Flamingo findes både som små kugler eller som flamingoplader, og det er et hyppigt anvendt isoleringsmateriale. Flamingokugler er kendt under mange navne eksempelvis flamingo-granulat, krøyerkugler, styrofoam, polystyren, Sundolitt, EPS-isolering, isoleringskugler, m.fl.

Flamingokugler

Flamingokugler er forskummede perler, der hviler i en form for mellemlag. Kuglerne bliver blæst ind i hulmur, krybekælder eller under gulvet, og kuglerne erstatter den hidtil atmosfæriske luft, der tidligere har været. Flamingo er nemt at bruge til hulmursisolering. Hullet til at sprøjte kuglerne ind i en hulmur skal være mellem 10-25 cm. alt afhængig af forholdene i hulmuren. Dermed får man kuldebroerne væk. Strukturen i en luftfyldt hulmur betyder, at flamingokuglerne er stærke og isolerende, og faktisk skal man typisk bruge 20 procent mindre isolering med flamingokugler sammenlignet med andre isoleringsformer.

Læs også: Hulmursisolering med flamingo.

Fordele ved flamingo:

 • Høj isoleringsevne
 • Fugtafvisende
 • Nemt at arbejde med (vejer næsten ingenting)
 • God isoleringsevne
 • Materialet kan bruges til mange isoleringsformer
 • Kan fås til en fornuftig pris

Ulemper:

 • Flamingo er brændbart
 • Er ikke så lydisolerende som andre materialer
 • Nogle flamingokugler kan have tendes til at falde sammen
 • Løber let ud ved ændringer i konstruktionen

Flamingo plader

Flamingopladerne bliver typisk anvendt i terrændæk, som for eksempel under gulve, men derudover kan det bruges til isolering af fundamentet af boligen, så hele bygningen ligger på flamingoplader.

Flamingo plade
Her ses en typisk flamingoplade.

Flamingo er godt at anvende til hulmure, facader, flade tage og til under gulve, og generelt kan materialet bruges som isolering til de fleste konstruktioner.

Overkommelig pris

Flamingokuglerne koster omkring 150 kroner og 250 kroner afhængig af, om man skal have 100 liter eller 250 liter. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave her på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem.

Relaterede artikler: Hulmursisolering med papiruld, Hulmursisolering med rockwool.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

42 Kommentarer

 1. Hej energihjem
  Jeg er på udgik efter lidt vejledning til isolering. Min mor skal have isoleret under hendes krybe kælder.. og der er isoleret med abats under huset. Men er det en god ide at få isoleret med flamingo også bagefter kørt over med papiruld bagefter? Det drejer sig om max 60-80cm3

  • Hej Caspar

   Tak for din henvendelse.
   Da dit spørgmsål er forholdsvis teknisk, ville jeg anbefale, at du tager direkte kontakt til en isolatør, som vil kunne give dig et endegyldigt svar på isoleringsopgaven.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 2. Hej
  Vi er skal skifte Rockwool isolering under et spånplade gulv. Vi har haft et vandskade fra radiator rør og det har luktet. Der er ca 20 cm fra beton støb og op til gulv. Vil i anbefaler kuler eller plader. Min tanke var at hvis vi bruger plader ville det være lettere for luften og cirkulere og tørre ud under gulvet, end hvis vi fylder helt op med kuler?

  Med venlig hilsen
  Jam Johansen

  • Hej Jam
   Vi er desværre i den situation, at vi er inhabile på at svare på spørgsmål om specifikke produkter. Hvis du gerne vil have anbefalet en af delene, og hvad der bedst ville kunne svare sig, så ville det være smartest, hvis du kontakter en isolatør. Vi er kede af ikke at kunne give jer et specifikt svar, men håber I finder den bedste løsning for jer.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 3. Hej, jeg har lidt anderledes planer med flamingo iso, jeg vid de varmer rigtigt godt. Hvis jeg 2 flamingoer støder dem mod hindanen og læg en varmeledning på midten som har varme omkring 40’C, hvor meget tror du at jeg kan får varme ud af de?

  • Hej Bjarne
   Præcis hvor meget varme du får ud af det er svært for mig at sige, da der er mange variabler der spiller ind. Men hvis du placerer flamingo fx under eller ved siden af en varmeledning vil du kunne navigere varmen i den retning du ønsker. Eksempelvis kan du forhindre gulvvarmen i at forsvinde nedad, hvis du placerer flamingo under en varmeledning under gulvet, hvis du forstår. Men mere præcise tal må du nok kontakte en energirådgiver eller lignende for at finde. Held og lykke med projektet.
   /Toke – Energihjem.dk

 4. Hej
  Jeg vil nu også prøve om i kan hjælpe mig.. Det drejer sig om at jeg skal have lagt et nyt køkkengulv uden beton.. Min tanke er 300 mm isoleringsplader oven på afrettet sand derefter dampspærrer, 22 mm spånsporplader til varme rør, fordelingsplader og til sidst gulvet.. Mener i det kan gå an ?? Og hvilken isoleringsplader kan klare trykket ovenfra. ?? jeg vil jo nødig have det hele synker da køkkenskabe med bla. køleskab vejer en del.
  På forhånd tak
  Med venlig hilsen
  Peter

  • Hej Peter
   Beklager det lidt sene svar. Det er en god pointe, at gulvet risikerer at synke, og det kan godt være, at du bliver nødt til at indtænke en måde at afstive gulvene, der hvor du forventer, at belastningen bliver størst. Hvad angår materialer, må jeg være dig svar skyldig. Umiddelbart vil jeg tro, at isoleringsplader som fx polystyren vil kunne klare belastningen, men jeg ville rådføre mig hos en fagmand i dit tilfælde – om ikke andet for at være på den sikre side.
   /Toke – Energihjem.dk

 5. Jeg skal renovere 3 børneværelser i vort HØM hus fra 1976.
  Nuværende 22 mm spånpladegulv skal op og viden er at der fra underside af spånpladegulvet til det rå betondække er ca. 180 mm. Den nuværende isolering under gulvet består af et lag sammensunket rockuld på omkring 100 mm og resten op til underside nuværende gulv er tomt rum. Min plan er at lægge et 22 mm spånpladegulv, hvor der er ud- fræset spor til 17 mm gulvvarmerør med aluvarmeplade-fordelere. Oven herpå lægges et trindæmpende mellemlag og afsluttes med lægning af 14 mm ask plankegulv. Hvilken isolering bør jeg vælge under spånpladegulvet – har tænkt det måske kunne være flamingokugler? og må disse fylde hele rummet op til underside spånpladegulv, hvor der afsluttes med dampspær eller skal der være noget hulrum under spånpladerne?? Tænker man måske kunne ligge et låg oven på kuglerne bestående af en 10 mm Sundolitt plade for ligesom at holde flamingokuglerne på plads???
  På forhånd tak….
  /Klaus

  • Hej Klaus
   Hvilken isolering der er bedst er lidt et spørgsmål om, hvem du spørger. Det er der rigtig mange meninger om. Men uanset om du vælger Rockwool eller flamingokugler/plader burde du kunne få isoleret gulvene fornuftigt. Men siden du påtænker at etablere gulvvarme, bør du undersøge hvor mange mm isolering, der skal lægges. Når du har en varmekilde under gulvet, er der endnu mere fornuft i at isolere, således at varmen ikke fiser ud af huset. Der bør i hvert fald være 200 mm isolering, og gerne mere når der er gulvvarmerør. Du kan evt. overveje at kontakte en energirådgiver, som vil kunne rådgive om, hvordan du efterisolerer gulvet mest optimalt.
   /Toke – Energihjem.dk

 6. Jeg har været nødt til at tage gulvene op i et værelse og entre og skal nu have lagt noget nyt. Gulvet er udført som (tror det hedder svømmende gulv) med gulvpladerne liggende direkte på 75mm flamingoplader, som har ligget der i 30 år.

  Mit spørgsmål er; Er der siden dengang kommet bedre materialer at isolere gulve med? Hvis ikke, er det en dårlig idé at genbruge de flamingoplader der lå?

  På forhånd tak, og forsinket Glædelig Jul
  Thomas

  • Hej Thomas
   Umiddelbart lyder det fornuftigt med tykkelsen af isoleringen på 75mm under det svømmende gulv. Generelt anbefales det ikke, at man lægger mere isolering direkte mellem ’stuegulvet’ og terrændækket, da der så kan opstå fugt og skimmelsvamp. Men hvis du har oplevet problemer med, at varmen svinder ud gennem gulvet, og vil være sikker på, at du får isoleret ordentligt, kan du få foretaget en termografering af gulvet. Der vil man tydeligt kunne se hvor varmen forsvinder ud. Det kan nok ikke udelukkes at flamingoisoleringen trænger til en udskiftning efter 30 år, men om det rent faktisk er tilfældet tør jeg ikke sige.

   Ligeledes forsinket glædelig jul herfra, og godt nytår.
   /Toke – Energihjem.dk

 7. Har i kontakt til leverandører der kan levere Flamingogranulat (ikke kugler) der indblæses sammen med lim så der efterfølgende er mindre sammenfald af materialet. Også gerne vurdere om huset er velegnet til den form for isolering ? (1952 Murstensvilla med ydre studsfuer, hulmur og moler indermur.)
  /Lars

 8. kan man pakke flamingo ind i folie så det kan bruges til isolering på et loft helt prøcist en loft lem

 9. mange tak for hjælpen

 10. hej jeg vil gerne isoler med flamingo kugler i min hulmur og har hørt at man få noget lim sådan de ikke ligger løst der inde hvad for en lim er det ???

  • Hej Timo
   Du har ganske ret i, at man i dag kan benytte lim til at flamingoisolere. Det sker på den måde, at når man flamingoisolerer, bliver flamingo-granulatet tilsat en lim samtidig med, at det sprøjtes ind i hulmuren – Dermed bliver granulatet limet sammen, og danner en fast plade inde i hulmuren, som ikke falder sammen over tid.

 11. Jeg er ved at bygge en udestue, hvor den udvendige og indvendige facade bliver af træ i visse områder. mellem disse to sider er der et hulrum som jeg vil fylde ud med noget isoleringsmateriale som gør at det ikke bliver for varmt i udestuen. Hvad bør jeg anvende??? Rockuld, Flamingo, Kork eller andet?

 12. Hej. Vi er ved at lave et sommerhus med træskellet indvendigt og træ udenpå, må man bruge flamingo til at isolere??

  • Hej Rasmus,
   Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører. Han fortæller mig, at I skal være påpasselige med at anvende flamingo kugler, fordi det ikke er særlig vindtæt. Hvis I selv hælder kuglerne ned kan I risikere at der kommer lufthuller fortæller han. Jeg håber at I finder en god løsning til jeres sommerhus.

 13. Hej

  Findes der speciel slags flamingo eller anden form, for isolering der kan/skal bruges ved isolering af maskinhusgulv? Gerne så det kan holde til maskinkørsel på op til omkring 10 Tons ca. ?

  I givet fald hvad ligger sådan noget så i pr M2 ca. 100 ialt

  Mvh Johannes Hald

  • Hej Johannes,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores isolatører, som fortæller mig at isoleringsmaterialet ikke er så vigtigt i forhold til vægten, men at det i højere grad handler om konstruktionen af maskinhusgulvet. Har du en ordentlig form for gulvkonstruktion, så burde du have mulighed for at anvende flere former for isoleringsmateriale. Ønsker du et tilbud på din isoleringsopgave er du velkommen til at indsende din opgave her: https://www.energihjem.dk/tilbud/ og få 3 uforpligtende og gratis tilbud på din opgave.

 14. Hej
  Jeg har et hus fra 1910, hvor der ikke er isoleret under gulvet, jeg vil støbe et nyt gulv med gulvvarme og samtidig isolere med 300 mm flamingo.
  Det drejer sig om ca. 70 m2
  Jeg vil selv lave arbejdet.
  Kan jeg få tilskud og hvordan søger jeg tilskud.
  Mvh. Lars

 15. Hej.
  Er lidt i tvivl om hvornår man anbefaler papirgranulat og hvornår man anbefaler flamingokugler..
  Vi har en husbåd og vil gerne efterisolere et stykke ude ved spidsen hvor der er ca 30 cm fra skroget til væggen der ikke er isoleret..
  Umiddelbart ville i kunne blæse flamingo kugler derind, men er i tvivl om hvad der er bedst?
  Taget i betragtning af at husbåde skal på værft med jævne mellemrum og muligvis få lavet svejsearbejde fra den udvendige side. Har denne evt. varmepåvirkning nogen betydning for flamingoen?
  Suger papirgranulaten kondensvand? Og er det brandfarligt?
  Håber I har mulighed for at svare på det.
  Vh. Charlotte

  • Hej Charlotte,
   Tak, for dit sprøgsmål.
   Jeg har rådført mig med en af vores leverandører, som har stor viden indenfor isolering. Han fortæller at flamingokugler er yderst brandfarlige og han vil derfor ikke anbefale jer at isolere jeres båd med flamingokugler, når væggen fra tid til anden bliver varmepåvirket.
   Papirgranulat er ikke brandfarligt, men kan godt suge kondensvand. Papirgranulaten kan sagtens afgive fugten igen, men det kræver, at der er god udluftning omkring væggen. Ofte har man ikke mulighed for udlufte i det omfang, som papirgranulaten påkræver på en båd og vores leverandør anbefaler jer derfor at overveje en løsning, hvor I anvender en særlig skum til at isolere væggen. Det er praksis på mange både, at man laver en såkaldt sandwich-konstruktion, hvor væggen isoleres med skum i stedet for at anvende flamingokugler eller papirgranulat.
   God fornøjelse med isoleringsprojektet.

 16. Hej

  Vi bor i en ældre ejendom, hvor der er fine paneler/indhak under vinduerne, men de iskolde. Der er et hulrum imellem væg og panelet og det tyder ikke på, at der er nogen form for isolering derinde. Der trækker en kold kuldebro ud fra dem og jeg vil derfor hører, om flamingokulger er det bedste og rigtige at isolere med?

  Vh Maria

  • Hej Maria,

   Flamingokugler er formentlig ikke det bedste at isolere med. Både pga. deres isoleringsevne og kompakthed (luft mellem kuglerne) i et lukket hulrum. Hvis I på et tidspunkt skal have udskiftet vinduerne, så vil de falde ud med det samme.

   Papirgranulat er en anden mulighed. Granulaten kan blæses ind i hulrummet og kan komprimeres. Hvis I på et tidspunkt også skal have udskiftet vinduerne, så er isoleringen ”fast” pga. den relative fugtighed som opstår i hulrummet. Cellulosefibrene klæber sig fast mod hinanden pga. fugtigheden. Derudover har det en god isoleringsevne.

   Hvis du gerne vil have tilbud på opgaven, så kan du indsende din beskrivelse hér: https://www.energihjem.dk/tilbud/

 17. Hej igen.

  Jeg har købt et gammelt hus, og vil have efterisoleret loftet, men over ydervægen er der kun 10 cm op til tagpladerne ..findes der noget der isoler super godt som man kan bruge der eller skal man hæve taget?

 18. Hej.
  Jeg skal have efter isoleret et hus i gasbeton (23cm) og vil have 150mm på ydervægen er det noget i kan give et bud på ?

 19. Hej Michael

  Tak for svar vedr. pris som jeg tænker at gå videre med. Jeg spørger ligeledes til hvorvidt der findes andre bedre/mere rentable muligheder, end den jeg påtænker. Er det mon noget du kan give et kvalificeret svar på, på baggrund af min beskrivelse?

  vh

  Martin

 20. hej, jeg skal have isoleret min krybekælder (gerne) med indblæste flamingokugler. målere er ca 90x6000x5000. Hvad koster det mon, og er der andre bedre og/eller mere rentable muligheder?

  vh

  Martin

  • Hej Martin

   Det er meget individuelt, hvad en sådan opgave koster, også alt efter hvilket isoleringsmateriale, du vælger. Flamingo er én mulighed, papirisolering er en anden. Mht. prisen så vil jeg anbefale dig at sende din opgave ind til Energihjem.dk, hvorefter vi kan hjælpe dig med op til tre kvalificerede isolatører, der alle tager kontakt til dig for at afgive et tilbud, som du frit kan vælge imellem. Servicen er gratis. Du kan sende din opgave ind via dette link: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   Har du andre spørgsmål, er du velkommen til at vende tilbage.

 21. Hej jeg skal have efterisoleret min gavl på sommerhuset udvendigt, er det en god ide at bruge flammingo og så ivarson plank udenpå.

  • Hej Jan

   Du kan ikke bruge flamingo på gavlen pga. brandrisikoen, men det er en god idé at lave et såkaldt skelet af træ og så fylde det ud med papirisolering eller andre ikke-brandfarlige isoleringsmaterialer. Har du brug for en leverandør, kan du gratis indsende din opgave til os, så finder op til tre kvalificerede leverandører.

 22. Hvor kan jeg købe Flamingokugler?
  Jeg skal have efterfyldt min hulmur.

  mvh/Bjarne

  • Hej Bjarne

   Vi samarbejder med flamingo-leverandører, så du er velkommen til at sende din opgave ind til os, så finder vi nogle kvalificerede leverandører, der kan levere til dig eller komme ud til dig og udføre opgaven.

Luk