De danske idrætshaller har gjort en stor indsats for at spare på energien, men grundet de fortsat stigende olie- og energipriser, er potentialet for yderligere besparelser stort. Og det næste skridt er at få hallernes brugere til at være energibevidste og spare på vandet og varmen, hvilket kan betyde markante besparelser.

De står rundt omkring i Danmark, i næsten hver en by, helt ude i udkantsdanmark. Hallerne, der i 1960’erne og 1970’erne skød op i større og mindre lokalsamfund, blev et samlingspunkt for byens borgere. Siden er unge og gamle gået til sport og andre sammenkomster i hallerne, der fortsat er et velbesøgt sted i dag.

De mange besøgende, der hver dag bruger hallen, betyder, at der bruges en del vand og varme for at holde hallen kørende. Selvom mange haller allerede har gjort meget for at spare på energien, eksempelvis isolering, energivinduer, solceller, lyssensorer, osv. er der faktisk stadig rigtig mange penge at spare med meget simple tiltag.

Spar på lyset

Først og fremmest kan din hal spare på lyset. En gennemsnits hal bruger omkring 12.000 watt på belysningen om året. Ved for eksempel at spare ét minuts lys, sparer I 200 watt timer, hvilket er nok strøm til at holde en sparepære på 11 watt i gang i ca. 18 timer. Et simpelt tiltag, der har en effektiv virkning på hallens energiudslip.

Spar på vandet

En anden energisluger i en hal er en bruser. En gennemsnitsbruser bruger omkring ti liter vand i minuttet, alt efter om det er en sparebruser eller en almindelig bruser. Hvis man for eksempel korter ét minut af brusebadet, kan man spare ti liter drikkevand, hvilket svarer til det vand, en person drikker og bruger til madlavning om dagen. Igen en god besparelse for hallen.

Derudover kommer energien til opvarmning af vandet, hvor der også er en besparelse at hente. Og ét minut i brusebadet svarer til 200 watt timer, og kan du spare det ene minut, sparer du den energi, som en sparepærer bruger på 18 timer.

Markant besparelse

Med disse konkrete og simple tiltag, kan I reducere vandforbruget i hallen med en femtedel, hvilket betyder en markant besparelse af energien samt i kroner og øre. En femtedel besparelse af vandforbruget svarer til 200.000 liter rent drikkevand, og er de 200.000 liter fra den varme bruser, betyder det en besparelse på 4000 kWh.

Besparelsen er altså tydelig og markant, hvis man husker at afkorte sine brusebade og slukke lyset, når det ikke skal bruges.

Beregninger og overslag bl.a. på baggrund af disse kilder:
http://www.centerforlys.dk/publikationer/pdfpubl/skolebelysning-web.pdf
http://sparenergi.dk/forbruger/boligen/vandforbrug
https://privat.orsted.dk/kundeservice/tilskud/sog-om-tilskud/

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

12 Kommentarer

 1. Hej
  Søgt lidt på varme udgifter til idrætshaller, da vi levere belysning og varme flytnings udstyr.
  De watt angivelser i benytter i filmen er basseret på en gl. hal med T8 rør. Havde vi leveret belysning til hallen ville watt forbruget være 40% af det nævnte.

  M.v.h.
  Morten Bøgild

 2. Linket til videoen virker ikke længere.

 3. Og så er videon online hos Rune. Den ser godt ud!
  midtfyns-fritidscenter.dk

 4. Jeg vil gerne have videoen liggende på vores hjemmeside … men ikke som et link.

  Den skal ligge på samme måde, og kunne startes på samme måde, som øverst på denne side. Kan det lade sig gøre?

  Mvh Rune

  • Hej Rune, I må godt få videoen sat direkte ind på jeres hjemmeside, det eneste “krav” vi har er at I laver en linkhenvisning tilbage os. Det kunne eksempelvis laves på den måde, at under videoen er der en tekst a la dette: Videoen er produceret af Energihjem.dk.

   Jeg sender lige en mail direkte til dig med instruktioner.

 5. Super video, må vi bruge den på vores info skærm ? mvh Thomas Raun Fuglebjerg hallen.

 6. Flot arbejde, men også dejligt at arbejde med initiativer der forbedrer vores allesammens natur ved hjælp at energibesparelser. Og at vi også får en bedre økonomi er jo en sidegevinst.

  I vores firma har vi den filosofi at det skaber tillid og nærvær hvis man deler ud af sine oplevelser. Og heldigvis er der ingen af vores kunder der betragter det som indblanding i interne anliggender der ikke vedrører andre, hvis vi nævner at der er en vandhane eller cisterne der drypper. For hvilken ide er der i at få det billigste rengøringstilbud og samtidig spilde 1000 vis af kroner på områder hvor der MEGET nemt kunne strammes op, uden det gjorde ondt.

  Det er dejligt med åbenhed omkring at vor natur er et fælles ansvar!

 7. FED Video!!

  Det er bare så godt forklaret det der!

  Faktisk vildt så meget energi opvarmningen af vand kræver..

  Selvf er det forskelligt fra hal til hal, men det er nok et meget godt overslag det der.

  Den får et link fra vores webside. (-:

 8. Hej Preben og tusind tak for din kommentar!

  Vi har brugt RIGTIGT meget tid på at få den her video til at sidde lige i skabet, så den kan bruges til noget praktisk ude i hallerne.

  Så jeg er virkeligt glad for din tilbagemelding!

  Hvis du har gode råd til forbedringer, er de også meget velkomne!

  Mvh Anders

 9. Rigtig god video.

  Det er sin sag at forklare de unge mennesker, hvorfor de skal spare på vandet, men jeg tror faktisk, at sådan en video kan være udslagsgivende.

  Mange tak.
  Preben

Luk