Du kan benytte dig af en Blower door test for at kontrollere, om dit nye hus er tæt. Det har været et lovkrav i bygningsreglementet siden 1. april 2006, at tætheden i nye huse skal kontrolleres.

Hvem skal kontrollere om huset er tæt

Siden 2008 har kommunerne haft pligt til at kontrollere, at der er udført tæthedsprøvning, inden de giver tilladelse til, at huset må tages i brug. Men du har ansvaret, for at få foretaget tæthedstesten, hvis du selv bygger hus. Typehusfirmaet har ansvaret, hvis du køber et typehus. Få 3 uforpligtende tilbud på udførsel af en blower door test.

Der er mange ulemper ved et utæt hus:

 • Varmen slipper ud
 • Varmeregningen bliver dyr
 • Stort CO2 udslip
 • Dårlig komfort med træk og kolde vægge og gulve
 • Varm luft, som indeholder meget fugt, kan trænge ud i de koldere konstruktioner. Fugten sætte sig som kondens, og det kan give råd og skimmelsvamp – træet i tagkonstruktionen kan rådne.

Sådan fungerer en Blower Door Test

Ved hjælp af en ventilator blæser man luft ind i huset og skaber et overtryk. Overtrykket får luften til at trænge ud gennem sprækker og utætheder. Alle ventilationsåbninger i huset skal tapes over eller lukkes af på en eller anden måde, inden man udfører blower door testen.

En blower door test kræver ikke forskellig temperatur ude og inde, men til gengæld kan kraftig blæst gøre det svært at foretage en blower door test.

Sådan finder du ud af, hvor huset er utæt?

Hvis blower door-testen viser, at huset er utæt, skal du til at finde ud af, hvor det så er utæt. Det gøres oftest via termografering, brug af røg eller måling af lufthastigheder.

Kan en blower door test udføres på ældre huse?

Det kan være en god idé også at udføre en blower door test på et ældre hus. Hvis din varmeregning er høj, selvom huset er godt efterisoleret, kan en blower door test hjælpe med at finde utæthederne.

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

8 Kommentarer

 1. Hej
  Mit spørgsmål er, hvor lang tid skal en blowerdoor test holde? Eller sagt på en anden måde, kan vi reklamere over tætheden hvis den ikke holder, nu 3,5 år efter huset blev bygget. Vi ingen huller lavet i klimaskærm eller dampspærre siden huset blev bygget.

  • Hej Thomas,

   Tak for din henvendelse. Jeg er desværre ikke bekendt med, hvorvidt der er en års-garanti på blowerdoor tests. Jeg vil anbefale dig, at du tager kontakt til det firma, der har udført testen og hører om de er dækket af en garantiordning. Ofte er der garanti på den efterisolering, der laves for at komme utæthederne til livs, men jeg kender ikke til en længere garanti på selve blowerdoor testen.

   Bedste hilsner
   /Nynne – Energihjem.dk

 2. Hej med jer

  1. Jeg har lige købt et nyt hus, og jeg skal for første gang indhente et tilbud på en Blower door test. Jeg har lidt svært ved at adskille blowerdoor test, tæthedsprøvning og trykprøvning. Er synonymer for den samme ydelse?

  2. Flere fra min familie har haft dårlige oplevelser med firmaer, der foretager disse tests. De oplever med andre ord, at huset stadig er utæt. Jeg vil derfor høre om jeres erfaringer med firmaer i branchen. Jeg har kigget på

  Har i nogle erfaringer med disse?

  Beklager, hvis det er et forkert forum 🙂

  God påske!

  Mvh Maria

  • Hej Maria,

   Tak for din henvendelse. Jeg kan godt forstå at de tre typer er svære at skille fra hinanden, da de i bund og grund omhandler det samme. Som jeg forstår det, kaldes en tæthedsprøvning også i daglig tale for en fortrykprøvning, og du foretager en tæthedsprøve ved hjælp af en blower door test.

   Beklageligt at høre, at din familie har haft dårlige oplevelser med firmaer, der foretager disse test. Da vi ikke selv er fagmænd er vi uvildige i forhold til anbefalinger, priser osv. Du er dog meget velkommen til at anvende vores service på Energihjem.dk og få 3 uforpligtende tilbud på udførsel af en blower door test. Dette kan du ansøge om her: https://www.energihjem.dk/tilbud/

   Jeg håber det var til en hjælp 🙂

   God påske!

   /Nynne – Energihjem.dk

 3. Hej, ved ikke om i kan hjlæpe mig. Men siden siden sidste år er varme regningen steget, Det har har lidt med at gøre de kraftige storme vi har haft. Derfor ville jeg hører om det er fornuftigt at fået taget en blower door test. Det bliver meget meget hurtigt koldt. Hvis varmen har været slukket i 3 timer er der iskoldt i huset.

  • Hej Zia
   Tak for henvendelsen. Det lyder ikke godt med dit kolde og formentlige utætte hus. Utæthederne behøves ikke være fra døren, men kan også komme fra vinduer, taget eller lignende, når stormene har været så hårde ved os. I stedet for en door blower test ville jeg anbefale en termografering af huset. Her vil du kunne se alle utætheder i dit huset, så du ved, hvor det største varmeudslip sker, og hvor du eventuelt skal isolere først.
   Du kan også gøre det på den traditionelle metode selv ved at sætte stearinlys i vinduerne i hjemmet, og se om flammen bevæger sig, hvilket viser der så er en utæthed der. En termografering ville nok være at foretrække, hvis huset bliver så koldt, som du beskriver. Jeg håber, at dette var til en hjælp, og at du får løst problemet.
   /Benjamin – Energihjem.dk

 4. Hejsa.
  Jeg er igang med at lave en staldbygning om til beboelse og har lavet varmetabsberegning i forbindelse med ansøgning af byggetilladelse. Skal jeg ha lavet en blower door test når byggeriet er færdigt eller er det kun ved nybyggeri.
  Vh.
  Casper

  • Hej Casper
   Det er typisk til nybyggeri, at der er krav om at få testet husets tæthed, men det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan være variationer i reglerne fra kommune til kommune. Det kan altså sagtens være, at din kommune kræver, at du tester tætheden, når der er tale om en gennemgribende ombygning/renovering af en stald til beboelse. Derfor kan det være en god idé at kontakte dem, for at være på den sikre side.
   /Toke – Energihjem.dk

Luk