Om varmepumper

Om varmepumper

En varmepumpe er et varmeanlæg, der udnytter varmeenergi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau. Varmepumper kan anvendes hele året, og selv når der er frostgrader, formår den at trække varme ud af luft eller vand. Varmepumpen har desuden et relativt lavt lydniveau.

Der findes både luft-luft varmepumper og luft-vand varmepumper.

Luft-luft varmepumper er økologisk aircondition

En af de gode ting ved en luft-luft varmepumpe er også, at den kan sænke den indendørs temperatur på de glohede sommerdage, så man har et behageligt hjemmeklima året rundt. Det er en slags økologisk form for aircondition, som gør, at man hverken behøver at fryse eller svede i sit eget hjem.

Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?

Luft-luft varmepumper udnytter den energi, der er i udeluften til at levere varme til boligen. En luft-luft varmepumpe består typisk af en udedel, der er monteret uden på huset og en indedel, som sidder på indervæggen inde i huset. Luft-luft varmepumper er gode til opvarmning af mindre helårshuse, sommerhuse eller som et supplement til den eksisterende varmekilde i boligen. Luft-luft varmepumper er økonomisk rentable. Ifølge Energitjenesten leverer en luft-luft varmepumpe mellem 2,5 til 3,4 kWh varmeenergi for hver kWh strøm den bruger.

Bedre indeklima

Varmepumper giver også et bedre indeklima, som med fordel kan kombineres med en brændeovn. Denne energivenlige varmekilde mindsker risikoen for fugtgener og sundhedsskadelige svampe.

Rigtig mange danske boligejere har i de senere år fået installeret en varmepumpe. Især i sommerhusområderne er varmepumperne blevet meget populære, for her er der rigtig mange penge at spare ved at skifte fra elvarme til en moderne varmepumpe.

Fordelene ved en varmepumpe begrænser sig ikke kun til kontante besparelser på varmeregningen. Indeklimaet bliver også bedre, fordi varmen med en luft til luft varmepumpe cirkuleres i huset og dermed reducerer forekomsten af skimmelsvampe. Hvis du gerne vil beregne hvor meget en varmepumpe bruger i strøm, så har denne hjemmeside lavet en god beregner.

Installation af en energivenlig luft-luft varmepumpe kan udføres på blot en enkelt dag. Klik på den blå knap i højre side af skærmen, hvis du vil have tre gratis og uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste dig at få installeret en varmepumpe.

Luft-vand varmepumper

Luft-vand varmepumper bliver mere og mere populære, fordi de opvarmer helårshuse og brugsvand til op mod den halve pris af, hvad varmeudgifterne er til et fyr. Samtidig er de et godt alternativ til jordvarmeanlæg, fordi de kræver mindre plads, de er nemme at betjene og har høj driftsikkerhed.

Hvordan virker en luft-vand varmepumpe?

En luft-vand varmepumpe kan både bruges til rum-opvarmning og opvarmning af brugsvand. Luft-vand varmepumper placeres udenfor huset, hvor en boks med en varmeveksler trækker varmen ud af luften. Varmen i luften overføres til et kølemiddel, der via en kompressor hæver trykket og derved også temperaturen i kølemiddelet. Når kølemiddelet er opvarmet kan det sendes til boligens varmtvandsbeholder og opvarme vandet. Teknikken bag en varmepumpe kan forklares som den funktion, der gør en fryser kold inden i, men får den til at afgive varme udadtil: Varmen trækkes ud af fryseren indeni, så den kan have en temperatur på minus 18 grader og afgives på bagsiden af fryseren.

En luft-vand varmepumpe kører på strøm, men er til gengæld meget effektiv, når det kommer til omsætning af strømmen til varmeenergi. For hver kWh strøm varmepumpen anvender, omsætter den 3,5 kWh varmeenergi. Luft-til-vand varmepumper er derfor billige i drift og gode for energiregningen.

Luft-Vand varmepumpe

Hvilke krav stiller en luft-vand varmepumpe til huset?

En luft-vand varmepumpe skal dimensioneres til hver enkelt hus. Installation af en luft-vand varmepumpe skal derfor udføres af fagmænd, som kan hjælpe med at vurdere om hede flader på radiatorer er korrekt dimensioneret.

Størrelsen på udedelen afhænger af en luft-vand varmepumpe, hvor stor en varmepumpe man skal have. Typisk er udedelen 90-136 cm høj, 90 cm bred og 32 cm dyb. Udedelen laver en lyd, der svarer til lyden fra en opvaskemaskine, og skal derfor placeres nogle meter fra skellet hen til naboen.

Hvorfor vælge luft-vand varmepumper?

Der er mange fordele ved en luft-vand varmepumpe. De er lette at betjene, kan opvarme huset i mange minusgrader, og så er der mange penge at spare, hvis man udskifter et fyr med en luft-vand varmepumpe.

Prisen for etablering af en luft-vand varmepumpe varierer alt efter varmepumpens størrelse, og hvordan den tekniske installation kan udføres i boligen, men prisen ligger ca. mellem 75.000-95.000. Som tommelfingerregel vil et hus på 130 m2 kunne tilbagebetale udgifterne til udskiftning af oliefyr med en luft-vand varmepumpe på 6 år, idet at besparelsen på energiudgifter er så stor. Luft-vand varmepumper har samtidig en lang levetid og holder i omkring 20 år.

265 Kommentarer til “Om varmepumper”

 1. Helge Jensen

  03. jan, 2010

  Findes der en varmepumpe der passer til et rum på 24 m3?
  Mvh. Helge Jensen

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   04. jan, 2010

   Hej Helge,
   Ja der findes en varmepumpe til 24 m3: Bl.a. Fujitsu ASY-A 07 LGC pris ca. 13.000,00 kr. incl. moms og montering.
   Hvis du ønsker, kan du gratis forespørge tilbud på din opgave, så sørger vi for at du bliver kontaktet af op til tre varmepumpe-leverandører som kan hjælpe dig.

   Besvar denne kommentar
 2. helge jensen

  07. jan, 2010

  det lyder godt,jeg ligger denne hjemmeside ind under foretrukne,så vender jeg tilbage senere.men jeg vil gerne orienteres løbende hvis der kommer nye tiltag mvh.helge

  Besvar denne kommentar
 3. Leon Breiner

  26. jan, 2010

  Hej

  Jeg vil have installeret varmepumpe på min 1. sal hvor der er stue og soveværelse i forlængelse af hinanden.

  Mit problem er, at der kun er 24 cm. mellem loftet og vinduets overkant. Er det overhovedet muligt at få en pumpe der kan overholde de mål, og stadig levere varme nok til ca. 50 m2. Selvfølgelig skal pumpen være lige så økonomisk i drift som de der fylder mere.

  Hilsen
  Leon

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   27. jan, 2010

   Hej Leon tak for dit spørgsmål om varmepumper.

   Vi har spurgt lidt ind til emnet hos en af vores leverandører, og tilsyneladende sætter man en varmepumpe op 50-69 cm over gulv og ikke oppe under loft ( kun køl ), lige så vel som en radiator heller ikke bør sættes oppe under loftet. Skal varmepumpen derimod bruges til aircondition så skal den op under loft.

   Jeg håber det var svar nok, hvis ikke er du selvfølgelig mere end velkommen til at skrive igen.

   Mvh.
   Johnny – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
   • Mads Aarup

    29. jan, 2010

    Langt de fleste luft-luft varmepumper har motorstyrede lameller i indedelens udblæsning, der automatisk sørger for at blæse luften ud i rummet ved køling og nedad ved opvarmning. Indedelen blæser op til 600 kbm luft ud i timen og vil hvirvle al støv op og skabe dårligt indeklima, hvis den placeres for lavt. Se evt her.

    Mange hilsner
    Mads Aarup

    Besvar denne kommentar
 4. Martin H.

  10. mar, 2010

  Jeg har set at varmepumper monteres så kobberrørene føres udvendigt på muren i en plastikkabelbakke. Selve rørene er isoleret med 1 cm tykt skummateriale. Hvor stort er varmetabet fra rørene og kan det betale sig at efterisolere dem yderligere?

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   11. mar, 2010

   Hej Martin,

   Der er et lille varmetab, vi taler om små penge (ca. 75 kr om året). Alle rør ligges normalt i en kabelbakke, og den kan man i princippet fylde op med rockwool, men vi har aldrig hørt om nogle der gør dette. Grunden til at man ligger alle rør udvendigt, er at det ikke er så pænt indvendigt.

   Mvh.
   Johnny – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
   • Thomas Bossel

    29. nov, 2014

    Ja, det er ikke ligefrem kønne de er de rør, og heller ikke selve “maskineriet”.
    hvis røreret trækkes indvendigt i nybyggeri er det vel muligt at “skjule” røret i en væg eller anden bygningsdel frem til hvor indblæsningsmodulet er installeret.
    Da dette heller ikke ligfrem oser af skøn æstetik kunne det være interessant at vide om denne kan gemmes bag en perforeret rist af enten stål eller træ?
    Hvor langt må der være mellem luftindtag og udblæsning? Tænker rørføringsmæssigt!

    Besvar denne kommentar
 5. Michael

  17. maj, 2010

  Hej.
  Kan man få en luft til luft varmepumpe, som er drevet af en solfanger? Jeg har et badeværelse i et kælderrum af sten, i et fritidshus. Ønsket er at den skal virke, selvom vi ikke er til stede i huset, og har slukket for strømmen – derfor tanken om en solfanger. Det primære er mere affugtning end opvarmning.

  Besvar denne kommentar
  • Casper Vestereng

   01. jun, 2010

   Hej Michael,

   med lidt hjælp fra BP Jordvarme er jeg kommet frem til følgende:

   Opvarmning kan man ikke lave, men man kan købe en solfanger, som driver en ventilator, som sender opvarmet luft ind, når solen står på. Det er dog mere luftudskiftning end opvarmning, og kan derfor ikke opvarme et helt hus.

   Jeg håber, det kan hjælpe dig,

   mvh

   Casper, Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 6. Flemming Kirk

  04. aug, 2010

  Hvad bruger en varmepumpe energi A i strøm?

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   05. aug, 2010

   Hej Flemming,

   Det er et meget svært spørgsmål, da der er mange faktorer som spiller ind, bl.a. hvor godt der er isoleret, hvor meget du bruger den, m.m. Men for at samligne det med noget, så bruger en varmepumpe i energi A-klassen, cirka 1/3 af hvad et el-panel (el-radiator) gør. Jeg håber du kan bruge det til noget, eller er du naturligvis velkommen til at skrive igen.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 7. Jørgen Tetsche

  05. okt, 2010

  Hej Energihjem

  Vi bor på 1.sal i en villa, som har et loftrum, der ikke er benyttet. Nu er det sådan, at vi skal skiftet taget, og tænker på at inddrage loftrummet. Det er ca. 60 kvm (målt i 1.5 meters højde). Kan vi anvende en varmepumpe, og i såfaldt, hvad skal vi være opmærksom på?

  mvh
  Jørgen

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   06. okt, 2010

   Hej Jørgen, tak for dit spørgsmål.
   Der skal bruges en varmepumpe med en ydelse på minimum 3,5 KW, og med den lave lofthøjde på 1,5 m ved ydervæggene ville jeg vælge en gulvmodel.
   Angående placering af indedelen skal man være opmærksom på, at der ikke kommer til at stå nogle store ting foran den, og at den frit kan cirkuler med luften. Udedelen kan hænge på et vægbeslag umiddelbar tæt på indedelen for at undgå for lang rørtræk.

   Ønsker du tilbud på dit varmepumpeprojekt så kan du jo benytte vores gratis opgaveservice.
   Håber det var svar nok?

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 8. Thomas

  01. nov, 2010

  Hej Energihjem.

  Jeg overvejer en varmepumpe til opvarmning af en 2-værelses lejlighed på 54 m2 på 1. sal. Er dette overhovedet en reel mulighed? Eller bør jeg finde en anden varmeløsning?

  Mvh.
  Thomas

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   02. nov, 2010

   Hej Thomas,

   Der er mange faktorer som spiller ind på om det kan betale sig at installere en varmepumpe. Men det kan formegentlig godt lade sig gøre, dog er der også her nogle krav som skal være opfyldt, her er de to vigtigste:
   – Er der et sted på ydersiden hvor ude-delen af varmepumpen kan sidde, tænker på naboer, offentlig vej osv, som kan forhindre dette.?
   – Er der en ydervæg som pumpen kan sidde på, som samtidig er i lejlighedens største rum.?

   Men jeg vil nok anbefale dig, at få en fagmand ud og kigge på dit projekt. Såfremt du ønsker dette så kan jeg anbefale dig at indsende din opgavebeskrivelse, hvorefter du bliver kontaktet af op til tre energikonsulenter.

   Besvar denne kommentar
 9. Tommy Sørensen

  16. dec, 2010

  Hej jeg har et spørgsmål om montering af varmepumpe. Jeg har hørt at er ikke må være under 2,5m køle rør mellem ydredelen og inder delen da der kan komme støj gennem rør hvis der ikke over disse 2,5m.
  Er der noget om dette, for jeg har lige fået monteret en og der er kun 1m rør og jeg kan høre en dyb lyd som er meget udefra og ind.
  Jeg håber der er en der kan svare på dette.

  MVH Tommy

  Besvar denne kommentar
  • Magnus Krabbe

   20. dec, 2010

   Hej Tommy

   Vi har fået følgende svar på dit spørgsmål fra Ole Andersen fra varmepumpeinstallatørfirmaet OJ Plusvarme:

   Angående længden på de 2,5 meter, er det ikke noget, jeg har hørt om. Men det er klart, at jo kortere rørene er, jo mere residents kan der komme.
   Det er også vigtigt at udedelen står på gummifødder, og den skal helst ikke hænge på en trævæg.

   Håber du kan bruge svaret

   Med venlig hilsen

   Magnus Krabbe
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 10. Nis

  21. dec, 2010

  Hej,

  Jeg fik for 1½ år siden monteret en Panasonic varmepumpe i et annex på ca. 25m2. Jeg har indstillet anlægget til fuld automatik og en temperatur på 20 grader. Når det fryser udenfor er problemet, at temperaturen i lokalet ikke kommer meget over 13 – 15 grader.

  Jeg har også en lille Zibro ovn, der ikke har problemer med at varme lokalet op.

  Nogen idé om hvad problemet kan være?

  Tak for en super blog iøvrigt.

  Hilsen

  Nis

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   04. jan, 2011

   Hej Nis,

   Vi har talt med OJ Plusvarme som er specalister inden for varmepumper, og de har svaret sådan her:
   Der skal bruges ca. 1,5 KW til at varme rummet op. Uden at kende størrelsen på varmepumpen, vil jeg mene at den nemt skulle kunne varme rummet op, da en ydelse på 1,5 KW ikke er meget. Når temperaturen udenfor falder, bliver ydelsen på varmepumpen også lavere, men det er muligt at der mangler lidt kølemiddel på anlægget. Nu skriver du også at anlægget er indstillet til fuld automatik, jeg har erfaret at varmepumper kører bedre, ved kun at blive indstillet til at varme eller køle.

   Håber det kan hjælpe dig, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

   Johnny Krogsgård
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 11. Ejvind Hviid Kristiansen

  09. jan, 2011

  Hej og godt nytår!
  Jeg har en havestue på ca. 20 m2, ca. 40m3. Da der er et ret så stort udhæng på huset er det således at der faktisk kun er 10 m2 tag på havestuen og dette er et 5 lags Heat Stop polycarbonat termotag, så det må da være rimeligt isoleret.Alle øvrige vinduer er lavenergi, gullvet er isoleret med 300 mm. flamingo.
  Jeg har overvejet at sætte en Varmepumpe op, hvad vil eksperterne råde mig til vælge af fabrikat og størrelse ??
  Jeg har overvejet EXO 12000 eller Daikin RXS 25. hvad mener fagkundskaben ??

  Med venlig hilsen
  Ejvind

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   17. jan, 2011

   Hej Ejvind – Tak for dit spørgsmål og godt nytår til dig også.

   Jeg har talt med nogle af vores varmepumpe firmaer og de siger enstemmigt at Daikin er en anerkendt fabrikant inden for kølebranchen, og kan derfor anbefale denne. OJ Plusvarme har regnet lidt på det og han nævner at der skal bruges cirka 1.5 KW varme. Hvis du ønsker konkrete tilbud på din opgave, så er du velkommen til at indsende din opgave.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 12. Tommy Sørensen

  10. jan, 2011

  Hej jeg har et spørgsmål ,jeg har lige købt en ny
  varmepumpe en LG Norrdic N09AV samt yderdelen
  er en N09AWU. Jeg er meget utilfreds med yderdelen
  for den larmer så det ikke er til at holde ud, dem som har
  solgt den siger at sådan køre de. Så vil jeg høre om i ved
  noget om der kan monteres et andet mærke som Toshiba
  eller andet som yderdel som inder delen kan styre så
  jeg bliver fri for så meget støj det er tit oppe på 65db(A)
  MVH TOMMY.

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   17. jan, 2011

   Hej Tommy,

   Så vidt jeg er orienteret så kan man desværre ikke bruge forskellige fabrikanter til indedelen og udedelen, de kører alle sammen med forskellig kommunikation imellem inde- og udedelen.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 13. Lars Halberg

  11. jan, 2011

  Jeg vil gerne stille et spørgsmål. Min bror og jeg har et værksted som pt er uopvarmet. Værkstedet er lokaliseret i en gammel uisoleret lade på landet (gammel staldbygning). Der er 150 kvm.

  Vi vil gerne finde varmeløsning til stedet, vi ønsker at holde ca 5 plus grader om vinteren med mulighed for at varme yderligere op når vi er derude. Tidligere lejer af værkstedet havde kaloriferfyr monteret derude, der er olietank, hul til skorsten mv (men intet fyr mere).

  – Hvad er din vurdering at det vil koste at indkøbe varmepumpe (varmepumper?) til værkstedet?
  – Hvad vil drift koste (de 5 plusgrader vinteren igennem med mulighed for at skrue op)?
  – Hvilken type varmepumpe ville du i så fald anbefale?
  – Kan det betale sig i forhold til driften sammenlignet med brugt kaloriferfyr som bruger olie?

  Lars

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   19. jan, 2011

   Hej Lars,

   Undskyld det sene svar, men dine spørgsmål har lige skulle vendes hos flere af vores leverandører, og vi er kommet frem til følgende ud fra de opgivende oplysningerne.

   1. Hvis der skal laves jordvarme vil det ca. koste 100.000 kroner incl moms. Skal der laves luft/luft varme vil det ca. koste 60.000 KR. incl moms.

   2. Varmeudgiften vil ca. ligge mellem 12.000 og 18.000 kroner om året.

   3. Jeg ville vælge en luft/luft løsning, da det er den billigste, og der ikke er brug for at lave varm brugsvand.

   4. Jeg ville vælge et kaloriferfyr, da det er billigere, og giver en hurtigere varme ved lave udetemperaturer, og det er en fordel når man vil hæve temperaturer fra 5 til 16 grader.

   Håber det hjælper dig videre med dit projekt, og har du andre spørgsmål er du naturligvis velkommen til at skrive igen.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 14. Didde Rytter

  04. feb, 2011

  Vi har indtil nu haft et gammelt brændefyr, men skal skifte til ny varmekilde.
  Vores hus er på 84kvm fordelt på stue (54kvm) og 1.sal (30kvm): Hele 1.salen blev isoleret på ny sidste år.
  Vi har en ny støbejernsbrændeovn vi ønsker at bruge meget og overvejer at sætte en luft til vand varmepumpe op på det eksistrende centralanlæg. Kan i hjælpe til størrelsen på anlægget, og hvor jeg evt. kan indhente tilbud, hvis i ikke kan slynge en ca pris ud her.

  Med venlig hilsen
  Didde Rytter

  Besvar denne kommentar
 15. Ditte Olesen

  28. aug, 2011

  Hej

  Hvor er det bedst at placere inderdelen fra en varmepumpe?
  Jeg bor i et gammelt hus med kælder under, så der er ofte fodkoldt om vinteren. Jeg har også 1. sal på huset.
  Der står et spisebord ca. 1,5 meter foran den væg hvor varmepumpen skal hænge.
  Jeg har haft et par virksomheder ude for at give et tilbud, og den ene sagde at det er bedst at placere den nede ved gulvet, og den anden sagde at det er bedst at placeren den oppe under loftet.
  Jeg er derfor meget i tvivl om hvilken placering der er bedst.

  Med venlig hilsen
  Ditte

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   06. sep, 2011

   Hej Ditte først må jeg beklage svartiden på din kommentar, vi havde simpelthen overset den – undskyld.

   Hvis man skal udnytte en varmepumpe til dens maks ydeevne, så skal den placeres oppe ved loftet, ca 20 cm under loft. Har man loft til kip så skal den dog ikke højere op end 220 cm. Hvis man vælger at placere den ved gulvet, så skal underkant pumpe være minimum 30 cm over gulv.

   Hvis man vælger at sætte den ved gulvet så skal man bare være klar over at pumpen ikke kan opvarme ligeså mange m2, grunden til denne placering er meget brugt er det normalt er der pumpen falder bedst ind i rummet, og at det meget sjældent er nødvendigt at pumpen skal opvarme sine maks m2, eksempelvis så kan en normal varmepumpe opvarme omkring 150 m2, ved gulvmontering kan den ca varme 135 m2, men eftersom det næsten altid er huset indretning der vil sætte dens begrænsning (eks døre osv), så er denne placering meget brugt.

   Håber det hjælper dig videre, og har du yderligere spørgsmål så er du meget velkommen til at skrive igen..

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 16. Mette AMtoft

  03. sep, 2011

  Vi har fået installeret en varmepumpe i vort lille sommerhus, hvilket er en stor glæde BORTSET fra at den indre varmepumpe jo ikke ligefrem pynter op i stuen. Vi vil jo nødig vil miste funktionaliteten men på den anden side gerne camouflere den . Findes der nogle der gør sig i det?
  Med venlig hilsen
  Mette

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   05. sep, 2011

   Hej Mette,

   Jeg har desværre ikke hørt om virksomheder der har specialiceret sig i at “skjule varmepumper”. Men en snedker ville formentlig kunne hjælpe dig, det er dog som du selv nævner meget vigtigt at afskærmningen ikke hæmmer varmepumpens funktion.

   Besvar denne kommentar
 17. Sten

  29. sep, 2011

  Overvejer p.t. at købe et hus på indtil videre 135 m2, som kun opvarmes af brændeovn, da den installerede el-varme er afmonteret. Overvejer at udvide boligen med yderligere 23 m2, så boligen ialt er på 158 m2, men hvad er den bedste løsning opvarmningsmæssigt? Der findes mange muligheder…. fjernvarme, varmepumper, solvarme o.s.v…. Til info er der fjernvarmerør i nærheden, men er der andre billigere alternativer??

  Med venlig hilsen
  Sten

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   30. sep, 2011

   Hej Sten,

   Jeg har spurgt lidt rundt blandt vores leverandører, og som det er nu er fjernvarme oftest den bedste løsning. Brug eventuelt fjernvarme som hovedopvarmning – så kan man altid supplere med brændeovn, varmepumpe, solvarme, osv. Der er dog mange faktorer som spiller ind, så hvis du vil have et 100% svar, vil jeg anbefale dig at finde en energikonsulent som kan komme ud og kigge på huset.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 18. werner nielsen

  15. nov, 2011

  jeg har en Daikin fvxs25fv1b og grubler over et data, der hedder et årsstrømforbrug af ca. 286 KW/H

  er det relevant eller ikke ?

  og hvis ikke det er rigtig, kan Du ikke undesøge hvilket strømforbrug er så tilnærmelsesvis det rigtige ?

  på forhånd mange tak :)))

  venligst Werner

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   15. nov, 2011

   Hej Werner, dit spørgsmål er meget svært at svare på. Men som udgangspunkt afhænger det af hvor meget I benytter varmepumpen. Jeg vil anbefale dig at skrive til mig direkte jr@abgruppen.dk, så kan jeg henvise dit til en ekspert på varmepumper som kan hjælpe dig videre.

   Johnny
   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 19. Dennis

  28. nov, 2011

  jeg har en luft/vand varmepumpe. den laver kun varmt brugs vand når det hele køre. dvs når den laver varme til min 200l buffer til gulvvarmen. min varmvandsbeholder er også på 200l men fordi den varmer buffer tanken så hurtigt op lev den ikke rigtigt noget varmt brugs vand. den cirkuler kun vandet i brugsvands beholderen og det bevirker at el staven i beholderen (hele tiden) varmer.. har lige så stort forbrug på min el stav i varmt vands beholderen som på varmepumpen forbruget til gulvvarmen..?

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   06. dec, 2011

   Hej Dennis, undskyld det sene svar, men jeg skulle have en ekspert indover dit spørgsmål. Her er hvad jeg har fået fra vores samarbejdsparter SRC Ventilation:

   Min vordering er at der mangler noget styrring eller en 3-vejs ventil som styrres af en føler. dvs når føleren føler brugsvandet er oppe på feks. 50 grader bruges der kun energi på gulvvarme. her burde der også side en blandesløjfe som styrres på retur-vandet dette vil nedsætte energi forbruget, da der kun tilføres den mængde varme til gulvkredsen for at opretholde indstillet rumføler tempertur.

   Besvar denne kommentar
 20. Rene Mikkelsen

  29. nov, 2011

  Jeg har fået enstaleret DanmarksPumpen Panasonic PrimaScroll 9 i mit kolonihavehus.Når den når den ønskede tempratur stopper den med at varme,men blæseren køre bare med samme hastighed og cirkulere så bare luften fra rumet. Det føles som om at sætte en ventilator op i en varm stue (det gør man jo ikke) det virker som kold træk,jeg fik en mega forkølese,kan det være rigtig? huset er godt isoleret.
  Venlig hilsen
  Rene

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   05. dec, 2011

   Ja det er rigtig, når varmepumpen når den ønsket temperatur vil den stoppe som varmekilde, men blæserne køre videre for at cikulerer luften rundt i huset, det kan godt føles som koldt luft. Mange har til vane at stille temperaturen for lav, for at spare på strømmen, men man skal huske COP-værdien er beregnet ud fra fuld nyttevirkning, så det er faktisk ofte billigere at køre 25 grader fremfor eksempelvis 20 grader.

   Håber svaret kunne hjælpe.

