Aftalepartierne er i dag nået til enighed om, hvad der i 2016 og 2017 kan give håndværkerfradrag og hvad der ikke kan. Det grønne håndværkerfradrag indeholder 26 tiltag – ni af dem er nye.

Regeringen har i samarbejde med Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Alternativet i dag indgået en aftale om, hvordan håndværkerfradraget kommer til at forsætte i 2016 og 2017. Allerede i juni blev aftalepartierne enige om rammerne for en forlængelse af håndværkerfradraget i 2016 og 2017. Helt konkret aftalte de, at håndværkerfradraget skulle forsætte i en mere grøn model med et fradrag på 12.000 kroner for energirenoveringog klimatilpasning af boligen, samt et fradrag på 6.000 kroner til serviceydelser i hjemmet. I dag er aftalen faldet endeligt på plads og den indeholder 26 tiltag, hvoraf 9 af dem er nye.

Farvel til gulvarbejder og goddag til energirådgivning

Aftalepartierne har med det nye grønne håndværkerfradrag været enige om, at indføre fradragsret for en række grønne, nye håndværksydelser. Ydermere er de enige om at fjerne håndværksydelser for ikke-grønne ydelser. Et andet af de nye tiltag betyder at tilslutning til bredbånd og fjernelse af asbest fra huse kommer med til næste år.

Samtidig har man fjernet en lang række tiltag, som ikke har et grønt sigte. Eksempelvis renovering af køkken og bad, gulvarbejder og indvendig maling af boligen.

Disse tiltag kan du få håndværkerfradrag for i 2016 og 2017:

 • Reparation og forbedring af skorsten (indsættelse af foring eller filter, montering af røgsuger og ændring i skorstenshøjde) [NY]
 • Isolering af tag
 • Isolering af ydervægge (også hulmursisolering)
 • Isolering af gulv
 • Udskiftning af ruder, vinduer, forsatsvinduer og terrassedøre med glas
 • Udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.
 • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg (radiatortermostatventiler, vejrkompenseringsanlæg, urstyring og udskiftning eller rørføring af radiatorer)
 • Installation af intelligent varme-, ventilations- og lysstyring *
 • Solafskærmning af vinduer og glasdøre (også montering af skodder, solfilm, persienner, markisser mm.)[NY]
 • Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller
 • Reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg
 • Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits
 • Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper**
 • Installation eller forbedring af ventilation
 • Energirådgivning til energiforbedringer [NY]
 • Sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse[NY]
 • Udskiftning af faste belægninger med permeable belægninger [NY]
 • Installation eller forbedring af visse afløbsinstallationer og dræn (kloakarbejder på egen grund, udskiftning af kloakrør, dræn, nedsivnings- og minirensningsanlæg mm.)
 • Radonsikring
 • Installation af ladestik til el-biler[NY]
 • Kortlægning og fjernelse af bygningsdele, der indeholder asbest, PCB og bly (herunder inkl bortkørsel af bygningdelene) [NY]
 • Afmontering af brændeovne [NY]
 • Udvendigt malerarbejde (bortset fra tag)
 • Tilslutning til bredbånd [NY]

Ydermere vil de samme serviceydelser (eksempelvis lektiehjælp, rengøring, almindeligt havearbejde og vinduespudsning), som var mulige at få fradrag for i tidligere fradragsordninger forsat være fradragsberettigede.

*Som noget nyt er afledt ledningsarbejde i forbindelse med installation af varme-, ventilations- og lysstyring (intelligente) også fradragsberettiget.
** Som noget nyt er luft-luft varmepumper, der kan køle også fradragsberettigede i 2016 og 2017.

Du kan i denne infografik over håndværkerfradraget se en komplet liste over, hvilke arbejder der gives håndværkerfradrag til, samt hvordan du søger og hvor meget du kan få i håndværkerfradrag.

Infografik: Håndværkerfradraget 2016 og 2017

SKAT har produceret en video, som også forklarer lidt om det grønne håndværkerfradrag, og hvad du kan bruge det til:

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

99 Kommentarer

 1. I forbindelse med stuehus er bygget en garage. Garagen deler ydermur med stuehus og man går fra garagen ind i stuehuset. Der er dør hul og port hul ind til garagen, men der har aldrig været dør og port i.
  Kan man få håndværkerfradrag for arbejdslønnen hvis man monter dør og port i garagen?

