Så meget sparer du ved at installere jordvarmeanlæg i din bolig: Jordvarmeanlægget er hurtigt tjent ind, selvom det koster noget at etablere. Et jordvarmeanlæg er tjent ind på omkring 10 år og du sparer lynhurtigt 50-60% på din varmeregning.

Spar miljøet for CO2 udslip med jordvarme

Hvis du skal bygge nyt hus eller ønsker at udskifte dit nuværende oliefyr eller elvarme med noget mere miljøvenligt, er jordvarmeanlæg et godt bud. Selvom anlægget bruger strøm til at omdanne jordvarme til energi, er jordvarme en miljørigtig opvarmningsform. For hver 1 kilowatt elektricitet, du bruger i strøm, får du 3-3 ½ kilowatt varme. Hvis du etablerer jordvarme anlæg, nedsætter du boligens CO2-udslip med 50-75 %. Indsend din opgave og få 3 uforpligtende tilbud på et jordvarmeanlæg.

Fordele ved jordvarme

 • Billig energi
 • Ingen vedligehold
 • Anlægget er nemt at grave ned i forbindelse med nybyggeri

Ulemper ved jordvarme

 • Det koster 100.-120.000 kr. at installere et jordvarmeanlæg
 • Jordvarme er afhængig af el og dermed elpriser
 • Nedgravningen af slanger kræver god plads

Hvordan fungerer jordvarmeanlægget?

Jordvarmen udnytter den oplagrede, passive solenergi i jordens øverste lag. Et jordvarmeanlæg består af en lang slange og en varmepumpe. Slangen graves ned i jorden, – jo længere slangen er, jo mere varme og energi kan den trække ud af jorden. Du har brug for et jordareal på 1-3 m2 pr. m2 boligareal for at få effektiv jordvarme. Varmepumpen til jordvarme anlægget kan placeres i bryggerset. Her bliver jordvarmen omdannet, så den kan bruges til opvarmning og varmt vand.

Anlægget til jordvarme styres elektronisk. Temperaturen i varmeanlægget reguleres efter temperaturen udenfor. Et jordvarme anlæg er et lukket system, så der skal ikke fyldes noget på anlægget. Den eneste vedligeholdelse er rensning af et filter i pumpen en gang om året.

Video omkring jordvarme

En varmepumpe består af fire dele:

 • En fordamper, der optager varmen
 • En kondensator, der afgiver varmen
 • En kompressor, der hæver temperaturen
 • En termoventil, der regulerer mængden af kølemiddel

Send en beskrivelse af din opgave ind ved at klikke på knappen nedenfor, så sørger vi for at formidle kontakten til professionelle leverandører af jordvarmeanlæg.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

132 Kommentarer

 1. flemming bernhard priem - Svar

  Spørgsmålet gælder vertikale (lodtrette) grundvandspumper – ikke med vandrette slanger, men med forskellen mellem grundvands temperatur og lufttemperatur som “omvendt køleskab” til opvarmning af boliger. Hvilken dybde kan man regne med til grundvandsspejlet? Og hvad er den omtrentlige pris for et anlæg, incl. boring, installation til eksisterende radiatorer samt nedtagelse af naturgasfyr og idriftsættelse.

 2. flemming bernhard priem - Svar

  Spørgsmålet gælder vertikale (lodtrette) grundvandspumper – ikke med vandrette slanger, men med forskellen mellem grundvands temperatur og lufttemperatur som “omvendt køleskab” til opvarmning af boliger.

 3. Kan 2 nabohuse kobles op på samme jordvarme anlæg?

  • Hej Dorthe,
   Mange tak for din henvendelse. Jeg må indrømme, at jeg ikke har hørt om, at to selvstændige huse deles om et jordvarmeanlæg før. Jeg vil anbefale jer at kontakte et firma, der etablerer jordvarmeanlæg og høre dem om denne løsning er mulig.

   Bedste hilsner
   Maria – Energihjem.dk

 4. Hej.
  Nu skriver i at et jordvarme anlæg ingen påfyldning skal have. Det passer så ikke helt . Vi har haft jordvarmeanlæg i 5 år og vi skal efterfylde alm vand på anlægget 3-5 gange pr år hvilken vi har fået afvide fra Huscompagniet er meget almenligt
  . Anlægget er et vølund f1245

  • Hej David

   Tak for at gøre os opmærksom på dette. Vi er ved at re-desgine Energihjem.dk og kommer til at opdatere alt indhold – også omhandlende jordvarme. Jeg vil derfor notere dette.

   God dag 🙂
   /Nynne – Energihjem.dk

 5. Hej
  Vi har et lille bofællesskab hvor vi fyre med træpiller. Vi bruger på ca. 40.000 kr. om året i træpiller.
  Huset er samlet set 450 m² og fra 1995. Det er energiklasse D.
  Vil det kunne svare sig at omlægge vores pillefyr til jordvarme?
  Og vil fremløbstemperatur Kunne være høj nok i vores endebygninger?
  Huset er i et plan med 4 m til kip i alle rum.

  • Hej Søren

   Tak fordi du læser vores artikler og stiller spørgsmål ind til dem. Men lige det spørgsmål har vi ikke kompetencerne til at udregne. Jeg vil foreslår, at du kontakter en energirådgiver.

   Med venlig hilsen

   Ida – Energihjem.dk

 6. Hej jeg har jordvarme og solseller, hvis jeg nu får en husstandsmølle også så jeg som regl laver strøm på den ene eller anden måler, så er mit spørgsmål, kan jeg få et batteri som kan oplade strøm hvis det nu skulle blive frostvejr overskyet samt vindstille, ??
  Mvh Niels fra Kallerup- Thisted

 7. Kan det betale sig at slukke for jordvarmen ved ferie etc.??

 8. Hej Per
  Hvor stor er din buffer tank, hvis den er stor nok er det kun en fordel at der er buffer tank da der mange gange ved gulvvarme kommer rigtig mange start og stop fordi den ikke kan komme af med varmen, også ved et mindre anlæg, derfor er det godt at der er en buffer tank, men hvis buffer tanken har den rette størrelse vil det ikke give mange start og stop.

  mvh

  Thomas Gravesen
  Gravesen Blik og VVS

 9. Hej
  Vi har et nybygget hus fra 2014 med jordvarmeslanger i hele haven.
  Vi ønsker nu at få bygget et lille isoleret haveskur på 10 kvm, med støbt fundament. Slangerne skulle efter dokumentationen ligge ca. 80 cm nede i jorden. Vi er i tvivl om man kan/må bygge dette ovenpå slangerne, og om der er noget man skal være opmærksom på (ud over ikke at hakke hul i slangerne når hullet graves 🙂 )? Når vi har spurgt rundt får vi helt modstridende svar. Nogle siger det ikke giver nogle problemer, og andre siger man ikke kan gøre dette.

  Er der nogle andre der har erfaringer med dette?

  Mvh. René

 10. hej
  vi har et 2 år gammelt hus med jordvarme, det er på 150 m2 og 60m2 garage. vi er godt tilfredse med anlægget, men har fået lavet det første eftersyn på anlægget for nylig, og fik af vide at der en for stor unit/kompressor (8KWh) og der derfor er monteret en buffertank (som skulle give et energitab) og at den for store kompressor giver en masse stop og start, og derfor unødig slid.. så alt i alt et for dyrt anlæg som slides for hurtigt pga. for stor kompressor motor. lyder det forkert med 8KWh til 210m2 og 300 meter slange ude.
  på forhånd tak.

  • Hej Per
   Jeg beklager den lidt lange svartid. For at tage det helt fra toppen: Umiddelbart lyder det ikke som om, i har for mange meter slanger ude. Man siger at, der ca. skal være det dobbelte antal meter, som man har beboelige kvadratmeter, så på den måde lyder 300 m slange til 150 m2 beboelse helt efter bogen. Men det er da problematisk, hvis anlægget stopper og starter konstant, og indikerer, at der er et problem. Effekten på 8 kwh på kompressoren i varmepumpen er muligvis lige til den høje side, da det er et næsten nybygget hus. På dette link, på side 2, kan du læse mere om hvad den typiske effekt en varmepumpe bør have i jordvarmeanlægget, alt efter boligens alder: http://www.byggeriogenergi.dk/media/6231/konvertering_til_jordvarme_ok.pdf
   Jeg håber I får løst problemet.
   /Toke – Energihjem.dk

 11. Vi går i Nybyggeri tanker, dvs bygge i 2016. Formentlig L&R eller Huscompagniet ( sidstenævnte har sagt at deres huse er A++ huse). Bygget efter BR2015 standard med 3 lags alu vinduer.
  Huset forventes at blive 180 kvm og har en grund på 1100 kvm.
  Vi er en standard familie med to voksne og 2 halv storebørn.
  Vi bruger vand for 7500 kr om året ca.
  og El for ca 200 kr per måned excl betaling til DONG (1900 kr per kvatal): 10.000 årligt
  Huset nu er opvarmet med Naturgas og vi giver ca 13.500 kr årligt.

  Vi tænker at bygge med et hus med kombineret Solceller ( 6KWh) med jordvarme.

  Hvad kan vores årlige omkostning til el og varm (vand) være ca?

  På forhånd tak

  • Hej Kurt
   Det lyder som et rigtigt spændende projekt. Når i bygger et A++ hus efter BR2015 standarder, kan I forvente at få et hus der er velisoleret, hvorfor det er en glimrende idé med jordvarme, som kræver at husets isolering er god.
   Hvad angår solcellerne, er det svært for mig at spå om, hvor meget jeres årlige elomkostninger, da både vejret spiller en rolle, samt jeres elforbrug. Men et 6kwh solcelleanlæg vil formentlig kunne dække en fornuftig del af elforbruget i en normal bolig, alt efter årstiden.
   Noget der måske kunne være interessant for jer er, at det forventes, at der omkring årsskiftet kommer et “husstands-batteri” på det danske marked. Batteriet kan lagre solcellernes strøm, hvis solcellerne producerer mens man ikke bruger strømmen. Fx producerer solceller meget i dagtimerne, hvor mange er på arbejde, og man får i dag ikke stor glæde af den strøm. Batteriet kan derfor være med til at gøre det endnu mere rentabelt med solceller, da man ikke behøver at sælge ligeså meget overskydende strøm på elnettet, men i stedet kan lagre det til man selv skal bruge det.
   /Toke – Energihjem.dk

 12. Hej
  vi skal bygge nyt hus og skabene i bryggerset har standard dybden på ca. 60 cm. Kan et jordvarme anlæg passes ind i disse skabe?

  Mvh Anne

  • Hej Anne
   For et par år siden, sagde man, at et ‘teknikrum’ til jordvarme helst skulle være 110×110 cm, og jeg vil umiddelbart tro, at det stadigvæk er tilfældet. Men jeg skal ikke kunne udelukke, at der sidenhen er kommet anlæg på markedet, der kan passes ind i mindre skabe som jeres. I kan evt. overveje at kontakte en fagmand, for at få et mere dybdegående svar.
   /Toke – Energihjem.dk

 13. Hej
  Min kæreste og jeg har købt et hus i to plan (i alt 200 m²) som ligger på en grund der er ca 1100 m². Pt. er varmeudgiften ca. 24.000 årligt via gasfyr som snart skal udskiftes og derfor vil vi gerne skifte til jordvarme.

  Pga. træer i haven er der kun lige præcis plads til slangerne, men vi overvejer også at anlægge en sø i haven. Mit spørgsmål er derfor, om man kan kombinere jordvarme med søvarme, så en del af slangerne lægges i bunden af søen og resten i jorden?

  Spørgsmål nr. 2: Kan man anlægge et vertikalt jordvarmeanlæg fordelt på fx 5 boringer af 50 m i stedet for én boring på 250 m? Hvordan er effektiviteten af et vertikalt jordvarmeanlæg i forhold til et traditionelt horisontalt?

  Vh. Mette

  • Hej Mette
   Søvarme er som udgangspunkt en udmærket idé, da vandets temperatur er højere end jordens, og derfor nemmere at udvinde varme fra. Hvorvidt man kan kombinere jordvarme og søvarme, må jeg indrømme at jeg ikke har ekspertise til at kunne vurdere. Der bliver du nødt til at kontakte en fagmand, for at få et fyldestgørende svar. Hvad angår forskellen mellem horisontalt og vertikal jordvarme kan der forekomme lidt større udsving i forbruget i et horisontalt jordvarmeanlæg da det benytter varmen der kommer oppefra, dvs. solen, hvor imod det vertikale anlæg benytter varme længere nede i jorden, og dermed ikke er ligeså klimasensitive. Her vil jeg anbefale, at du kontakter en energirådgiver til at vurdere hvilken løsning, der giver den bedste besparelse i jeres tilfælde.
   /Toke – Energihjem.dk

 14. Hej

  Ved et nybyggeri med de nye br15 krav. Kan det svare sig at vælge jordvarme frem for nyt gasfyr?
  Bliver prisforskellen/ tilbage betalningen ikke for stor. Gasfyret koster omkring 40000kr og et jordvarme anlæg ligger på ca100000kr.

  • Hej Brian,
   Tak, for din henvendelse. Det kommer an på, hvor mange år frem du planlægger at blive boende i din bolig. Det er rigtigt, at på den korte bane er et gasfyr billigere, men de årlige udgifter er til gengæld betydeligt højere end de er til jordvarmeanlæg. Har du overvejet en luft-vand varmepumpe? Den er billigere end et jordvarmeanlæg, men har næsten den samme energieffektivitet. Du kan eventuelt prøve denne beregner for at se udgifterne ved de forskellige varmekilder: http://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/ny-varme
   Du bør i øvrigt være opmærksom på, at fra 2013 må der ikke installeres olie- eller naturgasfyr i nye huse, med mindre der ikke er egnede alternativer til rådighed.

   Jeg håber du finder den rette varmekilde.
   /Maria – Energihjem.dk

 15. Hej energihjem.dk,

  Hvornår anser man det for urentabelt med jordvarme i forhold til fjernvarme set over f.eks. 30 år?

  Vi skal bygge et hus på 170 m² efter BR15 og energimærke A og har jf. lokalplanen mulighed for at vælge mellem alternativer til fjernvarme.

  Med venlig hilsen
  Olav

  • Hej Olav
   Fordelen ved at installere et jordvarmeanlæg, når man nybygger er at I kan få et jordvarmeanlæg, der passer til huset i bygger. Hvor hurtig tilbagebetalingstiden er på et jordvarmeanlæg er vanskeligt at sige, da anlægsprisen på jordvarmeanlæg kan være ret høj. Fjernvarme er billigere at anlægge, så hvis der er mulighed for fjernvarme, der hvor i bygger kan det være en ligeså fin løsning. Anlægsprisen på fjernvarme er noget lavere end jordvarme, og er også en billig varmekilde, og er også rigtig fint i forhold til BR15.

   /Toke – Energihjem.dk

 16. Hejsa.
  Vores hus fik for omtrent 6 år siden, før vi købte det, koblet en ny pumpe på det gamle jordslangenet fra omkring 1973. Da huset siden opførelsen har fået bygget fuld førstesal, blev samtidig opsat slanger på taget af carporten, mod nord, for at kunne hente nok varme. Alligevel slår haven sg hver vinter og jorden bugter op og ned hvor slangerne ligger – det vil være umuligt at lægge fliser eller fx et drivhus derude. Samtidig har vi klaget over at der drypper kondensvand og i dissr frostkolde dage sidder der tilmed en stor isklump flere steder på rørene til varmepumpen, som er i vores (opvarmede!!) bryggers. Firmaet, der har installeret, har alverdens vævende søforklaringer og vi er godt trætte af det. Er det ikke bare for ringe en installstion eller hvad – og hbor går vi hen med det? 🙁 Mener der ligger 500 m slange i jorfen, pumpen er 9 kWh og huset 233 m2.

  Venlig hilsen Kathrine

  • Hej Kathrine
   Noget er helt sikkert galt, for det er i hvert fald ikke meningen, at jordvarmeanlægget skal gøre sådan. Når jorden bugter op, kan det skyldes at jordvarmeslangerne har en forkert længde. Hvis det er tilfældet, kan en af konsekvenserne være, at slangerne bliver tykkere, og jorden ovenover skubbes opad. Uanset hvad lyder det som en rigtig træls situation, og noget er i hvert fald galt, for sådan bør det naturligvis ikke være. Derfor kan det være I skal overveje at undersøge jeres klagemuligheder, og så tage den derfra. I kan eventuelt benytte jer af 3byggetilbud.dk’s klageguide. http://www.3byggetilbud.dk/klageguide/ Der har I en guide i, hvad man kan klage over, og hvordan man gør det.
   /Toke – Energihjem.dk

 17. Hej!
  Har har lige lejet et gammelt hus på ca. 230kvm (uden nævnværdig kælder). Anden sal er rigtig dårlig isoleret.
  Vi har brændefyr (og olje fyr) og regner nok med at bruge for ca. 25000 i brænde.
  Har fået ad vide af udlejer at det ikke kan betale sig med jordvarmeanlæg i denne situation.
  Passer det?
  (Har prøvet at tolke de forskellige diskussioner her inde, men er usikker).
  Takker
  Mvh
  Rickard

  • Hej Rickard
   Når I skriver, at anden sal i boligen er dårligt isoleret, kan det være værd at overveje at isolere huset, før man laver jordvarme. Problemet med dårligt isolerede huse er, at varmen fiser ud så det bliver dyrt i forbrug uanset hvad. Jordvarme er generelt billigt i drift, når først det er installeret, men hvis huset er dårligt isoleret, kan det nogle gange være svært at opnå en ordentlig varme i huset med jordvarme.
   Hvis anden salen ikke er hulmursisoleret, eller der mangler isolering i loftet, kan det meget vel være den rette løsning i første omgang. For at finde ud af præcis, hvor varmen i boligen slipper ud, kan I overveje at få foretaget en termografering af boligen, så I ved præcis hvor du bør sætte ind.
   /Toke – Energihjem.dk

   • Hej Toke,
    og tak for svar. Ok, isolering er måske vejen frem i første omgang. Må blive en forhandling med udlejer :). Det siges dog at det er svært at isolere ordentlig, men så har jeg hørt om PapirUld som kan isolere hvad som helst….
    Men overordnet set (når der er bedre isoleret), er det en fornuftig investering med jordvarme i et gammelt hus, uden gulvvarme?
    Hilsen
    Rickard

    • Hej Rickard
     Fordelen ved jordvarme er, at det er billigt i drift, når først det er installeret. Anlægsprisen er så tilgengæld højere end andre typer varmekilder. Derfor er det en samlet overvejelse over, hvor hurtigt regnskabet går op. For man sparer nogle penge på varmeregningen hvert år, og ofte er jordvarmeanlægget tjent hjem på ca. 10 år. Men det er dog vigtigt at huset er velisoleret før man får jordvarme. Derfor vil jeg nok overveje at få en rådgiver til at kigge på huset, da du skriver, at det er et gammelt hus.
     /Toke – Energihjem.dk

 18. Hej Heidi,

  Vi har et 6KW anlæg med 300 meter slange, det dækker fint 110 m2

  Vi betaler i gennemsnit kr. 9.000/år i el.(vi brugte for

  Så, – mit, svar må være: 3 gange så stort et areal = 3 gange så stor en regning…..
  Så, – det passer vel, måske en anelse over, da jeres nybyggede hus, forhåbentlig, er bedre isoleret end vores.

 19. Hej Heidi

  Det er altid en god ide at oplyse forbruget i kWh, men man regner lidt baglæns og bruger en kWh pris på kr 2,- pr kWh så bruger i 14.000 kWh.

  Trækker man så forbruget til det almindelige elforbrug fra, belysning, madlavning tv og computere osv, som vel i gennemsnit udgør 5.000 kWh for en familie pr år.
  Så bruger i 9.000 kWh på at opvarme 300 m2 bolig og garage.

  Det giver 30 kWh pr m2 bebygget areal, hvilket i mine øjne er ganske fornuftigt.

  Til sammenligning bruger jeg ca 30.000 kWh alene til opvarming i et hus af samme størrelse, men bygget i 1947.

  Mvh

  Jens Peter Sørensen

 20. Hej

  Vi har et jordvarmeanlæg i nybygget hus på ca 200 kvm2 plus garage på 100 kvm2

  Kan det passe vi bruger ca 26000-28000 kr om året i el.

  Hvem kan tjekke om noget er galt.

  Mvh Heidi

 21. Hej Julie,

  21 KW, til at dække 265 m2, det er noget af et overdimensioneret sats, – men ok, det er installeret.

  100 KWh/døgn, er ca. 3.000 KWh pr måned, og det er ca. 0 grader udenfor, – så jeg ville sige at det er i overkanten, langt over……

  Vi opvarmer vores 110 m2 ældre hus med en 6 KW unit, – og bruger ikke over 5.000 KWh pr. år…..
  Dog, – skal det siges, at, hvis slangerne lige er lagt i jorden, – kan det tage et stykke tid for jorden at falde til omkring slagerne, – hvorfor det skal bruge mere energi til opvarmningen, – men jeg er i tvivl om det tal du kommer med her alligevel ikke er i overkanten…..

 22. Hej,

  Jeg har et spørgsmål angående et jordvarme-anlæg.

  Min kæreste og jeg har fået et jordvarmeanlæg installeret ikke for så længe siden, i forbindelse med renovere af et ældre hus, huset er på 265 kvm, det er et 2 families, der er lige pt mest isoleret i den bolig på 100 kvm, og ikke i de sidste 165 kvm. Hvor meget bruger sådan et anlæg i døgnet? For lige pt bruger det for over 100 kWh, kan det være rigtigt? Det skal lige siges, det er et anlæg på 21 kilowatt og det er fra baxi..

  Hilsen Julie

 23. Hej Morten,
  Jeg vil gerne gentage hvad jeg skrev tidligere, – vores anlæg på 6KWh kan sagtens løse din opgave, da et nyt typehus jo skal være betydeligt bedre isoleret end vores “gamle…

  ET GODT RÅD, – hvis du ikke allerede har valgt det, så GULVVARME, – det er samtidig endnu billigere, da du jo varmer op i gulvhøjde, og derfor ikke har brug for samme varme som hvis det var fra radiatorer….
  Jeg ville ønske at jeg selv gjorde det, da jeg brækkede gulvet op for at isolere under….. ærgre mig næsten syg i dag.
  —– mit indlæg——–

  Vi har nu haft jordvarme i 5 år.

  Tidligere havde vi oliefyr, som larmede og stank(der er altid en lille utæthed).

  Huset er fra 1954, 110m2 i to etager, grundarealet er 1000m2

  Vi fik lagt 300m slange, og installeret en 6KWh Unit.
  Vi var så heldige, at der på det tidspunkt blev givet tilskud, hvis energistyrelsen måtte sætte en elmåler og et par andre målere på uniten, som sendte data via sms til dem i en periode på 2 år, hvorefter målerne var vores 🙂
  Pris efter tilskud kr. 95.000.

  Vi havde i 2007/2008/2009 en gennemsnits olieudgift på kr. 25.000.

  Vi har nu en gennemsnits el udgift, – på uniten alene 🙂 på kr. 10.000

  Det skal tilføjes at vi har skiftet næsten alle vinduer og efterisoleret ydervægene.

  Jeg mangler at tilføje at:
  Det med at der skulle kunne komme regnvand til slangerne i jorden,
  – har KUN at gøre med at jorden skal falde sammen om slangerne for at de optager max varme….
  ALTSÅ, – når slangerne er omsvøbt med jord(havde de brugt grus, havde der ingen problem været), så er det klar.
  Herefter kan man godt lægge en halv meter beton ovenpå, hvis det er det man vil…. det tager et til to år.
  ——————————————————-

 24. Hej….
  Vi skal til at bygge et nyt hus….
  Og så har vi kigget lidt på om vi skal ha bygget jordvarme anlæg på…

  Det bliver et hus li et typehus…
  På 150kvm…
  Det bliver i haslev…
  Men hvad kan man spare ved sådan et anlæg på årsbasis?
  Og hvor stort skal det være?

 25. Hej 🙂

  Jeg står i den situration, at jeg inden for kort tid skal have installeret et jordvarme anlæg. I den forbindelse har jeg lige et spørgsmål, jeg har ledt efter svar på.

  Må man selv grave slanger ned og monterer varmepumpe, hvor man ønsker den opsat i hjemmet. Så VVS montøren bare skal samle komponenterne og godkende anlægget?

  Mvh
  Søren

 26. Hej

  Jeg har et ældre gas fyr som står for en udskiftning og overvejer og skifte til jordvarme kan det betale sig og kan man slippe helt for at skulle modtage gas.

  Hvor meget plads skal der bruges på at grave slanger ned.

  huset er på 157 m2 og er rimelig godt isoleret

  Mvh.

  Kenneth

 27. Henrik Nissen Ravn - Svar

  Hej,
  Er der forskel på effektiviteten af vertikal hhv. horisontal jordvarme?
  Kan det betale sig med vertikal jordvarme, når man har fjernvarme (175 m2 parcelhus, 3 personer, forbrug ca. 24.000 kW/år)?
  Henrik

 28. Hej. Jeg overvejer at få jordvarme og er o gang m undersøgelser. Er der en lov for hvor tæt et jordvarmeanlægs ventilator/udsugning må være på nabohus. Pga støj fra denne. Mvh vibeke

 29. Hejsa. Vi har en Jordvarme slanger på et større areal. Er det muligt at bygge hus oven på et område hvor der ligger slanger?
  Evt ligge fx 40 cm ekstra jord oven på området hvor huset bygges.

  • Hej Søren,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor viden om jordvarmeanlæg. Han fortæller at det ikke er lovligt at bygge hus på et område, hvor der ligger slanger. Derudover fortæller han at den solvarme, som udnyttes i jorden vil gå tabt såfremt at et hus er placeret ovenpå.
   /Maria

 30. jeg har overvejet at skulle have jordvarme.
  Men jeg har heste til at gå på grunden hvor evt slanger skal graves ned. Kan de ” tåle” gødningen fra heste, altså slangerne, da det siver ned i jorden?

  Hilsen
  Familie Jensen

  • Hej Susan,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører, som fortæller at slangerne ikke vil tage skade af gødning, der siver ned i jorden – så det burde ikke hindre jer I at få et jordvarmeanlæg.

 31. Hej allesammen 🙂
  Pia og jeg har lavet vores gamle stald og lade om til beboelse, og vi har isoleret godt og vel efter 2008 regler. Vi har 385 m2 som vi varmer op med jordvarme anlæg Vølund1250, 800 m jordvarmeslanger gravet ned i 1 m dybde med ca 4 meter mellem slaggernes. Vi har gulvvarme over alt, 6m til kip åben fra køkken alrum til 100m stue oven på. Vi har 21 grader overalt til daglig uden at røre en finger. Vi har sat en brændeovn op da vi ikke kunne vide og få at vide hvad vores udgifter ville være. Men 21 grader overalt og et elforbrug på 9000 kWh er vi rigtig godt tilfreds 🙂 brændeovnen bliver der fyret i bare fordi det er hyggeligt, og så med en optænding, bliver det jo ikke ringere med 2 grader mere.
  Vi har klinker på alle gulve i stue plan, så derfor har vi også 23-24 grader om sommeren, for eller ville det blive for koldt at gå på. Træ gulv på 1 sal der er 24 grader i fremløb om vinteren bare fordi det ikke skal trække.
  Med venlig hilsen pia og ivan

  • Hej Ivan,
   Tak, for din beskrivelse af renoveringen af laden. Det lyder som om at I har fundet en rigtig god løsning med jeres jordvarmeanlæg, som jeg er sikker på at vores andre brugere vil blive glade for at læse om.
   Bedste hilsner Maria

 32. Vi har 2stk luft til luft varme pumper en i hver bygning kan vi med fordel få glæde af et jordvarme anlæg?

  • Hej Allan,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som fortæller at I med fordel kan få glæde af et jordvarmeanlæg, såfremt at I har et vandbårent varmesystem.

 33. Hej,

  Vi skal til at bygge nyt hus og overvejer jordvarme. Der er egentlig fin plads til at lægge ledninger ned i plænen, men der er en del store gamle bevaringsværdige træer som skygger. Hvad koster det at lave en vertikal boring i stedet for den “traditionelle” løsning?

  • Hej Simon,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor erfaring med jordvarmeanlæg. Han mener at en vertikal boring er en halv gang dyrere end en almindelig boring. Han understreger desuden at han aldrig har hørt om en vertikal boring. Jordvarmeanlægget udnytter passiv solenergi i jordens øverste lag og vores leverandør er i tvivl om, hvor langt nede i jorden, der kan hentes det påkrævede antal kwh, som anlægget skal bruge, hvis boringen er for dyb. Du er velkommen til at indsende din opgave og få 3 uforpligtende tilbud på jordvarmeanlæg her: https://www.energihjem.dk/tilbud/
   Jeg håber at I finder en løsning, som I bliver glade for.

 34. Hej,

  Kæresten og jeg skal i gang med omfattende totalrenovering af en gammel landejendom på 250 m2 der er bygget i 1890.
  Vi efterisolerer med 300 mm i gulvet samt 400 mm på lofter. Ydervæggene er 45 cm massiv mur og vinduerne er 2-lags energivinduer.
  Hele huset bliver lavet med gulvvarme, men er i tvivl om pillefyr eller jordvarme er det rette valg for os?
  Hvad vil i anskyde varme og el-forbruget kommer til at ligge på?

  Tak for hjælpen.

  Venlig hilsen
  Karsten Madsen

  • Hej Karsten,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører og han sagde at det i jeres situation nok er lidt billigere at købe jordvarme, men at jordvarmen til gengæld er lidt dyrere at installere. Dog kræver jordvarmen ikke noget vedligeholdelse.
   Angående beløbet på jeres varme- og elforbrug, så er det en svær udregning for os at lave, da der er mange faktorer at tage højde for – især fordi at I står overfor at lave en totalrenovering. Jeg vil i stedet anbefale jer at I prøver at kontakte et energiselskab. Hos energiselskabet kan I søge om tilskud til de energirenoveringer, som I foretager jer og tilskuddet vil blive udregnet efter, hvor mange kwh i sparer med jeres renoveringer. Læs mere om tilskudsordningen her: https://www.energihjem.dk/tilskud-til-energirenovering/
   God fornøjelse med renoveringsprojektet.

   • Hej Maria

    Tak for brugbart svar.
    Jordvarme kan sagtens være det system vi vælger, vi har bare en bekymring. Da det rent byggeteknisk, er “dumt” at efterisolerer på indvendige side, vil vi maks. have mellem 5-10 cm som forsatsvæg med isolering indvendig. Jeg er her nervøs for, at jordvarmesystemet ikke har tilstrækkelig kapacitet til at opvarme boligen? Sidder der ikke en el-patron som backup ved jordvarme?

    • Hej Karsten,
     Jeg har endnu engang rådført mig hos en leverandør med stor viden om jordvarme. Ifølge ham bør du ikke bekymre dig om jordvarmesystemets kapacitet til at opvarme boligen. Med jeres boligs tilstand og omfang af energirenoveringer kan jordvarmesystemet sagtens opvarme jeres bolig. Det er i øvrigt korrekt, at der sidder en el-patron i de fleste anlæg, der kan fungere som en backup. Elpatronen kan både anvendes hvis jordvarmesystemet ikke leverer den ønskede effekt eller temperatur, men kan også fungere som en reserve, hvis en defekt opstår i systemet.

    • Umiddelbart lyder dette helt fantastisk. Det vi overvejer nu er om det kan betale sig, at monterer solceller til at drive strømmen, så man faktisk får et varmeregnskab der går i nul?
     Er det mulig at få oplyst hvor stor varmvandsbeholder i vil anbefale til jordvarmesystemet? Jeg har hørt anbefalinger på alt fra 100-500 L.

     • Hej Karsten,
      Vores leverandør med den store viden om jordvarmesystemer fortæller at en varmvandsbeholder på 180 L kan dække jeres behov. Har I et større behov for varmt vand end en almindelig husstand og har I eksempelvis et badekar, som I fylder op, så skal I anvende en 300 liters beholder. Vores leverandør tilføjer dog i denne forbindelse, at har man et særlig stort vandbehov så bør man anvende en veksler. Veksleren sørger for at man kun producerer vand i det tempo, som man skal anvende det – således at man ikke har en stor beholder stående, der er fyldt op med varmt vand uden at der er behov for det.

 35. Er ved at købe en ejendom på ca 180 m2, hvor jeg også gerne vil udnytte 1.sal – så i alt ca 260 m2 beboelse…

  Der er pt oliefyr, men regner med en gennemrestaurering af huset, hvorved jeg også regner med at indlægge gulvvarme i det meste…

  Jordvarme må klart være at foretrække, men hvad er grundreglen for antal m2 der skal bruges til de meter slanger som skal bruges i det her eksempel?
  Og så en kombi med solceller må vel være optimalt, for at trække solvarmen ud til el-delen?
  Eller kan man med fordel opsætte en lille vindmølle?
  (kan dog ikke rigtig finde priser på sådan nogen, der laver omkring 20-25.000 kwh om året)

 36. Hej. Vi har en gammel gård, og derfor også et ældre varme system med radiatorer. Pt er det et pillefyr som trækker læsset. Men kunne godt tænke mig en nemmere og billiger løsning. Og nu til spørgsmålet – jeg har hørt at man ikke kan bruge et jordvarmeanlæg på almindelige radiatorer, da et jordvarmeanlæg ikke varmer optil mere end 40 grader. Er det rigtigt?

 37. Hej vi har et gammelt olie fyr fra 1979 og går og tænker på når det skal skiftes om det skal være jordvarme eller hvad det skal være har et hus på 125kvm og en have på omkring 800kvm. Vi bruger ca1000 liter olie om året og om det kan svare sig eller hvad vi skal gøre.

 38. Hej Michael.

  Tak for hurtigt svar. Vi havde ikke ventet at det skyldtes pumpens størrelse. Der er bygget fuld førstesal på huset i den periode, hvor man ikke har brugt jordvarme, og da så man i 2010 har skullet sætte en ny pumpe ind, har man vel valgt en ret stor, for at kunne trække til det større areal? Kan du hjælpe med at finde et firma, der kan undersøge det lidt nærmere for os? Vi bor i 5690 Tommerup. Hvad vil du anslå, dit første løsningsforslag kan løbe op i?

  Venlig hilsen Kathrine

  • Hej igen.
   Kommer i tanke om at vi på taget af carporten vist HAR en energifanger… En samling slanger, der optage energi, når luften er varmere end jorden, havde jeg forstået på sælger?

   Mange hilsenen Kathrine

 39. Hejsa.

  Vi har netop overtaget et hus med jordvarme. Pumpen er fra 2010, men slangerne er helt tilbage fra 1981! Hvor mange års levetid kan vi mon forvente på dem?
  Og så – jorden i haven bugter op og ned, som revler hvor jordvarmeslangerne ligger. Ifølge de tidligere ejere sker det hver vinter, at jorden rykker sig, som når fliser kan bule lidt op efter vinteren. Det skyldes vel at de ikke er lagt dybt nok? I ’81 har ekspertisen jo ikke været så stor. Det er lidt surt med sådan en græsplæne og vi tænker at prøve om ejerskifteforsikringen kan hjælpe.

  Venlig hilsen Kathrine.

  • Hej Kathrine

   Mht. slangernes levetid, så skal I ikke bekymre jer der. De kan typisk holde i op til 100 år. Revnerne i plænen skyldes formentlig, at den nye pumpe er for stor i forhold til mængden af slangerne. Som løsning kan i anskaffe jer en energifanger, der kan optage energi fra luft i form af blæst, sol og regn og tilkobles et jordvarmeanlæg for at hæve temperaturen i jorden omkring jordslangerne. En anden løsning er at skifte slangerne ud, men det er umiddelbart ikke den bedste løsning.

 40. Kan man etablere jordvarme på en stærkt skrånende grund? Er der fx en grænse for, hvor mange grader grunden må skråne eller er det uden betydning?

  • Hej Jørgen

   Det kan du godt. Slangerne følger jordens hældning og kommer 1 meter nedunder jorden. Dog er der udfordringer med modtrykket, så her skal der laves beregninger på, hvor stor cirkulationspumpen skal være, men det kan leverandøren lave, når han/hun kommer ud for at se på opgaven.
   Du kan indsende din opgave på Energihjem.dk, så hjælper vi dig med at finde op mod tre udvalgte leverandører – https://www.energihjem.dk/tilbud/

 41. som jeg kan forstå det så kører jordvarme anlægget på el. så ville hører om solcelle anlægget kunne kører alt el i huset samt jordvarme anlægget.

 42. vi har været ude og kigge på et hus som er ca 150m2. varme regningen er ca 20000kr og el på 10000kr. det er naturgas der bliver brugt. har tænkt at montere jordvarme og 6kw solcelle anlæg, men kan solcelle anlægget kører det hele og kan det betale sig.

 43. Hej.

  Vi vil rigtig gerne lavet et jordvarmeanlæg, men grundvandet står højt (ca. 40 cm under terræn) – vil det skabe problemer?

  Mvh.
  Jette

  • Hej Jette

   Jeg har aldrig hørt, at dette kan være et problem for slangerne, så det vil jeg ikke mene, er et problem. Slangerne er selvfølgelig tætte og burde kunne modstå grundvand.

  • Hvis du kan få fat i grundvandet så nemt kan du godt være lidt heldig. Hvis du kan få lov og ellers overholde reglerne kan du blot anvende grundvandet som har en konstant temperatur til at afgive den nødvendige varme. Der findes mange installationer især på landet hvor man trækker grundvandet op i den ene ende af grunden og lader den passere anlægget for så at pumpe den ud igen i den anden side af grunden. Der er nogle krav til afstand mellem de 2 boringer men ellers er det en meget effektiv måde at lave jordvarme på.

 44. Hej, vi er i gang med at anlægge have ved vores nybygget hus, hvor vi blandt andet har jordvarme. Hvordan ser det ud med at plante træer ovenpå/ved siden af slangerne? Der er tale om frugttræer af max 5 meters højde. Kan man sikre slangerne, da entreprenøren har dækket hele haven med slangerne.

  Mvh Stine Holm

  • Hej Stine

   Det skulle ikke være et problem at plante træerne oven på slangerne. Først og fremmest er slangerne en meters penge nede i jorden. Dernæst har jeg ikke hørt, at slangerne ikke kan holde til rodnet. Så det skulle ikke være et problem. Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at vende tilbage.

 45. Hej 🙂

  Tak for en god hjemmeside.

  Vi bor på en gård – fik i 2007 installeret et Danfoss jordvarmeanlæg.

  På varmeregningen har det reduceret varmeudgiften som forventet.

  Men der har været mange driftsproblemer. På 4 år er en kompressor, en afbrændt printplade og en brinepumpe blevet udskiftet.

  Vi har svært ved at vurdere om vi har fået en “mandags model” eller har Danfoss generelt svært ved at levere en driftsikker varmepumpe ?

  Mvh

  Peter

  • Hej Peter

   Det er vanskeligt for mig at svare på. Jeg har ikke hørt, at Danfoss’ pumper skulle være dårligere end andre, men det lyder uheldigt, alt det dit anlæg ahr været igennem. Du skal vel i dialog med din leverandør.

  • Vi havde et ivt. 17 kWh. Som blev installeret i 2007, der blev i 2008 skiftet, kompressor.. Den stod af.. Så er der skiftet 2 x den som skifter mellem om det er varme eller varmt vand den laver. Og i 2011 blev kompressoren skiftet igen, fordi den var brændt af.. Har været godt træt af det mandags anlæg… Og i sommer 2013, Var jeg så heldig at vi havde lyn nedslag i vores el, og derved ødelagde alt el i jordvarmen.. Og det var vist held i uheld, for nu har jeg fået installeret et nyt bosch 6000 17 kWh, anlæg, og indtil videre kører det perfekt. Så jeg tror der som alt andet findes mandags anlæg!! Jeg har været tæt på at opgive og gå over til pillefyr.. Men nu ser det ud som om det kører.

 46. Hej
  Vi har et relativt nyt hus (2006) og har solceller. Vi har ca 190m2 hus, og knapt 1.000m2 grund. Vores naturgas forbrug er på 1.800m3, altså ca 18.000 kr. Vil et jordvarmenanlæg være en løsning for os??.Ole

  • Hej Ole

   Når du har naturgas, er det ikke givet, at der er den store besparelse at hente lige nu. Men derfor kan det stadgig være en god ide at etablere et jordvarmeanlæg, da omkostningerne på naturgas og energi formentlig vil stige i de kommende år, og samtidig er der en tendens til, at vi skal blive mere og mere selvforsynende. Så på sigt kan det sagtens vise sig at være en rentabel løsning med jordvarmen.

 47. Hej
  Vi overvejer jordvarme og har pladsen, da det er en landejendom, men hvor meget må man belaste jorden hvor slangerne er udlagt ?
  Må man køre med tunge maskiner ? kan der gå dyr på jorden ? en hest vejer jo let 500 kg. og har en lille trædeflade.

  Venlig hilsen
  Per

  • Hej Per

   Jeg har aldrig hørt, at det skulle være et problem med overvægt på jorden over slangerne. Slangerne graves omkring én meter ned i jorden, så kan ikek forestille mig, at en hest skulle kunne skade dem.

 48. Hej

  Vi skal i gang med at bygge nyt hus og har besluttet os for et jordvarmeanlæg.
  Er det noget med at man kan søge om at få nedsat el-afgift ?

 49. Hejsa..

  Vi står og skal bygge nyt hus hvor vi skal have jordvarme men vores problem er at vi ikke kan finde ud af hvilken producent vi skal vælge??? Hjælp

  det er som om der er to lejre her hjemme enten DVI eller vølund. men hvad er foreskælden på de to. og hvad er bedst i det lange løb.

 50. Hejsa..

  Vi står og skal bygge nyt hus hvor vi skal have jordvarme men vores problem er at vi ikke kan finde ud af hvilken producent vi skal vælge??? Hjælp

  det er som om der er to lejre her hjemme enten DVI eller vølund. men hvad er foreskælden på de to. og hvad er bedst i det lange løb.

  • Hej Jef

   Tak for dit spørgsmål.
   På Energihjem.dk formidler vi energirenoveringsopgaver, og samrbejder med mere end 1.000 udvalgte leverandører. Derfor anbefaler vi ikke konkrete produkter, men du er meget velkommen til at sende jeres opgave ind til os, så finder vi op til tre kvalificerede leverandører, der hver vil komme med et tilbud til jer, som I frit kan vælge imellem. Indsend opgaven via linket – https://www.energihjem.dk/tilbud/

 51. Hej!

  Har læst at det ikke altid er en god idé med jordvarme i gamle, ikke så godt isolerede huse, da man her ikke kan opnå stilstrækkelig varme med jordvarme – er dette korrekt? Er der nogle der har nogle erfaringer i den retning?

  • Kære Anne

   Det er rigtigt, at jordvarme ikke altid er den rette løsning til gamle huse, simpelthen fordi varmeforbruget er for stort pga. manglende isolering. Her er jordvarme ikke en god forretning, men i stedet kan det bedre betale sig at få efterisoleret for at sænke varmetabet. Men det er selvfølgelig en individuel vurdering, som du måske skal have fagfolk til at se på. Vil du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave til os, så finder vi op mod tre kvalificerede leverandører – https://www.energihjem.dk/tilbud/

 52. Blot af nysgerrighed: Vil det være overdimensioneret at have både finsk masseovn og jordvarme kombineret med solvarme i et hus på ca. 250-300 m2??

  vh
  Thomas

  • Hej Thomas

   Det afhænger selvfølgelig af, hvordan du ser på det at være selvforsynende. Hvis du vil gøre noget for miljøet, spare CO2 og blive så godt som selvforsynenede, så er det bestemt ikke en dum ide.

 53. Vi overvejer at bygge nyt hus og har i den forbindelse tænkt lidt over at opvarme med jordvarme.

  Udover energiforbroget til driften af anlægget, hvad skal man så regne med af service udgifter til et jordvarmeanlæg?
  Jeg tænker på årligt service check af anlægget, rengøring osv.

  • Hej Jens

   Udover elforbruget til driften er der umiddelbart ikke de store serviceudgifter, da et jordvarmeanlæg ikke kræver den store vedligeholdelse.
   VH ENergihjem.dk

   • Jens Peter Sørensen - Svar

    Tak for dit svar.

    Så vidt jeg har forstået så er der krav om et årligt tilsyn som skal udføres af en aut varmepume montør eller noget i den retning.

    Har I nogen ide om hvad disse tilsyn typisk koster?

 54. Kan man lægge jordvarme” i en sø. Vor grund har en sø på
  ca. 7-600 m2 med en dybde på ca. 3-4 meter.
  m.v.h.
  Jens

  • Hej Jens, ja der er noget som hedder søvarme, jeg er dog personligt ikke 100% inde i sagerne, men der er er nogle forbehold og man skal vist også ansøge kommunen for at få tilladelse til at køre slangerne ud i søgen. Men ved ikke om der er andre herinde som kan hjælpe? Ellers kan jeg anbefale energitjenesten.

 55. Hej, jeg har et ældre hus med fjernvarme i Esbjerg huset er 110 m2 +110 m2 kælder + 56 m2 udestue, 24 m2 garage på en grund på 750 m2 er det muligt at installere jordvarme på denne grund og kan det betale sig da jeg har fjernvarme?

  • Hej Kenneth

   Umiddelbart er din grund stor nok til et jordvarmeanlæg. Bliver det for presset, kan du også overveje et “lodret” jordvarmeanlæg.
   Jordvarme er generelt en økonomisk god forretning på sigt – ligesom det er med solceller. Det er investeringer for fremtiden.
   Energihjem.dk

 56. Vertikal jordvarme anlæg, eller i almindelig tale lodret jordvarme, er en simpel løsning og ikke umiddelbart meget dyre end traditionelt vandret jordvarme. Arbejdsgangen er at kunden, tager kontakt til et vvs firma, eller kontakter undertegnede, som vurder hvor stor varmepumpe, huset har brug for, når størrelsen på varmepumpen er fundet, og man er enige om prisen, søger man kommunen om tilladelse, når den er på plads, skal tilladelsen i 4 ugers høring, hvor eksempelvis naboer kan gøre indsigelse, når alle formaliteterne er på plads ankommer boremaskinen på en blokvogn, boremaskinen opstilles typisk i indkørselen eller forhaven, selve boringen, monteringen af varmeslangerne og støbningen, tager 2-3 dage afhængigt af hvor dybt der skal bores, max. 250 m, derefter graver man en grøft fra boringen og ind til huset, så slangerne fra boringen kan føres ind til varmepumpen. Vi har efterhånden monteret mere end 150 anlæg i hele Danmark, og har oparbejdet et stort know how på området.
  Mvh Brøndbore Paul Bonitz.

 57. Vi har pt. fast brændsel (træ/koks) men søger efter en anden form for opvarmning, ikke pga. økonomi, men fordi vi ikke magter arbejdet i træ og koks, og fordi vi gerne vil være fri for at fyre hver dag.. Men sikke en jungle vi har bevæget os ind i.. Vi har vist snart været hele vejen rundt lige fra solceller, varmepumpe, jordvarme, pille fyr, koks fyr med automatisk fyring, “ispind” osv. Hvordan finder vi den rigtige løsning? Vi opvarmer ca. 300 m2 , har brændsels udgifter for ca. 15.000 om året. Syntes alle de beregninger om besparelser jeg kan finde er baseret på skift fra oliefyr.

  • Hej Anne

   Prøv at tage fat i Energitjenesten. De rådgiver omkring det, og jeg er sikker på, de kan hjælpe jer videre. Når I skal indhente nogle håndværkertilbud, kan I gratis indsende jeres opgave på Energihjem.dk..
   MVH Energihjem.dk

 58. Jeg har et stykke tid syslet med tanken om jordvarme og solcelleanlæg.

  Vedr. jordvarmeanlægget har jeg hørt det vil være en ide i at installere solfangeranlæg som kobles på jordvarmen så man hæver fremløbs temperaturen til varmepumpen.

  Er det korrekt det giver en bedre virkningsgrad på jordvarmeanlægget og hvor meget?

  mvh
  Steen Scherffenberg

 59. Hejsa…
  Vi er ved at bygge nyt hus og etablerer i den forbindelse jordvarmeanlæg. Udfordringen var også her grundens størrelse, hvorfor der nu ligger slanger i indkørslen.
  Byggefirmaet siger at der ikke må lægges hård belægning ovenpå de arealer hvor jordvarmen er i jorden. De siger der skal kunne løbe regnvand på – vi kan således vælge græsarmering i stedet.
  Vi havde jo håbet på alm flisebelægning, så ville høre om deres påstand er korrekt?
  Må der ikke lægges fast belægning ovenpå jordvarmeslanger?

  Hilsen Ditte

  • Hej Ditte

   Umiddelbart lyder det lidt besynderligt, men prøv at tage kontakt til OJ Plusvarme, et fima Energihjem.dk samarbejder med. Følg linket her https://www.energihjem.dk/oj-plusvarme/
   MVH Energihjem.dk

  • Vi har nu haft jordvarme i 5 år.

   Tidligere havde vi oliefyr, som larmede og stank(der er altid en lille utæthed).

   Huset er fra 1954, 110m2 i to etager, grundarealet er 1000m2

   Vi fik lagt 300m slange, og installeret en 6KWh Unit.
   Vi var så heldige, at der på det tidspunkt blev givet tilskud, hvis energistyrelsen måtte sætte en elmåler og et par andre målere på uniten, som sendte data via sms til dem i en periode på 2 år, hvorefter målerne var vores 🙂
   Pris efter tilskud kr. 95.000.

   Vi havde i 2007/2008/2009 en gennemsnits olieudgift på kr. 25.000.

   Vi har nu en gennemsnits el udgift, – på uniten alene 🙂 på kr. 10.000

   Det skal tilføjes at vi har skiftet næsten alle vinduer og efterisoleret ydervægene.

   Jeg mangler at tilføje at:
   Det med at der skulle kunne komme regnvand til slangerne i jorden, – KUN har at gøre med at jorden skal falde sammen om slangerne for at de optager max varme….
   ALTSÅ, – når slangerne er omsvøbt med jord(havde de brugt grus, havde der ingen problem været) kan man lægge en halv meter beton ovenpå, hvis det er det man vil…. det tager et til to år.

 60. Hej Peter. Det var lige netop sådan en nogen som jer jeg søgte efter. Vi har fået tilbud hjem på jordvarme og solceller og nu har jeg så snakket med en kammerat, som mener, at det er spild af penge at etablere. Vi skal give godt 300.000 kr. for både jordvarme og solceller…har pt. et varmeforbrug (olie) på 36.000 kr. om året samt en udgift til strøm på ca. 19.000 kr. (9.000 kwh). Hvor stort et areal varmer I op, og kender I jeres årlige merudgift til strøm efter etablering anlægget??

 61. Hej vi har haft jordvarmeanlæg siden 2010 det er bare den bedste investering. vi nogen sinde har gjort og den bedste varme vi nogen sinde har haft i huset. da vi har gulvarme i hele huset også sparer vi en masse penge ved det. jeg siger altid når nogen spør sparer i penge ved det så siger jeg til dem i må gerne se min elregning. så er der ro.

 62. Vi vil gerne skifte vores oliefyr ud med enten jordvarme eller en luft/vand varmpumpe. Vi har solvarmeanlæg og solceller {6,3kw) som også i det store og hele skal drive den nye varmekilde. Vi har gulvvarme i hele huset. Der er forskel i installationsudgifterne på de 2 typer varmekilder, vi ved ikke rigtigt om vi skal vælge det ene eller det andet. Vi har plads nok til at nedgrave slangerne. Kan du på de oplysninger give et bud?

  • Hej Per

   Umiddelbart vil jeg mene, at et jordvarmeanlæg er en god investering i dette tilfælde. Flere og flere vælger denne løsning, fordi der er penge at spare, og det er en holdbar og landsigtet investering.
   MVH Energihjem.dk

 63. Hej

  Vi skal til at bygge nyt hus. Og vil gerne have jordvarme anlæg samt solceller. Er der ting man skal være opmærksom på. Kan der f.eks. placeres en tampolin, fliseterrasse, køkkenhave, havepavileon ect. eller skal det være ren jord/græsplæne. Hvor meget “teknikrum” skal man regne med. Er 60 cm skab nok?
  Har man kendskab til evt. fejltagelser man kan lære af?

  Tak for en god informativ side.

  Jan.

  • Hej Jan

   Undskyld det sene svar.
   Du kan fint lave terrasse og andre ting ovenpå slangerne – det betyder ingenting. Teknikrummet skal være omkring 110 x 110 cm, og ellers er der ikke andre ting, du skal overveje.
   MVH Energihjem.dk

 64. Hvis man ønsker at etablere et jordvarmeanlæg, kræver det et bestemt areal til nedgravning af slanger. Det kan give en udfordring som også Jeanette og Jesper beskriver i deres kommentaren fra 9. november: Der er simpelthen ikke areal nok i haven til slangerne.

  Men hvorfor egentlig?

  Jeg så et engelsk TV-program, hvor man i et nybyggeri etablerede et jordvarmeanlæg på en frimærke-stor grund ved at bore slangerne vertikalt ned i jorden i stedet for at grave dem ned horisontalt. Hvad er grunden til at man ikke benytter den teknik i Danmark?

  Løsningen ville jo betyde, at man slipper for at få sin have pløjet op mere end højst nødvendigt, samtidig med at man vil kunne etablere jordvarmeanlæg på selv små grunde.

  • Hej Arne

   Du har bestemt en pointe, men udfordringen er, at en sådan nedgravning koster omkring det dobbelte end en traditionel nedgravning af et jordvarmeanlæg. Men det er en smart ide.

 65. Hej, min nabo siger deres jordvarme er gravet for dybt ned, ca 2 meter og derfor ikke virker. Grunden til jeg spørger, er fordi på mit job har vi lige gravet noget jordvame ned, men der manglede plads, så først gravede vi 2 m, og lagde slanger, og så slanger igen på 90 cm, er det ok eller skal jeg sige til chefen det er noget klamhuk fra entreprenørens side, som man går ud fra han ved hvad han laver?

  • Hej Kim

   Der er naturligvis nogle regler for, hvor langt det skal graves ned, men jeg kan ikke sige, hvad der er op og ned i den konkrete sag. Det er formentlig mere kompleks end som så. Prøv at tage kontakt til Energitjenesten, som formentlig kan hjælpe dig.
   MVH
   Energihjem.dk

 66. Hej

  Vi kunne godt tænke os at erstatte vores pillefyr fra 1997 med enten jordvarme eller luft til vand- varmepumpe, idet vi er trætte af at rense fyret og besværet med opbevaring og påfyldning af pillerne.

  Men da vi ikke har de store udgifter til opvarmning og el (ca. 12.000 kr til piller og 8.500 kr til el om året, er vi i tvivl om, hvad der bedst kan betale sig. Vi har også et solvarmeanlæg, som gør at vi ikke har fyret tændt om sommeren.

  Vi bor på landet, og har masser af plads til jordvarmeslanger.

  Kan I hjælpe os med valget evt. nogle muligheder for selv at lave beregningerne.

  Mvh. Bente Jørgensen

  • Hej Bente

   Jeg vil mene, at et jordvarmeanlæg er en god løsning for jer. Et jordvarmeanlæg. Typisk kan man spare 50 procent ved at skifte fra oliefyr eller fjernvarme til et jordvarmeanlæg. Et anlæg koster fra 100.000 kr. og op efter, men er tjent ind inden for en overskuelig årrække. Så det vil være mit bud. Husk I kan indsende jeres opgave på Energihjem.dk, hvorefter I modtager 3 uforpligtende håndværkertilbud.
   MVH Energihjem.dk

  • Hej Bente,
   Jeg syntes ikke du skal lytte til Michael.
   Det vil ikke være rentabelt med jeres forbrug og et pillefyr.
   Mvh
   Magnus

   • Hej Magnus.
    Nej vi har ikke lyttet til Michael da han tydeligvis ikke har nærlæst vores spørgsmål. Vi har ikke oliefyr eller fjernvarme men et pillefyr.
    Vi har lige været til møde om energirenovering arrangeret af Bolius. I følge dem er pillefyr den billigste varmekilde. Så vi må nok forsætte med det på trods af ovennævnte grner.
    Mvh. Bente

    • Hej Bente og Magnus, tak for jeres kommentarer. Vi er opmærksom på Michaels til tider tvivlende rådgivning og jeg kan fortælle at Michael ikke længere arbejder hos os, fremover vil det være Maria og mig som svarer på spørgsmål herinde, og jeg lover at niveauet bliver betydelig højnet.

     Jeg beklager oplevelsen.

 67. Jeanette schøndorff - Svar

  Hej
  Jeg har haft et firma ude der hedder Alternativ varme for at give os i tilbud på et jordvarme anlæg.
  Vi havde et møde med en konsulent fra firmaet som kom og målte op og spurgte ind til vores behov og for kontrollere om det var muligt at installere anlægget.
  Efter et par dage kontaktede de os igen og oplyste os at der ikke var nok areal til rådighed for jordvarme slangerne og de foreslog os derfor vi fik installeret en Luft vand varmepumpe.
  Vi besluttede os for at vælge denne løsning i august måned og de kom så 1 uge efter og installerede den nye luft vand varmepumpe.
  Dette tog 2 dage og vi var derefter meget spændte på hvordan anlægget ville køre.
  Det er så først nu vi har haft rigtig mulighed for at prøve anlægget da vi ikke har haft brug for varme før og jeg må sige at det fungere efter hensigten indtil videre.
  vi kan ikke mærke nogen forskel på varmen men til gengæld har vi ikke den støj i vores fyrrum som vi havde med vores oliefyr og vi kan se på vores el måler at det kommer til at blive en lønsom forretning at have skiftet det gamle oliefyr ud.
  Vi kan derfor varmt anbefale at skifte til en sådan løsning og firmaet vi brugte var yderst service mindet.

  God vinter til alle jer

  Venlig hilsen

  Jeanette og Jesper
  Solrød strand

  • Hej Jeanette og Jesper,

   fedt at I kunne finde frem til en løsning, der passede jer. Det lyder spændende, og jeg håber, at I kan skrive en kommentar herinde igen om lidt tid, når I har endnu bedre overblik over, hvor meget I kommer til at spare med den nye pumpe. Og så lyder det da som en lækker sidegevinst, at støjen også er reduceret. 🙂

   Tak for kommentaren og held og lykke med pumpen,

   mvh

   Casper, Energihjem.dk

Luk