Tilskudsordning kan koste firmaer livet

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for regeringens etablering af en skrotningsordning for gamle oliefyr, for den får forbrugerne til at vente og branchen til at gå i stå.

OPDATERING: Folketinget har i 2020 vedtaget en ny skrotningspulje, der skal udfase olie- og naturgasfyr. Ifølge aftaleteksten skal skrotningsordningen allerede træde i kraft i 2020, hvor boligejere kan få et kontant tilskud, når fyret skrottes til fordel for en grøn varmekilde, som en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.

Samtidig kommer der et nyt energitilskud i 2021, hvor du også kan søge tilskud til varmepumper. Få mere viden om energitilskuddet i denne artikel.

I den nye finanslov vedtog regeringen og Dansk Folkeparti blandt andet en ny tilskudsordning. Der er således blevet sat 400 millioner kroner af til at udskifte danskernes gamle oliefyr, men det er ikke alle, der er lige begejstrede for ordningen.

En måde at få tilskud på er for eksempel at skrotte sit oliefyr og i stedet installere en varmepumpe. Alligevel mener varmepumpefabrikanternes brancheforening ikke, at ordningen er ordentligt gennemtænkt, og de har nu sendt et nødråb til Klima- og Energiministeriet.

– Vi har advaret mod en tilskudsordning, da vi mener, at det ødelægger markedets udvikling. Vi har så taget ordningen til efterretning, men vi betragter situationen i branchen som alvorlig, siger Lars Abel, der er sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, til Energihjem.dk.

Flere kan lukke

Årsagen til foreningens skepsis over for den nye skrotningsordning er, at den har sat en midlertidig stopper for markedet. Boligejere, der vil benytte ordningen, kan nemlig først søge om tilskud fra den 1. marts, og inden da må de ikke indgå en aftale med en leverandør. Derefter skal boligejeren så have tilladelse fra kommunen til det nye varmeanlæg, så der er lange udsigter, før varmepumpeinstallatørerne kan nyde godt af tilskudsordningen.

– I bedste fald kan firmaerne få penge fra ordningen i juni eller juli, og indtil da trækker kunderne sig fra aftaler og markedet går i stå. Der er risiko for at flere firmaer ikke klarer sig gennem foråret, siger Lars Abel til Energihjem.dk.

Varmepumpefabrikantforeningen har nu sendt to breve til Klima- og Energiministeriet, hvor de gør opmærksom på problemet.

Hos BP Jordvarme frygter indehaver Poul Kirstein dog ikke, at han vil gå konkurs. Men han erkender, at tilskudsordningen sætter en midlertidig stopper for markedet.

“Det er noget, vi alle kan mærke, og vi har oplevet nogle kunder, der annullerer deres handel, men det kan jeg godt forstå, når de nu har udsigt til et tilskud fra det offentlige. Det havde jeg også selv gjort, og alt i alt synes jeg, at det er en fin idé med en tilskudsordning.”

– Poul Kirstein

Kunderne vil vente på tilskud

Lars Hemmingsen fra Lejre er en af de danskere, der har udskudt udskiftningen af det gamle oliefyr. Han havde indhentet tilbud på et jordvarmeanlæg, men har nu valgt at vente på tilskudsordningen.

– Vi købte hus i november og ville gerne skifte oliefyret ud med et jordvarmeanlæg, men nu har vi valgt at vente på tilskuddet. Det kunne selvfølgelig være rart, hvis det gik lidt hurtigere, men vi venter gerne på et tilskud, siger Lars Hemmingsen, der langt fra er den eneste forbruger med tilskudstålmodighed,

– Vi ville have skiftet vores gamle oliefyr ud, men nu må vi lige klare os i lidt tid, før vi gør det, så vi kan vente på at få tilskud, siger Trine Andersen til Energihjem.dk.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *