Skift dine gamle vinduer ud med nye lavenergiruder – energiglasset gør, at du får en bedre varmeøkonomi. Lavenergiruderne holder på varmen inde i boligen til forskel fra traditionelle termoruder, der lader en del af stuevarmen slippe ud i det fri. Lavenergiruder koster mere end gammeldags termoruder – men som tommelfingerregel har de tjent sig selv ind på tre år. Du nedsætter varmetabet gennem vinduerne med omkring to trediedele, hvis du skifter til lavenergiruder.

Lavenergiruder isolerer og lukker varme ind

Mellemrummet mellem de to lag glas i energiruder er fyldt med isolerende gas. Gassen isolerer bedre end den luft, der er i termoruder. Energiglas har en usynlig belægning, der reflekterer varmen tilbage i rummet. Det vil sige, at lavenergiruder med energiglas lukker mere af solens varme ind i huset, end den slipper ud.

Med lavenergiruder får du tilført varme til din bolig.

Den bedre isolering gør, at det slut med kuldenedfald fra ruderne – du slipper for træk og kold luft, når du sidder tæt på dine vinduer i koldt vejr. Når det er varmt udenfor forhindrer lavenergiruden, at strålevarme fra opvarmede mure, sten og fliser kommer ind – derved holder du det lidt køligere indenfor på trods af høje temperaturer ude.

Energi klassifikation af lavenergiruder

Lavenergiruder er delt op i klasser efter energiudnyttelse ligesom hårde hvidevarer: A, B og C ruder. Energi A ruder lever op til de højeste krav om U- og G-værdi. Det vil sige, at lavenergi A ruderne giver den bedste udnyttelse af energi ved både at holde på varmen i rummet og udnytte sollyset, som de omsætter til energi og varme indenfor.

Fordele ved lavenergiruder

 • Du minimerer varmetabet i din bolig
 • Du sparer penge på varmeregningen
 • Du får et bedre indeklima uden træk
 • Du nedsætter dit energiforbrug til glæde for miljøet
 • De er tjent ind på omkring tre år

Lavenergiruder er ikke længere kun for de meget grønne og bevidste – mere end 40 procent af termorudeproduktionen er lavenergiruder. Så det er ved at være standard at sparer på varmen på denne måde.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

17 Kommentarer

 1. Hej,
  Vi er ved at indhente tilbud fra 2 håndværkere på nye vinduer i hele huset. De har været ude at kigge men vi ikke fået tilbudet endnu. Hvordan søger vi? forstår nok ikke helt om man skal søge tilskud hos et energiselskab når det nye vinduer?? 🙂

  • Hej Anne-Marie

   Tak for din henvendelse. Før I siger ja til indhentning af tilbud fra håndværkere, skal I ansøge om energitilskud. Hos os kan du gøre det forholdsvis hurtigt og online via dette link: https://www.energihjem.dk/indberet/

   Det, I gør, er blot at vælge din nuværende opvarmningsform af jeres hus. Herefter vælger du kategorien “vinduer”. Her vil du se forskellige typer renoveringer af vinduer. Du vælger dermed den relevante løsning og tilføjer hvor mange kvadratmeter vinduer, I skal have udskiftet. Din forhåndsgodkendelse vil blive godkendt inden for 48 timer, og først derefter kan I indhente tilbud, indkøbe materialer og udføre arbejdet.

   Jeg håber, at dette var til en hjælp.

   /Benjamin – Energihjem.dk

 2. Hej. Jeg er uddannet tømrer. Kan man søge energitilskud til nye vinduer også hvis man selv sætter dem i, Eller skal det være gennem en firma-håndværker?

 3. Hej ! Jeg er ved at få lavet en tilbygning på mit hus og vil i den forbimdelse høre om det er muligt at få tilskud til nye vinduer til denne ?
  Venlig hilsen Pia

 4. Hej.
  Jeg har netop købt en bugalow fra 52 og vil gerne skifte termoruderne ud til lav energiruder. bør jeg skifte hele vinduet eller kun ruderne.

  MVH Tom

  • Hej Tom

   Det afhænger af den stand, vinduerne er i. Hvis træet ikke fejler noget, kan du formentlig nøjes med kun at skifte ruderne, men hvis vinduerne er fra 52, ville jeg nok tage den store tur, og så skifte hele vinduet.

 5. Vi har allerede fundet et tilbud på vinduer samt montering og har godkendt tilbudet. Kan vi stadig søge om tilskud?

  • Hej Jannie, jeg er desværre bange for at det er for sent. I kan måske forsøge at “bremse” processen med håndværkeren, og så hurtigt få ansøgt tilskuddet ved et energiselskab. Det vil dog kræve at I skal indgå aftalen med håndværkerne en gang til (når I har fået skriftlig accept på tilskuddet).

 6. Hej Energi eksperter
  Vi er en mindre andelsforening (2400 bolig kvm) der gerne vil udskifte ca. 150 almindelige termoruder årgang 1990 til nogle nyere.

  Da det er en ældre ejendom har vi kigget på nogle der matcher: Rationel Patus+ – Dette vindue er klassificeret “B” har en Uw værdi på 1,47. Mod en ekstra pris på ca. 20% kan vi få nogle andre glas med en Uw værdi på 1,14. Det har vi pt. vurderet ikke er lønsomt med den ekstra omkostning, men vi har heller ikke været klar over, at der er et energitilskud. Kan I råde os om vi alligevel bør vælge et klasse “A” ?

  På forhånd Tak Karsten

  • Kære Karsten

   Eftersom I har vurderet, at det ikke er lønsomt, vil jeg bakke denne beslutning op. Det viser sig nemlig, at boligforeninger ikke kan søge om tilskud til energirenoveringer – endnu. Regeringen har besluttet at indføre en energipulje, der træder i kraft 1. januar 2013, hvor bl.a. andelsboligforeninger kan søge om tilskud. Men som nævnt træder puljen først i kraft efter nytår.
   VH Energihjem.dk

   • Hej Michael – Tak for hurtigt svar – jeg tror vi i så fald venter til 2013 og forhåbentligt får et tilskud. Vh. Karsten

 7. Ejvind Hviid Kristiansen - Svar

  Hej til energieksperterne!
  Jeg har engang fået et godt råd angående varmepumper, nu har jeg et andet spørgsmål, jeg håber I kan svare på:
  Vi har skiftet alle vinduer i hele huset til lavenergiruder. men der er en ting der undrer mig, vinduerne mod vest er her i oktober begyndt at være meget duggede og våde udvendigt, undtagen de yderste 3-5 cm. hele vejen rundt, hvorfor ?
  Det vindue der er værst er et der ikke kan lukkes op og det er noget tykkere end de øvrige vel en 2½ – 3 cm hulrum.

  • Hej Ejvind, jeg må indrømme at jeg ikke lige er ekspert på præcis dette område 🙂
   Jeg har dog ladet mig fortælle at hvis vinduer nogle gange dugger udvendigt, så er det et tegn på at det er gode vinduer. Måske er der andre som kan hjælpe her..?

   Johnny
   Energihjem.dk

 8. Jeg har et 106 m2 sommerhus jeg må og vil benytte om vinteren. der er 11 store vinduer med 1 glas i hver på 2 m2 eller mere med termoglas fra 60-erne.
  Vil det kunne betale sig at udskifte til A-energiglas?
  Er der tilskud til sådanne El-besparende foranstaltninger nu?
  Hvad koster f.eks. 1 stk. A energirude på 1,15 x 1,75 m?

  • Hej Ernst,

   Det kan ofte godt betale sig, at udskifte gammel glas med nye energiglas. Man bør dog altid lave en vurdering af hele vinduets tilstand, træ, lister mv. Udskiftning af 11 stk. med nedennævnte mål og nye standard lister vil koste omkring 24.000 – 29.000 kr. ekskl. moms. Afhængig af hvor du bor er der måske mulighed for at få tilskud. Det kan eksempelvis være fra kommunen, elselskaber, m.m.

   Johnny – Energihjem.dk

Luk