Tror du også, at dit hus er grønnere, end det er?

Tænker vi danskere så grønt, som vi går og tror? Ikke når det kommer til energirenoveringer, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri. For selvom interessen for energiforbedringer i boligen er stigende, så vurderer de danske husejere deres bolig langt grønnere, end den egentligt er. Vi dykker ned i analysen.

Vidste du, at bygninger står for cirka 40 procent af vores energiforbrug? Boligmassen er derfor en vigtig spiller, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå vores klimamål om ’100 procent vedvarende energi i 2050’. Men hvordan står det til hos de danske boligejere? Er de blevet grønnere? Eller er energiforbedringerne langt fra top-of-mind, når boligen skal renoveres? Det har Dansk Byggeri undersøgt i Byggeriets Energianalysen 2019.

Det siger tallene:
Siden 1990 er udledningen af drivhusgasser fra opvarmning af bygninger faldet med mere end 50 procent. Klimarådet estimerer, at der ved energirenovering kan spares cirka 1,4 millioner ton CO2 frem mod 2030.

Kilde: Byggeriets Energianalyse 2019.

3 ud af 5 boligejere anbefaler at energirenovere

Dansk Byggeris Energianalyse undersøger i grove træk de tendenser, der gør sig gældende i forhold til energibesparelser og vedvarende energi tilknyttet bygninger. Og der er godt nyt. Analysen viser nemlig, at interessen for energiforbedringer er stigende efter at have været dalende i en række år. Samtidig vil næsten 3 ud af 5 boligejere anbefale andre at energirenovere. Samtidig tyder det på, at boligejere generelt er tilfredse med energirenoveringen af deres hjem.

Den grønne værktøjskasse tages for sjældent i brug

Selvom interessen for energiforbedringerne er høj, er det dog relativt få, der griber til handling og får udført energirenoveringen i hjemmet. Og når der energirenoveres, er det fordi, at boligen alligevel trænger til en overhaling. I dag er det kun omkring halvdelen af de boligejere, som energirenoverer, der gør det, fordi der alligevel skulle laves et større vedligeholdelsesarbejde. Det er ærgerligt, for energibesparelser er billigere at realisere, når boligen alligevel skal fixes.

Ifølge Energianalysen er det hver niende boligejer, der har udført eller påtænker en energirenovering af bygningen i 2018.

Overført til landsplan svarer det til, at cirka 170.000 boliger blev energirenoveret i 2018. I år er det hver tiende boligejer, der påtænker at energirenovere bygningens rammer i 2019.

Fejlvurderer du også dit energimærke?

Svaret på, at ikke flere boligejere tænker på energirenoveringer kan findes i, at mange fejlvurderer den energimæssige stand af deres hus. De er altså slet ikke klar over, at de burde energirenovere boligen. Faktisk viser analysen, at 8 procent af husejerne vurderer, at deres boligens energitilstand er dårlig. I virkeligheden er tallet helt oppe på 34 procent. 34 procent af boligejerne bor nemlig i et hus med energimærke E eller værre, hvilket betyder, at huset har en dårlig energimæssig stand.

Vi renoverer for økonomiens skyld

Kødfrie dage. El-biler. Affaldssortering. Klimamarch. Tiltagene for en grønnere hverdag er mange, men når det kommer til energirenoveringer er der særligt én ting, der motiverer os: Økonomi.

Energianalysen viser nemlig, at 48 procent boligejere mener, at økonomien er den vigtigste motivation for at igangsætte energirenoveringen. Dertil får “bedre komfort og indeklima” en anden plads med 44 procent af boligejerne, og til sidst med 33 procent er “fremtidssikring af boligen” motivationen for energirenoveringen.

Hvorfor energirenovere?

  • Fordelene ved energirenovering er mange. Vi har opsummeret nogle af de væsentligste grunde her:
  • Du sparer på energien og får herved en lavere ydelse i el og varme
  • Indeklimaet bliver sundere
  • Du sikrer dig bedre mod fremtidige prisstigninger på energi
  • Boligens værdi øges og du gør boligen mere attraktiv på boligmarkedet
  • Du reducerer CO2-udslippet, hvilket naturligvis gavner miljøet

    Læs mere om fordelene her.

Håndværkeren spiller en vigtig rolle

Hvor søger boligejerne rådgivning, når der skal energirenoveres? Det kommer måske ikke som en overraskelse, men ‘hos håndværkeren’ er svaret. Faktisk spørger over 40 procent af de danske boligejere håndværkeren til råds, når de skal energirenovere. Dertil søger 11 procent af de adspurgte råd hos en håndværker, der er uddannet energivejleder. 20 procent søger ikke professionel rådgivning.

Hos Energihjem.dk anbefaler vi også, at du tager en dialog med håndværkeren om de energioptimerende muligheder, når du står over for en renovering. Du er velkommen til at bruge vores netværk af dygtige fagmænd. Alt du skal gøre er at trykke på knappen og indsende din forespørgsel. Det er ganske gratis og uforpligtende.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *