Fremtidens energirenoveringer: Grønne tage

På Energihjem.dk mener vi, at grønne tage har potentialet til at blive en af fremtidens energirenoveringer. Historisk set har grønne tage længe været benyttet, og i dag er de grønne tage atter på fremmarch. Læs mere her om, hvorfor de grønne tage i disse år vinder frem i storbyer verden over.

Fremtidens energirenoveringer – Afsnit 2

På Energihjem.dk synes vi, at der er mange spændende nye tendenser indenfor grønt byggeri i disse år. Både indenfor byggematerialer, men også hvad angår den måde byggerier og boliger bliver udtænkt og benyttet. Derfor vil vi i denne artikelserie med jævne mellemrum sætte lup på alternative grønne byggemetoder- og materialer, som vi mener har fremtidspotentiale i Danmark. I anden artikel i serien fokuserer vi på grønne tage.

Se alle indlæg i artikelserien “Fremtidens energirenoveringer”

På Energihjem.dk mener vi, at grønne tage har potentialet til at blive en af fremtidens energirenoveringer. Historisk set har grønne tage længe været benyttet, og i dag er de grønne tage atter på fremmarch. Læs mere her om, hvorfor de grønne tage i disse år vinder frem i storbyer verden over.

Grønne tage har eksisteret i århundreder

De grønne tage er ikke noget nyt påfund, men er blevet brugt i århundreder. Fra gamle dage har ’grønne tage’ eksisteret, fordi græstørv har været et billigt og tilgængeligt materiale at bygge tag med. Der er dog langt fra datidens grønne tage og til vor tids grønne tage. De moderne tage blev introduceret i Tyskland i begyndelsen af 1970’erne. Oprindeligt blev grønne tage genindført af tyske miljøforkæmpere, der ønskede mere grønt inde i storbyerne.

Siden har grønne tage udviklet sig til at være fuldt ud konkurrencedygtige med andre typer tage – faktisk er det i dag estimeret, at omkring 14% af alle flade tage i Tyskland er grønne tage. På samme måde har de grønne tage vundet frem i andre dele af verden, fra Vancouver i Canada, til Ørestaden i København kan man finde eksempler på grønne tage. Og der er intet, der tyder på, at tagenes fortsatte udbredelse vil stagnere foreløbig.

Hvilke planter egner sig?

Den mest udbredte type grønne tage i Danmark er belagt med planten sedum, også kaldet stenurt. Ifølge Søren Storm fra Nature Impact, der producerer grønne tage, har det sin årsag: ”Grunden til, at sedum er en god plante til tagene, er fordi det er en meget vandholdig plante. Dermed slipper man bl.a. for at skulle vande sit tag, hvis der skulle være en tørkeperiode”. I og med, at der er beplantning på de grønne tage, bliver tagene i stand til at suge en del regnvand til sig. Dermed kan planterne både holde sig selv vandede, og som en sidegevinst er de også med til at aflaste kloaksystemerne. I en tid med klimaforandringer og et stigende antal oversvømmelser er dette naturligvis en interessant funktion.

Lang holdbarhed

Der er meget begrænset vedligeholdelse forbundet med grønne tage. Den eneste deciderede vedligeholdelse er, at man bør sprede lidt gødning på taget cirka en gang om året. Man kan vælge at få lagt grønne tagplader oven på det eksisterende tag, hvilket er med til at skærme det eksisterende tag mod vind og vejr. Dermed forlænges det eksisterende tags holdbarhed væsentligt – Ingeniøren.dk estimerer, at det eksisterende tags holdbarhed fordobles.

Ifølge Søren Storm, fra Nature Impact, kan grønne tage næsten holde uendeligt, hvis de ikke misligholdes:

”Jeg har set grønne tage i Hamborg, der var 70 år gamle, som stadig holder.”

Krav til tagets konstruktion

Der stilles nogle krav til hustypen og konstruktionen, hvis man ønsker at etablere grønt tag. Der er eksempelvis nogle krav til tagets hældning på bygningen. Det er ikke muligt at lægge grønne tage, hvis hældningen er for stejl. Derfor er grønne tage især velegnede på flade tage.

De fleste grønne tagplader vejer i dag omkring 50 kilo per m2, og derfor er det påkrævet, at husets tagkonstruktion kan bære den ekstra belastning på taget – både når det grønne tag er tørt, men især når det har suget vand til sig efter regnvejr, og af den grund er blevet tungere.

Flere grønne tage på vej

Grønne tage har potentialet til at blive en af fremtidens energirenoveringer, og fremtiden er måske ikke så langt væk. Allerede nu har adskillige storbyer inklusiv København konkrete mål om at få flere grønne tage i fremtiden. Andre byer i nabolandene har lignende planer. I Tyskland har grønne tage længe været populære, og i Malmø er det skrevet ind i kommunalplanen, at der skal være flere grønne tage i fremtiden. Ifølge Søren Storm er det danske marked også i vækst:

”Hvis jeg skal give et skud fra hoften, vil jeg mene, at der blev lagt mellem 150.000-200.000 m2 grønne tage i Danmark i 2014, og vi har helt klart et voksende marked herhjemme.”

Han slutter af: ”I Tyskland blev der i 2014 lagt mellem 8-10 millioner m2 grønne tage, så der er stadig noget vej endnu for Danmark.”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *