Huse fra før 1980 bør isoleres

Bor du i et hus fra før 1980erne? Hvis du gør, kan du med stor sandsynlighed sænke din varmeregning ved at isolere din bolig. I mange huse fra 1960 og frem til 1980 er isoleringen nemlig så ringe, at den kan forbedres markant.

Mange danske husejere bor i ældre parcelhuse, der stammer fra 1960erne og 1970erne. Dengang blev en masse parcelhuskvarterer skabt rundt omkring i Danmark, og danskerne strømmede ind i de nye huse. I modsætning til i dag havde man ikke fokus på energihuse, og boligerne blev ikke tilstrækkelig isoleret, eftersom oliepriserne var billige, hvorfor man ”fyrede løs”.

Sådan er det ikke i dag. I dag har de fleste boligejere forstået, at olien og energipriserne stiger og stiger, hvorfor man er blevet mere bevidst om at bosætte sig i lavenergihuse. Og bor man i et af de famøse parcelhuse fra 1960erne eller 1970erne, kan der være god grund til at gå sin eventuelle hulmur og tagkonstruktion igennem med henblik på at få efterisoleret.

Varmen fosser ud

Men selv om der er gået en form for trend i at bo i energihuse, er der et stort efterslæb med hensyn til de ældre huse, hvor varmen en del steder fortsat fosser ud, simpelthen fordi boligerne fra starten ikke er tilstrækkelig isoleret, men det mærker ejerne så nu, når olie- og elpriserne stiger støt, og samtidig er den eksisterende isolering ved at miste sin effekt.

”Når vi taler om huse fra 70erne og tilbage i tiden, er der et efterslæb. Mange af disse boliger trænger til en efterisolering, da der i mange af disse huse er opstået kuldebroer. Så her er der et stort potentiale for at isolere og efterisolere, og husejerne vil opleve, at der kan spares mange penge ved at få isoleret boligen,”

siger Rikke Henningsen Herrguth, kommunikationschef hos Papiruld Danmark.

I Danmark er ca. kun 3-4 procent af den samlede boligmasse nybyggeri, så der er meget at hente i de ældre huse.

100 kr. dyrere i 2020

En ting er, at man holder bedre på varmen, når man efterisolere et parcelhus fra 60erne. En anden ting er, at der er penge at spare, eftersom olie- og energipriserne stiger markant i disse år. Ifølge Energistyrelsen vil priserne på el være steget med omkring 100 kroner pr. MWh, når vi rammer 2020, og det vil de danske boligejere mærke på pengepungen, hvis de ikke kaster sig over en gennemgående isolering af deres bolig.

Mange af de ældre boliger er nemlig kun isoleret med 100-200 mm isolering, hvilket i dag minimum bør fordobles, og det vil sænke varmeregningen markant.

Bor du i et ældre parcelhus, hvor der for eksempel ikke er en hulmur, kan du i stedet foretage en facadeisolering.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarMats Anders Hougaard

Hej,
Mit navn er Mats og jeg kommer fra Roskilde Tekniske Skole.
Jeg er i gang med at skrive en EOP (Eksamensopgave) om isolering af huse i Storbritannien kontra Danmark, og har så svart ved at finde nogle oplysninger om isoleringstykkelser i danske huse på landsplan. Så efter jeg har læst meget på jeres side tænkte jeg derfor at jeg kunne spøger, om i har noget data som grafer og andet om isoleringstykkelser i danske huse på landsplan?
V.h Mats

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Mats
Mange tak for din kommentar. Vi kan desværre ikke hjælpe med eksamensopgaven, men du er meget velkommen til at benytte alle de informationer, som du finder på hjemmesiden.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer