Denne artikel er fra 2012. Vi opdaterer den løbende, men der kan forekomme ændringer i regnemetoden, som ikke er medtaget.

UPDATE: Det er i 2015 blevet muligt at søge om PSO-støtte til solcelleanlæg. Med PSO-støtten får du mulighed for at sælge den overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem. Støtten gælder for solcelleanlæg etableret i i 2013 eller 2014, samt nyetablerede anlæg

Læs mere om PSO-støtte til solceller og hvordan man søger i denne artikel

Anlæg etableret før november 2012:
Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg, kan du læse mere via linket.

Regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Ordningen fungerer således, at man udarbejder et almindeligt regnskab for anlæggets produktion (en udvidet selvangivelse). Herefter er alle indtægter skattepligtige, mens at 25 procent af udgifterne er fradrags- eller afskrivningsberettigede.

Træk 25 procent fra

Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Det betyder, at hvis du køber et solcelleanlæg til 100.000 kroner, kan du det første år trække 25.000 kroner fra i skattefradrag, og året efter er det 25 procent af de 75.000 kroner.

Regneeksempel:

For resten af 2012 og hele 2013 har regeringen udvidet afskrivningsbeløbet til 115 procent, hvilket betyder følgende:

Samlet værdi af solcelleanlægget (inkl. montering): 100.000 kroner.
Samlet afskrivningsværdi af solcelleanlægget: 115.000 kroner.

Afskrivning 1. år: 28.750 kroner (25 procent af 115.000 kroner)
Afskrivning 2. år: 21.563 kroner (25 procent af 86.250 kroner)
Afskrivning 3. år: 16.172 kroner (25 procent af 64.688 kroner)
Afskrivning 4. år: 12.129 kroner (25 procent af 48.516 kroner)
Afskrivning 5. år: 9.097 kroner (25 procent af 36.387 kroner)
Afskrivning 6. år: 6.823 kroner (25 procent af 27.290 kroner)
Afskrivning 7. år: 5.117 kroner (25 procent af 20.468 kroner)

Der er altså penge at hente med regnskabsmetoden. Tallene skal man indberette til SKAT, hvorefter ens skattefradrag stiger.

Mange penge at hente på få år

Dette skal man naturligvis have med i overvejelserne, inden man benytter regnskabsmetoden. Omvendt får man et markant større skattefradrag i de år, hvor man afskriver sin investering med 25 procent.

Ens reelle skattefradrag afhænger naturligvis af, hvilken skatteprocentsats man har. Betaler man eksempelvis topskat, kan man ca. afskrive sit anlæg med omkring 50 procent, og herefter falder afskrivningsbeløbet, alt efter hvor meget man betaler i skat.

En typisk tilbagebetalingstid på et solcelleanlæg er 7-10 år, afhængig af, hvad ens anlæg har kostet.

Skal være eftermonteret

For at være berettiget til at afskrive 25 procent om året må solcelleanlægget ikke være en integreret del af tagkonstruktionen, hvilket vil sige, at anlægget skal være et eftermonteret anlæg. Underskuddet fra anlægget kan fratrækkes i den personlige indkomst, også i topskatten, hvis man betaler topskat. Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet.

Fordele ved regnskabsmetoden:

 • Du kan trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering.
 • Du kan trække 25 procent fra år efter år.
 • Du får et stort personligt skattefradrag de første år, du har solcelleanlægget.
 • Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år.

Ulemper ved regnskabsmetoden:

 • En lidt bureaukratisk ordning med en del papirarbejde i form af en udvidet selvangivelse.
 • Solcelleanlægget skal være eftermonteret.
 • Ingen mulighed for håndværkerfradrag.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til regnskabsmetoden, så er du mere end velkommen til at spørge i kommentarfeltet nederst på siden, og husk at du her på Energihjem.dk gratis kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller.

UPDATE 16.10.2012
Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

323 Kommentarer

 1. Hej Energihjem
  Forstår ikke helt jeres råd i tråd, andet end I svare skat , og at I ikke kan svare på vegne af skat. Men hvis i er rådgiver, hvori lægger i så jeres kompetencer, foruden at henvise til skat. Sådan et kompetence selskab må da være en skat værd.

  • Hej,

   Tak for din kommentar. Vi har ikke nogle juridiske eller tekniske rådgivere siddende på portalen, hvorfor vi henviser til eksempelvis Skat, når det kommer til skattetekniske råd. Derimod formidler vi nyheder og skriver guides, som boligejerne kan bruge, når de vil energirenovere, læse mere om tilskud osv. Vi videreformidler også gerne renoveringsopgaven videre til vores netværk af håndværkere og energirådgivere, der kan give uforpligtende tilbud på arbejdet.

   Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål 🙂
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Nu er jeg solcelleanlæg ejer. Og har været det siden år 2 01 2 og er på den gamle ordning virksomshedsordning. Jeg har et spørgsmål.?
  Hvis man får et underskud på sin årsopgørelse fra strøm. Må man trække det fra.
  Og er det de første 7 år man må trække købsprisen fra. Som i har forklaret i jeres skema. Er det selv om man har betalt anlægget af før de 7 år..
  Mvh Glenn

  • Hej Glenn

   Tak for din kommentar. Regnskabsmetoden er en ordning, administreret af SKAT, og da dit spørgsmål er af skatteteknisk karakter, vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT direkte for et præcist svar.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 3. Hej. Nu betaler vi måler afgift og netlednings afgift. Er det en omkostning vi kan trække fra?

  • Hej Per

   Tak for din kommentar. Regnskabsmetoden er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Mig bekendt er det altså disse anlæg, der er en del af ordningen. Da artiklen er fra 2012, så vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT for et mere præcist svar.

   Jeg håber, at de kan hjælpe dig videre.

   Med venlig hilsen
   /Nynne – Energihjem.dk

 4. Har jeg ret i ud fra den sidste kommentar, at der ikke skal betales 60 øre af produceret strøm? Hvis ja hvornår er det blevet sådan?
  Mvh
  Aase

  • Hej Aase

   Tak for din kommentar. Da artiklen er fra 2012, så vil jeg foreslå, at du kontakter SKAT for et mere præcist svar.

   Jeg håber, at de kan hjælpe dig videre.

   Med venlig hilsen
   /Nynne – Energihjem.dk

 5. I et svar fra 2016 skriver I, at “Man kan afskrive restbeløbet på én gang, når beløbet er nede på 12.300”.
  Fradragsgrænsen ændres år for år (2012: 12.300 ; 2013: 12.300 ; 2014: 12.600 ; 2015: 12.800 ; 2016: 12.900 ; 2017: 13.200 ; 2018: 13.500 ; 2019: 13.800). Men er det den aktuelle fradragsgrænse eller fradragsgrænsen på anskaffelsestidspunktet, der er gældende for restafskrivning? Hvis det er den aktuelle fradragsgrænse, burde svaret på daværende tidspunkt (for skatteåret 2015) have været “12.800” og ikke “12.300”.

  • Hej Jakob

   Umiddelbart må det være den aktuelle fradragsgrænse der gælder. Men da vi kun er rådgivende i vores svar og ikke juridiske, vil jeg anbefale dig at kontakte SKAT for at være helt sikker.

   Med venlig hilsen

   Ida – Energihjem.dk

 6. Jeg har læst at man med regnskabsmetoden skal beskattes af den el anlægget producerer med 0,6 kr pr kw.
  I skrive at dette er ændret ?
  Kan jeg få det rettet bagud på min selvangivelse ?

  Kan man i forbindelse med overgangen til flexafregning gå fra regnskabsmetode til skematisk metode. ?
  Kan det overhoved betale sig ?

  • Hej John,

   Tak fordi du besøger vores side, og stiller spørgsmål til vores artikler. Normalt kan vi næsten besvare alle spørgsmål, men med dit vil vi foreslå, at du kontakter SKAT.

   Jeg håber, at de kan hjælpe dig videre.

   Med venlig hilsen

   Ida – Energihjem.dk

 7. skal der ved salg af hus beregnes genvundne afskrivninger, eller er det kun en evt. fortjeneste på solcellerne der skal beregnes.

 8. Mit VE anlæg er fra før november 2012 og kørt undevirksomhedsordningen mh t afskrivninger. Anlæg brænder i 2018 og der opsættes nyt anlæg til kr 114.000, som jeg forventer kan afskrives med 25 % på grundbeløbet uden tillæg. restværdien på det nedbrændte anlæg forventes afskriver helt.
  Er det korrekt forstået?

 9. Kasper Næss-Schmidt - Svar

  Hej Energi hjem.dk.
  I Skriver at man ikke skal betale skat (60 øre af hver produceret Kw/h ) Men da jeg spurgt skat sidste år sagde de at det skulle man. Jeg ringede faktisk flere gange og spurgte om det samme alle steder fik jeg samme svar. Så I har stående at det skal man ikke, jeg syntes I skal grave lidt mere i hvorfor i råder folk til ikke at gøre noget, som skat mener er at snyde i skat!?

  Mvh. Kasper Næss-Schmidt

  • Kære Kasper,

   Kære Kasper,

   Tak for din henvendelse.

   Artiklen er fra 2012, og er derfor ikke opdateret i forhold til de gældende regler. Vi vil gøre vores fremtidige læsere opmærksomme på dette i artiklen.

   Ida – Energihjem.dk

 10. Jeg har købt mit anlæg i 2012 og til en pris af 125000. og har brugt regnskabsmetoden,
  jeg har det første år trukket 125000 plus de 15000 fra, men skal man betale skat af alt produceret el på anlægget, og i så fald hvad er skatteprocenten på denne ordning, og hvad så efter de ti år skal man så stadig betale skat af den producerede strøm.

  Med venlig hilsen Bjarne Larsen

  • Hej Bjarne

   Tak for din henvendelse. Da dit spørgsmål er skatteteknisk vil jeg anbefale, at du kontakter SKAT. De vil kunne give dig et mere præcist svar omkring skatteprocent og betaling, da denne artikel er fra 2012.

   God fredag.
   /Nynne – Energihjem.dk

 11. Hej. Vi har købt solceller 4.9 kw i oktober 12. Prisen var alt i alt 92.500. Vi har kørt efter nettoafregningsmetoden. Vi er nu ved at sælge huset og får at vide af ejendomsmægleren at nuværende salgspris skal opføres særskilt i salgsopstillingen. Hvad vil i vurdere salgsprisen til?

  • Hej Egon,
   Mange tak for din henvendelse.
   Jeg vil foreslå, at du tager kontakt til den montør, der hjalp dig med at opsætte solcellerne i sin tid – de ved måske hvor meget solcellerne afskrives med om året? Jeg er desværre ikke bekendt med afskrivningskurverne for solcelleanlæg.
   /Maria – Enerighjem.dk

 12. Kasper Næss-Schmidt - Svar

  Jeg har lige snakket med Skat i en time og det passer simpelthen ikke, at man ikke skal opgive ens egen produktion som en indtægt, når man benytter regnskabs metoden. (altså den ordning hvor man afskriver anlæggets værdi)
  Hvis nogen har andre oplysninger, så link venligst til et sted hvor det er beskrevet, for det er ikke noget de 5 skatte medarbejdere jeg talte med kunne nikke genkendende til!

  Mvh. Kasper

  • Hej Kasper

   Tak for din henvendelse. Da artiklen er fra 2012 må jeg være dig svar skyldig og anbefale, at du netop går videre med de oplysninger SKAT har givet dig. Medarbejderne hos SKAT er nemlig de rette at kontakte med spørgsmål om regnskabsmetoden.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 13. Jeg afhændede mit solcelleanlæg i 2017 ifm . hussalg. Hvordan kommer jeg skattemæssigt ud af regnskabsmetoden.? værdien efter afskrivning på selvangivelsen for skatteåret 2016 var 19500 og planmæssigt skulle værdien efter afskrivning for skatteåret 2017 være ca. 14600 kr.

  Hvordan får jeg det afsluttet ? Der er ikke en egentlig regning på solcellerne – de indgik i handlen med huset.

  janus

  • Hej Janus

   Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale at du tager kontakt til SKAT, da dit spørgsmål er af teknisk karakter. SKAT vil kunne give et mere præcist svar på, hvordan du får afsluttet din sag. Læs eventuelt mere om regnskabsmetoden her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802

   Bedste hilser
   /Nynne – Energihjem.dk

 14. Hej
  Jeg købte et anlæg i 2011. Alle årene siden har jeg ganget produktionen med 0,60 kr og betalt skat af det. Nu så jeg så lige tilfældigvis updaten fra 2012. Dvs. jeg har snydt mig selv for en del penge? Og, hvis ja, kan jeg gøre noget ved det?
  Vh
  Ole

 15. Hej

  Vi har for nogle år tilbage, købt et hus med Solceller fra før november 2012. Vi var ikke bekendt med regnskabsmetoden, så jeg vil høre om vi stadig har mulighed for at benytte os af den, når der nu er gået et par år hvor der ikke er indberettet noget

  Mvh. Tina

  • Hej Tina

   Tak for din henvendelse. På SKATs hjemmeside fremgår det, at du kun kan bruge den regnskabsmetode, hvis du har købt eller lavet en bindende aftale om køb af anlæg senest den 19. november 2012. Jeg vil derfor anbefale, at du kontakter SKAT, da de vil kunne give et præcist svar i forhold til dit spørgsmål.

   Læs eventuelt mere her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 16. Der er en nedre grænse for restbeløbets størrelse, som kan afskrives på én gang på 12.300 kr. Skal man bruge den model eller må ma vælge at fortsætte med de 25% afskrivning indtil man når 0 ??

  • Hej Torben

   Mange tak for din henvendelse. Vi har desværre ikke den fornødne skattetekniske kompetence til at besvare dit spørgsmål. Hvis du ønsker svar på, hvorvidt du må fortsætte med at afskrive indtil du rammer 0%, vil jeg anbefale dig at kontakte SKAT. De kan kontaktes via telefon, Facebook og Twitter. Du kan finde SKATs oplysninger her: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=967&x=969
   Jeg håber, at du finder svar på dit spørgsmål.

   Venlig hilsen
   Jakob – Energihjem.dk

 17. I hvilken rubrik skal man afskrive solceller?

  • Hej Torben

   Mange tak for din henvendelse. Hvis dit solcelleanlæg er købt før 19. november 2012, skal du indrapportere et overskud ved solcellevirksomheden i rubrik 111, mens et underskud skal rapporteres i rubrik 112 (uden fortegn).
   Hvis du gerne vil læse mere om dette, kan du på SKATs hjemmeside finde mere information:
   https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802

   Ydermere er SKAT tilgængelige både på telefon, Facebook og Twitter, hvis du har yderligere spørgsmål.

   Venlig hilsen
   Jakob – Energihjem.dk

 18. Jeg har et 6 kw solcelle anlæg som er 7 år gammelt. Har benyttet virksomhedens ordningen, men vi gerne skifte til standard ordning. Er det muligt? Fik fortalt i tidernes morgen af elektrikeren, at man kunne skifte regnskabsmodel en gang.

  • Hej Rene,

   Da solcelle-ordningerne er nogle komplekse og tekniske størrelser, så vil jeg anbefale dig at kontakte SKAT og høre nærmere om, hvordan man skifter regnskabsmodel.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 19. Randi Damkjær Jensen - Svar

  Vi fik monteret solceller i efteråret 2012 og er tilmeldt regbskabsordningen ( efter råd fra sælger )
  Desværre har det været et dårligt råd for os, men pyt med det sket er sket. Vi bruger revisor så hele overskuddet går til ham

  Nu til mit spørgsmål: kan vi skifte fra regnskabsmeddelelsen til nettoordning når vi har afskrevet anlægget?
  Eller kan vi gøre det allerede nu og i givet fald hvordan bærer vi os ad?
  På forhånd tak

  • Hej Randi,

   Tak for din henvendelse. Først og fremmest er det ærgerligt at høre, at I ikke har oplevet overskud ved regnskabsordningen. Jeg vil anbefale, at du kontakter SKAT, da dit spørgsmål er af teknisk karakter. SKAT vil kunne give et præcist svar i forhold til overgangen fra regnskabsmetoden til nettoordningen.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 20. Vi har i maj 2012 fået monteret et 6 kw solcelleanlæg og har benyttet regnskabsmetoden med 25% pr år, nu har vi (næsten) solgt vores hus, kan vi så afskrive det sidste på anlægget.

  Anlægget kostede 120.000 kr at anskaffe.

  • Hej Tommy og Lisa,

   Da solcelle-ordningerne er nogle komplekse størrelser, så jeg vil anbefale jer at kontakte SKAT og høre, hvordan det præcist skal forløbe i forhold til den sidste afskrivning. Der er nemlig flere faktorer at tage højde for. Eksempelvis findes der en nedre grænse for restbeløbets størrelse, som kan afskrives på én gang.

   Rigtig god dag.

   /Nynne – Energihjem.dk

 21. Jeg har et 4 kw solcelle anlæg som er 7 år gammelt. Har benyttet virksomhedens ordningen, men vi gerne skifte til standard ordning. Er det muligt?
  Mvh Peder Friis-Holm

 22. Udgift til nye stativer.
  Er på gammel ordning og regnskabsmæssige metode.
  Har haft udgift på 18.000 kr til nye stativer inkl. montering.
  Hvordan selvangives disse?
  a. Som en engangs drift-udgift der fratrækkes af en omgang.
  b. Som en ny investering, der lægges oven i restværdien af solcelleanlægget, og fremadrettet afskrives med 25% om året.

  • Stefan Sander Grods - Svar

   Hej Per,

   Vi har desværre ikke de fornødne kompetencer til at svare på, hvordan dine nye stativer skal selvangives. Solcelle-ordningerne er nogle komplekse størrelser, så jeg vil anbefale dig at kontakte SKAT og forhøre dig, hvordan det præcist skal forløbe.

   Rigtig god dag.

   /Stefan – Energihjem.dk

 23. Helle Johanning Senger - Svar

  Hejsa
  Jeg har købt et solcelleanlæg pris: 120.000 kr i 2012.

  Min revisor har stået for afskrivningen, men kan se ud fra jeres beregninger at han ikke har afskrevet ligeså meget som i skriver at jeg kan?

  Hvis jeg selv vælger at lave min selvangivelse, skal beløbet så sættes under: underskud virksomhed? Eller er det noget jeg skal forhøre mig om hos SKAT? Kan man også afskrive div udgifter til elselskabet ?

  Vh Helle

  • Hej Helle,

   Eftersom spørgsmålet er forholdsvis teknisk og omhandler din personlige selvangivelse og SKATs rubrikker, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til dem.
   Til trods for de højst sandsynligt har travlt disse dage, er jeg sikker på, at det er SKAT du skal henvende dig til.
   De vil kunne give dig et endegyldigt svar på, hvor afskrivelsen skal indberettes.

   Jeg håber du finder en løsning.

   Venlig hilsen,
   /Stefan – Energihjem.dk

 24. Hej vi har solceller og kan huske man kunne finde et skema på nettet hvad man forventede at ville lave i hver måned er det noget som i evt. kan hjælpe os med eller fortælle hvor man kan fået sådan et .

 25. Vi har købt et hus med overtagelse pr. 1/5-17, hvor der er monteret et solcelleanlæg efter VE-ordningen. Hvilke regner bliver gældende i forhold til vores brug af anlægget? Kan den nuværende ordning overføres til os, da jeg har indtryk af, at VE-ordningen er mest fordelagtig?
  Mvh. Thomas

 26. Vi har solcelle paa nettomaalerordningen, og vi har nu flyttet til udlandet og lejer ud vores hus. Udfordningen er at vi har svaert ved at gennemskue forbrug saa langt i aar, samt hvordan man kan fölge op paa lejerenes forbruge.

  Har I nogen raad til hvordan vi kan fölge op paa forbruget?

  mvh Astrid

 27. Kirsten Wolderslund - Svar

  Hej.
  Vi opgør resultatet af vores solcelleanlæg efter regnskabsmetoden, dvs. hele produktionen beskattes og de skattemæssige afskrivninger fratrækkes ved opgørelsen af det skattemæssige resultat af virksomheden.
  Vores Energiselskab Sydenergi opkræver en abonnementsudgift, som vi fra og med i år skal betale aconto hver måned. Det beløber sig vel til omkring 1000 kr. årligt.
  Mit spørgsmål er, om denne udgift kan fratrækkes ved opgørelsen af det skattemæssige resultat af solcelleanlægget ? På forhånd tak

 28. Hej
  Jeg er privatejer at et solcelle anlæg fra 2012 så jeg har registreret mig under Virksomhedsordningen.
  Jeg ved at man kan trække diverse udgifter fra så som revisor, men også hvis jeg har fx. købt en højtryksrenser til afvaskning af cellerne. Du er det oppe i medierne at Solcelleejere skal til at betale for at “benytte” ledningsnettet (Det er vel også fair nok) men jeg har lige siden installationen betalt diverse Abonnementer (Nyfors Abonnement, VE-Anlæg Abonnement og StabilEl Abonnement) Ialt ca. DKK 1600/år.
  Mit spørgsmål er om disse udgifter kan trækkes fra i Virksomheds regnskabet, på lige fod med Revisor regninger.
  Tak

  • Hej Frank
   Tak for din henvendelse. Da spørgsmålet er forholdsvis teknisk, ville jeg anbefale, at du kontakter SKAT, som gerne skulle have information inden for området. De vil kunne give dig et endegyldigt svar på hvilke udgifter, du kan trække fra igennem virksomhedsordningen.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 29. Hej.

  I hvor mange år kan man afskrive sin investering med 25% pr. år ? hvor langt skal restbeløbet ned, før man afskriver dette på en gang ? I princippet vil det jo blive uendeligt, men der er vel en nedre grænse for restbeløbets størrelse ?

  Afskrivning 1. år: 28.750 kroner (25 procent af 115.000 kroner)
  Afskrivning 2. år: 21.563 kroner (25 procent af 86.250 kroner)
  Afskrivning 3. år: 16.172 kroner (25 procent af 64.688 kroner)
  Afskrivning 4. år: 12.129 kroner (25 procent af 48.516 kroner)
  Afskrivning 5. år: 9.097 kroner (25 procent af 36.387 kroner)
  Afskrivning 6. år: 6.823 kroner (25 procent af 27.290 kroner)
  Afskrivning 7. år: 5.117 kroner (25 procent af 20.468 kroner)

  • Hej Ole.
   Tak for din henvendelse. Ja, der er en nedre grænse for restbeløbets størrelse, som kan afskrives på én gang. Man kan afskrive restbeløbet på én gang, når beløbet er nede på 12.300. Det går derfor lige et par år mere end dine beregnninger. Jeg håber, at dette var til en hjælp.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 30. Jeg har et gammelt 3kw anlægs opsat efter gammel aftale, kan det kombineres med et nyt anlæg på 3 kw

  kan jeg så sælge de første 3kw til den høje pris og de efterfølgendene kw til 1,30 /KW?

  • Hej Ivan
   Umiddelbart vil jeg mene, at man ikke kan tilslutte et nyt anlæg som en kombination med et gammelt eksisterende solcelleanlæg, og så komme ind under regnskabsmetoden. Men for et mere præcist svar, er du nok nødt til at kontakte Energinet, for at høre deres nuværende regler, som jævnligt kan ændre sig. Men såfremt du er ved at købe et nyt solcelleanlæg, vil jeg anbefale dig at du ansøger om PSO-støtte – Der åbner en ansøgningsrunde her den 1. oktober-31. oktober. Læs mere om ansøgningsrunden og PSO-støtten her: https://www.energihjem.dk/anden-ansoegningsrunde-til-pso-stoette-er-lige-om-hjoernet/
   /Toke – Energihjem.dk

 31. spørgsmål til virksomhedsordningen:
  Når man producerer mere el end man bruger, sælger man så overskuddet til elværket ?

 32. Jeg har fået solvarme efter den gl. ordning, i 2012.
  Anlægget blev først sat op i marts 2013,

  Jeg har trukket efter erhvervs ordningen, første rate 2012

  Kan jeg det ??

  Eller kan jeg først efter regningen er betalt i marts 2013

 33. De 15.000 skal du så beskattes af som lønindtægt. Så hvad er fordelen ?

 34. Jeg har et 4 kw anlæg. Jeg kører under de gamle regler og vil bruge virksomhedsordningen (første gang ved selvangivelsen for 2013). Mit anlæg har kostet 55.000 kr. og havde jeg valgt at få det monteret, havde det kostet 75.000 kr. Jeg monterede selv anlægget og fik en el-installatør til at foretage tilslutningen til inverter og el-net. Nu kommer spørgsmålet…. når værdien af anlægget skal fastsættes mth. afskrivning, kan man så medregne et anslået beløb (f.eks. 15.000 kr.) til eget arbejde, da jeg jo selv har monteret anlægget på taget ?
  Mvh. Morten

  • Hej Morten,
   Tak, for din henvendelse.
   Jeg kender desværre ikke Skats teknikaliteter i forbindelse med privat montering af solcelleanlæg. Jeg kan desværre heller ikke finde et svar de steder jeg søger. Jeg vil derfor anbefale at du tager kontakt til Skat for at få en afklaring på dit spørgsmål.
   /Maria

  • Hej Morten,
   Du kan fastsætte en passende værdi af dit eget arbejde og medregne dette i afskaffelsesomkostningerne og afskrivningsgrundlaget, men så skal du også huske at, du skal betale personlig skat af denne indtægt. Derfor kan det ikke betale sig, at “skrive” en regning for eget arbejde .. så glæd dig i stedet for over de sparede etableringsomkostninger af solcelleanlæget.
   mvh. Jens

 35. Hej,, vi bor i industri bolig kvarterer (hus + værksted) så har vi stor plads hvor vi kan montere et anlæg på 10000 kw . spørgsmål er at hvad kommer vi af og hvor meget afdrage vi om året .. hvis det var 7000 kw eller 10000 kw .. og hvad stor anlæg vi må investere max kw

 36. Hejsa

  Er der ikke en fejl i regneeksemplet.
  Afskrivningen fratrækkes afskrivningsværdien – skal det ikke være af selve værdien (år 1 de 100.000) ?

  mvh Aage

  • Hej Aage,
   Er anlægget købt mellem 30. maj 2012 og 19. november 2012 kan anlægget afskrives med 115 procent. Det er dét, som regneeksemplet illustrerer.

   • Jo det er jeg klar over, men de 28750 fratrækkes de 115.000,- skal det ikke være af de 100.000 sådan at år 2 afskrivning (115%) bliver af 71250 og ikke 86250 som eksemplet viser ?

    mvh Aage

 37. Jeg har et spørgsmål omkring hvor mange Kwh jeg skal beskattes af. Jeg har et lille solcelleanlæg på min carport. Anlægget kører som virksomhedsordning.

  Jeg har ikke en app el.lign. der løbende fortæller, hvor mange Kwh anlægget har produceret, men jeg kan på min el-måler aflæse, hvor meget jeg har “solgt” og hvor meget jeg har “købt”.

  Problemet er, at jeg jo selv har brugt noget af den producerede strøm direkte, dvs. det bliver ikke registreret som “solgt” på vores el-måler. Som jeg forstår reglerne skal jeg beskattes af 60 øre af den samlede produktion, men det er jo ikke det samme som, hvad jeg har “solgt” i følge min el-måler?

 38. Hej
  Vi har et sol anlæg på vores helårsbolig 4,5kW på gamle ordning /virksomhedordning
  Vi overvejer at få på vores sommerhus 3.0 kW ,jeg har hørt at man ikke må have to forskellige ordninger er det rigtig eller skal vi have den nye ordning?
  Søren

 39. Flemming Hansen Bæck - Svar

  Tak for svar Thomas

  Har også hørt senere, At hvis man trækker momsen fra, sit solcelleanlæg ( som Jeg har givet 115000 kr for, 23000 i moms)
  Så skal man betale moms af det strøm man producerer. Er det ikke korrekt..??
  Og så kan det jo ikke betale sig, det vil jo gå op i Hat og Briller..!!
  Hurtig udregning ( hvis korrekt) 6 KW anlæg = 5000 Kwh x 2,1 kr = 10500 kr
  Altså ca 2100 i moms hvert år man skal af med. Men så kan man jo også trække, udgifterne fra…
  Vist bedst man holder sig fra at trække momsen fra…!!!!

  • Hej Flemming. Man kommer helt sikkert til at betale noget tilbage 🙂 Men nu er afregningsprisen pr. kWt jo ikke 2,1 kr. for elektricitet produceret på et privat solcelleanlæg, så jeg tror ikke, at det vil hænge sådan sammen.
   Men som antydet ovenfor, så skal man være ret godt inde i regnerne, for at forstå hvordan det hænger sammen. Det er 8 år siden jeg var ansat i en momsafdeling i SKAT, så det føles alt sammen lidt fjernt. Jeg kender dog regnerne godt nok til at vide, at der f.eks. overhovedet ikke er sammenhæng mellem skat og moms. At drive virksomhed er f.eks. slet ikke det samme i henholdsvis skatte- og momsreglerne. Man skal derfor passe på med at forestille sig, at man, fordi man bruger virksomhedsordningen i skattesammenhæng, også kan nyde godt af momsreglerne.
   Moms – også (på et tidspunkt i hvert fald) kaldet merværdiafgift – er en såkaldt slutbrugerafgift, hvilket vil sige, at momsen skal betales af den, som aftager en vare. Hvis man både køber og sælger varer, betaler man i princippet kun moms af den “merværdi” man får for varer man sælger, idet man trækker momsen fra købet fra momsen fra salget. Og da du jo selv bruger elektriciteten fra dit solcelleanlæg, er det dig som privatperson, som skal betale momsen på den momspligtige vare, som elektricitet er. Der skal altså udover dit skatteregnskab også laves et momsregnskab, med indgående og udgående moms osv. Og selv om man i skattehenseende anvender en afregningspris på 60 øre pr. kWt (de første 10 år), så er det ikke sikkert, at det er det, du inden for momsreglerne skal betale moms af.
   Så moms skal man efter min mening bare holde sig fra, når man ikke er en egentlig erhvervsvirksomhed eller af andre grunde er tvunget til at afregne moms.

 40. Flemming Hansen Bæck - Svar

  Hvad med MOMS, det har jeg ikke lige kunnet finde noget om….!!!! Når det er en virksomhed, bør man vel kunne trække MOMSEN 25 % ( 20 % ) fra….?????

  • Flemming Hansen Bæck - Svar

   Også flere der påstår at man både kan trække 25 % fra og Håndværkerfradraget på 15000 med virksomhedsordningen, men det er altså forkert ikke..??

   • Hej Flemming

    Ja!!! Den ordning der blev lukket med skæringsdato sidst i november 2012, var særdeles lukrativ, idet man som privat husstand kunne betragte sit solcelleanlæg som en virksomhed. Men man skal lade være med at blande tingene sammen. Gør man det alligevel, kommer man med al sandsynlighed til at fortryde det på et senere tidspunkt.

    Mht. moms
    Lad det være sagt med det samme. Hvis du ikke har en revisor eller selv er momsekspert, så ønsker du ikke at blande moms ind i et privat solcelleanlæg. Jeg tør heller ikke lægge hovedet på blokken, selv om jeg nok ved mere om moms end de fleste.
    Du kan sikkert godt trække momsen fra, hvis produktionen anvendes erhvervsmæssigt eller delvist erhvervsmæssigt (så får man delvist fradrag). Hvis du bruger hele eller i hvert fald størstedelen af produktionen privat får du ikke andet end bøvl ud af at blande moms ind i en ellers god ordning.

    Mht. Håndværkerfradrag og afskrivninger
    Først og fremmest er jeg helt sikker på, at du ikke kan blande de to ting sammen. Du kan ikke som privatperson få et fradrag for en omkostning, som vedrører din virksomhed.
    Hvis vi nu alligevel forestiller os, at man kan blande de to ting sammen. Altså at du som privat person betaler for opsætningen (håndværkerudgiften) og så lader din virksomhed betale for selve anlægget (solceller og inverter mv.). Denne opdeling foretages fordi du selvfølgelig ikke kan fradrage den samme udgift to gange – enten fradrages i virksomheden eller også fradrages i privatøkonomien. Håndværkerfradraget, der er et ligningsmæssigt fradrag, har en skatteværdi på ca. 33%. I virksomheden vil du ende med at få fuldt fradrag for omkostningen, hvilket vil sige en skatteværdi på over 50%, hvis du er topbeskatet. Dertil kommer, at du i virksomheden har lov til at afskrive på 115% af din anskaffelsespris, hvilket du går glip af med brug af håndværkerfradraget. Den med de 115% gælder kun anlæg anskaffet efter ordningen trådte i kraft i juni 2012 og indtil muligheden for brug af regnskabsmetoden ifm. private solcelleanlæg blev lukket i november 2012. Du får altså mindre for dit fradrag med håndværkerfradraget end ved at tage omkostningen i din virksomhed. Kunne man gøre begge dele ville det selvfølgelig give et større provenue det første år, men på sigt ville du få mindre ud af det.

 41. Det er helt grundlæggende forkert når du skriver at folketinget har besluttet at solcelleanlæg ikke længere kan ejes gennem virksomhedsordningen.

  • Hej Martin

   Tak for din kommentar.
   Så vidt jeg forstår solcelleloven/ændringen i november 2012, kan man ikke længere bruge virksomhedsordningen med de 25 procent afskrivning. Er dette ikke korrekt forstået?

 42. Hvis nogen ønsker assistance til indberetning af selvangivelse hvor solceller skal med, udfører vi opgaven.
  pris ca. 1.500 + moms.
  Beløbet kan selvfølgelig fratrækkes.

  • Hej Kent
   Jeg er privatejer at et solcelle anlæg fra 2012 så jeg har registreret mig under Virksomhedsordningen.
   Jeg ved at man kan trække diverse udgifter fra så som revisor, men også hvis jeg har fx. købt en højtryksrenser til afvaskning af cellerne. Du er det oppe i medierne at Solcelleejere skal til at betale for at “benytte” ledningsnettet (Det er vel også fair nok) men jeg har lige siden installationen betalt diverse Abonnementer (Nyfors Abonnement, VE-Anlæg Abonnement og StabilEl Abonnement) Ialt ca. DKK 1600/år.
   Mit spørgsmål er om disse udgifter kan trækkes fra i Virksomheds regnskabet, på lige fod med Revisor regninger.
   Tak

 43. Hej
  Her er et vigtigt spørgsmål vedrørende solceller efter virksomhedsordningen: Manden i et ægteskab ejer solceller efter virksomhedsordning købt 2012. hvordan er konen stillet i tilfælde af at manden dør.

  • Hej Charlotte

   Solcelleanlægget tilhører ejeren af huset, og dør ejeren af huset, går huset og hermed solcelleanlægget til arvetageren.

   • Solcelleanlægget tilhører den som det nu engang tilhører, er det købt og betalt af en anden end husejeren, så skifter ejerskabet altså ikke af at det monteres på taget.

    Ægtefæller kan succedere i afdød ægtefælles skattemæssige stilling så overdragelse ved arv ikke medfører beskatning, hvis altså der er tale om virksomhed.

 44. Hej
  Den nye skat / tilskud på sol fangerer hvordan er det skuet sammen hvordan vil jeg blive beskattet hvis det vil lave max strøm eller mere ?

 45. Vi tænker på et sol celle anlæg på 6,5 til vores sommer hus
  (bliver brugt til udlejning) forbrug er 9500 kw.
  Nu er det at det fra indefrosne dyrtid er blevet frigivet er blevet 60 år mit spørgsmål er om vi skal lave beløbet stå eller købe et solfanger udlejningsfirmaet har et tysk firma til at stå for det hele pris incl montering kr69.900 for et 6,5 kw anlæg vores udbetaling vil ligge på det samme .Vil det være god fornuft at bruge pengene til det ?

  • Hej Berit

   Ja, det vil jeg mene, da I så, som jeg forstår det, kan supplere jeres elforbrug med et solcelleanlæg, og dermed komme tættere på at blive selvforsynende. Samtidig er det en god investering på sigt også.

 46. købte et 5,6Kw anlæg her lige før deadline nov/2012, og er med på den gamle ordning, men har først monteret det her for 14 dage siden, gav ca. 90000 kr for anlæget, hvad kan betale sig for mig???? rent regnskabs metode?? ved godt jeg først kan afsrive næste år, men er det stadig med de 115% af købssummen???
  vh.
  Casper

 47. Jeg kunne ikke se mit indlæg, så jeg kom til at dobbelt poste… Sorry!

  Jeg har lige bestilt en alge behandling at mit tag, der bla inkludere solcelle rens. Mine celler er jo helt nye, så der er kun for tagets skyld. Men his taget bliver dårligt, ryger eksistensgrundlaget for solcelle monteringen jo…!
  Spørgsmålet er så, kan jeg tillade mig at trække en sådan algebehandling fra?

 48. Hej Michael

  Jeg har bestilt mit solcelle anlæg lige før den gamle ordning frafaldt i 2012 og samtidigt fået anlægget tilmeldt.
  I den forbindelse modtog jeg også en regning for anlæget, men efter aftale med sælger skulle jeg ikke betale noget før det var monteret og kørende.
  Anlægget er så først lige blevet monteret nu her i marts 2013.

  Mit spørgsmål lyder nu:
  Kan jeg afskrive de første 25% i 2012, da købet blev foretaget der, selvom betalingen og leveringen først er i 2013?

 49. Jeg har bestilt et solcelle anlæg i 2012 lige inden der blev lukket for den gamle ordning.
  Jeg fik efterfølgende en faktura på anlægget, som bevis på anlægget både er tilmeldt samt købt efter gamle regler.
  Regningen skulle i følge sælger først betales når anlægget vor oppe og kørende, faktura er altså proforma…?
  Anlægget er nu blevet monteret, marts 2013.
  Og skal nu betales…

  Mit spørgsmål er nu:
  Efter som jeg bestilte anlægget i 2012, men først har skulle betale det i 2013, kan jeg så allerede afskrive de første 25% i 2012, selv om det ikke har været tilsluttet i 2012?

 50. Kristian Jørgensen - Svar

  Hej, hvad skal jeg forvente at det giver når jeg afskriver på mit solcelle anlæg. Fx. renter er ca 1/3 værd, kan man sige noget tilsvarende om afskrivningen på solceller. Evt også hvilken rubrik hos skat det skal skrives i.

  • Mht. rubrikken, så hedder den “servicefradraget” på din selvangivelse. hvor meget du får ved at afskrive, afhænger af din skatteprocent. Betaler man topskat kan man afskrive op mod halvdelen af anlæggets værdi – cirka.

  • Hej Kristian

   Michael får ikke givet dig et helt klart og brugbart svar.

   Det er værdien af skattefradraget der varierer ift. ens skatteprocent. Betaler man topskat er værdien af skattefradraget over 50%, mens det vist er ca. 40%, hvis man ikke betaler topskat. Altså under alle omstændigheder mere end værdien af det ligningsmæssige fradrag man kan få for f.eks. renter og håndværkerfradrag mv.

   Jeg vidste ikke, at der er en rubrik, som hedder “Servicefradraget” på selvangivelsen, men det lyder da plausibelt. Det er dog ikke her, at du skal angive over- eller underskud i virksomheden. Det er rubrik 111 eller 112 (udvidet selvangivelse) alt afhængigt af, om der er tale om over- eller underskud.

   Det er ikke afskrivninger man selvangiver. Man selvangiver resultatet i ens virksomhed. Og i dette resultat indgår afskrivninger som en omkostning.

  • Hej igen Kristian

   Jeg skal beklage det med rubrikken “servicefradraget”. Sad lige med en artikel omkring håndværkerfradraget, så kørte lige i selsving. Som Thomas A nævner, så skal du udfyklde en udvidet selvangivelse, hvis du bruger regnskabsmetoden.

 51. Hej Michael

  Jeg søger svar på et par spørgsmål.
  jeg har købt et 6,2 kvh anlæg i november og har fået det
  tilmeldt energi net 15 november, så jeg er under den gamle ordning jeg fik anlæget leveret 26 nov og fik monteret inverteren til min måler
  så bliver det dårlig vejr og monterer først cellerne 20 feb
  og starter anlæget alt ok.
  jeg har betalt anlæget kontant 77.000 og har selv monteret det. elektrikkeren har tilsluttet det til 4.000 dvs ikke særlig meget håndværker fradrag.
  jeg har solgt co2 kvoten til fjernvarme værket og får 1200 kr
  hvilken ordning vil være bedst nettomåler ordningen eller regnskabs ordningen
  jeg ved om de 1200kr fra co2 kvoten gør at jeg ikke kan bruge regnskabs ordninge ( så har jeg vidst skudt mig selv i foden) mvh carsten

  • Hej Carsten

   Hvis du har brugt håndværkerfradraget, kan du ikke benytte regnskabsmetoden – det er enten eller. Og så skal du være opmærksom på, at du både kan bruge nettomålerordningen og regnskabsmetoden – de har intet med hinanden at gøre.

  • Hej Carsten

   Det Michael skriver er rigtigt nok, men jeg forstår dig sådan, at du ikke har valgt noget endnu. Har du alligevel gjort det, tror jeg sagtens, at du kan trække det tilbage. Man har som regel ret god tid til at ændre på sin årsopgørelse.

   I min optik er der ingen tvivl om, at du bør bruge regnskabsmetoden. Hvis du er topbeskattet er beslutningen endnu nemmere, men eftersom der ikke er noget håndværkerfradrag af betydning, kan du kun få SKAT til at finansiere en del af dit anlæg gennem regnskabsmetoden.

   Jeg tror ikke, at pengene fra co2 kvoten afskærer dig fra at bruge regnskabsmetoden, men jeg vil mene, at det er en reduktion af din anskaffelsessum – og dermed dit afskrivningsgrundlag.

   God fornøjelse…

 52. Thomas Halkjær Rasmussen - Svar

  Jeg har et spørgsmål når man nu har valgt afskrivningsår modellen på sit anlæg og skal have af og påmonteret sit anlæg på taget pga nyt tag på huset grundet skadet på taget dog ikke pga af cellerne.

  Vil denne udgift være en drift omkostning af anlægget ? Og vil dette kunne trækkes fra når året er omme og man skal oplyse dette til SKAT

  PFT
  Thomas

 53. Mig og kæresten købte hus i dec 2012 sælger havde opsat solseller på taget til 104000 kr . Vi fik derefter nogle håndværkere til at lave nogle ting så vi fik vores håndværkerfradrag på 2 * 15000 kr i 2012. Kan vi benytte regnskabsmetien og afskrive fra år 2013 på vores solseller. (vi har en seperat regning på solsellerne fra sælger).

  • Hej Kasper

   Det bliver lidt teknisk, når I i forvejen har benyttet jer af håndværkerfradraget. Reglen er, at når man bruger håndværkerfradraget, kan man ikke bruge regnskabsmetoden. Prøv at høre hos SKAT for at være helt sikker. Det er dem, der sidder med de to ordninger.

  • Hej Kasper

   Det her er ikke et standart spørgsmål 🙂

   Spørgsmålet er ikke så meget, om du både kan drive en virksomhed med solceller og udnytte håndværkerfradraget til noget helt andet end solceller. Det kan man nemlig godt (det har jeg selv gjort). Spørgsmålet er nærmere, om ikke du har købt dine solceller for sent. Du skriver, at du og kæresten købte hus i december. For at kunne komme på den gamle ordning – og dermed være berettiget til at afskrive på anlægget – skal man have indgået bindende aftale om køb at solcellerne senest d. 19. november 2012. Jeg tror ikke du kan afskrive – men jeg ved det ikke med sikkerhed. Her bliver du nok nødt til at spørge SKAT.
   Hvis du nu har skrevet under på en slutseddel på huskøbet før d. 19. november, så er det helt sikkert en anden sag. I øvrigt skal anlægget være solgt separat, for at man kan identificere en anskaffelsessum for anlægget (og dermed et afskrivningsgrundlag). Hvis du bare har købt solcellerne som en del af huskøbet, så tror jeg du har endnu et problem.

 54. Jeg er tilsluttet Dong Energy og de har installeret en tovejsmåler, model “Iskraemeco MT372”.
  I vejledningen som jeg fik med står der udtrykkelig at “Måleren registrerer kun den produktion, du ikke selv bruger, og dom derfor leveres til nettet. Det er derfor kun på inverteren jeg kan se hvad mit anlæg samlet har producetret.
  Som jeg forstår Thoimas A. så er det inverterens tal * 0,60 Kr, jeg skal opgive som indtægt i min “virksomhed”. Mit eget forbrrug har intet med det regnskab at gøre.

 55. Miriam le Fevre Hansen - Svar

  Thomas – tak for svar! Tror misforståelsen opstår fordi folk ikke tænker over, at der er forskel på elmålere. Min tager definitivt IKKE simulanforbruget med. Bruger tal fra inverter 🙂

 56. Miriam le Fevre Hansen - Svar

  Et hurtigt spørgsmål: Det angives alle steder, at man skal beskattes af 0,60kr per produceret kWh. Men er “produceret kWh” det tal, som man kan se på inverteren, der er produceret – eller er det det tal, som man kan se på elmåleren som uploaded til ellevererandør?

  • Hej Miriam
   Din “virksomhed” bliver beskattet af dit overforbrug, mens du får fradrag for dit underskud (produktionen). De 60 øre kommer i spil, når/hvis du har et overforbrug.

   • Det er noget VRØVL, Michael 🙁

    Igen vildleder du. Du har ikke fattet noget som helst.

    Jeg copy/paster lige lidt fra den mail du fik den anden dag:

    1) Du skal forsøge at glemme beskatning pr. kWh. Man bliver beskattet af “overskud i virksomheden”. Tilsvarende får man et fradrag for “underskud i virksomheden”.

    Overskud = Indtægter – Omkostninger (Hvis tallet er negativt, er der tale om underskud)
    Indtægt = kWh i året * 0,6 kr. (de første 10 år, herefter 0,4 kr.)
    Omkostninger = Afskrivninger + evt. andre omkostninger (f.eks. revisor)

    2) Du skal forsøge at forstå, at privatforbrug af elektricitet er virksomheden uvedkommende.

    Det betyder, at du skal tage den samlede produktion af el hele året og putte ind i regnestykket ovenfor. Om du (netto) køber eller sælger strøm betyder intet for virksomheden. Hvis du således bruger mindre end du producerer og får en check fra dit el-selskab, så er det ikke en indtægt i virksomheden – det er din personlige check. Tilsvarende kan du heller ikke trække evt. merforbrug fra i din virksomheds regnskab. Det er vel logisk nok.

    Og, Miriam, mht. opgørelse af årsproduktion. Jeg ved ikke noget som helst om el-målere. Hvis din el-måler registrerer hele din produktion som up-loaded og IKKE trækker simultant forbrug fra (dvs. forbrug der tages direkte fra inverteren og ikke bliver up-loaded for det bliver brugt med det samme), så kan du bruge el-måleren. Hvis elmåleren f.eks. kun angiver et nettotal, så kan du naturligvis ikke bruge el-måleren til noget. Personligt bruger jeg tallet fra inverteren, velvidende at dette tal nok ikke er 100% retvisende. Hvis du skal være sikker på noget som helst, så kontakt dit el-selskab og hør nærmere om, hvordan din el-måler fungerer.

 57. Hej Lennart og Michael

  Som jeg læser spørgsmål og svar, så går I fuldstændig forbi hinanden 🙂

  Jeg orker næsten ikke det her mere, men har bare så svært ved at lade det ligge, fordi der er mennesker, som handler på baggrund af denne tråd.

  Michael, du forstår jo grundlæggende ikke det her selv, så hvorfor gør du os ikke alle sammen en tjeneste og lukker denne tråd ned 🙂

  Lennart skriver først, at han tror, at han skal beskattes af 20 kW (han mener nok 20 kWh), og citerer derefter dig, Michael, for at skrive, at man ikke bliver beskattet pr. kWh (hvilket i øvrigt er rigtigt). Og så svarer du, Michael, at han har fundet svaret. Det er jo i øst og vest…!

  Lennart, du skal beskattes, hvis din virksomhed har overskud og du får et fradrag, hvis din virksomhed har et underskud.
  For nu at holde det helt simpelt (ligesom Alex Kristensen lidt længere oppe), så er første års resultat = Indtægten (dvs. antal producerede kWh i 2012*0,6 kr.) minus afskrivninger (dvs. 25% af købspris*1,15)
  Hvis du har haft andre omkostninger, så trækker du også dem fra (revisor måske). Næste år (2013) er dine afskrivninger = 25% af((Købspris*1,15) – afskrivninger i 2012). I 2014 trækker du afskrivningen fra både 2012 og 2013 fra, før du tager de 25% osv. indtil du når bagatelgrænsen, som i øjeblikket er ca. 12.000. Herefter afskriver de resten på én gang (der går mindst 5 år, før du når så langt)

  Hvis du ikke forstår dette, så hyr en revisor. Ham kan du også trække fra. Det skal max. koste 2-3.000 kr.

  Om du, som person, får en check eller en ekstraregning fra dit el-selskab er fuldstændig ligegyldigt i forhold til din virksomhed. Virksomheden sælger al den producerede el til dig, og dit privatforbrug er virksomheden uvedkommende. Jeg gætter på, at det er denne adskillelse mellem virksomhed og privatsfære, som volder problemer for mange mennesker, der ikke ellers har noget med virksomhedsdrift at gøre.

 58. Jeg er på 2012 ordningen og vil bruge virksomhedsordningen(afskrive).

  Så hvis jeg producererede 100 kw i 2012 og brugte 80 kw og dermed leverede 20 kw tilbage det år skal jeg så beskattes af 100 kw eller af 20 kw? (gætter på 20 men vil gerne høre det fra en ekspert)

  Jeg tror måske det var det du skrev her Michael:

  “Dit solcelleanlægs indtjening er produceret antal kWh ganget med afregningsprisen, som de første 10 år er 60 øre og de næste 10 år 40 øre. Du bliver kun beskattet, hvis anlægget giver overskud. Man bliver ikke beskattet pr. kWh. produceret.”

  /Lennart

 59. Tak Thomas

  SÅ er jeg helt rolig og kaster mig over Skat’s overbebyrdede side 🙂

 60. Hej Michael

  Mange tak for dit svar – men jeg er stadig lidt forvirret 🙂

  Kan du ikke prøve at beskrive helt klart, hvordan jeg skal forholde mig på selvangivelsen. Jeg synes nemlig, at jeg tidligere har set min model beskrevet på nettet.

  Er du så meget inde i det skattemæssige, at du kan fortælle i klar tekst (forståelig for os almindelig dødelige 🙂 hvordan vi skal opgive det?

  På forhånd tak for hjælpen

  • Hej Alex

   Jeg vil foreslå dig at tage kontakt til SKAT, hvis du er i tvivl om, hvordan den udvidet selvangelvese skal udfyldes. Nogle benytter også en revisor til det, hvilket også kan være en mulighed.

  • Hej Alex

   Din metode holder fint vand. Jeg ved ikke, hvordan Michael kan andet end at bekræfte den, men det du beskriver er helt efter bogen.

   Hvis man blander for mange renteudgifter ind i det, kan man sagtens gøre det hele mere kompliceret, men det behøver ikke være mere kompliceret end du beskriver.

   Det Michael kommer til at blande sammen med dit ellers enkle spørgsmål er, hvilken værdi – i kr. og øre – som dit fradrag på 38.388 kr. får for dig. Og det afhænger selvfølgelig af din skatteprocent. Men den del af det skal SKAT nok beregne for dig, for det er de eksperter i. Årets resultat i din virksomhed derimod, er de nødt til at få fra dig.

   Flere burde – som dig – primært interessere sig for, hvordan de kommer frem til årets resultat, og så lade skatteberegningen være op til SKAT. God fornøjelse med anlæget… og din årsopgørelse 🙂

 61. Jeg er en af de heldige, der nåede med på sidste års ordning og kan således bruge afskrivning på 115 % af anskaffelsesværdien.

  Men det er stadig lidt kringlet, hvordan jeg forholder mig mht. forbruget og selvangivelsen. Kan du bekræfte denne fremgangsmåde:

  Hvis jeg har et anlæg til 145.000 kr., kan jeg afskrive 41.688 kr. det første år.
  Fra det beløb skal jeg trække 60 øre pr. kWh, jeg samlet set har produceret sidste år. Hvis jeg har produceret 5.500 kWh, skal jeg således beskattes af 3.300 kr. Dem skal jeg modregne i min afskrivning. Det samlede beløb (38.388 kr.) opgiver jeg på selvangivelsens rubrik 112.

  Lyder det helt hen i skoven?

  • Hej Alex

   Den endelige beløb afhænger af din skatteprocent. Men ellers lyder rigtigt bortset fra de 60 øre, hvor det forholder sig anderledes: Dit solcelleanlægs indtjening er produceret antal kWh ganget med afregningsprisen, som de første 10 år er 60 øre og de næste 10 år 40 øre. Du bliver kun beskattet, hvis anlægget giver overskud. Man bliver ikke beskattet pr. kWh. produceret.

 62. Hej. Jeg har med interesse læst alle indlæg, i forumet, men har et yderligere spørgsmål.
  Anskaffede i oktober et nyt 6k solcelle anlæg, og vil benytte virksomhedsordningen med 25% afskrivning.
  Jeg betaler ikke topskat.
  Mit spørgsmål er, hvis jeg kan forklare, at afskrivningen på de 25% giver vel ikke fuld 100% værdi, men kun en værdi svarende til max. ens træk% ?
  Og ligeledes med ens øvrige løbende fradrag på anlægget er det vel også kun værdien svarende til Dmax. ens træk% ?

  Dejligt, nu går vi en dejlig tid i møde.
  Hav det godt alle sammen.

 63. Hej. jeg vil høre at hvilken papir skal udfylde og hvor skal man starte med at system kan fun .. jeg har fundet et anlæg fra Tyskland og De kan sende det til mig i løbet af næste uge.. tak

  • Hej Bassam

   For det første er det ikke længere muligt at bruge regnskabsmetoden, med mindre du har købt og fået installeret dit anlæg sidste år. Det er en udvidet selvangivelse, du skal udfylde.

 64. For, at benytte regnskabmetoden skal man da etablere en virksomhed før købet ?

 65. Hej
  Jeg er i tvivl om hvilken ordning jeg skal vælge!
  Er med på den gamle ordning.
  Mit anlæg 6Kw og kostede kr.69.700,- + elarbejde kr.2000,-
  Kan fornemme hvad man hører fra andre at grænsen ligger omkring mit beløb.
  Anlægget er betalt altså ingen lån.

 66. Det er et definationsspørgsmål.
  Skatten skal betales når regnestykket giver overskud: (antal prducerede kwh*0.6 kr) minus afskrivningerne.
  I takt med at man ikke har mere at afskrive vil ens indtægt være : antal producerede kWh* afregningen. som skrives på den udviede selvangivelse som indtægt

 67. Hej, jeg har købt et 5,7 kWp anlæg i september 2012 men det er først blevet monteret i februar 2013 og er nu i drift. Jeg forventer at betale leverandøren (135.000 kr.) i marts måned.
  Jeg er registeret i Energinet på den gamle ordning,så jeg vil bare vide om jeg kan foretage første afskrivning i min personlige indkomst for 2012?

 68. hej
  kan få at vide hvordan man afskriver et solcelleanlæg på 6,3kw til en pris på 159000kr.vi er to om det.
  hvad er fordele og ulæmpen ved afskrivning.

  • Hej Kim

   Først og fremmest kan I kun blive omfattet af regnskabsmetoden, hvis I har købt jeres anlæg under den gamle nettomålerordning. Har I det, er der god ide i at benytte sig at regnskabsmetoden, da du kan afskrive din investering med 25 procent, hvilket giver et højt fradrag i flere år. Altså et stort “tilskud” her og nu. I skal benytte en udvidet selvangivelse, som skal udfyldes hvert år som et regnskab. Derudover er indtægten 60 øre pr.kWh, og hvis det så giver overskud, skal man beskattes af overskuddet. Man bliver ikke beskattet pr. kWh. produceret.

  • Hej ville lige høre om det er med moms det beløb som jeg kan træke fra i skat

   • Hej Per
    Du behøver ikke at lade dig momsregistrere, da det ikke er nødvendigt som privatperson.

   • Hej Per

    Svaret er altså “ja”. Glem alt om moms og momsregistrering. Du trækker ikke mons fra og du lægger ikke moms til – det er ulovligt at afregne moms, medmindre man er momsregistreret. Og det ønsker du ikke at blive – ikke i denne sammenhæng i hvert fald 🙂

 69. Hej Michael Vang
  Det du skal betale skat af er (unde rvirksomhedsordringen)
  Din produktion (aflæses på inverteren 31/12, ganget med 0,6 kr).
  DVS at du med et 6 kw anlæg max kan betale skat af 6000* 0,6 kr.
  Altså skriver du indtægt ca 3600 kr og den afregnede skat af dette bliver således ca 50 % (alt afhængig af din skateprocent)

  • Hej Henning

   Tak for din kommentar til siden og uddybning af spørgsmålet.
   Michael

  • Det er altså (delvist) noget vrøvl…!

   Der er ikke noget faktuelt maksimum man kan/skal beskattes af. Man skal beskattes af produktionen – og et 6 kW anlæg kan sagtens producere mere end 6000 kWh, hvormed ens skattepligtige indtægt overstiger 3600 kr.
   Man opgiver heller ikke sin indtægt som “ca.” Man vælger en fornuftig måde at gøre sin indtægt op på, og så gør man sådan hvert år. Med fornuftig menes en metode, som SKAT vil anse for velegnet – og det forestiller jeg mig for de flestes vedkommende vil være en aflæsning på inverteren pr. 31/12. Har man elmålere, som kan angive hvor meget anlæget har produceret, er dette muligvis mere retvisende.
   En skatteværdi på omkring 50% vil være gældende for dem, som betaler topskat.
   Og lige til sidst en kommentar til Michaels kommentar ovenfor, hvor afskrivninger bliver blandet sammen med indtægten fra driften. Den årlige skattemæssige afskrivning på anlæget har naturligvis intet med produktionen at gøre.

 70. hej jeg har købt solcelle anlæg på gammel ordning og får monteret i feb måned kan jeg ikke stadig bruge virksomheds ordningen?
  spørgsmål 2
  hvordan fungere det med virksomheds ordningen når jeg bruger ca 14000kwh om året men kun produsere 6000kwh
  hvad skal jeg så betale skat af

  • Hej Michael

   Jo, du kan fortsat benytte virksomhedsordningen, når du har købt det under den gamle ordning og får det installeret nu her.
   Mht. afskrivningen – dit solcelleanlægs indtjening er produceret antal kWh ganget med afregningsprisen, som de første 10 år er 60 øre og de næste 10 år 40 øre. Hvad skatten bliver, afhænger af, hvilken skatteprocent du har.

 71. Hej med jer

  Har lige et sprøgsmål vedr. regnskabsmetoden. Da min investering i solceller drives som et firma er det muligt og trække f.eks. revisor regningen fra som en driftsudgift. Det jeg så tænker over er, om jeg også kan trække abo. til NVE Seas fra på de ca. dkr. 1.150 pr. år?

  • Hej Flemming.
   Det vil jeg ikke udelukke man kan, men prøv at ta’ kontakt til SKAT, der adminstrerer ordningen, så du er helt sikker. Det kan godt være muligt, da regnskabsmetoden anses som en “virksomhed”.

 72. P.S. Det er et 6 w anlæg, da vi har inverter der begrænser …
  VH
  Marianne

 73. Hej Michael
  Vi har købt et solcelleanlæg i aug 2012. Kr. 88.000 inkl moms. der er 26 celler á 255 w, altså = 6630

  (Vi bruger 6500 kilowatttimer om året)

  Skal vi tilmelde os nettoafregning på årsbasis grp 6 ?
  Da min mand har den største indkomst, er det så ham vi skal have stående som ejer af anlægget i forbindelse med at vi anmoder om nettoafregning. Kan forstå at det har betydning, hvis man vælger regnskabsmetoden…?

  Hvilken metode skal vi yderligere vælge ang. skat?
  Skal vi vælge regnskabsmetode eller skematisk metode eller er der andre metoder?
  VH
  Marianne

  • Kære Marianne

   Eftersom I købte og tilsluttede anlægget i august, kan I tilmelde jer den gamle nettoafregning på årsbasis, så det vil jeg anbefale. Regnskabsmetoden blev afskaffet med den nye solcelleaftale i november 2012, men da I købte inden da, vil jeg mene, I godt kan blive omfattet af regnskabsmetoden, som jeg nok vil anbefale frem for den skematiske ordning. Derfor vil jeg vælge din mand som ejer, da han er tættest på topskattegrænsen af jer to.

 74. Hej igen Michael!

  Efter at have søgt i Google på “12.300”, får jeg det indtryk, at de 12.300 kr. er et man kalder for bagatelgrænsen for afskrivninger. Dvs. at anskaffelse af investeringsgoder under netop dette beløb (2012-niveau), kan afskrives fuldt ud i anskaffelsesåret. Jeg kan kun opfatte det således, at når man har nedskrevet sit anlæg til den værdi, må man afskrive resten i det pågældende indkomstår. Kan jeg have ret i dette?

  • Vores skarpsindige læser, Thomas A, har skrevet følgende til dit spørgsmål – du kan godt afskrive de sidste 12.300 kr. “Man kan godt afskrive de sidste 12.300 kr. Når man når denne grænse (eller under), behøver man ikke længere afskrive 25 % af restsummen, men kan afskrive resten på en gang. Ellers skulle man i teorien afskrive 25 % af et mindre og mindre beløb i al uendelighed.”

 75. Kære Michael!

  Vedrørende din korrespondance den 30. juæi 2012:

  Kan man afskrive de sidste 12.300 kr. eller er de ikke afskrivningsberettiget?

  • Hej Poul

   Så vidt jeg ved, kan man ikke afskrive de sidste 12.300 kr, hvor grænsen går.

  • Nu bliver jeg vist nødt til at melde mig på banen igen.
   Man kan godt afskrive de sidste 12.300 kr. Når man når denne grænse (eller under), behøver man ikke længere afskrive 25 % af restsummen, men kan afskrive resten på en gang. Ellers skulle man i teorien afskrive 25 % af et mindre og mindre beløb i al uendelighed.

   MEN LAD DET NU VÆRE SAGT FOR SIDSTE GANG: DE SIDSTE 12.300 KR. KAN SAGTENS AFSKRIVES…

 76. Regeringen fremsatte den 20. november – et lovforslag om en fremtidig ordning for solceller. Det betyder, at hvis man senest den 19. november 2012 har indgået en bindende aftale om at købe et solcelleanlæg, er man på den gamle støtteordning, hvis netselskabet ska l modtage en anmeldelse af anlægget senest 20. december og anlægget er nettilsluttet senest 20. maj 2013
  Fremover vil små private anlæg ikke blive skattemæssigt betragtet som selvstændig erhvervsvirksomhed, hvorfor den erhvervsmæssige afskrivningsmulighed bortfalder. Undtaget er montering på bygninger, der anvendes delvist til erhverv, hvor der sker en forholds-mæssig erhvervsmæssig afskrivning.

  Desuden forsvinder den årsafregnede nettomålerordning og erstattes med en timebaseret nettomålerordning med en midlertidigt forhøjet sats for afregning af overskudsstrøm.

  Det betyder, at den andel af strømproduktionen, der kan anvendes samtidig med, produktionen finder sted, fortsat kan benyttes ”gratis” og uden at skulle betale afgifter med videre til staten.

  Overskudsproduktionen fra private anlæg skal sælges ud på nettet til en forhøjet sats, som i 2013 er 130 øre/kWh i 10 år. Forbrugere, som køber solcelleanlæg i 2013, vil altså i en 10-årig periode kunne sælge overskudsproduktionen ud på nettet til 130 øre og må så betale den aktuelle markedspris for efterfølgende at købe strømmen tilbage fra nettet. Når de 10 år er gået, falder den forhøjede pris til 60 øre/kWh, som vil være satsen gældende i resten af anlæggets levetid.

  Den forhøjede sats aftrappes over en femårig periode, så den for anlæg købt i 2014 er 116 øre/kWh gældende i 10 år frem, i 2015 vil den forhøjede sats være 102 øre/kWh i 10 år i så fremdeles.

  Overskudsproduktionen fra fælles anlæg, der kun nettoafregner fællesforbrug, vil i 2013 blive afregnet med 145 øre/kWh i en 10-årig periode, og vil herefter blive aftrappet til 60 øre på samme måde som for de private anlæg over en femårig periode. Fælles anlæg købt i 2014 vil i 10 år kunne sælge deres overskudsproduktion til en pris på 128 øre/kWh.

 77. Hej Michael
  Jeg har investeret i et anlæg hvor samlede pris incl. montering beløber sig til 92 172,-
  Jeg har valgt afskrivningsmetoden, men forstår ikke helt det med de 115%
  er det det samlede beløb +15% – de 25% pr år.??

  • Kære Michael

   Først og fremmest skal jeg nævne, at regnskabsmetoden er afskaffet i november 2012. Hvis du har købt dit anlæg inden da, kan du fortsat benytte ordningen. De 15 procent betyder, at du kan ligge 15 procent mere til det beløb, du trækker de 25 procent fra. Altså 115.000 kroner i stedet for 100.000 kroner.

 78. Hej Michael
  Jeg nåede at købe anlæg før 19. november og er dermed med i den gamle ordning. Anlægget er leveret i denne uge, men kan først monteres lige efter nytår. Håndværkeren har lavet regningen til mig i år. Hvad er kriterier for at jeg kan afskrive på anlægget i år? Er det betaling af faktura eller montering og opstart af anlæg?

 79. Hej,
  Jeg har købt solcelleanlæg under den gamle ordning, men det bliver først installeret i 2013. Jeg vil anvende regnskabsmetoden og mit spørgsmål er om jeg skal afskrive investeringen allerede i 2012 (jeg har forudbetalt 50%)?

 80. Hej Michael
  Jeps – det er jeg enig i. Spørgsmålet er så – hvor aflæser vi dette totale produktionstal? På inverteren?
  Det tvivler jeg da meget på, at alle husker 🙂

 81. Hej Michael.

  Vi kommer nu snart til 31.12.12. Her skal vi aflæse årets produktion, da man skal beskattes af 60 øre af denne ved regnskabsmetoden. Som jeg har forstået det aflæses dette forbrug på el-måleren. MEN er det tal man aflæser ikke produktionen modreget el-forbrug (mens der produceres). Tallet på Kamstrup-måleren er i hvert fald laveren end den faktiske bruttoproduktion. Og så bliver det aflæste tal vel forkert (for lavt). Håber du kan hjælpe.

  • Hej Kasper

   Det du skal aflæse/finde ud af, det er hvor meget I har overproduceret. Det er den overproduktion I skal betale de 60 øre pr. kWh af.

   • Hej Michael
    Det mener jeg ikke er rigtigt. Skat skriver det http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802
    Ligeledes omtaler BDO det i “Værd at vide om” fra september 2011. Eget forbrug skal også medtages. Dvs. hele produktionen skal beskattes.

    Jeg undrer mig bare over, hvordan folk skal kunne aflæse bruttoforbruget pr. 31.12.12, hvis ikke de er blevet informeret om at aflæse inverteren pr. 31.12.12. Mange har sikke ikke engang muligheden…

    • Hej Kasper
     Undskyld, jeg blandede lige tingene sammen. Det er selvfølgelig dine indtægter fratrukket dine omkostninger, som du skal betale skat af. Derudover får du 60 øre udbetalt pr. overproduceret kWh de første ti år, og 40 øre de næste ti år.

 82. heja Michael!
  Vi sidder og ser pp alle de svar der er kommet her og er stadig ikke blevet meget klogere.
  Vi har fået installeret et 4000 Watt anlæg i november måned og mener at det er under den “gamle” ordning.
  Vi bliver begge pensionister i denne måned.
  Hvad bør vi melde os til hos SKAT ? Vi kan ikke finde ud af om det skal være Håndværker ordningen eller den med afskrivningen på de 25% pr.år

  • Hej Arne

   Hvis I har købt jeres anlæg inden den 19. november, hører I under den gamle ordning, og så kører I under den gamle nettomålerordning. Ellers er det den nye nettoafregningsmodel. I kan fortsat nå håndværkerfradraget, hvis I får anlægget installeret inden den 31. december.
   Hvis I stadig kan nå at komme under afskrivningen med 25 procent, så ville jeg foretrække den. Denne ordning er også afskaffet, men måske I kan nå at komme under den, hvis I har købt jeres anlæg inden den 19. november.

 83. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  bookmarking and checking back frequently!

 84. Hej Michael.

  Jeg har et 3 kW anlæg under virksomhedsordningen efter de gamle regler. Jeg kunne godt tænke mig at udvide anlægget til 6 kW, da jeg er ved at få etableret jordvarme. Kan jeg så fortsætte under den gamle ordning med hele det “nye” anlæg? Eller måske med den gamle del af det? Eller måske ryger jeg helt ud af ordningen? Jeg har svært ved at se ud fra lovforslaget, hvordan man er stillet i den situration.
  Mvh Lasse

  • Hej Lasse

   Der er i det hele taget en række tvivlsspørgsmål i lovteksten, men jeg vil da mene, du fortsat kan høre under virksomhedsordningen med dit 3kw-anlæg, selv om du udvider det. Hvad der så sker med de nye paneler, og hvilken ordning de kommer under, er det store spørgsmål. Virksomhedsordningen administreres af SKAT, så jeg vil anbefale dig at tage kontakt til dem for at være helt sikker på, hvad der kommer til at ske.
   Energihjem.dk

 85. Hej Michael

  jeg har købt et solcelleanlæg under de gamle regler, og vælger regnskabsmetoden. Desværre kan vi først få leveret cellerne i 2013. kan man allerede i år afskrive på selvangivelsen, eller skal man vente til næste år -altså når cellerne er monteret.
  Venlig hilsen Gert

 86. Og til alle med ‘Gammelt anlæg’ (herunder anlæg der er lavet bindende aftale om eller evt. er installeret senest i forgårs) er muligheden for at skifte fra regnskabsmetoden (også kaldet virksomhedsordningen) til den skematiske model blevet foreslået afskaffet (og det lovforslag bliver nok vedtaget).

 87. Hej michael.. har lige et spørgsmål 🙂
  Har Købt et solcelleanlæg. og vil gerne ha det under virksomhedsordningen. men hvor eller hvornår skal der meldes til om det er skematisk eller virksomhedsordningen ?? vh. Lars

 88. Hej Michael.

  Jeg har købt et 6 kw anlæg da vores forbrug er ca 5000 kw. Anlægget koster 91000 kr som jeg har lånt i banken. Jeg er elektriker og skal selv montere anlægget. Men skal jeg vælge regnskabsmodellen eller den skematiske, da jeg jo ikke kan trække håndværkeromkostningerne fra.

 89. Kan man bruge virksomhedsordningen for både privat hjjem og sommershu, altså 2 steder i en familie

 90. Skal skattefradraget deles 50/50 mellem min kone og jeg, eller kan vi bruge andre fordelinger, som feks. 100/0 eller 75/25 ?

  • Hej Jesper

   Umiddelbart mener jeg, at skattefradraget kan deles, som I ønsker det, men prøv at tage kontakt til SKAT, der administrerer ordningen, for at være sikker på, hvordan I skal gøre det.

 91. Først tak til Thomas A for de mange korrektioner i tråden. De underbygger min forståelse af virksomhedsordningen

  Jeg har netop fået ‘igangsat’ mit nye solcelle anlæg og vil næsten 100% sikkert vælge virksomhedsordningen.

  Der er nogle få uklarheder:
  1: Et sted stod der (Knud L Rasmussen) at jeg allerede nu kan ændre forskudopgørelsen, hvilket betyder at jeg lige kan nå at få mit fradrag for december ændret. Det vil bidrage til et positivt cashflow allerede fra starten. Læser jeg på Skat.dk (http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802) skrives der om en særskilt saldo grundet de ekstra 115%. Er det noget jeg skal tænke på nu, eller er det også først relevant når (hvis) Skat ønsker dokumentation? (Synes iøvrigt også jeg har set noget omkring denne særskilte konto i forbindelse med 2017 og 2018)

  2: I alle regnestykker i forbindelse med fradragsmodellen regnes der på anlæggets forventede produktion. Kan jeg i forbindelse med forskudsregistrering tillade mig at interpolere en forventet 1. års produktion ind (som jo må blive meget lav grundet årstiden)

  3: Hvordan vil/kan skat verificere ens årsproduktion. Min el-måler vil jo kun vise mit netto-overskud, dvs kun hvis jeg aldrig selv bruger strøm medens der produceres giver den et retvisende billede. Min inverter er vel på ingen måder kalibreret og troværdig at basere noget økonomisk på?

  • Kære Kim

   Tak for dit spørgsmål.
   Efter at spørgsmålet er ret teknisk omkring dine indberettelser til SKAT, vil jeg anbefale dig tage direkte kontakt til SKAT, der kan give dig klar besked. Har du spørgsmål omkring hvordan selve virksomehdsordningen fungerer, er du velkommen til at vende tilbage.
   MVH Energihjem.dk

  • Den ‘særskilte saldo’ er i dit lille skatteregnskab. Hvis du i forvejen haren lille virksomhed der beskattes efter deregler der gælder for virksomheder OG hvis denne virksomhed har anlægsaktiver der ikke erhelt afskrevet, så vil det lille regnskab indeholde en værdi af aktiverne i et felt i et regneark eller hvor det nu står. Anskaffer du nye aktiver i 2012/2013 til 115% afskrivning, så skal værdien af disse skrives i et andet felt i regnearket – en anden ‘konto’.

   Sæt du bare den forventede første års produktion til fx 200 kWh. Det er kun et foreløbigt tal – rettes på den udvidede selvangivelse. Om det faktisk bliver 100 kWh eller 1000 kWh betyder ikke det store. Forskudsmæssigt er det afskrivningen (de 25% af de 115%) der flytter noget i din forskudsskat.

   Du kan kun opgøre produktionen ‘bedst muligt’. I nogle tilfælde vil Skat acceptere en angivelse (hvis du ikke har elvarme) der hedder 4.000 kWh til husholdningen + nettosalg til elselskabet. En aflæsning af din inverter vil da være langt langt mere nøjagtig. Skat har ret til at mene at de kan gøre det endnu bedre, men så må de komme med et tal og argumentere for at det er bedre. Det kan de ikke, og det vil de heller ikke.

 92. Hej Michael

  Du har tidligere svaret på et af mine spørgsmål, og det siger jeg mange tak for.

  Jeg har brug for at forbedre mit overblik over de mulige metoder, som man kan bruge, når man installerer et solcelleanlæg. Vi er tre ejere af samme sommerhus, på hvis tag vi overvejer at installere et solcelleanlæg. Har jeg ret i mine betragtninger af de forskellige metoder, som vi kan vælge imellem?

  1. Den ene metode (regnskabsmetoden) giver os mulighed for skattemæssig afskrivning, som dog kræver brug af en udvidet selvangivelse (bøvlet, når vi nu er tre ejere). Endvidere skal vi betale skat af overskydende produktion, og så har vi ikke mulighed for håndværkerfradrag.

  2. Den anden metode (bundfradragsmetoden – også kaldet standardmetoden) giver os mulighed for at fratrække omkostningerne til håndværkerne på en nem måde på vores almindelige selvangivelse, og vi skal ikke betale skat af overskydende produktion.

  Er min forståelse rigtig? Og er det nemt at fratrække håndværkerudgifterne fra på tre forskellige selvangivelser?

  Solcelleanlægget kommer måske til at koste i omegnen af kr. 100.000 inkl. monteringevt. billigere (blot et bud).

  Jeg ser frem til din tilbagemelding. På forhånd tak.

  • Hej Claudius

   Tak for din besked.
   Det er korrekt forstået. Mht til regnskabsmetoden har Revision Limfjord lavet en overskuelig folder omkring denne ordning. Der står bl.a. “Fysiske personer, der ejer et VE-anlæg, kan vælge at opgøre den skattepligtige indkomst ved at medregne 60% af den del af bruttoindkomsten fra driften af skatteyderens VE-anlæg, der overstiger 7.000 kr. til den skattepligtige indkomst. Det betyder, at hvis den samlede bruttoindkomst fra anlægget ikke overstiger 7.000 kr. årligt, medregnes den ikke ved ejerens indkomstopgørelse. De 40% af den indkomst, som overstiger 7.000 kr., er således skattefri og anses for et standardiseret fradrag, der skal dække samtlige udgifter, der er forbundet med driften af anlægget.” Se hele folderen her: http://revisionlimfjord.dk

   Håndværkerfradraget skal vi I enten dele ud imellem jer tre på jeres selvangivelser, eller I kan lade én af jer stå for det, og så kan I dele skattefradraget mellem jer – altså kontant.

   • Michael Müller mener naturligvis ‘Den skematiske metode’ – ikke ‘regnskabsmetoden’ i sin henvisning til Revision Limfjord’s udemærkede brochure.

    Den anden – regnskabsmetoden – kaldes sådan fordi det kræver at der laves et regnskab over indtægter og udgifter. Et ganske enkelt et. I Revision Limfjords folder kaldes det ‘skatteordningens almindelige regler’, men det er altså det samme der tales om. Der er osse nogen der kalder det ‘virksomhedsordningen’ men det er lidt uheldigt, for der er i forvejen noget andet der hedder, jævnfør ‘Lov om indkomstbeskatning af virksomheder’ afsnit 1.

   • Jeg syntes, at det er noget rod, at lade én tage fradraget og så dele provenuet mellem sig efterfølgende. Og jeg tvivler meget på, at det overhovedet er lovligt… så pas på med det Claudius og andre der læser med. Fradraget er personligt, og der er en grænse for hvor meget der kan trækkes fra. Hvis én tager fradraget alene, trækker han mere fra i skat end han er berettiget til ifølge loven (han har jo kun haft 1/3 af den udgift, som han trækker fra). Og de øvrige får i princippet en skattepligtig gave/indkomst af den der har taget fradraget på sin selvangivelse. Man kan også forestille sig, at en af deltagerne allerede har udnyttet sit fradrag maksimalt og egentlig ikke er berettiget til mere, men alligevel får mere, fordi man lader én tage fradraget. Endelig er der måske én, som ikke har nogen indtægt og i virkeligheden ikke kan trække noget fra i skat – det kan man jo kun, hvis man betaler skat 🙂

    Så endnu en gang – DET ER NOGET ROD!!! og det er efter min opfattelse ULOVLIGT!!!

  • Hej Claudius

   Du blander tingene sammen!!!

   Ad 1) Som du næsten selv lægger op til, så skal der under “regnskabs”-metoden laves et regnskab. Hvis der er overskud skal der betales skat og hvis der er underskud kan det trækkes fra på selvangivelsen. I jeres tilfælde deler i bundlinjen i regnskabet med 3. Om I overproducerer eller ej er fuldstændig ligegyldigt ved denne metode. De første ca. 8 år giver det formentlig underskud pga. afskrivninger.

   Ad 2) Ved den skematiske metode, kan i rigtig nok fratrække håndværkeromkostningen. Den deler I blot med 3 og selvangiver det på hver jeres selvangivelse – det er nemt nok. Der gælder et bundfradrag ved denne metode således, at man først bliver skattepligtig, hvis man overproducerer for mere end 7.000 kr. Det betyder i praksis, at det er meget svært at blive skattepligtig ved denne metode – og slet ikke med et solcelleanlæg til 100.000 kr. Man skal producere 11.667 kWh og ikke bruge en eneste kWh selv, for at overproducere for 7.000 kr, hvis jeg eller har forstået det korrekt 🙂

   Jeg kan ikke forestille mig, at det giver nogle særlige problemstillinger at I er 3 ejere, men jeg er ikke 100% sikker. Personligt ville jeg spørge SKAT, om man kan anvende disse metoder, når man er 3 ejere – bare for at være helt sikker.

 93. Hej Michael

  Jeg er blandt i alt tre personer, som fælles har arvet et sommerhus. Vi påtænker at få et solcelleanlæg monteret til i omegnen af kr. 100.000. Bør vi vælge løsningen med håndværkerfradrag eller anvende regnskabsmetoden?

  Jeg tænker, at det bliver besværligt at administrere regnskabsmetoden, når vi nu er tre ligeværdige ejere. Da jeg ikke kender til de øvriges eventuelle topskat-betaling, vil jeg bede om to svar, som forholder sig forskelligt til topskat.

  På forhånd tak
  Claudius

  • Hej Claudius

   Det er en evig diskussion om, hvor beløbsgrænsen går for, hvornår man skal vælge den ene metode frem for den anden. Men hvis anlægget koster 100.000 kr, kan I ca. forvente at kunne trække halvdelen fra i skattefradrag med topskat, så alt efter hvor meget i hver betaler i skat, vil jeg mene, at regnskabsmetoden er en god løsning i jeres tilfælde. Det er muligt, I skal trække det fra over ens selvangivelse, men så kan I jo bare dele beløbet ud mellem tre.

   MVH Energihjem.dk

 94. Hvis man ønsker virksomhedsmetoden hvorledes /hvor gør man det i praksis. Er det et almindeligt firma man opretter hos skat/erhvers og selsbabsstyrelsen/Virk.dk/energinet dk?

 95. Hej begge to.

  Jeg har snakket med skat og min bank, det vi ca. kom frem til var at det måske ville koste mig 100-200 kr. Om måneden i 7 år da pengene skal lånes i banken, måske kommer det at gå lige op.

  Og ja jeg har brug for hjælp og der vil blive tilknyttet en revisor det første år. Jeg er go med mine hænder, ikke mit hoved 🙂

  Go weekend og tak for hjælpen.

 96. Hej Michael

  Dækker det fradrag jeg får så mit afdrag i banken sådan at man kan hvis jeg skal afdrage 2000 kr pr måned så får jeg også 2000 kr mere udbetalt, eller skal der svares skat af det så jeg kun får ca 1000 kr mere om måneden ???
  Undskyld men det er sgu forvirrende.

