Ukendt fradrag kan betyde solcelle-boom

Mange ved det ikke, men et ukendt skattefradrag på solcelleanlæg åbner for et økonomisk tilskud, der sænker prisen på solceller med mange tusinde kroner. Det ekstra fradrag er vedtaget af Folketinget, og ifølge Energihjem.dk kan det overraskende tilskud medvirke til, at salget af solcelleanlæg vokser i de kommende forårsmåneder.

UPDATE: Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012. 

Mange ved det ikke, men et ukendt skattefradrag på solcelleanlæg åbner for et økonomisk tilskud, der sænker prisen på solceller med mange tusinde kroner. Det ekstra fradrag er vedtaget af Folketinget, og ifølge Energihjem.dk kan det overraskende tilskud medvirke til, at salget af solcelleanlæg vokser i de kommende forårsmåneder.

Flere og flere boligejere investerer i et solcelleanlæg for at sænke elregningen og for at være mere miljøbevidst. Det sidste år er salget af solceller steget støt, og nu kan denne tendens fortsætte mod nye højder. Et eksplosivt salg af solceller kan være lige om hjørnet. Det viser sig nemlig, at der gemmer sig et attraktivt skattefradrag på solceller, som Folketinget vedtog i 2010.

Træk 25 procent i flere år

Det ukendte skattefradrag betyder, at man som ejer af et solcelleanlæg kan afskrive 25 procent af investeringen på sin selvangivelse. Og de 25 procent kan man trække fra i skat helt frem til, at man kun mangler at betale 12.300 kroner tilbage på sin solcelleinvestering. I praksis betyder det, at man hvert år kan trække 25 procent fra investeringen, som man oplyser til SKAT via deres hjemmeside.

Har man for eksempel købt et anlæg til 100.000 kroner, kan man det første år trække 25.000 kroner fra, og året efter er det 25 procent af 75.000 kroner og så videre, og det gør pludselig et solcelleanlæg til en markant billigere løsning end tidligere.

Kan betyde salgs-boom

”Vores indtryk er, at ganske få husejere kender til dette tilskud, som det reelt er. Men man skal ikke tage fejl. Bliver kendskabet til dette her fradrag udbredt, kan det for alvor sætte gang i salget af solceller, og det kan sætte ekstra skub i energirenoveringer, der pt. vokser og vokser. Vores leverandører fortæller, at flere og flere bygherrer ønsker at investere i solceller, og med denne fradragsordning vil interessen ikke blive mindre,” siger Michael Müller, kommunikationschef hos Energihjem.dk, der formidler energirenoveringsopgaver i Danmark.

Hos Energihjem.dk har man i årets første ti uger oplevet en markant vækst i antallet af solceller sammenlignet med samme periode 2011.

Hos Skive Solceller, der sælger solcelleanlæg i hele Danmark oplever man også, at danskerne i stigende grad ligger solceller på taget.

Ekstra attraktivt med solceller

”Interessen for solceller er stor i øjeblikket, og med nyheden om, at man kan få et betydelig stort fradrag til investeringen, bliver det ekstra attraktivt at få solceller. En stor del af mine kunder benytter sig af det her fradrag,” siger Per Madsen, ejer af Skive Solceller.

Med det ukendte men attraktive fradrag på solcelleanlæg, kan man nemt spare op til 40-50 procent på sit solcelleanlæg. Benytter man denne fradragsordning er udgiften tjent ind inden for 6-7 år.

Hvis man benytter ordningen, skal man betale en mindre skat, hvor man ganger 60 ører med antallet af producerede kilowatt-timer, og det skal man så betale i skat hvert år. Efter ti år reduceres det til 40 ører. Udover solcelleanlæg gælder fradraget også private vindmøller. Læs i øvrigt mere om fradraget i vores uddybende artikel hér.

Update: Energihjem.dk har modtaget mange henvendelser omkring fradraget på solceller. Flere har spurgt, om fradraget hører under paragraf 8 i Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg, og ja, det gør det. I den forbindelse skal man huske, at benytter man sig af fradraget, skal man udfylde en udvidet selvangivelse på SKAT’s hjemmeside. Normalt er den forbeholdt erhvervsdrivende, men man har valgt at ligge ordningen med solcelle-fradraget indunder denne selvangivelse.

Det skal nævnes, at man ikke kan opnå skattefradraget, hvis ens solcelleanlæg erstatter taget og altså fungerer som selve taget. Så kan man ikke modtage skattefradraget. Det fremgår på SKAT’s hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

41 kommentarer

AvatarNiels Carlsson

Tak for svaret, – og så lige et tillægsspørgsmål.
Når jeg ikke skal “købe” egenproduceret strøm retur, og gerne vil bruge virksomhedsordningen, er værdi af produceret strøm så stadigvæk 60 øre i 10 år og derefter 40 øre pr kWh rent skattemæssigt.

AvatarNiels Carlsson

Jeg har bestilt solcelleanlæg i sept 2012 og det er installeret og tilsluttet i jan 2013, – altså hører jeg til afregning med 1=1 hvor strøm´”tilbageleveres” gratis. Kan jeg stadig bruge virksomhedsordning med afskrivning (25% af restbeløb) af 115% af investeringsbeløb?

AvatarMichael Müller

Ja, så vidt jeg husker, så skal anskaffede anlæg inden den 20. november senest være tilsluttet den 20. maj 2013, og det samme gælder for virksomehdsordningen.

AvatarDennis Mikkelsen

Hej det er ik til at bli klog på… Jeg har købt et anlæg inden 20 november og jeg har først lige fået det her for en uge siden, altså det er ikke betalt før afhentning kun depositum, jeg sætter det selv op, og er self , tilmeldt netto ordningen igemmen den lokale elektriker. Kan jeg trække 25% fra prisen på anlægget fra?

Vh Dennis

AvatarMichael Müller

Hej Dennis

Ja, så længe aftalen er indgået under den gamle solcelleordning, så kan du godt afskrive dit anlæg via virksomhedsordningen.

Viser 0 af 41 kommentarer

Vis flere kommentarer