Her gemmer hjemmets største energisyndere sig

I danske hjem står der elektriske apparater, som sluger både strøm og penge. Der er dog nogle el-apparater, som er meget værre end andre. Læs her hvilke el-apparater, der er de værste og hvor du potentielt kan spare både kWh og penge.

Cirkulationspumpen

Størsteparten af alle boligejere har mindst en cirkulationspumpe i deres bolig. En cirkulationspumpe sørger for, at varmt brugsvand i boligen transporteres rundt til radiator og gulvvarmeslanger, og kommer ordentlig ud af vandhanerne. Grundlæggende findes der to former for cirkulationspumper: Der findes både de ældre manuelt trinregulerede pumper, og så findes der de nye såkaldte sparepumper, som er elektronisk regulerede. Fælles for de fleste af de gamle cirkulationspumper er, at de kører på højeste kraft.

Disse pumper bruger i snit 500 kWh årligt, hvilket svarer til 10 % af en normal boligs samlede el-forbrug og en el-udgift på ca. 1100 kroner om året. En ny sparepumpe bruger til sammenligning kun omkring 120 kWh om året. Er man i tvivl, om man har en gammel eller ny cirkulationspumpe, så kan en VVS’er blot ved at se et billede fortælle, om cirkulationspumpen med fordel kan udskiftes. Cirkulationspumpen på billedet her, er en af de gode sparepumper.

Fryseren

Fryseren kan hurtigt være et af hjemmets store energisyndere. Mange har frysere af ældre dato stående. Selvom de fungerer fint, og holder indhold frosent, så kan de også koste mange penge på el-regningen. Er fryseren af ældre dato og indstillet forkert, så kan den hurtigt have et energiforbrug på 500 kWh årligt, hvor en nyere fryser kan nøjes med et forbrug på omkring 250-300 kWh. Frysere er ofte billige i indkøb, så udgiften er ofte hurtigt tjent ind.

Derudover skal man være opmærksom på, at man sagtens kan fylde fryseren helt op. En fyldt fryser bruger ikke mere i energi end en halvtom. Sørg også for at fryseren er placeret, så den kan komme ordentlig af end varmen. Og så skal man være opmærksom på at fryseren ikke behøves at være koldere end minus 18 grader. Madvarers holdbarhed forlænges ikke, når temperaturen bliver lavere – til gengæld bliver el-regningen højere.

Apparater på standby

Alt fra TV, til mikrobølgeovne, computere og mobilopladere koster hvert år danskerne mange penge. Hver tredje dansker slukker sjældent deres standby-apparater, og hver tiende slukker aldrig for dem. Standby-forbruget er derfor en større synder i danskernes el-forbrug. I nogle familier kan op til 15 procent af det samlede årlige el-forbrug gå til standby-apparater.

Slukker man blot på kontakten, er der ofte mange penge at spare. Særligt standby-funktionen på tv’et og de gamle opladere, der ligger og bliver varme bør man overveje om man kan slukke.

Nyere el-apparater har som regel et lavere standbyfunkion. Du kan i øvrigt læse om kravene til standbyfunktionen i nyere apparater i artiklen ”Derfor bliver din el-regning lavere fremover

Gulvvarme

Opvarmes gulve i boligen med el, så vær opmærksom på, at det kan koste dyrt på elektricitetsregningen. Opvarmer man eksempelvis et badeværelse med elektrisk gulvvarme, så børe man overveje, om man bør få opsat en radiator, der anvender boligens fjernvarme eller kedel i stedet. Direkte el-varme er nemlig meget dyrere end varme fra boligens primære varmekilde.

Læs i øvrigt mere om, hvordan hvordan man ellers kan spare på varmeregning her:”5 Gode råd til en lavere varmeregning

Hårde hvidevarer af ældre dato

Jo ældre din vaskemaskine er, jo større er sandsynligheden for at den koster dyrt på el-regningen. Energistyrelsen anbefaler, at man følger EU’s energimærker og går efter apparater, der befinder sig i energiklasse A.

Udskifter man et køleskab 15 år gammelt køleskab ud med et af mærket A+++, så kan man hurtigt spare omkring 750 kroner.

Glødepærerne


De fleste ved det allerede, men det kan ikke siges nok gange at LED-pærer frem for halogen- og glødepærer kan resultere i store besparelser på elektricitetsregningen.

Ifølge Energistyrelsen, så kan man spare 4.750 kroner i hele pærens levetid, hvis man udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED.

Teenagere er hjemmets største forbrugere af el og vand
Teenagere bader oftere, de har flere elektriske apparater på værelset og så generer de mere vasketøj. En undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut viser at de unge teenagere mellem 13 og 15 år bruger i gennemsnit 20 procent mere el, og 10 procent mere vand end resten af familiens medlemmer.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

du siger at madvarers holdbarhed ikke forlænges ved lavere temperatur end -18 grader den må du gerne forklare lidt nærmere(hvorfor lige -18grader)og hvorfor kører man så med ned til -40grader i de store fryserum på slagterier og lign.
mvh.arne

AvatarMaria Carlsen

Hej Arne,
Tak for din henvendelse. De minus 18 grader er naturligvis kun en anbefaling til fryseren hos private. Jeg formoder at der er meget andre krav til et slagteri og anden industri, hvor der ofte lukkes varm luft ind, når personale bevæger sig i fryseren og fryserens indhold udskiftes. -18 grader i privates frysere er en officiel anbefaling, da der allerede ved 0 °C stort set ikke er nogen bakterie- eller svampevækst, og i en almindelig fryser ved -18 °C er selv de mest kuldeelskende bakterier næsten et halvt år om at fordoble sig. Du kan her se et oversigtsskema for madvarers holdbarhed i fryseren: http://leksikon.arla.dk/Opbevaring/Holdbarhed-i-fryser—oversigtsskema
/Maria – Energihjem.dk

Det er desværre en misforståelse at glødelamper ikke kan tåle at blive tændt og slukket. Lysstofrør taber derimod en time af levetiden hver gang det bliver tændt og slukket, såfremt det er gamle rør med mekanisk spole. Nye T5 rør med elektronisk spole har varmstart og tåler det bedre, men det er ikke optimalt. Skift til LED.

AvatarMaria Carlsen

Hej Bjørn,

Tak for informationerne. Vi har opdateret artiklen.

/Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 4 kommentarer