  • Det er er vanskeligt at svare på, da det beløb helt afhænger af ens skatteprocent og indtægt, men ved et anlæg til 90.000 kroner, kan man forvente at få et fradrag for omkring det halve af beløbet. For at få en helt konkret udregning, vil jeg råde dig til at tage kontakt til SKAT, der administrerer ordningen.
   MVH Energihjem.dk

  • Hej MS

   Det positive ved regnskabsmetoden er, at den er meget likvid i de første år. Dine skattefradrag vil måske mere end betale din ydelse i banken i starten. Men dine fradrag alene kan ikke betale hele anlægget. Som Michael skriver, får du op til godt halvdelen af anlægget finansieret gennem skatten. Resten finansieres af den forminskede el-regning. Sparer du f.eks. 10.000 kr. om året i el, vil denne løbende besparelse sandsynligvis alene kunne finansiere dit lån. Og du skal ikke betale skat af penge du sparer. Ændrer du din forskudsopgørelse for år til år vil den løbende merudbetaling ikke være skattepligtig – det er et fradrag – ikke en indtægt.

   Men MS, nu må du undskylde, hvis jeg tager helt fejl, men det lyder som om, du måske skulle tage kontakt til en professionel, når nu du finder det hele så forvirrende. SKAT er da en mulighed, men jo ikke et rådgivningsorgan, som du kan få til at lave beregninger for dig. De kan svare på konkrete spørgsmål.

 97. Hej MS

  Det er rigtigt, at tilbagebetalingstiden er omkring 7 år, hvis I benytter virksomhedsmetoden.
  MVH Energihjem.dk

 98. Hey

  Har skrevet et indlæg som ikke dukkede op her på siden.
  Kort fortalt køber vi et 5 kWh anlæg til ca. 90000 kr. alt incl. Jeg ønsker at anvende regnskabsmetoden, men vil det så sige at mit anlæg er betalt af efter 6-7 år når vi skal låne alle pengene i banken, er min bankgæld væk så eller.
  undskyld hvis jeg ender med dobbelt post om det samme 🙂

 99. Hej alle sammen.

  Jeg er da blevet lidt klogere 🙂

  Jeg har fundet en side fra et revisionsfirma der har nogle eksempler der forklarer de 2 modeller fint.

  http://www.kv-revision.dk/sol-og-skat/dontfollow

  Hilsen Allan

 100. Hej Hugo

  Ja, har set nærmere på Thomas’ indvendinger og er enig. Artiklen er på denne baggrund også blevet opdateret.

 101. Kan kun tilslutte mig alle Thomas kommentarer

 102. Hej Michael

  Jep!!! Prøv nedenstående link.
  http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802

  Jeg har ofte været ude for, at links i et forum som dette ikke virker, så jeg beklager, hvis det er tilfældet 🙂

  Under overskriften “Sådan regner du ud, hvad du skal betale i skat”, står der (som jeg har skrevet tidligere) at du beregner din INDTÆGT som produceret antal kWh ganget med 60 øre.
  Som det fremgår af samme link, er det værd at huske på, at når man taler om at standse afskrivninger ved 12.300 kr. så er det ikke fordi, man ikke kan fortsætte med at afskrive lige så lang tid man vil. Når anlæget er afskrevet så langt som til 12.300 kr., har man mulighed for at afskrive resten på en gang.

 103. Michael… hvorfor bliver du ved med at bilde folk ind, at de skal betale 60 øre pr. kWh produceret? Det er indtægten, der er 60 øre pr.kWh, og hvis det så giver overskud, skal man beskattes af overskuddet. Man bliver ikke beskattet pr. kWh. produceret.

 104. Hej Michael

  Jeg overvejer at købe et anlæg på 4 Kwp i Bilka til 60000 + 15000 for opsætning. Jeg har i år allerede brugt mit håndværkerfradrag. Jeg regner med at låne pengene rentefrit i Bilka.
  Hvilken metode vil bedst kunne svare sig for mig?

  Mvh
  Martin

  • Hej Martin
   Jeg vil mene, at Regnskabsmetoden kan være god for dig, eftersom du har brugt dit håndværkerfradrag. Men du skal huske, at du med regnskabsmetoden skal betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time de første ti år, hvorefter det er ti år med 40 øre. Med regnskabsmetoden kan du trække 25 procent fra din solcelle-investering år efter år, inden du rammer 12.300 kr.
   MVH Energihjem.dk

 105. Ok Michael, men jeg orker kun at tage fat på et par stykker til illustration af, hvor håbløs rådgivningen er her på tråden.

  1) Når man bruger virksomhedsordningen (regnskabsmetoden) er afskrivningsgrundlaget 115% af investeringen (regeringens seneste skatteaftale fra før sommerferien. Denne støtte, der skal fremme investeringer, udløber ved udgangen af 2013). Dvs. køber du et anlæg til 100.000 kr., kan du første år afskrive 25% af 115.000 kr. – eller 28.750 kr. Andet år kan man afskrive 25% af 86.250 kr. osv.

  2) Når man anvender virksomhedsordningen beskattes man af hele produktionen. De første 10 år beskattes man AF 60 øre pr. kWt. Hvad skatten så i sidste ende kommer til at være i kr. og ører afhænger af ens personlige skatteforhold. 60 øre er en relativt høj betaling pr. kWt ift. spotprisen på elmarkedet. Når man i virksomhedsordningen laver det regnskab, som i sidste ende afgør om man skal betale skat (har overskud) eller får et fradrag (har underskud) i sin personlige indkomst, skal man medtage indtægten, som udelukkende må forventes at være 60 øre pr. kWt og så alle omkostningerne. Vælger man at afskrive med de maksimale 25% om året udgør afskrivningerne en så betydelig omkostning, at man får et dejligt stort fradrag i sin personlige indkomst – og her er fordelen naturligvis større, hvis man er topbeskattet. Når man anvender virksomhedsordningen kan man i regnskabet også fratrække renteudgifter. Dvs. at man kan få fradrag for renteudgifter helt op i topskatten. Det syntes jeg er værd at tage med, hvorfor jeg ikke helt kan gennemskue, hvorfor du flere steder skriver, at det er særligt interessant at anvende virksomhedsordningen, når man betaler kontant??? Hvis man skal have en revisor til at lave det ret simple regnskab, så er det klart, at der er en grænse for hvor lille et anlæg det kan betale sig at drive som virksomhed (husk dog, at også udgiften til revisor trækkes fra i regnskabet). Jeg mener det altid kan betale sig at anvende virksomhedsordningen, med mindre man regner med snart at flytte – og hvem investerer i solceller, hvis man regner med at flytte snart 🙂 hvilket leder mig frem til næste punkt.

  3) Når man anvender virksomhedsordningen og sælger sit hus overtager køber IKKE virksomheden!!! Solcelleanlæget skal i forbindelse med handlen udskilles med en seperat værdi. Hvis værdien sættes til at være større end den regnskabsmæssige værdi – dvs. investeringen fratrukket de afskrivninger man har foretaget, bliver man “beskattet af genvundne afskrivninger”. Hvis man således afskriver 25% første år og bliver nødt til at sælge hus og solceller året efter, får man en kærlig hilsen fra skattefar, da værdien af solcelleanlæget må forventes at være større end den afskrevne værdi. Nu er det så, at det begynder at blive lidt for langhåret for mange mennesker – og den bedste grund til IKKE at vælge virksomhedsordningen er ikke et økonomisk hensyn, men et hensyn til ens nattesøvn, hvis man ikke helt forstår, hvad der foregår og ikke vil købe en revisor til formålet. Køber vælger så selv, om han vil drive solcellerne som virksomhed eller anvende den skematiske metode. Og hans anskaffelsespris er den, som fremgår af slutseddelen.

  Uanset hvor velment rådgivningen vedr. solceller er her i tråden, så er den altså i mange tilfælde vildledende – og jeg mener, at folk er bedre tjent med at læse om de to ordninger på de forskellige solcelle-sælgeres websider og evt. SKAT, selv om de ofte har svært ved at forklare tingene på en forståelig måde 🙂

  • Hej Thomas

   Tak for dit uddybende svar. Jeg har noteret mig dine anmærkninger.
   VH Energihjem.dk

  • Hej Thomas og i andre.

   Jeg har lige fået monteret et anlæg og skal til at vælge ordning. Jeg har købt anlægget kontant uden finansiering til 105.000,- hvoraf de 20.000,- incl moms er arbejdsløn.

   Den forventede produktion er 5.500kw og vores forbrug ligger på ca 7-7.500kw pr år.

   Er det rigtigt forstået på afskrivningsmetoden at det “kun” er 60 øre pr kw i beskatning hvis anlægget producere mere end jeg skal bruge eller er der en beskatning uanset hvad? Og er denne beskatning kun i 20 år (60øre / kw i 10 år og 40øre i 10 år) eller fortsætter den i det uendelige…?

   Hvordan beregner man “bundfradraget” ved nettoordningen på de 7.000,-? Er det ud fra 60øre pr produceret kw, for så kommer der jo ikke en beskatning på mit anlæg (5.500kw x 60 øre = 3.300,-) som er langt under fradraget på de 7.000,-, eller er det ud fra elprisen hos selvskaberne på ca 2,10,-?

   Jeg ser det ikke som et problem med en udviddet selvangivelse men der skal være en betydelig fordel i den ordning frem for nettoordningen for at jeg vil vælge den.

   På forhånd tak!

   Mvh Allan

   • Hej Allan

    Det er rigtigt, at det er 60/40 øre i beskatning, hvis anlægget producerer mere, end du forbruger.
    Så vidt jeg er oplyst, kan du både køre med afregningsmetoden/regnskabsmetoden og nettomålerordningen.
    Ved overproduktion vil du de første 10 år af solcelleanlæggets levetid blive afregnet 60 øre pr. kWh og de næste 10 år helt ned til 40 øre pr. kWh. Samtidig beskattes 60% af den yderligere indtjening, når man overstiger en indtjening på 7.000 kr., kaldet bundfradraget.
    MVH Energihjem.dk

    • Hej.

     Det er vel kun i “nettoordningen” at bundfradraget kommer i spil?

     … og vil det sige at der på firmaordningen med mit anlæg som producere en del mindre end vores forbrug aldrig vil komme en beskatning?

     Hilsen Allan

   • Hej Allan

    Du blander tingene lidt sammen!!!

    Nettoordningen er ikke knyttet særligt til hverken “virksomhedsordningen/regnskabsmetoden” eller den “skematiske ordning”. Alle anlæg (herunder også vindmøller og andre såkaldte VE-anlæg) der opfylder kravene kan køres under nettoordningen eller nettomålerordningen, som den vist nok hedder. Det mest velkendte krav er, at output fra anlæget ikke må overstige 6 kW (bemærk!!! der er tale om effekt og ikke antal producerede kW-timer)

    Bundfradraget som du omtaler kommer kun i spil, hvis du anvender den skematiske ordning og overproducerer (dvs. laver mere el end du selv kan bruge) for mere end bundfradraget i kr. I praksis er det altså næsten umuligt at blive skattepligtig, når vi snakker solceller under nettomålerordningen. Denne metode er ikke min stærke side, hvorfor jeg ikke vil udtale mig nærmere herom.

    Hvis du derimod anvender virksomhedsordningen, vil du altid være skattepligtig af overskud i din virksomhed. Virksomheden producerer el og har nogle omkostninger, som de første mange år (sandsynligvis) kun består i afskrivninger (og evt. udgift til revisor). Dit eget forbrug er fuldstændig underordnet, når det skal opgøres, om din virksomhed har over- eller underskud. Hvis du overproducerer og får en check fra dit el-selskab, ændrer det overhovedet ikke på virksomhedens indtjening.
    Virksomhedens indtjening er produceret antal kWh ganget med afregningsprisen, som de første 10 år er 60 øre og de næste 10 år 40 øre. Herefter kunne det være sjovt, hvis der ikke længere er en afregningspris, da det vil betyde nul skattebetaling af “overskuddet”, men her må vi nok hellere se tiden an 🙂 Overskud i anførelsestegn dækker naturligvis over, at virksomheden således officielt ikke har nogen indtjening og dermed aldrig kan få overskud, selv om du som person stadig nyder godt af de mindst 80% dit solcelleanlæg fortsat producerer. Og det er måske nok for godt til at være sandt 🙂 I yderste konsekvens ville det betyde, at du kan udskifte din inverter (det skal man jo en gang imellem) og trække hele beløbet fra i skat, da virksomheden ingen indtægt har. Det kan jeg godt tvivle lidt på, at man vil acceptere – men jeg håber personligt på det.

    • Hej Thomas.

     Er det korrekt forstået at man kan ansøge om nettoafregning og stadig anvende virksomhedsmodellen?
     I så fald, hvornår betaler man så afgiften? Er det kun af overskydende el, set på årsbasis, eller er det af hele den producerede el mængde?

     Mvh. Jon

    • Hej Jon

     Nettoafregning finder sted under både den nye og gamle ordning. Det er bare to meget forskellige nettoafregningsordninger. Under den gamle, som kun kan anvendes på anlæg købt før engang i sidste halvdel af november 2012, foretages en årlig afregning. Under den nye ordning sker det på timebasis (markant ringere ordning). Virksomhedsordningen kan udelukkende anvendes på anlæg under den gamle ordning.

     Næste halvdel af dit spørgsmål ved jeg ikke om jeg forstår korrekt? Man skal ikke betale nogen særlig afgift. Hvis man producerer mindre el end man forbruger i nettoafregningsperioden, køber man den ekstra el på almindelige betingelser – hvilket vil sige, at man betaler el-afgifter for hver købt kWh. Producerer man derimod mere el end (eller det samme som) man forbruger i nettoafregningsperioden slipper man for at betale el-afgifter af sit el-forbrug (det er det der er (næsten) hele fidusen ved at købe solceller). El-afgifter betaler du altså når din elleverandør kræver betaling efter en opgørelse af nettoforbruget.
     Hvis dit spørgsmål i virkeligheden gik på noget andet, så prøv at spørg igen på en anden måde 🙂

    • Hej Thomas.

     Jeg finder hele problematikken om afregningsmetode uklar.

     Hvis man bruger virksomhedsmodellen er nettoafregning så ikke irrelevant? Jeg har læst at man betaler 60øre/KWh af bruttoproduktionen, uanset hvor stor en del man selv bruger.
     Hvis man derimod ikke bruger virksomhedsmodellen, så betaler man kun de 60øre/KWh af det man ikke selv bruger, altså overskudsproduktionen set på årsbasis.

     Jeg har et anlæg som er sat i drift i 2012 inden for den gamle ordning. Afskrivningen vil jeg kunne foretage for 2012 idet jeg selvfølgelig kan lave et virksomhedsregnskab for den del af driften der lå fra idriftsættelsen og til 31/12/12.

     Hvis ovenstående ikke er korrekt, så er jeg stadig forvirret. 🙂

     Mvh. Jon

  • Godt Thomas A.
   Jeg har først i dag set denne hjemmeside, og du har helt ret når man skimmer forummet igennem. Rådgivningen er fyldt med fejlinformationer og sammenblanding af tingene.
   Det har du nu gjort opmærksom på. Godt.
   Egentlig er det ikke så svært, men man skal jo vide hvad de forskellige begreber dækker over.
   Og en rigtig god vejledning er jo dit tidligere link til SKAT’s hjemmeside opdateret 12/10 2012.

   • Hej Hans Kurt, Tak for din kommentar.

    Vi har nu rettet de fejlagtige informationer til, så de stemmer overens med fakta.

   • Tak Hans!!!

    Jeg har netop d.d. fået en stor kasse leveret på matriklen indeholdende 6 kW solcellepaneler, der bliver monteret i løbet af de næste par dage. Jeg har tagpap og det er som de fleste nok har læst i utallige annoncer vedr. solceller ikke alm. standardmontage, så det har heller ikke været et alm. standardforløb 🙂

    Jeg glæder mig til det er vel overstået…

 106. Total forvirring omkring håndværker løn til afskrivning med virksomheds metoden.
  Man køber et anlæg til 60.000 kr, montagen af paneler er 12.000 kr og Elektrikeren skal ha 3.000 for tilslutningen.
  Hvad må man trække fra ved virksomheds metoden…….60.000 eller 75.000?

  • Hej Kim

   Med virksomhedsmetoden kan du trække 25 procent fra anlæggets investering. Koster det 100.000 kr., kan du trække 25.000 kroner fra. Sådan kan du gøre år efter år, indtil du rammer beløbet 12.300 kr. Mht. skattefradrag på håndværkerlønnen, er det kun muligt med håndværkerfradraget, som du kan indtaste på din selvangivelse. Hver husstand kan trække op til 30.000 kr. fra håndværkernes arbejdsløn. Du kan dog kun bruge virksomhedsmetoden eller håndværkerfradraget.
   MVH Energihjem.dk.

 107. Hej,
  Jeg har et hus, som vi bor i. Min mand betaler topskat.
  Kan han investere i et solcelleanlæg og få skattefordelene, selvom det er mit hus?
  Vi vil i så fald benytte forretningsmodellen.

 108. Hej

  Vil gerne høre om, at hvilken ordning der vil være mest
  fordelagtig for os, hvis vi køber et 6kw solcelleanlæg kontant,
  Min mand er på ledighedsydelse og jeg selv på delefterløn,
  bliver vi modregnet? hvis vi vælger viksomhedsordningen.

  hilsen Jette

  • Hej Jette

   Eftersom I betaler beløbet kontant og uden lån, vil jeg mene, at regnskabsmetoden/virksomhedsordningen er den rigtige for jer, da I får et stort engangsbeløb udbetalt i skattefradrag de første år. Her skal I dog huske, der er en skat på 60 øre pr. produceret kilowatt-time. Efter ti år falder denne skat til 40 øre i yderligere ti år.
   MVH Energihjem.dk

 109. Nu har jeg skimmet denne tråd igennem, og er lidt forvirret.
  Hvis man bruger regnskabsmetoden, bliver man så beskattet med 60 øre af hver kilowatt man laver, eller skal man betale 60 øre? (de første 10 år)

  Der er altså væsenligt forskel, om man bliver beskattet af 60 øre, eller skal betale 60 øre, selv om skattetrykket er højt i DK er det jo trods alt ikke 100% – endnu 🙂

 110. Hej, jeg er ved at købe et solcelleanlæg på 6kw, til 60.000kr
  og et par tusinde til el, jeg har jordvarme og bruger 12kw årligt. Jeg betaler kun lavskat, hvilken regnskabs metode er bedst for mig. Mvh. Erik

  • Hej Erik

   Jeg vil mene, standardmetoden + håndværkerfradrag er bedst for dig. Regnskabsmetoden er for alvor interessant, når du køber et anlæg til 100.000 kr. plus.
   MVH Energihjem.dk

   • Det er ikke korrekt – regnskabsmetoden vil også kunne svare sig for anlæg til under 100.000. Spørg en revisor – revisorudgifterne kan også trækkes fra, hvis det er regnskabsmetoden, du vælger.

 111. Det er skræmmende så mange fejlagtige, ufuldstændige og vildledende svar, der er her på tråden. Mit råd til alle de, som sidder og læser her som forberedelse til investering i solceller er: Find et andet sted at få information.

 112. Hej
  Kan du/I sige noget om et solcelleanlæg under virksomhedsordning når man står overfor at skulle sælge sit hus og dermed sit produktionsanlæg.
  Mvh
  Theis

  • Hej Theis

   Solcelleanlægget bliver overtaget af den nye ejer af huset. Han eller hun overtager også afgifterne med 60 øre pr. produceret kilowatt-time.
   MVH Energihjem.dk.

  • Hej Theis

   Betragt det som om den ‘virksomhed’ du laver regnskab for (din egen solcellevirksomhed) sælger anlægget til den nye køber. Der skal sættes en særskilt værdi af anlægget ved handelen. Den skal sættes til handelsværdien (hvordan man så finder den). Der er altså en indtægt for din ‘virksomhed’ men samtidig kan du fratrække den del af den oprindelige købspris som du ikke allerede har fratrukket (via afskrifning).

   Hvad den nye ejer gør er dig uvedkommende. Men han kan vælge regnskabsmetoden eller den skematiske metode som han lyster.

   Der er masser af eksempler på nettet – fx solcelledebat.dk – på sådanne regnskaber, men du kan også vælge at købe dig til informationen hos en revisor hvis du går helt i sort over selv relativt simple regnskaber.

 113. Er det rigtigt ved standardmetoden skal man ikke betale skat af det el solen laver – eller er det også 60 øre. Og ved regnskabsmetoden trække 25% og betale skat af overskud og af ca 3500 kw + betale revisor.

  • Ja, det er korrekt forstået.

  • Du kan trække revisorregningen fra i det regnskab, sm du laver over indtægter og udgifter ved anlægget.
   Jeg vil stærkt anbefale alle her at dobbeltchecke de oplysninger, der gives, da de mange steder er noget mangelfulde og ikke kan bruges om grundlag for økonomiske beslutninger.
   Det vil i rigtig mange tilfælde kunne betale sig at bruge regnskabsmetoden, så tag fat i en revisor og få vedkommende til at lave en opstilling til jer, som I selv kan bruge i årene fremover til at beregne, hvad I skal opgive til SKAT.
   Det er en ret ukompliceret beregning og vil ikke koste en formue – og den kan som sagt trækkes fra, hvis I vælger regnskabsmetoden.
   Mvh
   Anja

 114. Hej

  Jeg har bestilt et 6 kw anlæg til 92500 kr. Som det ser ud nu, har vores famile et forbrug på ca. 3500 Kw, hvilket jo vil ændre sig, når mine tre piger bliver større. Afskrivning, fradrag for dit og dat…… Skatteforholdene med rettigheder og pligter er ikke lette at oveskue, så er der et regneark eller andet, så jeg enkelt og sikkert kan være sikker på at overholde reglerne, men samtidig udnytte de økonomiske muligheder optimalt.

  På forhånd tak.

  Hej fra Thomas Knudsen, Faaborg

 115. Hej,

  Ved valg af virksomhedsordningen frasiger man sig muligheden for håndværkerfradraget som det er nævnt flere steder.
  Men menes der her kun håndværkerfradrag i relation til solcelle-installationen ? Eller kan man fx. fortsat benytte håndværkerfradraget til rengøring, selvom man afskriver på solcelleanlægget?

 116. Det er muligt at gå fra Virksomshedordningen til Standard, men ikke omvendt.
  DSV du vil kunne sælge dit anlæg om nogle år, men skal beskattes af den pris du sælger anlæget til.

 117. Hej Michael!
  Har bestilt solcelleanlæg på 4 kw til 84000kr. vi kan betale kontant. Vores forbrug er omkring 3,4 kw. Det skulle med vores placering producere ca. 3,7kw. Hvilken ordning kan bedst svare sig, kan ikke helt gennemskue det, som jeg ser det er der en del papirbøvl med virksomhedsordningen… Kan man med virksomhedsordningen ikke risikere, at regeringen foretager et indgreb, og hvordan er man så stillet.. Hvad skal man vælge?
  Mvh. Dorte.

  • Hej Dorte

   Umiddelbart tænker jeg, at virksomhedsordningen er god for jer, eftersom I kan betale kontant og derved ikke skal optage et lån. Om politikerne rører ordningen kan jeg ikke sige noget om, men jeg kan ikke forestille mig, at noget vil ændre sig for dem, der allerede har benyttet sig af ordningen. Tror ikke man vil kræve noget med tilbagevirkende kraft.
   MVH Energihjem.dk

 118. Hej Michael,
  Er det muligt at gå fra virksomheds metoden til standard metoden?
  F.eks. 3 år i virksomhedsmetoden og derefter over til standardmetoden.

  VH
  Ole

 119. Tak for det hurtige svar og god weekend

 120. Hej Michael !
  Jeg har et spørgsmål vedr en ejendom jeg har med fire lejligheder i som jeg har renoveret med bla. biofyr og solvarme og vil så gerne ha et solcelle anlæg … Der er kun en måler fra el selskabet instaleret og lejerne afregner efter godkendte bi målere, så der er helt styr på den side…. der bruges omkring 12-14000 kw totalt..

  mit spørgsmål er :
  Kan jeg instalerer et solcelleanlæg efter samme regler som private med måleren som “køre baglens” i ejendommen ????

  Hvor stort kan det evt være..???

  mvh jan

  • Hej Jan

   Umiddelbart vil jeg mene, du godt kan køre efter de samme regler, men prøv at tage fat i Energinet.dk, der administrerer ordningen. De sidder med reglerne og det korrekte svar.
   MVH Energihjem.dk

 121. hej michael jeg har købt et solcelle anlæg 5,5 kw til 81000
  incl montage montage pris 25000 eks moms er håndværkerfradrag med moms og hvad skal jeg vælge virksomhedsmetode eller standart med håndværkerfradrag

  • Hej Anders

   Eftersom dit anlæg ikke koster over 100.000 kroner vil jeg nok anbefale standardmetoden med håndværkerfradrag – det kan formentlig bedst svare sig for dig på den lange bane.
   MVH Energihjem.dk

 122. Hej,

  Jeg påtænker at installere et anlæg til ca. 120.000 kr.
  Jeg benytter i dag virksomhedsordningen og har et akkumuleret overskud der er betalt virksomhedsskat af.

  Kan jeg vælge nettoafregningsordningen, eller skal jeg bruge virksomhedsorningen og tage af mit akkumulerede overskud?

  Mvh Jørgen

  • Hej Jørgen

   Det er enten eller, så med mindre du kan komme ud af virksomhedsordningen, vil jeg ikke mene, du kan bruge nettoordningen – med et anlæg til 120.000 kr. vil jeg mene, at virksomhedsordningen er god for dig, da du har et stort fradrag.

   MVH Energihjem.dk.

 123. Oplys venligst hvorledes anmeldelse af socelleanlæg til Skat foregår i forbindelse med anvendelse af virksomhedsordningen?
  Kan afskrivning på et solcelleanlægges påføres ægtefælle med højeste indkomst og værdien af egenproduktionen af el påføres ægtefælle med laveste indkomst?.
  Kan afskrivning på socelleanlæg som startes op 1/9-2012
  foretages fuldt ud med 25% for indkomståret 2012?

  • Hej Vagn

   Det bliver lidt teknisk, så jeg vil anbefale, at du ringer til SKAT for at få klar besked. Du skal udfylde en udvidet selvangivelse, når du vælger virksomhedsordningen.
   VH Energihjem.dk

 124. Svar til Jørn og Michael på om de i eksemplet nævnte 3500 kr. er indtægt eller skat. Jeg vil refere til skat dokumentation SKM-nummer2011.619.SR – Skatterådet – sagsnr. 11-121140, heri står bl.a.:
  Den private andel opgøres efter pricipperne i SKM 2010.744.SKAT om værdiansættelse af forskellige skønsposter for erhvervsdrivende. Efter lov om vedvarende energi er afregningsprisen for el fra solcelleanlæg fastsat til 60 øre pr. kWh i 10 år efter nettilslutning og 40 øre i de efterfølgende 10 år.
  Resultatet af solcelleanlægget opgøres på baggrund af ovenstående som over/underskud af erhvervsmæssig virksomhed. Heri fragår eventuelle afskrivninger. Det opgjorte resultat selvangives på en udvidet selvangivelse i felt 221 (overskud) eller felt 435 (underskud). Feltnumre kan være ændret.
  Konklusionen må være at de 60 øre eller 3500 kr. er indtægt og ikke skat. Beskatning vil være ca. 1700,-

 125. Endnu et spørgsmål vedr. el prisen. de 60 henholdsvis 40 øre, hvordan er de fastlagt? Er det fast pris i resten af anlæggets levetid, er de indeksregulret, eller er det noget energinet/skat fastlægger efter “for godt befindende”

  Mvh Jørn

 126. Hej der blev tidligere spurgt om følgende..og jeg kan ikke se svaret kan i svare på?

  I skriver under betaler skat pr. produceret kilowatt-time “at hvis man producere 6.000 KWH om året vil det medfører en årlig skat de første ti år på ca. 3500 kr. årligt, men er det 3500 kr. i skat, eller 3500 kr. til beskatning altså i indtægt. eller?? dvs ca 1700 op af lommen

  Mvh Jørn

  • Hej Jørn

   Så vidt jeg ved, er det 3500 kr. i skat – altså det reelle beløb, man skal betale.

  • Hej Jørn.

   Hvis du anvender regnskabsmetoden bliver din skattepligtige indkomst forøget med 60 øre per produceret kWh de første 10 år. D.v.s. ved 6000 kWh/år bliver det en ekstraindkomst på 3.600 kr og en ekstraskat på måske det halve afhængig af din (marginal)skatteprocent.
   Samtidig kan du dog NEDsætte din skattepligtige indkomst med afskrivning og driftomkostninger. Det batter langt mere, så summa summarum giver regnskabsmetoden dig en skattefordel i de første 8-10 år samtidig med en lavere pris på strømmen.
   Sammenlignet giver den skematiske metode dig ingen skattefordel men til gengæld et håndværkerfradrag og ‘gratis’ egenproduceret strøm – dvs gratis nårdu først har betalt anlægget.

 127. Er der nogen ting man bør overveje i forbindelse med montering af solceller på nybyggeri?

 128. Der er ikke noget med at man skal kontakte Skat inden man går i gang. Når anlægget er monteret ændrer man bare sin forskudsregistrering og klikker på den sektion, der er for “Selvstændigt erhvervsdrivende”, påfører underskuddet, slut. Resten går af sig selv.

  Og produktionen beskattes kun de første 20 år, som det er nu. 60 øre de første10 år pr. kilowattime – derefter 40 øre de næste 10 år. Derefter 0 kr. Jr. loven om vedvarende energi.

  Desuden kan regnskabsmetoden næsten altid svare sig bedre i forhold til standardmetoden. Også for mindre anlæg/investeringer. Også selvom man ikke betaler topskat.

  Og der er ikke en masse papirarbejde. En simpel udregning en gang om året. Og hvis Skat så spørger, skal man selvføgellig kunne redegøre for det – og det kan man selvfølgelig, når man ved hvad man har investeret og hvor meget men har produceret. That’s it!

  • Knud L Rasmussen skriver “Og produktionen beskattes kun de første 20 år, som det er nu. 60 øre de første10 år pr. kilowattime – derefter 40 øre de næste 10 år. Derefter 0 kr. Jr. loven om vedvarende energi.”

   Du tænker nok på Lov om fremme af vedvarende energi.

   Som jeg læser den så vil der de første 10+10 år blive et “pristillæg” så du vil kunne afregne til markedspris + pristillæg = 60 henholdsvis 40 øre. Teoretisk (hvis du kan finde købere der vil give mere, men det kan du næppe) så kan du sælge dyrere men vil osse blive beskattet af den højere indkomst. Efter 20 år er der som jeg ser det i dag kun muligheden for at sælge til ‘markedspris’. De fleste beregnere forudsætter vist at denne er 40 øre, men det kan kun være et gæt. Denne salgsindtægt vil fortsat være skattepligtigt. Hvor har du fra at det skulle være skattefrit medmindre du skifter til den skematiske regel (og bliver beskattet af anlæggets markedsværdi hvad den så er)?

 129. Michael Wagner Jensen - Svar

  Hej
  Når man bruger regnskabsmetoden, er afskrivningsgrundlaget så anskaffelsespris + 15% i 2012 og 2013?
  Mvh.
  Michael

  • Hej Michael,
   Når man anvender regnskabsmetoden, bliver der regnet med et afskrivningsgrundlag som er anskaffelsespris + 15% i hele anlæggets levetid, hvis anlægget købes i 2012 og 2013.
   mvh
   Lars

 130. Hej Med hensyn til regnskabsmetoden skriver i at “Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet”. Hvordan skal det forstås – er det det overskud man vil have på et evt. salgstidspunkt der vil blive beskattet?

  Videre skriver i under ulemper ved regnskabsmetoden “Hvis du overproducerer dit elforbrug, vil du blive beskattet i forbindelse med salg”, er det ikke de 60 ører som man har som indtægt ved salg af produceret strøm og som jo bliver indtægtsbeskattet?

  I skriver under betaler skat pr. produceret kilowatt-time “at hvis man producere 6.000 KWH om året vil det medfører en årlig skat de første ti år på ca. 3500 kr. årligt, men det er da ikke 3500 kr. i skat, men 3500 kr. til beskatning altså i indtægt. eller??
  Mvh Bo

 131. Vi påtænker at købe et 3,8 anlæg til ca. 60.000 og betale kontant.
  Når vi ikke vil have det papirmæssige med regnskabsmetoden, er det så håndværksfradraget og ikke andet?
  Så bliver vi vel heller ikke beskattet? Anlægget producerer ikke nok, men vil være en hjælp til vores forbrug på 8000 kw.
  For 14 dage siden købte vi en ny varmepumpe, men har forgæves forsøgt at få at vide, om der er energitilskud til en sådan.
  Vi bor helårs i sommerhus.

 132. Der er desværre en del vrøvl på denne hjemmeside omkring det skattemæssige ved solcelle investeringer. Kort fortalt er det således med virksomhedsordningen :
  Eksempel på 6kwh anlæg til total pris 100 kkr :
  Fradrag over tid ialt 115 Kkr, indtægt over tid 60 kkr (6 kwh* (0,60 + 0,40øre) * 10 år) ialt 55 kkr i nettofradrag med ca 58 % skat max = ca 32 kkr i skattebesparelse, dvs ca 32 % netto.
  Dertil skal yderligere fradrages lidt bøvl til aflæsning og opgørelse i regneark af VS indkomsten.
  Der kan ikke bruges VS sammen med efterløn uden modregning af timer.
  mvh
  Erik G Christensen, økonomikonsulent

  • Hej Erik, mange tak for din kommentar og undskyld det sene svar.

   Så vidt, jeg er orienteret, er indtægten 0,60 kr. pr kwh de første 10 år og herefter 0,40 kr. Det er sådan regnearket er indrettet. Det giver for mig ikke mening at beregne på 1 kr. * 10 år?

   Jeg må indrømme at jeg personlig ikke er 100% inde i reglerne for regnskabsmetoden, og vores ekspert er på ferie men jeg vil underrette ham om din kommentar når han er tilbage igen.

  • Hej Erik, Ved regnskabsmetoden medregnes 60 øre pr. kwh de første 10 år og herefter 40 øre. De indgår som en indtægt inden afskrivning på anlægget. Beregneren viser hvornår anlægget er betalt tilbage udspecificeret år for år når du benytter PDF oversigten. Der skal som udgangspunkt ikke modregnes i dagpenge/efterløn sålænge anlægget er privatejet og opfylder betingelsener for nettoafregnin og regnskabsmetoden alene benyttes for anlægget og ikke indgår som drift med andre firmaer/selskaber. Hvis du laver solstrøm til din levevej kan situationen være en anden.

 133. Hej
  Når jeg anvender solcelleberegneren og vælger regnskabsmetoden, afskrives anlægget med 25% årlig, når jeg i mit regnestykke når under de 12.500kr i restværdi år 5, afskrives hele restbeløbet år 5, kan det være rigtig?

  • Hej Søren, det er korrekt. Det skyldes, at når restværdien er under en vis bagatelgrænse som fastsættes af skat hvert år, kan man afskrive restsaldoen og ikke fortsætte i det uendelige med 25%.

 134. jeg vil selv montere et 5kw anlæg med en 4,2kw inverter og overvejer regnskabsmetoden især da jeg regner med at sælge huset om ca 7 år. Hvad sker der så med de nye ejere er de så forpligtet til at fortsætte med regnskabsmetoden eller kan de selv vælge. Vil jeg blive ramt når jeg sælger hvis anlægget er afskrevet til 0kr.

  • Hej Flemming

   De nye ejere vil overtage regnskabsmetoden og altså den mindre skat, man betaler, når man benytter regnskabsmetoden. Så det skal du overveje. Et evt. salg vil ikke ramme dig som sælger.

  • Den ‘virksomhed’ du driver når du har valgt regnskabsmetoden vil (hvis du ikke har lagt den i at A/S, ApS eller lignende) blive betragtet som lukket når du sælger alle aktiver. Dit anlæg skal værdisættes til markedsværdi – det er ligegyldigt om det SKATTEmæssigt er nedskrevet som til nul og du betaler indkomstskat af salgsprisen (minus en evt. ikke-afskrevet restværdi). Køber er frit stillet. Der er ingen forskel på om køber har anskaffet sig nyt eller brugt udstyr. Dog gælder 115% afskrivningen ikke for brugt udstyr og iøvrigt er regler nok lavet om 500 gange inden der er gået 7 år.

   Men …
   Hvis anlægget er afskrevet fuldstændigt skattemæssigt, så er det nemt at komme til at ansætte den reelle restværdi lavt. Hvem vil forresten købe et 7 år gammelt brugt anlæg til nedtagning. Der er vist ingen præcedens for hvordan markedsværdien ansættes, men for din egen skyld ville jeg nok prøve at finde et bud fra en eventuel uafhængig køber og derefter foreslå at ham der køber dit hus betaler 500 kr mere for det (indregn det i salgsprisen for huset men notér det særskilt i slutsedlen).

 135. Jeg har set at man også kan købe et 10-12 kw anlæg og det ville passe rigtigt fint fordi vi har et årligt forbrug på ca 11000 kwh. Men jeg hører og læser at man kun må opsætte max 6 kw anlæg. Hvordan hænger det sammen?
  Mvh Kasper sørensen

  • Hej Kasper, det er et “loft” som energistyrelsen har sat så private eksempelvis ikke kan lave det til en “levevej” at have et solcelleanlæg. Læs eventuelt mere om det her.

  • Hej Kasper, har du plads til en husstands vindmølle i haven?. Begrænsningen er en maks. ydelse på 6 KW på et givent tidspunkt og altså ikke maks. produktion i KWh på årsbasis. Et 6 KW solcelleanlæg forventes normalt at kunne producere ca. 5,3 KWh om året, mens en husstandsvindmølle på 6 KW kan producere ca. 10 KWh på årsbasis og stadig benyttes inden for nettomålerordningen. Hvis du i øvrigt har øst/vest vendt tag med stort areal kan du også overveje solceller af tyndfilm typen som yder godt uden direkte sol. Et 7KW anlæg leverer derved aldrig mere end 6KW (da solen enten står i øst eller vest) men kan på årsbasis nå op på ca. 6,3 KWh i produktion. Mvh Lars Jespersen

  • Hej Igen Kasper. Med så stort forbrug ville jeg også forsøge alle former for nedbringelse af elforbruget, inden der investeres i solceller. Hvis du har elvarme, vil en varmepumpe være ideel, fordi den kan levere op til 4Kw varme for hver 1Kw el, som den benytter. Solvarme kan også være hensigtmæssigt i stedet for en el-vand varmer osv. Erfaringen viser i øvrigt, at man let sparer 5% på el-regningen alene ved at interessere sig for elforbruget i forbindelse med fx. solceller. Hilsen Lars Dyre

  • Der er ikke nogen begrænsninger i størrelsen af dit anlæg udover hvad der er muligt a.h.t. bygningskonstruktion, servitutter etc.

   Men..

   Den rigtig fordelagtige nettoordning forudsætter at der er en begrænsning på at du max må kunne lukke 6kW ud på nettet. 10-12 kWp-solcelleer vil kunne producere 6kW i lidt længere tid af døgnet end 6kWp-celler og lidt længere tid af året. Hvis du har et stort egetforbrug kan du også tage det fra før inverterens 6kW begrænsning sættes ind. Men en stor del af tiden vil meget af effekten fra dine solceller bare blive smidt ud. Så jo mere dine solceller overstiger 6kW grænsen desto dårligere bliver din økonomi. Det samme gør sig gældende for dem der kun har et lavt egetforbrug (ikke dig) – hvis årsproduktionen overstiger det årlige egetforbrug, så er det også til dårligere økonomi.

   Så den generelle anbefaling:Anskaf et anlæg der svarer til dit årlige egetforbrug, dog max 6-7 kWp.Alt andet: Regn nøjere på det.

 136. Hej Michael

  Jeg påtænker også som mange andre,at opsætte solceller og solvarme. Jeg har med stor interesse læst på jeres “site”.
  Jeg vil gerne vide om du kender noget til forholdet mellem “regnskabsmetoden” (og uden regnskabsmetoden) og dagpengeret.
  Jeg overvejede på tidspunkt, da jeg ikke havde noget arbejde, at installeret solceller og solvarme, men valgte at vente.
  Hverken akassen eller jobcenter kunne svare entydigt på, om der ville opstå et problem med “dagpengeretten” pga. “indtægt”, -regnskabsmetode eller ej. Svarene på dette spørgsmål var afhængig af “hvilken” akasse/jobcenter/person jeg talte med !!
  Dette ville være rart med en afklaring, hvis man igen skulle komme i “køen”.

  VH Hans

 137. Hej,

  Vi påtænker at investere i et solcelleanlæg på 6.Kwh, og med det jeg har læst mig til, vil det i vores tilfælde være mest fordelagtigt at gøre brug af regnskabsmetoden. Min kone og jeg står i fællesskab for huset, og har dermed også hver især 50 % af fradragene. Vil det også være tilfældet hvis vi laver investeringen i solcelleanlæget. Grunden til jeg spørg, skyldes at jeg betaler topskat, men det gør min kone ikke.
  Hilsen Kurt

 138. 1. Skal skattefradraget deles 50/50 mellem min kone og jeg, eller kan vi bruge andre fordelinger, som feks. 100/0 eller 75/25 ?
  2. Og gælder et eventuielt “skævt” valg om placering af skattefradrag hos den ene voksne for hele perioden (således at det altså ikke kan laves om efter feks 4 år)?

 139. Hej Michael

  Vi er i gang med at indhente tilbud på et nyt hus.
  Kan man benytte regnskabsmetoden her, solcellerne vil stå på taget og er således ikke en integreret del af taget, betegnes som eftermonteret… eller??
  MVH. Brian

  • Hej Brian

   Som udgangspunkt skal solcellerne være integreret i taget, men for at være helt sikker, bør du forhøre dig hos din leverandør, som kan hjælpe dig. Husk du kan indtente håndværkertilbud på Energihjem.dk.

 140. Når man bruger afskrivnings metoder, og så er kommet ned på 12.300 kr. Kan man så ikke afskrive mere eller hvad ?

  MVH Leif

  • Hej Leif

   Nej, når beløbet er på 12.300 kroner kan du ikke længere afskrive med 25 procent.
   VH
   Energihjem.dk

   • Gunnar Wildt Kristensen - Svar

    Hej Leif.Jeg tror, at der er nogle,der har misforstået det sidste beløb,der hedder 12.300.Så vidt jeg har fået oplyst,kan man,når man når 12.300 tage det hele.Jeg tror,at nogle så mener,at man skal stoppe ved 12.300 og IKKE ved kr O,som jeg mener er det rigtige.Tusinde tak for alle de gode svar.Venlig hilsen Gunnar Odense.

 141. Hej Michael
  Jeg har læst om at der er ingen mulighed for “håndværkerfradrag” hvis man bruger “regnskbsmetoden” til Solceller. Kan man få håndværkerfradrag hvis jeg får både solceller og varmepumpe i huset ? Det er fordi jeg har tænkt mig at skifte min oliefyr til anden vedvarendeenergi som er måske varmepumpe og solceller. Er det også korrekt at der ydes ikke mere tilskud til “Skrotning af oliefyr” ? Jeg har tænkt mig at skifte alt de anlægge inden vinteren træder ind i år. Mvh. Kay

  • Hej Kay

   Du kan både bruge dit håndværkerfradrag til solceller og varmepumpe. Skrotning af oliefyr er stoppet, så den er ikke mulig at benytte. Men du kan søge lidt tilskud hos et energiselskab, som ikke behøver at være dit eget.
   VH
   Energihjem.dk

 142. Hej Michael.
  Jeg ser på et 5kW solcelle anlæg til sommerhuset, men kan ikke gennemskue hvilken regnskabsmetode jeg skal bruge. Anlægget koster ca. 100.000kr og dem har jeg kontant. Hvilken metode vil så være det bedste for mig, økonomisk? Jeg betaler topskat.
  Jeg har fundet et nyt anlæg i Tyskland som er noget billigere end tilsvarende i Danmark. Er der noget jeg skal tænke specielt over ved køb i Tyskland? Ud over kun 1 års garanti. Tak for dine gode svar indtil videre. Mvh Thomas

  • Hej Thomas

   Med det anlæg, du her nævner, vil jeg vælge regnskabsmetoden, da du selv har kontantbeløbet og samtidig er du oppe på et beløb (100.000 kr.), hvor denne ordning kan svare sig, især når du betaler topskat. Du vil opnå et skattefradrag på omkring 50 procent af din solcelleinvestering. Dertil skal du selvfølgelig huske den skat, du betaler pr. produceret kilowatt-time. 10 øre de første ti år, og herefter er det 40 øre. I øvrigt mener jeg ikke, der er nogle problemer ved, at du køber det i Tyskland.
   Held og lykke med anlægget.

   MVH
   Michael Müller

 143. hej Michael

  jeg har overvejer at få et 2kw solcelle anlæg til 52000kr.
  det kan ikke blive støre pga taget.
  jeg er itvivl om man skal benytte sig af regnskabsmetoden eller bage trække håndværkerfradraget fra. jeg betaler ikke top skat. har det noget betudning på regnskabsmetoden?.
  hvis/ når eks. inverter går istukker. så kan man vel trække den fra hvis man har laver en regnskabsmetoden ?.
  mvh. ole b

  • Hej Ole

   Som udgangspunkt ville jeg nok vælge håndværkerfradraget, da dit anlæg ikke er større. Hvis du vælger regnskabsmetoden, skal du betale 60 øre pr. produceret kilowatttime de første ti år. Herefter er det 40 øre pr. kilowatttime. Så den skat du skal betale er nok højere end det tilskud, du kan opnå med et 2kw anlæg.
   MVH
   Energihjem.dk

 144. hej
  Jeg står overfor et nyt anlæg på 6Kw (Bliver monteret Aug.
  Jeg er tilmeldt nettoafregnings metoden igennem energinet.dk. men vil gerne afregne gennem afregningsmetoden. Skal jeg kontakte SKAT for at komme på denne ordning eller ?
  Mvh Rene´

 145. Svend Hauge Johansen - Svar

  På hvilket tidspunkt i projektforløbet skal SKAT oplyses om at man gerne vil benytte sig af Virksomhedsordningen?

  Vh
  Svend

  • Hej Svend

   Jeg mener, at de skal vide det, inden du går i gang med projektet. Men kontakt SKAT for at være helt sikker. Jo før jo bedre vil jeg tro.
   VH Energihjem.dk

  • De skal vide det senest på det tidspunkt du laver selvangivelse. Hvis du plejer at anvende den almindelige selvangivelse og på grund af ‘regnskabsmetoden’ skal tilvælge den udvidede selvangivelse, i stedet for at benytte oplysningskort med mere, skal du skriftligt meddele det til SKAT senest den 1. maj.

 146. Jeg har tænkt mig at få solcelleanlæg i år 2012 og vil jeg gerne benytte mig af regnskabsmetoden der hedder “Virksomhedsordning”.
  Kan man få den regnskabsmetode selvom jeg bliver efterlønner da jeg går på efterløn slutning af iår ?
  mvh, Kay

  • Hej Kay

   Så vidt jeg ved, kan man godt bruge regnskabsmetoden, selv om man er efterlønner eller pensionist. Jeg har talt med flere pensionister, der har benyttet ordningen, så jeg tror ikke, det er et problem. En endelig bekræftelse kan du få hos SKAT.

 147. Hej,

  Jeg vil gerne høre om regnskabsmetoden også kan betale sig når man investerer i et mindre anlæg?
  jeg overvejer et anlæg til ca. 20.000,- men ved så ikke om det kan svare sig at bruge denne metode, for i skriver man kan gøre det indtil anlæget er 12.300,- værd. Gælder det for alle anlæg eller er det kun i eksemplet overfor?
  I skriver også om en ny beregner på siden som skulle komme senest midt juli, er den kommet?

  På forhånd tak!

  • Hej Kenneth

   Tak for dit spørgsmål.
   Umiddelbart vil jeg ikke mene, det kan svare sig for dig at benytte regnskabsmetoden,eftersom den skat du skal betale gennem årene vil overstige din økonomiske gevinst. Her er håndværkerfradraget mere attraktivt.

   Mht. solcelleberegneren er den på trapperne. Vi vil gøre den så god som muligt, men den vil blive lanceret inden månendens udgang. Du kan tilmelde dig Energihjem.dk’s nyhedsbrev her på siden, og så vil du modtage en mail, når solcelleberegneren er i luften.

   MVH
   Energihjem.dk

   • Hej Michael

    Tak for svar.
    Hvilken skat mener du, når du siger der skal betales gennem årene?
    Og er håndværkerfradraget ikke kun til installation? De ca. 20.000,- som anlæget koster er uden installation, da jeg selv vil sætte det op.

    • Jeg mener den skat, man skal betale hvert år i solcelleanlæggets løbetid, hvis man benytter regnskabsmetoden. De første ti år skal du betale 60 ører pr. produceret kilowatt-time, og herefter er det 40 ører pr. kilowatt-time.
     Håndværkerfradraget dækker håndværkernes arbejdsløn, og er 15.000 pr. person over 18 i husstanden – dog 30.000 i alt.

  • Regnskabsmetoden kan stort set altid betale sig. Spørgsmålet er blot om fordelen frem for den skematiske metode er stor nok til at berettige lidt ekstra besvær.

   Du kan altid gå fra regnskabsmetoden til den skematiske metode (noget af din allerede opnåede skattebesparelse kan du dog skulle bide i dig igen) eller fra den skematiske metode til regnskabsmetoden (noget besværligere).

   Se metoderne forklaret i de to link i Skat’s information http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234802

   Jeg er ked af at sige det, men der er mange fejl i Michael Müllers forklaringer. Jeg ønsker ikke at dokumentere hver eneste, men vil opfordre alle til at tjekke Michael Müllers forklaringer til anden side hvis du er afhængig af dem.

Luk