Prisen på vand stiger hurtigt. Det er derfor godt for både miljø og din pengepung, hvis du tænker over, om du kan spare på det drikkevand, som du dagligt anvender. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du reducerer din vandregning.

Hver dansker bruger i gennemsnit 108 liter vand om dagen i husholdingen. De tre største poster i danskernes vandforbrug er bad og personlig hygiejne (36%), toiletskyl (27%) og tøjvask (13%). (Kilde: Danva.dk)

Det danske vandforbrug er faldet støt i mange år, grundet vandsparekampagner, miljøbevidsthed, vandbesparende installationer og ikke mindst på grund af stigende vandpriser. Siden 1989 er en gennemsnitlig danskers vandforbrug faldet med 71 liter om dagen, alligevel er danske familiers udgifter til vand steget med mere end 37 procent på mindre end ti år. Det er dog muligt at spare mange tusinde kroner om året på vandregningen, hvis man gennemgår hjemmets installationer og apparater og udskifter til vandbesparende alternativer. Politiken skriver at en gennemsnitlig dansk familie i gennemsnit kan spare 2.- 3.000 kroner årligt alene ved at få opsat et vandbesparende brusehoved og udskifte det gamle toilet til et nyt.

Brusebad og vandhaner

En bruser med højt forbrug bruger typisk 12 liter vand i minuttet. Udskiftes denne med en bruser med et lavere forbrug på 6-8 liter vand i minuttet kan en husstand med 2-3 mennesker opnå en besparelse på mere end 4000 kroner.

I det hele taget kan du spare mange penge ved at tage brusebade fremfor karbade. Ved et brusebad anvender du ca. 30 liter vand, mens et karbad forbruger omkring 180 liter vand.

Det kan ligeledes være fordelagtigt at montere vandsparer på vandhanerne i boligen.

Toilet

Et gammelt toilet skyller typisk 9-12 liter vand ud per skyl. En gennemsnitlig dansk familie skyller typisk ud 4700 gange om året. Udskifter man til et vandbesparende to-skyls toilet, som anvender 2 til 4 liter vand per skyl kan man opnå besparelser på omkring 2000 kroner.

Vaskemaskine og opvaskemaskine

I dag er det muligt at købe vaskemaskiner og opvaskemakiner, der bruger betydelig mindre vand end ældre modeller. Med vandbesparende vaskemaskiner kan du spare op imod 15-20 liter vand per vask, mens en vandbesparende opvaskemaskine kan nøjes med et forbrug på 11 liter vand per opvask.

Adfærd og vaner

Vandforbruget kan også reduceres, hvis man i hjemmet husker at have en bevidst adfærd omkring forbruget af drikkevand.
Det kan man gøre med følgende vandspareråd:

 • Brug altid en balje, når du vasker.
 • Sørg for at slukke for vandet imens du børster tænder
 • Vedligehold installationer, så de ikke står og drypper eller løber
 • Undgå at bruge vandslange til at vaske bil, men anvend i stedet balje med vand og børste
 • Husk at fylde opvaskemaskinen helt op og kør programmer på kort tid med lave temperaturer.
 • Vask tøj ved lave temperaturer og udelad forvask

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

10 Kommentarer

 1. Det er nogen fine råd men i siger intet om at man kan genbruge vand der ikke er blevet “beskidt”.
  Jeg har en balje under vandhanen og plejer at genbruge vand som ikke er blevet forurenet med madrester og andet.
  Det er jo tit hvor man skyller hænder, kop eller glas, en gryde eller bare hvis man vil have et glas vand fra vandhanen.
  Så løber rent vand direkte ud og det genbruger jeg til planter, skylle genbrugs flasker/dåser og glas når det er blevet brugt til det så ryger det som regel ned i en spand som jeg så bruger til at skylle wc med da jeg har tisset deri.
  Nu skal jeg ikke selv betale for mit vand, men derfor kan jeg jo godt spare min udlejer for det.
  Har haft egen brønd indtil for et år siden, da der blev alt for stor en regning til vvs manden for at udskifte pumpe og flere problemer med vandforsyning fra boringen der var gammel (20-25 år).
  Selv dengang gjorde jeg det samme som nu.

  • Hej Peter

   Tak for din kommentar. Det er en meget relevant pointe, som vi bestemt vil skrive med ind som et godt råd til at reducere vandforbruget 🙂

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Godt bud på vandsparelse har hjulpet os i hjemmet

 3. Hej, I skriver at 27% af vand brugt går til skyllevand, og at i har den information fra DANVA. Jeg er igang med et projekt på RUC, hvor jeg skriver om spildevand, og især omkring hvordan man kan reducere vandforbruget i toilettet.
  Jeg kunne derfor godt vide hvor i DANVA i har informationen fra, da jeg selv har prøvet at gennemtjekke DANVA’s hjemmeside for den viden. Hvis det er muligt, kunne den information så videre sendes til mig?

  MVH,
  Silje Faxholm

  • Hej Silje,

   Tak for din henvendelse. Vi kan desværre ikke sende dig informationen, men jeg vil anbefale dig at tage kontakt direkte til DANVA, så de kan sende det til dig.

   Held og lykke med projektet.

   Bedste hilsner,
   /Stefan – Energihjem.dk

 4. Hej mit navn er Oskar mig og 3 af mine venner er igang med at lave en skole opgave hvor vi skal fremstille en model og en planche og vi har valgt at prøve at lave et toilet hvor man skylder ud med luft eller hvis det ikke er muligt så et toilet hvor man spare meget vand har i nogle gode råd

 5. Må man bruge regnvand til toiletter og vaskemaskinner
  Er der nogle der ved noget om det.
  Mvh.Anette

 6. Godt med fokus på vandbesparelser. Det er tit og ofte en overset post, og så er der også enorm stor forskel på folks vandforbrug fra det ene hjem til det andet. Så jeg er meget enig om, om adfærd betyder meget.

  Vi lærte meget om vores vand”adfærd” – om ikke andet under bruseren – efter vi fik installeret en Water Guide fra Smile Energy. Denne kan jeg varmt anbefale!

  Vi sparede på lidt under et år omkring 40-50 kubikmeter vand, eller 40.000-50.000 liter vand og derigennem små 3.000 kr.

  Waterguiden koster i dag under 600 kr.

Luk