Leca-kugler eller “leca-nødder” har været brugt til at isolere med i mange år. Produktet er et keramisk produkt lavet af ler, der bliver brændt i en ovn, hvorefter leca-kuglerne er klar til at blive isoleret med. Leca isolerer godt, fordi hver kugle består af mange små lufthuller.

Produktet er et løst materiale og bliver anvendt i løs tilstand sammenlignet med andre isoleringsmaterialer. Leca bliver typisk brugt i terrændæk, og materialet tåler fint at blive belastet af støbning, for eksempel er leca godt under flisebelægning.

Leca som hulmursisolering?

I 60’erne og 70’erne blev leca-nødder ofte brugt som hulmursisolering, men netop i hulmuren er leca ikke særlig effektivt i forhold til mere moderne isoleringsmaterialer. Det er derfor næsten altid en fordel at udskifte leca-kuglerne, hvis man har et hus, der har leca som hulmursisolering. I det tilfælde er det meget bedre at få en hulmursisolering med fx papiruld, rockwool eller flamingo.

Fordele ved leca-kugler

 • Forhindrer jordfugten i at trænge op i gulvkonstruktionen og selve boligen bl.a. pga. kapillarbrydende egenskaber
 • Leca er et løst og formbart materiale, der former sig efter det, de bliver hældt ud i
 • Et uforgængeligt materiale med meget lang levetid og som tåler et vedvarende fugtigt miljø
 • Mus og rotter vil ikke opholde sig i leca
 • Et isoleringsmateriale som ikke indeholder bindemiddel, og som ikke afgasser til skade for indeklimaet
 • Leca kan udlægges uden brug af underliggende afretningssand
 • Leca tåler belastninger i forhold til andre isoleringsmaterialer

Ulemper

 • Kan støve ved indblæsning – man kan bruge vand til at mindske støve
 • Kan være et problem for håndværkerne, at det er et løst isoleringsmateriale

Leca har en overfladebehandling, så det modstår fugt fra jorden, så fugten ikke kan trænge op igennem lecaen og videre ind i bygningen, og derfor kan anvendes som et kapillarbrydende lag i terrændækket. Derudover er leca et nemt isoleringsmateriale at lægge ud, da man ikke behøver at rette ud med sand først. Kuglerne kan frit lægges, hvorefter man afretter og støber.

Leca er nemt at lægge og kan også sprøjtes ud for eksempel via 30 meter lange slanger fra en lastbil på vejen og ind i bygningen. Man blæser én kubikmeter i minuttet, og det er derfor en nem og hurtig måde at isolere på.
Leca Sække

Leca-blokke

Leca bruges ikke kun som kugler til isolering. Derudover fås leca også i blokke, der bliver brugt i alle former for byggeri, herunder til fundamentet til en bygning. Leca-blokke er derfor eksempelvis velegnet til opbygning af mure, vægge og fundamenter.

Hvad koster leca-isolering?

Transporten har en betydning for prisen på leca-kugler, men typisk koster én kubikmeter fra 300-600 kroner, og typisk skal man bruge 30-40 kubikmeter til et almindeligt parcelhus. Prisen er inklusiv levering og indblæsning. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem. Få 3 gratis tilbud hér.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

22 Kommentarer

 1. Hej
  Kan leca lægges i vand? Jeg har et fundament, hvor der har været plan om at lave et fadebur. I fundamentet er er 1 x 1 x 1 meter hul, foret med beton på siderne men ikke i bunden. Hvor grundvand nu siver op. Der er søgt lagt beton i bunden efterfølgende, men det holder ikke indsivningen tilbage. Tænker nu at fylde med leca, og droppe fadeburet.

  • Hej Preben

   Mange tak for din kommentar. Jeg vil anbefale dig at vende spørgsmålet direkte med en isolatør, der er specialist i leca isolering, så du får den rigtige og konkrete vejledning i forhold til dit fundament.

   De bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Hvor stor er forskel i effekt, hvis man bruger henholdsvis leca eller flamingo til sokkelisolering?

  • Hej Christian

   Tak for din henvendelse. Da dit gode spørgsmål er af teknisk karakter, så vil jeg anbefale, at du kontakter en professionel isolatør med dit spørgsmål. Han vil kunne give en faglig begrundelse for forskelle samt effekter af diverse isoleringsmaterialer, som der jo findes mange typer af. Du kan finde isolatører via vores søgemaskine på vores søsterportal 3byggetilbud.dk: https://www.3byggetilbud.dk/branche/isolering-2/

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 3. Hej, Jeg er ved at få monteret en overdækket terrasse som lykkes med skydedøre i termoglas. I dag har jeg en fliseterrasse og her vil jeg fjerne fliserne og ligge en hårdtræsterrasse i stedet. Under denne nye overdækkede træterrasse overvejer jeg at isolerer. Mit spørgsmål går på hvad jeg skal bruge til at isolere med under træterrassen. Strøerne til træterrassen ligges på fliser som ligger med 1 meters mellemrum. Det nemmeste at isolere med en form for Leca sten, da de former sig efter pladsen, men hvad kan i anbefale her? Mvh Simon

  • Hej Simon

   Tak for din henvendelse. Da vi ikke er fagmænd herinde, så kan jeg desværre ikke besvare dit spørgsmål. Jeg vil anbefale, at du kontakter en isolatør. Du er meget velkommen til at bruge vores netværk af isolatører, og indhente gratis og uforpligtende tilbud på din opgave: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 4. Jeg har haft en mure på badeværelset efter en vandskade ved afløb på badeværelse. Her hukkede de gulvet op halvt rundt dækslet. Igennem , hård beton, rivnet og flamingo ned til jorden. Et hulv der ca måler en 50 kvadrat centimeter. Da han skulle lave hullet, smed han en sæk lega kugle i og bagefter direkte slidlag.

  Er dette korrekt lavet?
  Ingen issolering eller stærk beton i først? Slidlaget var ca en 8 til 10 centimeter.

  Mvh en bekymret mand

  • Hej Lasse,

   Tak for din henvendelse. Da vi ikke er fagmænd herinde og dit spørgsmål er af teknisk karakter vil jeg anbefale, at du tager direkte kontakt til en murer med dit spørgsmål.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 5. Hej,
  Jeg har et helt konkret spørgsmål vedrørende bortskaffelse af Leca letklinker (nødder)
  Hvordan bortskaffes og destrueres produktet?

  Mvh Luna

  • Hej Luna,

   Hvis du eksempelvis skal have tømt en hulmur for lecakugler for at få den efterisoleret, så vil de fleste isolatører kunne tilbyde at suge leca-kuglerne ud og bortskaffe dem. Alternativt skal du behandle leca-kuglerne som almindeligt byggeaffald, som du eksempelvis afleverer på en genbrugsstation.

   /Maria – Energihjem.dk

 6. Hej med jer
  Hvad sker der med lecakugler hvis de bliver ubyrdet af vand ?
  Står menlig med et uforklarligt problem..
  vi har fundet noget som hverken er jord eller sand under vores gulv, som er isoleret med lecakugler og vi ved nu at der i 6 år er løbet regnvand ind under vores hus
  Mvh
  Jane

  • Hej Jane,

   Tak for din henvendelse. Da dit spørgsmål er branchefagligt, har jeg forhørt mig hos en isolatør fra vores leverandørnetværk. Han kunne fortælle mig at lecakugler kan udskille en slags syre, når de udsættes for fugt. Hvorvidt dette er tilfældet i din sag er dog svært at kortlægge.

   Jeg anbefaler, at du tager kontakt til en isolatør, som vil kunne give information, råd og et uforpligtende tilbud, hvis det er nødvendigt.

   Du kan også indsende din byggeopgave gennem os og modtage 3 uforpligtende tilbud fra isolatører: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   God dag til dig.

   /Nynne – Energihjem.dk

 7. Hej
  Jeg står med en lille udfordring som jeg håber at i kan svare mig på.
  Jeg står i den dejlige situation at jeg lige har købt et hus. Her vil jeg godt lave gulvvarme. Det skal laves på fræsede spontplader der ligger på strøer. Har læst mig frem til at der er et minimums krav på 300mm isolering til dette. I huset er der 150mm leca så beton og til sidst 60 mm mineral uld.
  Mit spørsmål er så. Ved i om det er nok at efterisolere til 100-150 mm mineralulden, eller skal man have det hele op og isolere forfra?

  • Hej Martin

   Tak for din henvendelse. Umiddelbart er din forespørgel af byggeteknisk karakter, og for at du ville kunne få et endegyldigt svar, vil jeg anbefale, at du tager kontakt direkte til en isolatør, som vil kunne give information, råd og et uforpligtende tilbud, hvis det er nødvendigt.

   Du kan også indsende din byggeopgave gennem os og modtage 3 uforpligtende tilbud, som du kan hjælpe dig: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   God mandag!

   /Benjamin – Energihjem.dk

 8. Hej kan jeg godt lægge leca kugler ud direkte på jorden mellem div kloakrørene
  Og sokkelsten og herefter isolere med rockwool batch på forhånd tak

  • Hej Finn,
   Da dine spørgsmål er meget byggetekniske, vil jeg anbefale, at du kontakter en isolatør, der kan give dig et fyldestgørende svar. Alternativt kan du se, om nogen af vores artikler her på Energihjem.dk kan hjælpe dig – vi har eksempelvis lavet en artikel om fordele og ulemper ved Leca-kuglerne: https://www.energihjem.dk/leca-isolering/
   Jeg håber, at du finder en god løsning.

   God sommer!

   /Louisa – Energihjem.dk

 9. Skal lave anneks med punkt fundament. Jeg ville fylde op med lega og evt de sidste 100-150mm med flamingo og afslutte med dampspær inden gulvplader.

 10. Hvordan er det muligt at etablering et dørhul i gasbetonmur med løse laca nødder

  • Hej Steen.
   Tak for din henvendelse. Da det er en forholdsvis teknisk løsning, ville jeg råde dig til at tage kontakt til en tømrer, som ville kunne give dig et fyldestgørende svar inden for området.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 11. hej energihjem

  Ud fra ovenstående er der ikke problemer i at indblæse eks. 30 cm leca direkte ind mellem terræn og bræddegulv i vores gl. fodkolde hus. ?? Hvad er isoleringseffekten i henholdsvis LECA og eks. alm. bats.?
  Det drejer sig om 2 rum på 15 – 20 m2 – hvor mange indblæsningspunkter vil der være behov for – CA!

  venligst
  JK

  • Hej Jan.
   Tak for din henvendelse. Da dine spørgsmål er meget byggetekniske, vil jeg anbefale, at du kontakter en isolatør. En isolatør kan give dig et helt endegyldigt svar, da de har specifik viden derom. Jeg håber, at du finder den rigtige løsning.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 12. Isoleringsevnen
  her taler vi om terrændækskonstruktioner:
  3cm hårdt Rockwool hvad svare det til med leca i gulv ?

Luk