PSO-afgiften afskaffes. Hvad nu?

Et bredt flertal i Folketinget har i går aftes indgået en bred aftale om afskaffelse af PSO-afgiften. Afskaffelsen af PSO-afgiften betyder en lavere el-regning for de danske el-forbrugere. Men hvor skal pengene til grøn omstilling så findes? Og hvad med støtte til energibesparelser?

Afskaffelse af PSO-afgiften har længe været under opsejling. Alle partier på nær Alternativet og Enhedslisten sagde igår ja til en afskaffelse.

Public Service Obligations-afgiften

PSO-afgiften er den el-afgift, som forbrugerne via deres elregning betaler til en grøn dansk omstilling. PSO-afgiften blev introduceret som Public Service Obligations-afgiften i 1998. Oprindeligt fordi at private forbrugere skulle være med til at betale for energimarkedets alternative energikilder som vindmøller eller solceller.

Helt konkret betyder aftalen, at PSO-afgiften udfases for el-forbrugerne frem mod 2022. Den enkelte dansker vil mærke afskaffelsen i form af en reduceret el-regning, hvor en afskaffelse af PSO-afgiften betyder en reduktion på 20 øre mindre per kilowatt-time.

Hvert år indbringer PSO-afgiften et sted mellem syv og otte milliarder kroner til den grønne omstilling. De penge skal nu findes ved at hæve bundskatten for alle danskere med 0,009 procentpoint, samtidig med at den grønne check som danskere med lav indkomst får bliver nedjusteret. Ved afskaffelsen af bundskatten kan man inkassere 700 millioner kroner, ligesom en beskæring af den grønne check giver 700 millioner kroner. De resterende penge vil man finde ved at skære i støtteordninger til erhvervslivet.

Vindmøller får lov at blive

I forbindelse med afskaffelsen af PSO-afgiften har en afskaffelse af de allerede planlagte kystnære havvindmøller været på tale. Den endelige aftale indebærer dog ikke denne skrotning. Det har skabt stor glæde hos Dansk Energi. Der er dog stadig stor bekymring for den del af aftalen, der omhandler en besparelse på 1,7 milliarder kroner på forskellige støtteordninger til vedvarende energi fra 2019 og frem.

Hvad med energiselskabernes spareindsats?

Aftalen om en PSO-løsning indeholder også elementer i relation til energibesparelser, der dog ikke er særlig konkrete. Energiselskabernes ønske om en reduktion af deres mål for realisering af energibesparelser imødekommes og reduceres fra 12,2 til 10,1 PJ. Det planlægges herefter, at energisparemålet skal udmøntes via en aftale med energiselskaberne eller via et pålæg. Muligheden for kollektive solvarmeanlæg medtages i ordningen i 2016 og 2017. Varmepumper i kollektive produktionsanlæg medtages fra 2017.

“Det er her vigtigt, at udmøntningen ikke får karakter af en “ny PSO-ordning”, hvor konvertering af energiproduktion kan tælles med som en energibesparelse. Politikerne må holde fast i, at energispareaftalen med energiselskaberne har til formål at reducere energiforbruget -ikke at understøtte omlægningen til vedvarende energi.”

– Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 kommentarer

AvatarJørgen M Pedersen

Man skal bemærke, at folk der har købt solpaneler, og finanser disse med besparelsen på el regningen, bliver sorteper,,,de skal fortsat betale den høje el pris til banken, de får en højere skat, foruden disse også rammes af dyre vare på grund af diverse tildkud til virksomheder ophøre.

Viser 0 af 1 kommentarer