmursisolering, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

  • Hej Martin

   Eps har en lamdaværdi på 32 og Rockwool og papir ligger omkring 40. Jo lavere jo bedre.
   Det kræver meget få huller at isolere med eps. Eneste ulempe kan være når der skal skiftes vinduer, da kan det løbe ud fra falsen af. Men det kan i nogle tilfælde forhindres med fugeskum du skal være meget varsom med at fylde din krybekælder med flamingo, da du derved stopper al ventilation.

   Mvh
   Jan

 65. Hej. Vi bor i et gammelt hus(1880) der løbende er blevet moderniseret, og vi døjer ikke med fugt eller svamp nogen steder, men på vores energivinduer(som vi har fået sat i) oplever vi i disse meget kolde tider at der er en del fugt på som vi så tørrer af hver morgen og lufter ud. Hvordan får vi det væk, skal vi evt yderligere isolere mere, selvom jeg ikke tror at det er det der er problemet når der ikke er fugt eller andet på væggene. Det er svært at præcisere yderligerer, så håber i forstår.

  Venlig hilsen Heinrich

  • Hej Heinrich, såfremt at huset er godt isoleret (især væggene) og der anvendes højisolerende vinduer, så vil opstå dug på vinduerne, pga. den store temperatur forskel. Det er simpelthen den kolde udvendig luft som møder varmen. Løsningen er simpelthen at få luftet ud regelmæssig hver dag/morgen. Derudover, hvis I har nogle ventilationsriste/åbningerne, få dem åbnet op således at der også sker en udluftning gennem dem.

   Hvis I oplever at problemet fortsætter og der opstår kondens på væggene, så vil jeg foreslå at I får en energikonsulent eller bygningssagkyndige til at kigge nærmere.

   Håber det var svar nok, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

 66. Hej Jan

  Vi har rigtig god erfaring med grafitbelagt polystyen – denne granulat er ligeledes kantet og vil derved pakke godt – sætter sig ikke.
  Grafit belagt polystyren isolere 20% bedre end alm. polystyren og faktisk en bedre lamda værdi end papirisolering og mineralduld. Dog skal man altid vælge det “rigtige” produkt til den givne opgave…. hvis man bor i støjende omgivelse kan det være en god ide at vælge papirisolering, da fibre er hule og lydisolere rigtig godt.
  Jan spørger om flamongo med lim (limbunde perler) dette er anvendt i mange år – jeg ser ikke nogen umiddelbar fordel ved dette produkt….. Advarsel!!! brug aldrig limbundne perler ved frost.

 67. Vi købte for et årstid siden et gammelt hus (1860) som løbende er blevet moderniseret. Vi ville hulmursisolere med papiruld, men blev frarådet med begrundelse “gammelt hus m. lav sokkel” ville give problemer med fugt i papirulden. Vi kiggede så på mulighed for hulmursisolering med andre materialer, men i mellemtiden frarådede vores tømrer, som var ved at lave indvendig isolering af ydermur, at lave hulmursisolering med begrundelsen at kombinationen indvendig – og hulmursisolering var ikke en god ide, da kuldebro ikke ville kunne finde sit springpunkt og der vil dannes kondens i muren. Så vi er lidt i tvivl om det overhovedet er en god ide og hvis det er, hvilket materiale der så vil være godt at hulmursisolere med??

  • Hej Søren undskyld det sene svar, men vi har været nødsaget til at rådføre os og herunder er en sum af svarene vi har kunne skaffe:

   Som udgangspunkt var det en bedre ide at foretage en hulmursisolering først, da det er mere rentabelt.

   Det kan godt lade sig gøre at foretage både en hulmurs og indvendig isolering med Papiruld, så længe at fugten har mulighed for at trænge ud. Papiruld har som naturlig egenskab evnen til at transportere fugten videre gennem materialet og der vil derfor aldrig opstå en fugtophobning i selve isoleringsmaterialet. Derudover er det imprægneret mod råd og svamp.

   En løsning er en mursten formur, hulrum som bliver udfyldt med Papiruld, bagmur af mursten, Papiruld igen, og beklædt med 2 lag gipsplader (diffusionsåbent). I skal blot huske fuge til i alle samlinger og hjørner (akrylfuge) og når fugen er udtørret efter noget tid kan I derefter spartle henover. Derudover er det også vigtigt at den udvendige facaden ikke er malet, dvs. diffusionstæt, for ellers vil fugten have svært ved at trænge igennem og ud i det ydre.

   Jeg vil foreslå at I får en autoriserede isolatør til at kigge forbi til en gratis og uforpligtende opmåling, og for at kigge nærmere på konstruktionsopbygningen.

 68. Tillader mig at kommenterer på Michael tråd – du må gerne forklare hvorfor man tilsætter alluminiums stof.

  – At papirisolering er det eneste produkt der er velegnet til hulmur…. er noget sludder – husk at ens eget produkt ikke bliver bedre ved at kritiserer andre produkter.

  PS. Vi isolere også med papirisolering, men også andre materialer.

  • Hej Henrik

   Jeg er enig med dig. Flamigogranulat (sekskanter) er et bedre produkt til hulmur, da det er fuldstændigt neutralt. Det kan ikke suge vand, det har en lamdaværdi på 34, (papir 39) , det kræver ikke en million huller at blæse det ind.

   Endvidere kan man køre med et lavere tryk, da det er meget letflydende. Jeg tilbyder mine kunder garanti med sætning. Der er nogle der tilbyder flamingo med lim, spledes at der ikke drysser noget ud ved, f.eks udskiftning af vinduer. Umiddelbart lyder det som der bliver dannet en dampspærre i hulmuren, ved ikke hvad det har af konsekvenser.

 69. Hej Johnny.

  Jeg er ved at lede efter egnede produkter til at efterisolere vores hus fra 1961. Har du kendskab til erfaringer omkring hvilke produkter, der IKKE synker sammen med årene? Jeg ser p.t efter papiruld, stenuld og glasuld. Jeg ønsker en isoleringsværdi svarende til lambda 0,40. Helst ikke højere, men gerne lavere.

  Mvh. Simon Johansen

  • Hej Simon, mange tak for dit spørgsmål.

   Energihjem.dk er en gratis service for danske bygherrer, vi er finansieret af diverse annoncører både på vores hjemmeside og i vores trykte blade. Da der blandt disse annoncører er isoleringsproducenter er vi desværre inhabile til at svare på dit spørgsmål. Jeg vil anbefale at du forsøger dig hos Energistyrelsen, de er offentlig ejet og derfor burde de være 100% uvildige. Alternativt kan du forsøge hos Statens Byggeforskningsinstitut.

   Håber du forstår, og at det kan hjælpe dig videre med jeres efterisolering.

   Johnny
   Energihjem.dk

  • Hejsa. Min erfaring som isolatør, er at det eneste rigtige produkt, som bliver stående i muren, er Papiruld, man har tilsat det et alluminiums stof, som gør at isoleringen virker fjederne, og ikke synker.

   Vh. Michael

 70. Vi overvejer at få hulmursisoleret et hus fra 1972. Samtidig skal vinduerne skiftes. Er det bedst at vente med isoleringen til vinduerne er skiftet, eller har det ingen betydning?

  • Hej Søren, tak for dit spørgsmål.

   Vi plejer at anbefale at man skifter vinduerne først og så bagefter efterisolerer. Så vil isoleringen nemlig blive komprimeret i hulrummet omkring vinduerne, hvilket vil give et bedre resultat.

   Johnny
   Energihjem.dk

 71. Hej Johnny

  Vi bor i en lejlighed på 3. sal, og vi har en meget kold ydervæg i køkkenet, hvor der vokser skimmelsvamp da der på grund af kulden bliver meget fugtigt på væggen om vinteren. Vi vil gerne have hulmursisoleret denne væg, så vi kan få fjernet vækstbetingelserne for skimmelsvamp.

  Vi har dog fået at vide, at det ikke kan lade sig gøre kun at isolere vores væg, men at det i så fald skulle gøres for hele ejendommen. Er det korrekt at man ikke ville kunne gøre det for en enkelt lejlighed og i så fald hvorfor ikke?

  Med venlig hilsen
  Christina Madsen

  • Hej Christina,

   Man kan sagtens få efterisoleret én væg uden at få hulmursisoleret hele ejendommen. Man skal dog være opmærksom på at man er alene om at betale indrykning/udrykning, så relativt set er det dyre end hvis det var en større opgave. Men det kan godt lade sig gøre. Hvis du er interesseret i at få konkrete tilbud, så kan du indsende din opgave til os, så finder vi tre af vores isolatører som gerne vil give dig et tilbud på din hulmursisolering.

 72. Hej Johnny
  Vi bor i et hus fra 1969, det kan nok godt trænge til at blive efterisoleret, men vi tænker på, hvordan kan man efterisolere når der måske ligger lidt isolering hist og her.
  Kan isolatøren få efterisoleringen ud i alle kroge og forbi den eventuelle isolering der ligger?
  Vi har problemer med sorte skjolder i hjørnerne og meget kondens på vinduer.
  Kan det have noget at gøre med manglende isolering eller er det mere et spørgsmål om manglende fugtspærrer mellem fundament og mure?

  Venlig hilsen
  Vibeke Jensen

  • Hej Vibeke,

   Først og fremmest, kan det sagtens lade sig gøre at komme ud i alle kroge og få efterisoleret, 99% af isoleringsfirmaerne i dag bruger isoleringsgranulat som kan forme sig efter hver enkelt bygning. I næsten alle tilfælde ligger der også noget eksisterende isolering, som isolatørene skal forbi. Det er intet problem.
   Med hensyn til sorte skjolder og kondens på vinduer, kan der være to årsager. Det ene er udluftning i huset og det andet er isolering. Det kan være svært at sige hvad det er i jeres tilfælde, men vi har hørt om mange som har formået at fjerne skjolderne ved at efterisolere. Hvis du vil have mere konkret rådgivning, så vil jeg anbefale dig at indsende din opgave, hvorefter du bliver kontaktet af tre isoleringsfirmaer som kan komme ud til jer og kigge på sagen, samt give et tilbud på efterisolering.

   Johnny
   Energihjem.dk

 73. Hej Johnny
  Vi bor i et hus fra 1880, hvor mange af vinduerne stadig er fra den tid. Der er gamle forsatsvinduer for dem, men en del af dem trænger til udskiftning. Samtidig er vi også blevet anbefalet en hulmursisolering.

  Men hvis vi skal vælge kun EN ting i første omgang – hvad bør det så være?? Nye vinduer eller hulmursisolering??

  Mvh. Stine Ørsted

  • Hej Stine,

   Det ville jo klart være smartest at gøre begge dele. Men såfremt vinduerne er i en ok stand, så kan I jo relativt billigt hulmursisolere og I et så gammelt hus vil den investering formentlig være tilbagebetalt i løbet af få år. – Og så har I jo pengene igen, og kan derefter udskifte vinduerne. Men jeg vil nok foreslå jer at få nogle fagfolk ud, så de kan kontrollere stand på vinduer og isolering. I kan gratis og uforpligtende indhente tilbud på jeres energirenovering via Energihjem.dk

   Håber det kan hjælpe jer, ellers er du naturligvis velkommen til at skrive igen.

   Johnny Krogsgård
   Energihjem.dk

 74. Hej – ved ikke om nogen kan hjælpe. Vi har for ca. 2 år siden fået hulmursisoleret hele vores 185 kvm. store hus. Derudover har vi fået støbt og isoleret det sidste gulv i huset som ikke var dette, ialt ca. 50 kvm.

  Det der undrer os er at vi ikke har kunnet se nogen synderlig forbedring i varmeregningen. Godt nok havde vi sidste år en hård vinter, men alt andet lige mener vi at man burde kunne se det lidt…. ???

  En anden ting: kan man tjekke hulmursisoleringen… vi har en enkelt væg som vi tror de har sprunget lidt let hen over. Den er væsentlig koldere end husets andre vægge. Kan det skyldes andet en sjusk ???

  Hilsen Christiano

  • Hej Christiano,

   Først og fremmest er det vigtigt at I ikke kun ser på beløbet på varmeregningen, men selve mængden af energi der er blevet brugt. Energipriserne er trods alt steget (12-25 procent, alt afhængig af varmekilden) og det har, som du selv nævner, været en lang vinter sidste år.

   En mulighed er at I får taget nogle termografi billeder af gulvet og væggene, for at se hvor der eventuelt kunne være noget varmetab. Det er svært at sige hvad der præcis kunne have gået galt, om isoleringen har sat sig, om efterisoleringen ikke er udført korrekt med den rette densitet, m.v.

   Håber det kan hjælpe jer, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

   Johnny Krogsgård
   Energihjem.dk

 75. Hej Jan

  hvis du beskriver bolig samt adresse på boligen samt et evt. telefonnummer vil jeg sørge for videre formidling.
  du kan også maile til os.

  Henrik A

 76. jeg har været inde på jeres hjemmeside,men da du mener der er for langt væk,skrev du ar du kunne anbefale en af dine kollegaer i området,for er i tvivl hvad der er i mine hulmure,huset er fra 1950,så det kunne være rart at få en proff til at vurdere hvad der kan gøres,altså et tilbud på arbejdet

  jan

 77. du må gerne formidle en af dine kolleger i området,så må vi se om det er en af dem jeg har snakket med

  jan

 78. Hej Jan

  Da vi er beliggende i Kalundborg, vil der være ekstraordinære transportomkostninger – men selvfølgelig vil vi gerne komme og isolere for dig.
  vi kan også formidle kontakt til en af vores kolegaer i området.
  Du har også den mulighed at få 3 tilbud via energihjem.

  Miljøvenlig hilsen
  Henrik Andreasen

 79. Hej Henrik A,
  Er det noget du kan give tilbud på, jeg kommer fra vejle området, du kan få min mail hvis du er int?

  jan

 80. Ærgeligt at du ikke er uvildig i dinne udtagelser
  Det er ikke korrekt at flamingogranulat isolere dårliger end papiruld, ligeledes er det ej heller korrekt at materialet synker sammen med tiden.
  Vi isolere hulmure med to produkter.
  Papiruld lamdaværdi 0.39
  Grafitbelagt polystyren lamdaværdi 0.35
  Dokumentation fremsendes gerne.

  KKS Isolering
  Henrik Andreasen

 81. Ok, men forsvinder papiruld ikke efter fx 10 år, og bliver til ingenting og så er væggen tom?

 82. Det kan jeg godt se fra din side, synker papiruld sammen som nogle siger at flamingo granulat gør(ved ikke om det passer).

  • Jeg ved faktisk ikke om papiruld/papirisolering har samme tendens til at synke sammen. Men jeg kan bekræfte at jeg fra forskellige kilder har hørt at flamingogranulat med tiden skulle synke sammen.

 83. Det har der været, og de er i tvivl om hvor meget der er i muren,og dem der bruger papiruld siger jo at deres er absolut det bedste, og dem der bruger knust flamingo siger at deres er det bedste, så står man der og ved ikke hvad man skal gøre.

  • Hej Jan, ja det er jo den klassiske situation. Vi vil ikke tage parti, for som før nævnt annoncerer nogle af isolatørerne hos os, så derfor må vi betegnes som inhabile. Personligt vil jeg dog vælge organiske isoleringsmaterialer som papirisolering, træfiberisolering, hør, og lignende. Primært fordi disse isoleringsmaterialer er langt mere miljøvenlige end eksempelvis flamingo.

 84. Ok, det er jo nok sådan nogle bats der sidder i muren, vil du sige at det er bedst hvis jeg prøver at pille ½ sten ud, er det lige meget hvor jeg piller den ud i væggen?

  • Hvis jeg var dig, så vil jeg inviterer en isolatør ud til boligen, og sammen med ham kigge på hvilke muligheder der er for efterisolering. Men selv om det er rockwool bats, så kan der stadig sagtens efterisoleres med papiruld i din hulmur, jeg har nu fået dette bekræftet af Papiruld Danmark.

 85. Hej Johnny, nu har jeg lige talt med en som bruger papiruld, han siger at det ikke bliver godt da der er rockwool i hulmuren i forvejen, han sagde at det ville blive noget hø, men du siger noget andet.

  • Hej Jan,

   Jeg er 99% sikker på at man sagtens kan isolerer med papiruld selvom der ligger rockwool i hulmuren. Vi har formidlet mange opgaver af denne type, og jeg har aldrig hørt om at det ikke har kunne lade sig gøre.

 86. ok,kender du til sådan noget flamingo stykker der bliver blæst ind i hulmuren,om hvordan det isolerer?og hvor godt det er kontra papiruld

  på forhånd tak

  • Hej Jan,

   Jeg er ret sikker på at papirisolering isolerer bedre, og så har flamingokugler også en tendens til at falde sammen efter noget tid, således at hulmuren løbende skal fyldes op.

 87. ja,det er måske rigtig,ved du hvor man kan læse om folks erfaring med papiruld,altså om de er tilfreds med det.

  jan

 88. ok,men ham jeg har talt med bruger papir uld,hvad er din erfaring med dette produkt

  • Hej Jan, det er måske lidt svært for os at være uvildige overfor Papiruld, da de annoncerer her. Men jeg kan fortælle at vi har haft et samarbejde med dem i mange år efterhånden, og vi får overvejende positivt feedback fra de kunder de har været hos. Ydermere ved jeg at Papiruld er “blåstemplet” af bl.a. Teknologisk Institut og Dansk Brandteknisk Institut.

   Håber det var svar nok?

 89. Hej, jeg overvejer at få mine hulmure efterisoleret,huset er fra 1950,og jeg har boret et par huller i væggen,og kan se at der er noget isolering derinde,men hvor meget er svært at sige,men kan der godt blæses noget ind selv om der er noget i forvejen,og kan det blive fordelt ordentlig i hulmuren,jeg ved at de borer et hul for hver 2×2 mtr som de blæser ind af

  på forhånd tak

 90. Tak for dit svar. Vi har i mellem tiden faktisk fået firmaet til at lave fugerne om, da det bare ikke var i orden. Ved godt at det kan være svært at få det til at ligne de gamle fuger 100 %. Men synes alligevel godt man kan forvente at de ligner nogenlunde, ellers tror jeg da også at mange ville tænke over det en ekstra gang inden de fik hulmursisoleret?
  Håber i hvert fald det bliver pænt i 2. omgang, ellers må vi tage dit råd i brug.
  Mange tak for dit svar, og fordi du gad bruge tid på at ringe rundt.

  VH JH

 91. HEJ..
  Vi har lige fået hulmursisoleret vores hus fra 1952.
  Vi er glade for dette, og kan allerede mærke effekten,
  Nu har vi bare det problem, at de nye fuger er noget lysere end de gamle…. Det ser ret grimt ud på facaden . har du nogle ideer til hvordan fugerne kan gøres mørkere?
  VH JH

  • Hej JH,

   Jeg har spurgt rundt blandt nogle murere, og de er alle enige om at det er meget svært at gøre noget ved de fuger. Dog er der et “gammelt husråd” hvor I kan blande lidt jord i noget murersyre (saltsyre) og så forsøge jer frem over flere omgange..

   Håber det kan hjælpe jer.

  • Hej JH

   hvad produkt har i fået blæst ind i jeres hulmure?havde i noget i hulmuren i forvejen?

 92. Hej! Vi købte for fire år siden en gammel patriciervilla fra 1912, med kælder (delvis krybekælder), stueetage og 1. sal. Især på 1. salen døjer vi med skimmelsvampe på væggene, mest bag skabe og reoler, og man har tilsyneladende på et tidspunkt forsøgt at hulmursisolere huset, eftersom det meste af krybekælderen er fyldt med flamingogranulat – som også pibler frem, hver eneste gang vi har gang i renoveringen.

  Vi tænker, at den isolering, man engang sprøjtede ind, den er “sunket”, så væggene omkring især førstesalen slet ikke er isolerede mere. Kan man måle sådan noget efter og se, hvor der er isoleret og hvor der ikke er? Vi har ladet os fortælle, at man ikke mere bruge flamingo, hvad bruger man så, og kan det forliges med den isolering, der allerede er i murene – eller skal det hele laves om?

  Findes der en cirkapris, som vi kan bruge som tommelfingerregel, så vi har bare en lille anelse om, hvad det vil koste?

  Mvh Lone, 9382 Tylstrup

  • Hej Lone, undskyld det sene svar, men her er hvad en af vores samarbejdspartnere (Papiruld Danmark) har svaret:

   Ja, der kommer helt sikker til at mangle isolering hvis den bliver ved med at komme ud, hver gang I har gang i renoveringen.

   Mit forslag er, at kontakte en af vores autoriserede isolatører i jeres område og få ham til at se på sagen. Det er bedre at vurdere hvad der skal til, når en professionel har kigget på sagen.
   I dit område er vores autoriseret isolatør Hammer Byg T & S, tlf. 98293034. De kommer gerne ud og kigger på opgaven, derefter fremsender et uforpligtende tilbud.

   Alternativt kan du indsende din opgave, og få flere uvildige tilbud via vores opgaveservice.

   Held og lykke.

 93. Tak for det hurtige svar! ;o)

  Er der et firma du kan anbefale? Gerne fra Køge/Stevns området.

 94. Hejsa!
  Bor i et muret parcelhus fra 1973. Huset er skalmuret med hvide mursten ude og indervæggene er af letbeton.

  Da jeg for et par år siden satte nye vinduer i kunne jeg se at hulrummet var isoleret med rockwool. Men det så ud som om at det var faldet sammen/sunket og der var hulrum imellem isolering og inder/ydervæg.

  Kan det lade sig gøre at hulmursisolere når der allerede ligger isolering? (Altså blæse granulat eller lign. ind). Evt. hvis man piller tagplader af og sprøjter det ned oppe fra?

  • Hej Allan, tak for dit spørgsmål om hulmursisolering.

   Huset kan efterisoleres både oppefra, ved at fjerne tagplader, samt i gennem fugerne i facaden.

   Isolering i gennem fugerne i facaden, er måske en bedre løsning, da den gamle isolering inde i væggen, bliver presset ind til bagmuren og hulrummet foran isoleringen, bliver fyldt med isolering.
   Dette kan udføres uden at der fjernes en sten fra facaden. Isoleringen kan forgå i gennem fugen og derfor slipper man for at få grimme ”ar” i facaden.

   Håber det svare på dit spørgsmål.

   Mvh.
   Johnny – Energihjem.dk

 95. Hejsa!
  Jeg er lige flyttet ind hos min kæreste, huset hun bor i er fra 1920 og i 2 etager. Huset er så pivende koldt, at der er kondensvand på næsten alle vægge og vinduerne er næsten ikke til at åbne pga fugt, endvidere trækker det selvom alle vinduer er lukket. Hun er blevet rådet til ikke at hulmurs-isolere, for når hun har 300 mm isolering under taget er det bare spild af penge, og desudden vil hun bare få problemer med skimmelsvamp hvis hun gør det.Jeg ved ikke lige hvor de får det fra, for mig lyder det fuldstændig underligt at man får skimmelsvamp af at huset er godt isoleret. Gør mig det lige klart hvordan det hele hænger sammen.

  Mvh
  Jesper Andersen

  • Hej Jesper,

   Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører og de vurderer ud fra din beskrivelse at I med stor sandsynlighed sagtens kan hulmurisolerer.
   Fugten på indersiden af murene er pga. manglende isolering så dug punktet bliver indvendigt. Isoleringstyper som eksempelvis papirisolering sænker endvidere fugt niveauet indenfor pga. ævnen til at transportere fugt, da damptrykket er højst inde.

   Jeg vil råde dig til enten selv at finde en isolatør som kan komme ud og give jer en “second opinion”, alternativt er I meget velkommen til gratis at sende opgaven ind til os, så finder vi op til 3 isolatører som vil kontakte jer.

   Johnny – Energihjem.dk

 96. Jeg bor til fremleje i en ejerlejlighed med kolde nordvægge og har fået at vide, at det ikke nytter af hulrums isolere fordi hver 3. mursten vender indad på hver anden række. Disse mursten, har jeg fået at vide, vil lave mørke spor i stuerne, fordi de vil være koldere end de områder, hvor der er hulrums isoleret og blive påvirket af stuernes fugtighed.
  Jeg ser frem til dit svar
  Med venlig hilsen
  Mette

  • Hej Mette, undskyld vores lidt sene svar, men vi blev nødt til at rådfører os med nogle af vores eksperter (Papiruld.dk).

   De er dog overbeviste om at det godt kan svare sig at isolere den hulmur:

   Som jeg forstår spørgsmålet, så er muren med ”faste bindere”? Hulrummet inde i væggen er mindre en hvad vi kender i dag, men det kan godt betale sig at isolere alligevel. Vores erfaring viser, at der ikke kommer mørke pletter/områder på væggen. Isoleringen er med til at ændre temperaturen på binderne.

   Hvis I vil have tilbud på opgaven kan du indsende den hér.

   Du er også velkommen til at kontakte os, hvis du har flere spørgsmål.

   Mvh.
   Johnny – Energihjem.dk

Luk