Bliver din bolig opvarmet med varmepumper? Jordvarme? Eller måske el-radiatorer? Så husk, at du kan få din el-regning reduceret, hvis din boligens primære varmekilde er el-drevet. Med reduktion af el-afgiften kan du hurtigt spare 2.500-3.000 kroner om året.

OBS:
Denne artikel er oprindeligt skrevet 13.5.15, men opdateret den 22. juni 2020. I den nye klimaaftale nedsætte satsen for elvarmeafgiften fra 15,5 øre/kWh til 0,8 øre/kWh for husholdninger. Ændringerne træder i kraft med virkning fra 1. januar 2021.

I den kommende tilskudspulje 2021-2024 vil du også kunne få energitilskud til varmepumpeinstallationen. Læs mere om energitilskud 2021 her.

El-varme forbrugere, som opvarmer deres boliger med eksempelvis el-radiatorer, el-paneler, el-kedel, luft-luft varmepumper, luft-vand varmepumper eller jordvarme kan få deres el-afgift nedsat, hvis de bor i en helårsbolig, der er registreret som el-opvarmet. Det anslås at el-opvarmede boliger med denne reducerede el-afgift kan opnå en gennemsnitlig besparelse på 2.500-3.000 kroner.

Reduktionen af elafgiften gælder kun for forbrug over 4000 kWh årligt, idet at man anser de første 4.000 kWh, som normalforbruget i boliger uden el-varme. El-afgiften ved forbrug op til 4.000 kWh er 91,40 øre pr. kWh eksklusiv moms.

Hvor meget kan man spare?

Reduktion af el-afgift varierer lidt over tid. Reduktionen af el-afgiften er blevet forhøjet flere gange – senest 1. maj 2018 og er nu på 25,70 øre pr. kWh (uden moms). Med andre ord betaler elvarmekunder kun 25,70 pr. kWh eksklusiv moms ved forbrug over 4.000 kWh. Besparelsen på alle kWh over 4.000 er derfor på 65,70 øre.

Regnestykket for hvor meget man sparer vil derfor se sådan ud:
Bruger du 12.000 kWh årligt, så betaler du normal statsafgift på de første 4.000 kWh, du bruger. Herefter får du rabat på de resterende 8.000 kWh. Med en reduktion på 65,70 øre/kWh vil man derfor spare: 8000 X 0,657 = 5.400 kr. hvert år.

Reduktionen i el-afgift er den samme ligegyldigt hvilket el-selskab du anvender. Det er nemlig dit lokale el-selskab, der står for at opkræve alle statsafgifter til dækningen af omkostningerne ved det lokale net. Med andre ord er el-afgiften ikke forskellig fra selskab til selskab.

Sådan får du reduceret el-afgift:

For at få reduceret el-afgift skal din bolig være registreret hos BBR som elopvarmet. Er din bolig ikke allerede registreret hos BBR som el-opvarmet, så kan du selv kontakte dit el-selskab for at få en tilmeldingsblanket til BBR. I de fleste tilfælde kan blanketten downloades direkte på dit el-selskabs hjemmeside. Efter at du har udfyldt blanketten, skal den indsendes til BBR-registreret i din kommune. Efterfølgende vil du få en godkendt blanket tilbage, som du kan sende til dit energiselskab.

Du bør være opmærksom på, at den reducerede el-afgift først gælder fra det øjeblik, hvor dit el-selskab har modtaget den godkendte blanket.

 1. Tjek om du har jordvarmeanlæg, luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe eller blot almindelig elvarme og dobbelttjek på din el-regning at du ikke allerede har reduceret el-afgift
 2. Kontakt dit el-selskab og indhent en ansøgningsblanket
 3. Ansøgningsblanketten udfyldes og indsendes til BBR-registreret i din kommune
 4. Den godkendte ansøgningsblanket fra BBR eftersendes til el-selskabet
 5. Din næste elregning vil medregne din sænkede el-afgift

Bor du til leje, så skal du udfylde BBR-blanketten og herefter få ejeren eller administratoren af lejemålet til at godkende oplysningerne, inden du fremsender det til BBR-registeret i din kommune.

Gælder ikke for sommerhuse

Mange sommerhuse bliver i dag opvarmet med forskellige el-drevede varmeløsninger, men her kan man ikke få reduceret el-afgift. Det er kun helårsboliger, som ordningen gælder for. Boligen skal derfor være registreret i BBR-registreret for at det er en løsning, der er mulig.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

54 Kommentarer

 1. Jeg administrere en el-opvarmet spejderhytte. Kan vi få reduceret el-afgift?

  • Hej Tine

   Tak for din kommentar. Denne artikel er oprindeligt skrevet 13.5.15, men opdateret den 22. juni 2020. Som udgangspunkt er det kun helårsboliger, som ordningen gælder for. Derfor vil jeg umiddelbart tro, at det ikke gælder jeres spejderhytte, da de ikke er registreret i BBR-registreret som en helårsbolig.

   Jeg vil anbefale, at du tager direkte kontakt til dit elværk eller dit elselskab, som vil kunne hjælpe dig videre med din forespørgsel.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Hej
  Vores hus har fjernvarme, men de sidste år har vi brugt to varmepumper i huset og kælderen. Radiatorerne i kælderen er helt lukket nu, og det er kun varmepumpen der varmer kælderen. Vi bruger også varmepumpen i selve huset til at varme det meste op. Men vi bruger jo stadigvæk fjernvarme til gulvvarme,2 værelser og varmt vand. Vores fjernvarme er faldet til cirka 320 m3 varme (før omkring 750)
  Kan vi registrerer os som el varme.

  Med venlig hilsen

  Christian Nielsen

  • Hej Christian

   Tak for din kommentar. Opvarmes huset med luft til luft-varmepumper kan det godt ses som et el-opvarmet hus. Er jeres bolig ikke allerede registreret hos BBR som el-opvarmet, så kan du selv kontakte dit el-selskab for at få en tilmeldingsblanket til BBR. El-selskabet kan også rådgive dig i forhold til, hvornår din bolig kan anses som el-opvarmet.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 3. Jette Maibritt Nørgaard - Svar

  Jeg bor til leje og vil gerne hvide hvordan jeg finder ud af om min lejlighed er BBR registeret for aner det ikke

 4. Jeg skal flytte i nyopført bolig med gulvvarme. Er man elvarmekunde, når boligen opvarmes med gulvvarme?

  • Hej Anette

   Tak for din kommentar. Man kan både få elbaseret og vandbaseret gulvvarme, så jeg vil anbefale dig at tjekke BBR-registeret eller kontakte den entreprenør, der står for projektet, hvis du er i tvivl om, hvilken form for gulvvarme din nyopførte bolig har.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 5. Må man bruge sin egen el, hvis man instalerer vand til luft varme? Vi har et 4000 kw anlæg.

  • Hej Paul

   Tak for din kommentar. Da dit spørgsmål er af teknisk karakter, vil jeg anbefale dig at kontakte en elektriker med din forespørgsel. Han vil kunne vejlede konkret i forhold til installationen. Du er meget velkommen til at bruge vores gratis service til at indhente tilbud på installationen: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 6. Hej, Jeg flytter i et hus hvor kælder og første sal er opvarmet med el. Kan de give anledning til fradrag?

 7. Hvad betyder “Energikode 400 V el fra værk” for jeg står egentlig og har fået en efterregning på vand og varme hvor min lille familie skulle have brugt halvdelen af ejendommens forbrug, hvori der er 3 lejemål og flere erhvervslokaler. Så kiggede jeg på bbr og så at vi er det eneste lejemål, som har; 400 V el fra værk, stående under os. Men aner ikke hvad det betyder og om det evt. Kan have en betydning for vores regning.

  • Hej Sarah

   Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du tager direkte kontakt til dit elværk eller dit elselskab, som vil kunne hjælpe dig videre med din forespørgsel.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 8. Bente Irene Egelund Andersen - Svar

  BURDE DER IKKE STÅ AT…”Reduktionen er flere gange forhøjet og er nu på 65,70 øre” ??? Jeg læser det som om reduktion på er nu er oppe på 25,70 øre, indtil jeg længere nede ser regnestykket.

  Reduktion af el-afgift varierer lidt over tid. Reduktionen af el-afgiften er blevet forhøjet flere gange – senest 1. maj 2018 og er nu på 25,70 øre pr. kWh (uden moms). Med andre ord betaler elvarmekunder kun 25,70 pr. kWh eksklusiv moms ved forbrug over 4.000 kWh. Besparelsen på alle kWh over 4.000 er derfor på 65,70 øre.

 9. Marta Brink Mathiasen - Svar

  Skal flytte ud i en lejlighed i et boligselskab hvor der er el-radiatorer og 1 varme- luft pumpe.
  Spørgsmål i BBR står der kun på adressen “Energikode 400 V el fra værk”.
  Er dette en nøjagtig nok betegnelse på en BBR til at man kan søge/få tilskud eller skal der decideret stå “Varmekilde el” ?
  Hvis det ikke er nok kan jeg så som lejer i en boligforening med mange adresser selv hente BBR ned på “min” adresse og ændre i denne og få den underskrevet af administrator ?
  På forhånd tak for svar

  PS flot at I svarer på alle henvendelser og jeg er blevet klogere,

  • Hej Marta,

   Tak for din henvendelse. Som jeg læser det, så er din varmekilde el (også med kode 400 V el fra værk), derfor vil jeg mene, at det er nok til at få tilskud. Men da vi ikke er en juridisk instans, vil jeg foreslå, at du snakker med udlejer eller ringer til kommunen, da det er dem som sidder med registreringerne. Du kan ikke selv ændre i din BBR. Det er kommunen som gør det.

   Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

 10. Jeg bor Østerbro 33 A 8970 Havndal og ser nu dette her med BBR registrerer og jeg har haft kontakt til jer flere gange angående dette og kan da se på min el regering at det da vist ikke er tilfældet

  • Kære Jette,

   Det er dit el-selskab, som du skal kontakte for at få en tilmeldningsblanket. Blanketten skal du selv udfylde, og sende ind til din kommune, det er kommunen, som godkender din blanket. Når kommunen har godkendt din blanket, vil de sende den tilbage til dig, som du efterfølgende skal sende til dit energiselskab.

   Mvh

   Ida – energihjem.dk

 11. Har sat luft til vand op. Skrevet til kommunen d. 29/11-18
  Fået svar. Tilbage og sendt det til Ørsted d. 5/12-18 og fik ikke noget svar. Sendte det igen d. 11/1-19 fik svar at de ville give besked ca. Den 13/3-19. Har ikke hørt fra Ørsted endnu. Hvad kan jeg gør for at få gang i sagen
  Pia

 12. Hvis man som pensionist har fået godkendt et sommerhus som eneste bolig, kan man så opnå denne besparelse. ??? Sommerhuset er bygget som helårsbolig, men har status som sommerhus. Men i og med man er pensionist og har ejet huset, og iøvrigt kun har dette hus som helårsbolig, – vil jeg synes, at man men med rette burde kunne opnå en el-reduktion ??

  • Kære Torben,

   Tak for din henvendelse.

   Hvis du ønsker at få el-reduktion i dit sommerhus, skal det være BBR-registreret som helårsbolig og være på mere end 50 kvm. Du kan kontante dit el-selskab, hvis du vil vide mere om, hvad du kan opnå med en el-reduktion.

   Ida – Energihjem.dk

 13. Hvis jeg nu bor hele året i sommerhuset og der har tilladelse til helårsbolig, gælder reglen så stadig om intet tilskud til sommerhuse..?
  Har en luft til luft varmepumpe og forventer at bygge til med gulvvarme leveret fra ny varmepumpe
  (Luft til vand)

  • Hej Ib,
   Hvis dit sommerhus er registreret til helårsbolig og det fremgår af BBR-registeret, så burde det være muligt for dig også at få reduceret dit tilskud. Jeg vil anbefale dig at kontakte dit el-selskab for at høre dem, hvad der skal til for at du kan få reduceret din el-afgift.
   Bedste hilsner
   Maria – Energihjem.dk

 14. Hej.
  Min kæreste og jeg bor i et hus med el radiatorer.
  Jeg har læst et andet sted at man kun kan få nedsættelse hvis el varme er den primære opvarmingskilde i huset, vi har dog også en olie kamin. Hvem bestemmer hvad der er primær og sekundær?

  • Hej Joachin

   Tak for din henvendelse. I kan tage udgangspunkt i, hvorvidt jeres hus er registreret som elopvarmet i BBR-registeret. Jeg vil dog anbefale, at du kontakter jeres el-selskab, da de kan hjælpe jer godt videre med ansøgningsprocessen og de gældende regler.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 15. Vil det sige, at selv om jeg har en BBR, hvor mit hus er registreret med en el-dreven varmepumpe som opvarmings kilde, så skal jeg alligevel sende formularen via kommunen og sende den videre til Ørsted, hvorfra jeg får min le leveret???

  • Hej Vibeke

   Tak for din henvendelse. Først og fremmest skal du dobbelttjekke på din el-regning, hvorvidt du allerede får reduceret din el-afgift eller ej. Hvis ikke, så skal du følge den procedure, som er beskrevet i artiklen. Da artiklen er fra 2015 vil jeg dog anbefale, at du forhører dig hos dit elselskab omkring ansøgningsproceduren, nu hvor du alligevel skal indhente en ansøgningsblanket hos dem.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 16. Gælder reduktionen af elregningen også erhvervsdrivende som har lejet lokaler

  • Hej Kaj

   Tak for din henvendelse. Som udgangspunkt er det kun helårsboliger, som ordningen gælder for. Derfor vil jeg umiddelbart tro, at det ikke gælder jeres erhvervslokaler, da de ikke er registreret i BBR-registreret som en helårsbolig. Jeg vil dog anbefale, at I kontakter udlejers el-selskab for at høre nærmere, da det er el-selskabet, som står for reduceringen af elregningen.

   God mandag!
   /Nynne – Energihjem.dk

 17. Tom Goldenbeck Hansen - Svar

  Prisnedsættelse på elforbrug?

  Familien har el-radiatorer i huset fra 1972. Vi har på senere tidspunkt investeret i solceller på taget.
  Har det nogen indflydelse på muligheden af reduceret el-betaling?

  • Hej Tom

   Umiddelbart tror jeg godt, at I kan få reduceret jeres el-afgift, da boligens primære varmekilde er el. Jeg vil anbefale, at du kontakter dit el-selskab for at høre, om det kan lade sig gøre.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 18. Min mor har siden 2010 udelukkende anvendt el til opvarmning af sin helårs bolig. Det fremgår også af BBR oversigten. I forbindelse med boligsalg blev jeg opmærksom på at hun aldrig har fået refusion på el afgiften til el varmen. Er det muligt at opnå refusion tilbage i tiden – dvs. siden 2010? Det drejer sig om ret mange penge!

  På forhånd tak for svar!

  Esben

  • Hej Esben

   Tak for din henvendelse. Det er din mors elselskab, som du skal have fat i. Men efter hvad jeg har fundet frem til, så er det muligt at få reduktionen tilbage i tid. Jeg er dog ikke bevidst om, hvor længe man kan gå tilbage. Kontakt derfor din mors el-selskab, hvor du også skal indhente en ansøgningsblanket. Jeg er sikker på, at de kan hjælpe dig godt videre.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 19. Hej. Jeg bor i en boligforening, hvor vi skulle få al vores varme fra solceller. Desværre viser det sig at de på ingen måde dækker vores forbrug i afdelingen og vi bruger derfor el til opvarmning af det varme vand og til gulvvarmen (er ikke tilsluttet fjernvarme).
  Mon min afdeling kan få nedsat afgift?

  • Hej Louise,
   Mange tak for din henvendelse.
   Umiddelbart så lyder det som om, at I godt kan få reduceret el-afgift. Tjek efter i BBR om boligen er registreret med el-opvarmning og se efterfølgende efter på el-regningen om I levet op til kravene. Hvis I gør det, så vil jeg anbefale, at du tager kontakt til udlejer.
   /Maria – Energihjem.dk

 20. Søren Raagaard Rathje - Svar

  Vores sommer-/fritidshus ligger i landzone, så derfor gælder reglerne for beboelse af normale sommerhuse ikke. Iflg. planloven er huset at betragte som en alm. helårsbolig.
  SKAT vasker hænderne, SEAS vasker hænderne og kommunen er et stort spørgsmålstegn. Problemet er imidlertid løst ved at kommunen, i BBR, har angivet tidsubegrænset dispensation til helårsbeboelse med notat om at dispensationen er unødvendig!
  At vi nu er flyttet ind permanent er sagen uvedkommende.

 21. Vi har et hus på 175 m2 i to plan. Overetagen er på 70 m2. I overetagen er der kun elvarme.
  Stueetagen på 105 m2 og opvarmet med fjernvarme.
  Kan vi blive omfattet af nedsat afgift på de 70 m2, hvor der kun er elvarme.

  • Hej Kaj,
   Mange tak for din henvendelse. Umiddelbart tror jeg ikke, at I kan få reduceret jeres el-afgift, da det ikke er boligens primære varmekilde. Du kan altid kontakte dit el-selskab for at høre, om det kan lade sig gøre.
   /Maria – Energihjem.dk

 22. Hej!
  Vi opvarmer huset med el alene (luft/Vand varmepumpe). – Oliefyret og brændeovne er smidt ud.
  Vi bruger ca 12.000 kwh årligt, men køber kun ca 3800 kwh fra nettet.
  Resten af forbruget kommer fra vores egen husstandsvindmølle.
  Kan vi få reduktion i kwh prisen?

  • Hej Ole

   Tak for din henvendelse. Da artiklen her er fra 2015, kan du med fordel kontakte dit el-selskab for nærmere information om de gældende satser for 2018. Det er ligeledes dit el-selskab, der skal beregne dit forbrug og udlevere din ansøgningsblanket.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 23. Vi har ejet vores sommerhus i 18 måneder og efter de nye regler må vi bruge det som helårsbolig (og det gør vi) og har også folkeregister adresse her. Min mand er pensionist og jeg er på efterløn. Vores dommerhus er el opvarmet, kan vi også få glæde af den nedsatte el afgift? Og hvad skal vi gøre for at få nedsættelse af afgiften?

  • Hej Maj-Britt,

   Tak for din henvendelse. Da artiklen her er fra 2015, så kan I med fordel kontakte jeres el-selskab for nærmere information om de gældende satser for 2018. Det er jeres elselskab, der i sidste ende skal beregne jeres forbrug og den reducerede afgift, så det er dem I skal have fat i.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 24. Jeg har haft en varmepumpe i mit hus siden 2013, men er først nu blevet bekendt med, at man kan få reduceret sin el-pris. Kan man få reduktionen med tilbagevirkende kraft ?

  • Hej Knud Erik,

   Tak for din henvendelse. Da artiklen her er fra 2015, så du kan med fordel kontakte dit el-selskab for nærmere information om de gældende satser for 2018. Hertil også, hvorvidt det er muligt at få reduktionen med tilbagevirkende kraft. Det er nemlig dit elselskab, der i sidste ende skal beregne dit forbrug og den reducerede afgift.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 25. Helårsbolig – er det hus? Eller gælder det også for lejlighed? Jeg bor i en meget gammel lejlighed hvor der ikke er hverken fjernvarme eller oliefyr indstalleret. Vi varmer derfor alle vores lejligheder op på forskellig vis. F.eks. med el, gas (gasvarmer) osv.

  • Hej Sabine,

   Tak for din henvendelse. En lejlighed gælder også som helårsbolig. Du kan tjekke, at din bolig er registreret i kommunens BBR-register som helårsbolig og med el som primær form for opvarmning, hvis du er i tvivl. Artiklen her er fra 2015, så du kan med fordel kontakte dit el-selskab for nærmere information om de gældende satser for 2017.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 26. Jeg er så træt af at blive straffet for at være miljøbevidst. Vi bruger i vores husstand lige under 3000 kwh for vi gør alt vi kan for at spare på strømmen. Men vi ville så gerne ha en luft til vand varmepumpe. For en 8-9 år siden havde varmepumper en hel anden pris end de har i dag. De er steget helt vildt fordi der er penge i det. Og samtidig vil vi så blive straffet med at skulle betale fuld pris for 1000 kwh. Jeg kan ikke forstå man ikke kan udregne en individuel pris som man altid har kunnet med så mange andre ting. Der må kunne sættes en ekstra måler på anlægget. Ville ønske det var anderledes! Mvh.

 27. Kan vi få reduktion, når vi også har installeret brændeovn? Mvh. Leif

  • Hej Leif,

   Mange tak for din henvendelse. Jeg er desværre ikke bekendt med, at man kan få huset registreret som el-opvarmet, hvis der også er andre varmekilder, som din brændeovn, der anvendes til at opvarme boligen. Jeg vil anbefale at du kontakter dit el-selskab da det er dem, der skal beregne dit forbrug og udlevere din ansøgningsblanket.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 28. Christa Andrea Jenseb - Svar

  Hvis det allerede er nævnt på BBR at mit hus er elopvarmet, kan det så ikke blive godkendt af mit elselskab, uden at jeg kontakter kommunen for at få dem til at gentage hvad der allerede står?

  • Hej Christa,

   Jeg tror du skal kontakte dit energiselskab for at høre, om du kan undgå at få ansøgningsblanketten godkendt på kommunen. Det er dem, der i sidste ende skal beregne dit forbrug og iværksætte den reducerede afgift.

   Maria – Energihjem.dk

 29. er det muligt at få huset registreret som el opvarmet hvis der suppleres med anden energi.
  Eksempel: Olie fra et hybrid anlæg med oliefyr og varmepumpe eller gasfyr og varmepumpe

  • Hej Ole.
   Mange tak for din henvendelse. Nej, jeg er desværre ikke bekendt med, at man kan få huset registreret som el-opvarmet, hvis der også er andre varmekilder, der anvendes til at opvarme boligen.

   /Maria – Energihjem.dk

Luk