UPDATE: Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012. 

Solceller er på husejernes læber, og det forstår man godt. Et stateligt tilskud gør det nemlig super attraktivt at investere i et solcelleanlæg. Og en beregning viser, at staten betaler over halvdelen af din solcelle-investering. Ekspert opfordrer boligejerne til at købe et solcelleanlæg, inden at tilskuddet forringes fra politisk hånd.

Køb solceller nu. Så klar er meldingen fra en af landets førende solcelle-eksperter. Et gigantisk tilskud fra staten i form af et skattefradrag har fået landets boligejere til for alvor at vise interesse for de populære solceller.

Ansøg om tilskud til energirenovering

57.500 kroner i fradrag

Og det forstår man godt. Energihjem.dk har tidligere omtalt, at staten yder et tilskud ved køb af et solcelleanlæg, men hvor stort er beløbet reelt i kroner og ører, når skatten er betalt. En beregning, fortaget af Energihjem.dk, viser, at beløbet er yderst fordelagtigt, især efter at et flertal i Folketinget har besluttet at øge tilskuddet med 15 procent.

Et solcelleanlæg på 4,5 kwp til en familie med to voksne og to børn koster omkring 100.000 kroner. Årligt producerer anlægget ca. 4.000 kilowatt-timer. Med statens tilskudsordning, under regnskabsmetoden, vil en familie opnå et samlet tilskud på 57.500 kroner, hvis familien betaler topskat.

”Det er nu”

”Det er super attraktivt at investere i solceller, og kigger man alene på økonomien i investeringen, så er det nu, man skal få afgivet sin bestilling på et solcelleanlæg. For selv om energi- og klimaminister Martin Lidegaard har sagt, at skattefradraget ikke ændres på kort sigt, må man forvente, at når ordningen skal justeres, sker der en forringelse af den samlede skatteværdi,” siger førende solcelle-ekspert og partner i Deloitte Lars Riise til Energihjem.dk.

Lars Riise henviser til, at den nuværende ordning er en bekostelig omgang for staten, og i den forbindelse står regeringen med et problem, da den både vil være grøn og samtidig spare penge.

28.000 kroner det første år

Med regeringens nye planer vil man med skattefradragsordningen kunne afskrive solcelleanlægget med 115 procent. I stedet for et 25 procent skattefradrag på 100.000 kroner, øges dette beløb nu med 15 procent til 115.000 kroner. Herefter trækker man 25 procent fra anlæggets investering, altså 115.000 kroner, år efter år, indtil man når et beløb på 12.300 kroner. Det betyder, at man det første år kan trække 28.750 kroner fra i skattefradrag. Året efter kan man trække 21.563 kroner fra i skattefradrag. Sådan fortsætter regnestykket, indtil man når 12.300 kroner. Man ændrer simpelthen sin forskudsskat svarende til fradraget, og hver måned er skatten nedsat i 5-6 år.

Af disse skattefradrags-beløb skal man betale den skatteprocent, man har, og betaler man topskat, betyder det, at man med ovenstående eksempel vil opnå en reel besparelse på omkring 57.500 kroner, som man får udbetalt i form af et skattefradrag henover 5-6 år. Betaler man ikke topskat, men er en såkaldt normal skatteyder, er skattefradraget på omkring 40.000 kroner.

Skatteministeriet bekræfter over for Energihjem.dk, at ændringerne i ordningen under afskrivningsloven netop er stemt igennem i folketingssalen.

Ny solcelleberegner

Energihjem.dk lancerer senest i midten af juli en ny solcelleberegner, der nøjagtigt kan udregne, hvor meget man kan opnå i skattefradrag på sit solcelleanlæg. Beregneren giver samtidig et samlet økonomisk overblik over investeringen.

Skal du have solceller? Så kan du indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud.

Ansøg om tilskud til energirenovering

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

47 Kommentarer

 1. Hej Johnny.
  Vi har et hus med solceller og bruger nettomålerordningen. Hvis vi sælger huset for at købe et andet, kan jeg så flytte solcellerne med, og fortsætte ordningen som sædvanlig?

  Hvis ikke så skal solcellerne forblive hvor de er,hvordan beregnes prisen på solcellerne der er afskrevet på?

  Selve husprisen skal vel også have et tak opad for den besparelse som køber får de næste 20 – 30 år?

 2. Hvis man er i den gamle nettomålerordning og trækker anlægget fra i skat, hvor ligger bagdelen? Er det rigtig forstået at man kun skal betale skat hvis man producerer mere end man selv bruger. I så fald er der jo da ikke noget at betænke sig på ligegyldigt hvad anlægget koster.

 3. Jeg finder jeres artikler rigtig gode.

  MEEENNN – hvorfor sætter I ikke dato på, hvornår I publicerer jeres artikler? Jeg har svært ved at finde ud af, hvornår en artikel er udgivet.

  Jeg synes ikke at der står nogle datoer på nogle af jeres artikler. Er det noget at I kan overveje at indsætte hver gang I skriver en artikel?

 4. Hej Michael, tak for dit hurtige svar. Kan man selv klare papirarbejdet vedr. skat ifm. regnskabsmetoden? Hvornår skal man senest bestemme sig for hvilken metode man skal vælge? Skal anlægget registreres skattemæssigt på begge voksne i hjemmet. Der er måske fordele, så som mindre besværre ved en ejer af anlægget. Huset ejes dog af os begge 50/50. Jeg tror faktisk at leverendøren har tilmeldt os begge ifm. tilmelding til energiselskabet efter købet. Anlægget er ikke opsat endnu, er der sidste frist for ansøgning til nettoafregning? På forhånd tak for svaret. 🙂

  • Hej Goran
   Du kan godt klare parpirarbejdet selv, men det er lidt kompliceret, da du skal udfylde en udvidet selvangivelse. Nogle bruger en revisor. Så vidt jeg husker, skulle man senest have bestemt sig for valg af ordning inden den 20. maj, da det så var et halvt år efter den nye ordning trådte i kraft (20. nov 2012). Jeg ville registrere anlægget hos den, der betaler mest i skat, hvis I bruger regnskabsmetoden. Mht. nettoafregningen, så burde I være tilsluttet, ellers så kontakt Energinet.dk, der administrerer denne ordning.

 5. Købte et anlæg inden 19. nov. 2013, dvs. efter de gamle regler. Anlægget vil efter beregningerne producere knap 4.000 kWh, ca. det vi plejer at bruge. Det kostede 85.000 inkl. moms. Venter dog stadig på at det sættes op. Er I tvivl om vi skal vælge regnskabsmetoden eller tilskudsordning. Anlægget er registreret på os to voksne, hvor den ene af os betaler topskat.

 6. Hej
  Vi har fået monteret solceller et 6 kWh anlæg efter den gamle ordning og sat til et forbrug på ca 2kwh ekstra, som vi skal betale….vores anlæg har kostet 118500kr og vi har benyttet håndværkerfradraget …. Kan det betale sig at afskrive anlægget eller har vi overhovedet denne mulighed… Og hvordan gør man !!!!

 7. christian jørgensen - Svar

  hej, jeg kigger på hus med elvarme, hvor elforbruget er 15800 kwh om året (ja femtentusind)
  hvor stort anlæg skal man så have? hvad koster så stort et anlæg alt inklusive? kan man selv montere (bortset fra tilslutning)? kan man få så stort et anlæg som privat? og hvordan ser tilskudene ud nu her midt i 2013?

  mvh Christian

  • Hej Christian

   Det er et større anlæg du skal anskaffe dig her – omkring 15 kw, hvor prisen kan være omkring 200.000 kr. Du kan søge om et mindre tilskud hos dit energiselskab. Men husk at søg, inden arbejdet går i gang. Har du brug for en leverandør, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter vi finder op til tre kvalificerede leverandører.

 8. Hej jeg har en sommerhus med helårsstatus har fortrudt jeg ikke fik solceller efter den gamle regler . Kan det betale sig nu forbruger ca 5300kv hilsen bjarne

 9. Er der overhovedet nogen fordele ved solcelle anlæg dags dato uden tilskud.?

  • Hej Martin

   Du kan stadig nettoafregne med en tilbagebetalingstid på omkring 10 år, hvilket stadig er pænt. Derudover er et solcelleanlæg stadig en økonomisk rentabel løsning,da du får 10-15 år som selvfosynende med strøm.

 10. Hej
  Er meget i tvivl om vi skal vælge virksomheds eller tilskuds ordning.

  Har fået indstalleret 4kw(Ialt 74000,- 9500 i montering) på nettomåler ordning (inden nov) Forbrug=3600 Kw
  Betaler ikke topskat.

  • Virksomhedsordningen/regnskabsmetoden er for det meste en god og rentabel løsning, så den vil jeg anbefale dig. Der er et ret stort fradrag at hente de første år, så det kan du roligt kaste dig over.

 11. hej har læst mange spørgsmål og svar, skal man ikke betale 60 øre de første 10 år og 40 øre de næste 10 år. har kiggede på det skema du har lavet, men kan ikke rigigt se hvordan du kommer til virksomhed likivitet.

 12. Jeg bor i et helårshus fra 1976 udelukkende opvarmet med el. Jeg har de seneste 5 år i snit brugt 10.800 kwh.

  Jeg ville meget gerne have dækket hele mit forbrug ind via et solcelle anlæg, men kan se at et standard 6 KW kun kan producere ca. 5000 KW.

  Er det lovligt at sætte et større anlæg op?

 13. Hej Michael Vi er en andelsboligforening m 12 lej. Vi er ved at få solcelleanl. Panelerne på taget er opsat, det tekniske i kælderen mangler at blive gjort færdig, man er i fuld gang m dette. Mit spørgsmål. ER tiden for tilskud forpasset ????.
  De venligste hilsener Ib

  • Hej Ib

   Når I er så langt, som I er, kan I ikke få tilskud fra energiselskaberne, da det skal søges, inden projektet går i gang. I kan selvfølgelig benytte jer af den nye nettoafregning, der også gælder bolgiforeninger.

 14. Hej. Ups jeg troede det bare var inden årsskiftet… Vi betaler topskat, er der så nogen fordele længere ved at bestille nu?
  Venlig hilsen
  Trine

 15. Hvad var den deadline nøjagtig , skulle den være inde ced skat i dag igår eller er det nok med en faktura mvh

 16. er reglerne lavet om nu eller det de samme fordele
  hvilke solceller er bedst vi bor i et hus ned stråtag har do en lade med eternit men med lav rejsning måske kan det st i haven hilsen Ulla

  • Kære Ulla

   Den nye nettoafregning er nu trådt i kraft, hvilket betyder, at man sælger sin overskydende strøm til staten for 130 øre pr kWh for så at købe den tilbage for 220 øre pr. kWh. Tidligere fik man den gratis tilbage. Sådan er reglerne nu. Samtidig er virksomhedsordningen/regnskabsmetoden afskaffet.
   Vi formidler energirenoveringsopgaver, herunder solcelleopgaver, så vi anbefaler ikke nogle anlæg frem for andre. Men du er velkommen til at sende din opgave ind til os, så finder vi tre kvalificerede solcelleleverandører, der tager kontakt til dig og afgiver et tilbud. Du kan så frit vælge imellem de tre tilbud.
   Indsend opgaven ved at følge linket…https://www.energihjem.dk/tilbud/

 17. Hej – Jeg bor i en ejerforening med ca. 100 ejere. Vi har fladt tag på hele ejendommen som er nyt, og tænker at det måske var en god ide nu at få solenergi etableret på taget. Kan vi få tilskud til dette? Kan ikke se at ejerforeninger er nævnt i noget lovtekst. Sidestilles vi med boligforeninger, andelsboligforeninger, udlejningsejendomme?

 18. Står og overvejer……
  Er solceller i størrelsesordenen 2,8 – 3 Kw stadig en god idé på samme måde som de større modeller (rent “skatte/tilskuds-mæssigt”)?
  I huset her er el-energiforbruget nemlig nede på omkring 1.800 Kw/pr. år.
  Vil et sådan anlæg i nævnte størrelse også typisk have tjent sig ind i løbet af 7 – 10 år? (det koster ca. 50.000 kr. for et 2,8 Kw anlæg).
  På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh. Hans

 19. Hej
  Jeg har solcelleanlæg på mit helårsbolig.
  Derudover har jeg et hus som er udlejet (Forældrekøb)
  Dette hus har opvarming med Varmepumpe og Genvex, hvorfor der bruges en del strøm (17000 kw årligt)
  Kan jeg, eller skal lejer installere solceller på det lejede hus ? Har dette betydning for min efterløn ? (Er 60 år)
  Venlist Harry

  • Hej Harry

   Umiddelbart vil jeg mene, det er ejeren af huset, der skal installere anlægget. Men prøv at hør SKAT, der også kan give dig svar på, om det berører din efterløn.
   VH Energihjem.dk

 20. John U. Christiansen - Svar

  Er der fradrag for installation af solceller til fritidshus/sommerhus – eller er det KUN for helårsbolig??

  mvh.

  John Urban

 21. Hejsa…. vil gerne vide hvad man skal vælge af ordning når man som jeg ikke betaler topskat.. har hørt at netto ordningen er bedre i det lange løb… imens firma ordningen er bedre her og nu…

  • Hej

   Du har ret i, at firmaordningen, også kaldet regnskabsmetoden, er bedst på den korte bane, men det heel afhænger af, hvor meget dit anlæg koster. Koster det omkring 50-60.000 kroner, kan nettoordningen bedst betale sig, hvorimod du skal vælge den anden ordning, hvis dit anlæg koster 100.000 +.

 22. John U. Christiansen - Svar

  Vi er i gang med at få installeret Bosch solcelleanlæg på vores fritidshus.
  1) Kan vi få tilskud til dette??
  2) Kan vi få håndværkerfradrag??

  Med venlig hilsen

  John U. Christiansen

Luk