  • Hej Helle

   Tak for din henvendelse. Du kan læse mere om, hvad håndværkerfradraget dækker på SKATs hjemmeside: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234759.
   Her står, at fradraget ikke omfatter “nye vindues- eller dørhuller”, men det dækker derimod “udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.,” – altså nye døre. Jeg vil anbefale at du kontakter SKAT, hvis du er i tvivl om, hvilke kategori jeres udskift hører inde under. Udskiftning af porte fremgår desværre ikke, som en del af håndværkerfradraget.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Jeg har fået varmeanlægget repareret, og lagt en del nye rør. Er det muligt at anvende håndværkerfradraget til dette

  • Hej Martin,

   Tak for din henvendelse. Hvis din renovering af varmeanlægget er energibesparende og hvis du har faktura for det udførte arbejde, så er det muligt ja.

   Rigtig god jul.
   /Stefan – Energihjem.dk

 3. Vi har brudt en gulv op, fordi det skulle isoleres. Så vidt jeg kan læse, er det fradragsberettiget at få det nye, isolerede gulv støbt. Vi skiftede i samme omgang vinduer og døre, og arbejdstimerne i det er også fradragsberettigede. Taget skulle også skiftes og isoleres, og der må en del af arbejdstimerne – nemlig isoleringsarbejdet – være fradragsberettigede, men……da vi skulle isolere væggene, endte vi med at rive dem ned, fordi de var for dårlige, og dermed begynder det at smage af nybyggeri, eller hvad?
  Vores projekt startede faktisk som en decideret energirenovering, men greb lidt om sig. Betyder det nu, at vores muligheder for fradrag falder væk?

  • Hej Liza,
   Mange tak for din henvendelse.
   Jeg har ikke hørt at støbning af det nye gulv er fradragsberettiget. På Skats hjemmeside står der i forbindelse med isolering af gulv: “Fradraget omfatter ikke genetablering af konstruktionen. Der er altså ikke fradragsret, når du lægger nyt gulv, selvom det sker i forbindelse med efterisolering.” Jeg ved ikke helt, hvad du mener med nybyggeri? På Skats hjemmeside står der i forbindelse med isolering af ydervægge: “Fradraget omfatter ikke genetablering af konstruktionen, bortset fra lukning af huller til indblæsning af isoleringsmateriale”. Jeg vil anbefale dig at tage direkte kontakt til SKAT – de kan give et mere uddybende svar på, hvilke dele af jeres arbejde der er fradragsberettiget. Du kan også læse mere her: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234759
   /Maria – Energihjem.dk

 4. Hej.
  Vi har et ældre ægtepar, som gerne ha hjælp til indkøb da de ikke er så sikker på benene så vil jeg spørge om de kan få hjælp til indkøb.

  • Hej Hasse,
   Tak for din henvendelse. Jeg har desværre ikke hørt om hjælp til indkøb, som en del af håndværkerfradraget. Du kan se på Skats hjemmeside hvilke ydelser i hjemmet, der er hjælp til: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759 Alternativt kan de måske handle ind online og få varer bragt til døren? Der findes en del tiltag, hvor indkøb foretages på nettet hjemmefra og bringes til husstanden på et aftal tidspunkt.
   /Maria – Energihjem.dk

 5. I oversigten nævnes kun skattefradrag for håndværkerudgifter i f m installation af luft/luft varmepumper.
  Det må der vel også være inden for de givne rammer, hvis man udskifter sit oliefyr med et luft/vand varmeanlæg, hvilket jeg er godt i gang med at finde ud af økonomien i.
  Hvorledes forholder det sig her?
  Med venlig hilsen,
  Leif Baden.

  • Hej Leif,

   Tak for din henvendelse. Så vidt jeg er oplyst omfatter håndværkerfradraget også luft-vand varmepumper. Husk at fristen for fradraget udløber i 2017.

   Du kan med fordel undersøge muligheden for energitilskud til dit udskift også. Du kan se besparelserne i standardkataloget her: http://svk.teknologisk.dk/Pages_open/Default.aspx. HUSK at du skal ansøge om energitilskud inden du indkøber materialer og får arbejdet udført. Du kan ansøge om energitilskud via denne formular på Energihjem.dk: https://www.energihjem.dk/indberet/.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 6. Hej med jer.
  Vi er ved at få installeret solcelleanlæg, og vi har netop opdaget, at vi skal have et “energinr.” senest 31/10-2017, hvis vi vil sælge vores overskudsel til elselskabet, men vi har samtidigt fået at vide, at vi ikke både kan sælge vores overskudsel OG få håndværkerfradrag – ved I om det er korrekt?
  Det virker lidt mystisk, at disse to ting skulle hænge sammen.
  På forhånd tak og mvh
  Linda

 7. Hej
  Er der håndværkerfradrag til at få skiftet alle sine gamle radiatorventiler, til de nye termostatventiler ?

  Mvh.
  Knud

 8. Hejsa
  Jeg har en del vinduer i kælderen hvor der er et lags glas, er der håndværkerfradrag til at få dem udskiftet til termoruder ?

  Mvh
  Nielsen

 9. Hej

  Vi har lige fået lavet en tilbygning til vores sommerhus. Kan vi få håndværkerfradrag for arbejdstimer brugt på væg- og tagisolering?

  Mvh Thomas

 10. Er udskiftning af skotrender omfattet i håndværkerfradrag?

 11. Rony Van Steenwinckel - Svar

  Hej,

  Vi skal skifte vores brændeovn ud med en pilleovn, kan man få håndværker fradrag til det?

  Bedste hilsner,
  Rony

 12. Kan man få fradrag til istandsættelse af badeværelse?

 13. Hej
  jeg har fået skiftet en radiator ud med gulvvarme, kan man trække det fra, der står kun noget om udskiftningen af radiator?

  • Hej Mike,

   Tak for din henvendelse. Hvis du tænker på energitilskud er det desværre ikke muligt at få energitilskud med tilbagevirkende kraft. I forhold til håndværkerfradrag omfatter fradraget ikke gulvvarme og rørføring til gulvvarme, blot udskiftning af radiatorer og rørføring til radiatorer.

   Jeg håber det var til en hjælp.

   /Nynne – Energihjem.dk

 14. Vi har fået skiftet termix one type 1 fjernvarmebeholder (vi havde ikke varmt vand rundt i hele huset)… kan vi trække hele regningen fra, eller er det kun arbejdstimerne….

  • Hej Lene,

   Tak for din henvendelse. Du kan kun få håndværkerfradrag på arbejdstimerne – ikke materialerne. Du kan få op til 12.000 kroner i håndværkerfradrag om året til håndværkerens løn.
   Håber svaret var brugbart.

   God dag.
   /Nynne – Energihjem.dk

 15. Jeg læste at man kan trække 8000 fra pr hjemme boende barn oven i de 12000 vedrørende håndværker fradrag. Passer det?

  • Hej Peter,
   Hvis dine børn er over 18 kan de også få fradrag for udgiften. Skal de have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren eller til den i husstanden, som har betalt, i forbindelse med dennes betaling til håndværkeren. Der er op til 12.000 kroner i fradrag for håndværkerudgifter pr person over 18 år i husstanden.

   /Maria – Energihjem.dk

 16. Hej. I forbindelse med salg af andelslejlighed er “ulovligt” listeloft blevet udskiftet med gipsplader og filt af tømrer. Gælder det som håndværkerfradrag? Vh Keld Nielsen

  • Hej Keld,

   Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget for 2016 og 2017 dækker over fradrag på grønne håndværkerydelser og dermed ikke tømrerarbejde som dit, desværre.

   /Nynne – Energihjem.dk

 17. Hans Hjalmarson Lamhauge - Svar

  Vi vil så gerne skifte vores vinduer, de er alt for utætte og det blæser igennem forskellige steder. Er det muligt for os at få Håndværkerfradrag?

  Vi er 2 voksne og et barn på 4+.

  Jeg er ikke sikker på hvordan jeg kan søge om fradrag, kan du/I vejlede mig/os. Tak for hjælpen.

 18. Vi skal have nyt tag i 2017 da det desværre er en nødvendighed. Det skal være et ståltag.
  Kort og godt, kan man også i 2017 få tilskud til dette.

  Venlig hilsen
  Karlo Havmand
  Øster Hessel 27
  Løjt Kirkeby
  6200 Aabenraa

  • Hej Karlo,

   Tak for din henvendelse. Jeg beklager, men der er kun håndværkerfradrag til energirenovering. Får I isoleret i forbindelse med at I lægger nyt tag, så er der håndværkerfradrag til den del. Nyt tag er der desværre ikke håndværkerfradrag til.

   Jeg håber I bliver galde for jeres nye tag.

   /Maria – Energihjem.dk

 19. Peter Kjær Mackie Jensen - Svar

  Jeg har fået udskiftet styringen på vores solvarme enhed kan jeg få støtte til det?

  MVH

  Peter Kjær

  • Hej Peter,

   Tak for din henvendelse. Jeg vil mene at du godt kan få håndværkerfradrag til det arbejde, du har fået udført. Skat har en uddybende liste over arbejder du kan få fradrag til, og i afsnittet: Reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg, fx: er der et punkt, der hedder “Solvarmeanlæg: Hele solvarmesystemet inklusive varmtvandsbeholder”. Jeg læser det derfor som om, at der er fradrag til dit arbejde, men for en sikkerheds skyld kan du kontakte skat for et specifikt svar.

   /Maria – Energihjem.dk

 20. Hej,

  Jeg har lige fået skiftet en 18 år gammel fjernvarmevarmtvandsbeholder til en ny. Regningen lyder på 18.000 ex. moms, (selve beholderen kostede 5.000) resten er arbejdsløn og nye rør. Kan jeg trække det hele fra eller gælder kun håndværkertimerne.

  • Hej Tine.

   Det er kun håndværkerens arbejdstimer du kan få håndværkerfradrag til – ikke materialer. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du ikke kan få håndværkerfradrag for mere end 12.000 kroner om året til håndværkerens løn, da de sidste 6000 kroner er “øremærket service i hjemmet”.
   Jeg håber du kan bruge svaret.

   /Maria – Energihjem.dk

 21. Hej

  Vi har et hus fra 1971, hvor der i 77 blev lavet en tilbygning med dobbeltskorsten – én brændeovensindsats indvendig og én åben pejs udvendig.
  Skorstenen er nu utæt (løse fuger og mursten) og vi vil have den fjernet og muret op igen (fra lige under taget). Hvis man skal kunne få fradrag hvad kræver det så af byggeriet ? – Og er der noget vi ellers være opmærksomme på ? Skal der f.eks. røgsuger på i begge skorstene for at kunne få fradrag ?

 22. Dina og Christian Kolls - Svar

  Hej.
  Vi ejer en flex bolig, som vi agter at bruge som fritidshus – herunder også udlejning.
  Indtil videre, er der installeret oliefyr. Dette agter vi dog at ændre. Der er desværre ikke planer om at tilbyde fjernvarme i området – husene ligger meget spredt. Vi har derfor talt om at installere elvarme / el vandvarmer istedet.
  Vore spørgsmål går i den forbindelse på, om vi kan udnytte håndværkerfradraget omkring sløjfning af oliefyr/olietank samt dernæst installation af elvarme / el vandvarmer – sikkert med installation af nye baser – idet vi jo desværre ikke kan forvente at få mulighed for at få fjernvarme?
  Mvh
  Dina og Christian

  • Hej Dina og Christian,

   Tak for jeres henvendelse. Jeg har desværre ikke hørt om håndværkerfradrag til installation af elvarme. Jeg ved at der er håndværkerfradrag til opsætning af varmepumper, og mange vælger at få opsat en luft-luft varmepumpe i deres fritidshus, men det afhænger selvfølgelig lidt af boligens størrelse og stand om det er en rentabel løsning. Opsætning af varmepumper er der desuden også energitilskud til – det kan du læse mere om her: https://www.energihjem.dk/tilskud/
   Hos SKAT kan du finde denne uddybende liste over, hvad du kan få håndværkerfradrag til: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1947018

   Jeg håber I finder en god løsning.

   /Maria – Energihjem.dk

 23. Hej, vi har skiftet fra oliefyr til jordvarme anlæg. I den forbindelse har vi haft en elektriker til at flytte ledninger samt opsætte ny eltavle, så vi kunne køre det nye anlæg. Er elektrikerens løn fradragsberettiget?

  • Hej Mathias – og tak for din henvendelse.
   Vi har ikke hørt om, at den ydelse skulle være omfattet af fradragsordningen, men jeg forstår godt, at du spørger.

   Jeg vil derfor anbefale dig at kontakte SKAT for et endegyldigt svar.

   Rigtig god weekend!
   /Louisa – Energihjem.dk

 24. Kan jeg få håndværkerfradrag for installation af nyt (vand- og energibesparende) badeværelse i en lejlighed?

  • Hej Jan,
   Mange tak for din henvendelse. Jeg er desværre ikke orienteret om håndværkerfradrag til vandbesparende installationer. Med energibesparende badeværelse er jeg ikke helt klar over, hvad du mener? Der er håndværkerfradrag til eksempelvis installation af intelligent varme-, ventilations- og lysstyring, ligesom der også er håndværkerfradrag hvis du får isoleret eller udskiftet radiator. For en komplet liste over hvilke ydelser du kan få håndværkerfradrag til, så kan du se denne liste hos skat.dk: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2538
   /Maria – Energihjem.dk

 25. Hej.
  Jeg har fået udskiftet min 35 år gamle el-varmtvandsbeholder til ny og forbedret udgave. Kan der søges fradrag for dette arbejde ?
  Mvh Rikke

  • Hej Rikke

   Tak for din henvendelse. Hvis der er tale om, at du har udskiftet vandvarmeren, hvor el-varmtvandsbeholderen er en del af denne, så vil du godt kunne få håndværkerfradrag. Udskiftningen vil høre under kategorien udskiftning af varmeanlæg.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 26. Hej – Der er i vores andelsboligforening kræfter igang, mhp. at etablere altaner i nogle af lejlighederne. Det gennemføres på frivillig basis og financieres (som det ser ud lige nu) individuelt
  I den forbindelse skal der skiftes – eller rettere byttes fra vinduer til altandøre ….
  Er udgiften til dette skift fradragsberretiget ?
  På forhånd tak for svaret .
  VH Pi Waade

  • Hej Pi

   Tak for din forespørgsel. Der gives ikke håndværkerfradrag i forbindelse med etableringen af altanerne – men udskiftningen af vinduer til altandøre er jeg i tvivl om. Jeg ville anbefale, at du tog kontakt til SKAT, så du kan få et fast svar på problemstillingen. Det kommer nemlig ikke direkte til udtryk i på deres hjemmeside om håndværkerfradraget. Jeg håber, at du får svar på din forespørgsel.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 27. Hej – vi har skiftet taget på vores sommerhus.
  Er der nogen mulighed for at få fradrag for det?
  På forhånd tak

  • Hej Georg

   Tak for din henvendelse. Det er desværre ikke muligt at få håndværkerfradrag på det udskiftede tag. Der gives kun fradrag til isolering af taget og dermed ikke udskiftning af taget.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 28. Er derhåndværker fradrag til fugning af hus ? Har en høj skorsten som også skal fuges.

 29. Margrethe sanggaard - Svar

  Er udskiftning af varmeveksler fradragsberettiget?

 30. Christian Agerbo Nielsen - Svar

  Hej

  Vi skal have skiftet vores varmtvandsbeholder ud til en Termix Novi Type 2 veksler, dækker håndværkerfradraget det?

  Mvh Christian Agerbo Nielsen

 31. hej jeg skal have sat nyt loft i mit hus af nogle tømmer , jeg vil høre om jeg kan bruge fra håndværkerfradrav hilsen paw berthelsen

  • Hej Paw,
   Med det nuværende håndværkerfradrag er der desværre kun mulighed for fradrag ved energibesparende tiltag, som eksempelvis isolering af taget i forbindelse med genetableringen af taget.

   /Maria – Energihjem.dk

 32. Hej. Vi har fået udskiftet vores gruppetavle – el grundet den ikke ville kunne passere et el-tilsyn anno 2016. I den forbindelse har vi fået trukket nye kabler til ventilationsanlæg og solcelle anlæg. Er dette arbejde dækket af håndværkerfradraget?

  • Hej Lisbeth,

   Jeg har desværre ikke hørt om, at man kan få fradrag til nye kabler, når en gruppetavle skiftes. Du kan eventuelt kontakte skat, for at få et præcist svar på, om der kan gives håndværkerfradrag til det arbejde, som du har fået udført.

   /Maria – Energihjem.dk

 33. Jeg har fået opsat et udendørs tørrestative.
  Er håndværkerudgifter (opsætnint og montering) fradragsbetteiget for 2016?

  • Hej Leif
   Tak for din henvendelse. Der gives desværre ikke håndværkerfradrag på opsætning og montering af et udendørs tørrestativ, da det umiddelbart er en grønnere løsning.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 34. Hej Energihjem.dk

  Vi har netop fået installeret en brændeovn i vores hus, på en eksisterende skorsten. Der er fjernvarme i huset i forvejen, men brændeovnen vil supplerer til dette.

  Vil vi kunne trække udgifterne til monteringen fra?

  VH Morten

  • Hej Morten
   I vil desværre ikke kunne få håndværkerfradrag for at have installeret en brændeovn, da fradraget kun gives til afmontering af brændeovn, også selvom den supplerer jeres fjernevarme.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 35. Hejsa
  Vi har lige investeret i en ny hoveddør, og vil lige høre hvordan med den arbejdsløn som er blevet forbrugt på at fremstille selve døren! Kan denne udgift minus materiale forbruget udløse noget håndværker fradrag ?
  Eller er det blot udgiften til monteringen af døren som er fradrags berettiget ?
  Vi har selv monteret døren.
  På forhånd tak.
  Mvh Tina

  • Hejsa Tina,
   Der er ikke håndværkerfradrag til udarbejdelse/produktion af materialer, men kun fradrag til arbejdslønnen (montering af døren). Så det lyder desværre ikke som om, at I kan få fradrag for den nye hoveddør.
   /Maria – Energihjem.dk

 36. Jammerbugt kommune har varslet, at der skal laves separatkloakering i 2016 eller 2017. Vil man kunne få håndværkerfradrag til etablering af rengvandskloak på egen grund?

 37. Hej energihjem
  Jeg ønsker at vide hvordan jeg kan udnytte håndværkerfradraget til bredbånd?
  Jeg bor i Syddanmark, dem jeg har haft fat i aner ikke noget om denne nye håndværkerfradrag for bredbånd forbindelse.
  Hvad, hvor og hvordan kan jeg få oplysninger om hvordan jeg gør og om det over hoved kan lade sig gøre for mig at få stabilt internet / bredbånd forbindelse i 2016?
  Hilsen Heidi

  • Hej Heidi.
   Tak for henvendelsen. Du vil godt kunne få håndværkerfradrag for tilslutning af bredbånd, hvis det omfatter nedgravning og indskydning af kabler på egen grund eller opsætning af udstyr til mobilt og fast trådløst bredbånd på boligens ydre rammer. Det skulle gerne kunne lade sig gøre få en stabil forbindelse i 2016, og information, om hvordan du modtager håndværkerfradraget og hele proceduren, kan du finde på på nedenstående link:
   http://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   Jeg håber, at dette var en hjælp mod at få din stabile forbindelse.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 38. Hej
  Jeg har valgt at skifte den elektroniske styring på mit 14 år gamle stokerfyr til en ny og bedre udviklet model med bedre forbrænding og økonomi til følge.
  Vil jeg kunne trække arbejdslønnen fra til dette?
  Mvh Flemming

  • Hej Flemming,
   Tak for din henvendelse. Jeg er i tvivl om der gives fradrag til stokerfyr, da det ikke er nævnt på listen over fradragsberettiget arbejde i 2016. Til gengæld fremgår det, at der i kategorien “Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg” gives fradrag til eksempelvis “urstyring”, hvilket meget vel kunne være en del af det arbejde, som du har fået udført? Så jeg må desværre være dig svar skyldig. Jeg vil anbefale dig at kontakte SKAT for et endegyldigt svar – eller vente til, at de hos SKAT offentliggør en mere detaljeret beskrivelse af, hvad der udløser håndværkerfradrag i 2016 og 2017.
   /Maria – Energihjem.dk

 39. Vi skal have skiftet vores gamle tegltag uden undertag , til et tæt et med undertag. Desuden skal selve skunkvæg skiftes ud og isoleres ligesom loftet skal isoleres.
  Hvad kan mon trækkes fra i håndværkerfradrag,da vi tænker det hele har med husets isolering at gøre?

 40. Hej,

  Vi planlægger at få lagt nyt omfangsdræn og isoleret kældermurene ude fra. kælderen går ca. 150 meter ned under jorden, så for den del der ligger over jorden bliver der tale om udvendig sokkelisolering.
  I bolius´s beregner fremgår kun dræn om hus uden kælder. Skal det forstås således, at isolering og dræn af kælder er undtaget ordningen?

  • Hej Jacob.

   Tak for din henvendelse. Du vil godt kunne få håndværkerfradrag for fornyelse af omfangsdræn, da det også en del af de arbejder, som er fradragsberettigede. Angående isolering af kældermurerne udefra, så har SKAT den mest udførlige liste over, hvad man kan få håndværkerfradrag på. På deres liste står der blot, at man kan få fradrag på isolering af ydervægge. Spørgsmålet er så, hvad gælder der som de ydre rammer af et hus, hvilket Bolius’ beregner nok på samme måde heller ikke kan have et endegyldigt svar på. Jeg foreslår derfor, at du kontakter SKAT direkte og fortæller om din situation for at få et endegyldigt svar på, om isolering af ydermurerne i din kælder er fradragsberettiget. Jeg håber, at dette var til lidt hjælp, og at i finder en løsning snarest.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 41. Hej
  Vi skal skifte fra naturgas til fjernvarme. Kan vi få håndværkerfragrag?
  Hilsen Tine

  • Hej Tine
   Tak for dit spørgsmål. Du vil godt kunne få håndværkerfradrag på udskiftning af naturgas til fjernvarme, da du udskifter til et nyt varmeanlæg.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 42. Hej.
  Min mor, der er pansionist, gør rent hos mig et par timer om ugen, og det betaler jeg hende naturligvis for, hun lufter også mine hunde, og passer min søn hvis nødvendigt.
  Er det noget man kan trække fra, og hvor meget dukomentation skal der være?
  Mvh jyta

  • Hej Jyta

   Tak for dine spørgsmål. Du kan godt trække din mors serviceydelser fra. ”Serviceydelser i hjemmet” gælder både for rengøring og børnepasning men ikke for gåture med dine hunde. For at kunne trække det fra, skal din mor først udfylde en serviceerklæring, som jeg har linket til nedenfor. Hendes serviceydelser for 2015 skal senest indberettes til SKAT d. 29. Februar 2016. Jeg har linket erklæringen fra 2015 (Erklæringen for 2016 er ikke på SKAT’s hjemmeside endnu, men vi håber, at den kommer derind meget snart). Serviceerklæringen skal du beholde som dokumentation på, at arbejdet er udført.
   http://www.skat.dk/getFile.aspx?Id=127267

   Husk, at din mor skal have pengene elektronisk gennem eksempelvis MobilePay eller netbank, og at serviceydelsen ikke må overstige 6000,- pr. person. Herefter oplyser du det hos SKAT som et håndværkerfradrag.

   Denne artikel vil nok også hjælpe med hele fremgangsmåden.
   http://nyheder.tv2.dk/finans/2015-11-13-sidste-chance-faa-din-mor-til-at-passe-dit-barn-og-traek-det-fra-i-skat

   /Benjamin – Energihjem.dk

 43. Hej,

  Jeg tænker på at skifte min gamle gasfyr og varmtvandsbeholder fra 2000 til en splinterny gasfyr og varmtvandsbeholder. Efter hvad jeg har planlagt, vil jeg meget gerne have det skiftet i løbet af næste måned.

  Spørgsmålet er; Kan jeg stadig få håndværkerfradrag? Hvis ja – Hvor meget pr. person?

  Vh. Dureid Toma

  • Hej Duried

   Tak for din henvendelse. Der gives håndværkerfradrag til udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg såsom varmvandsbeholdere. Du kan finde al information omkring håndværkerfradraget, hvordan man får det samt hele proceduren gennem dette link:
   http://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   Du kan maksimalt få 12.000,- pr. person i håndværkerfradrag. Personerne, der modtager fradraget, skal dog være over 18 år. Jeg håber, at dette svar var en hjælp.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 44. Jeg påtænker at udskift mit fjernvarmefyr med et nyt samt få install.
  2 radiatorer på min førstesal (pt. er der ingen varmekilde) kun brændeovn

 45. Vi påtænker udskiftning af alle vore døre og vinduer pga af punktering af mange ruder og utætheder ved terrassedøre. Vil det være muligt at få håndværkerfradrag til arbejdslønnen her. Der er et tømrerfirma, som skal stå for arbejdet.

  • Hej Charlotte

   Tak for henvendelsen. I vil godt kunne få håndværkerfradrag for nye ruder og nye døre så længe, der er tale om en grønnere løsning. I kan finde al information om håndværkerfradraget og hele proceduren på nedenstående link.

   http://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

   Det er vigtigt at huske, at fradraget maksimalt kan være 12.000,- pr. person. Håber besvarelsen var en hjælp i jeres overvejelser, og at I finder en løsning.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 46. Michael Lynge kjær - Svar

  Har en søn der studerer jura i Kbh. Han bruger en del eksamens forberedende kurser ( forholdsvis dyre ) kan de trækkes fra.
  Mvh Michael

  • Hej Michael

   Tak for henvendelsen. Din søns forberedende kurser kan desværre ikke trækkes fra. Dette skyldes, at håndværkerfradraget til serviceydelser i hjemmet ikke dækker deciderede kurser uden for hjemmet. Skal man derimod have håndværkerfradrag for eksempelvis lektiehjælp, så skal der være tale om en egentlig service, der foregår indenfor hjemmets 4 vægge. Vi håber, at dette var en hjælp, og at din søn klarer sine eksaminer.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 47. Vi planlægger at skifte vinduer og døre ud i hele huset. Mange af ruderne er punkterede og de fleste kan ikke åbnes så de kan vaskes indefra. Vil vi kunne få håndværkerfradrag til det. Vil vi ligeledes kunne søge energitilskud og i så fald hvor meget?

 48. Tak for det gode opslag.
  Jeg vil høre om listen er udtømmende? Jeg har interesse i at installere Drytech, for at forebygge og fjerne nuværende fugt i kælderen. Er det muligt at få fradrag for installation af en sådan ydelse, da der er klimatilpasning? I realiteten er det blot i stedet for at lave dræn.

 49. Super at lige få en kort besked omkring dette. Da jeg Isolere meget i min forretning ( Indblæsning af isolering )

 50. Hej

  Det forstår jeg ikke :

  “Ydermere vil de samme serviceydelser, som var mulige at få fradrag for i tidligere fradrags ordninger fortsat være fradragsberettigede”

  – skriver I til sidst og modsiger dermed, at det ( som I skriver tidligere ) fremover ( i 2016 og 2017 ) kun vil være muligt at få håndværkerfradrag for løn udgifter til “grønne” tiltag ? ? !

  mvh. Mogens Karlsson.

  • Hej Mogens,
   Jeg beklager hvis formuleringen har forvirret dig. Med serviceydelser menes der de serviceydelser, der også har været med i tidligere ordninger, som går under betegnelsen “Service i hjemmet” og tæller lektiehjælp, rengøring, vinduespudsning og lignende. Vi opdaterer artiklen, så det ikke kan misforstås.
   /Maria – energihjem.dk

 51. Knud Kamp Jørgensen - Svar

  Hvad er “Isolering af tag”?
  Betyder det “loft” i huse med rejsning?

  mvh

Luk