   Besvar denne kommentar
 21. Henrik Hansen

  18. dec, 2011

  Har overvejet om der nogen fornuftig gevinst ved at få installeret varmepumpe,har et 116m2 parecelhus der er gas opvarmet, evt.hvad kan der anbefales…

  mvh.
  Henrik Hansen

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   02. jan, 2012

   Hej Henrik, umiddelbart kan det ikke betale sig at skifte gasfyret ud med jordvarme. Tilbagebetalingstiden kan nemt blive mellem 15-18 år, alt efter hvor godt huset er isoleret og hvor gammel gasfyret er.
   Men hvis det er en luft/luft varmepumpe kun til opvarmning han tænker på, er det fornuft nok, investeringen ligger typisk mellem 15-20.000 kr. Og er tjent hjem på 3-5 år.

   Johnny – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 22. Jan Lemvig

  23. jan, 2012

  Jeg har et hus på 113kvm (1984), og har en varmepumpe (luft/vand) til opvarmning. I forbindelse med en rørskade på badeværelset, fik jeg en ny cirkulationpumpe (alpha pro 25-60). Badeværelset er helt nyt, men strømforbruget er steget med 4000Kwh om året !!
  Kan det skyldes cirkulationpumpen, der ikke er stor nok ?
  Den gl. var en UPS 25-80.
  Eller kan slangerne til gulvvarmen være lagt for dybt.
  Forbrug på varmepumpen er ved en udetemp. på 2 grader omkring 300Kwh/uge. (incl. strøm til cirkulationspumpe)

  Mvh Jan Lemvig

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   31. jan, 2012

   Hej Jan, undskyld det sene svar – Jeg skulle lige rådføre mig med nogle af vores eksperter på området. Her er deres svar:

   4000 KWH ekstra lyde af meget. Uden at kende isoleringen af huset, vil jeg skønne det totale strømforbrug til opvarmning til 7000 KWh. En Alpha 25-60 pumpe burde være rigelig stor til hans anlæg, og den bruger kun 1/10 strøm i forhold til hans gamle pumpe. Ang. dybden på gulvvarmen skal de helst ligge i 8 cm dybde, men det afgørende er om betonen er ordentligt vibreret omkring slangerne for en god og jævn varmefordeling.

   Har han separat elmåler på varmepumpen, ellers vil det være en god ide og prøve det. Det kan jo også være noget andet der bruger strømmen. Sidste men ikke mindst er det en god ide at få lavet et eftersyn på varmepumpen, for at se om den yder det den skal.

   Besvar denne kommentar
   • Jan

    21. feb, 2012

    Tak for svar.
    Jeg har fået efterset varmepumpen, (prøvekørt og trykprøvet) og man fandt et brud på et rør ved fordamperen. Og jeg har ligeledes fået en seperat måler til varmepumpen.

    I uge 6 (der var meget koldt) havde jeg et forbrug på 468Kwh på varmepumpen. Er det et stort forbrug, temperaturen taget i betragtning? Huset er isoleret med 200mm på loftet og alm vinduer fra 80`erne.

    Jeg har i øvrigt gennemgået hele huset ang. standbystrøm, og blev meget overrasket over hvor meget der kunne spares.

    Besvar denne kommentar
    • Johnny Krogsgård

     29. feb, 2012

     Hej Jan, et alm. hus fra midt i 80` erne på cirka 200m2 som ikke er efterisoleret vil det årlige strømforbrug være mellem 10 og 11.000 KWH.

     Så det er ikke helt skæv med de 468 KWH på en uge, når der fryser 15 grader.

 23. Michael

  12. mar, 2012

  Jeg har et værksted på 100 m2. Der er 3,8 meter til loftet.

  Værkstedet er muret med isoleret hulmur og med isoleret tag.

  Der er 2 store porte på hhv 10 og 12 m2 som ikke er særligt isolerede. Det er alu ledhejseporte.

  Kan det lade sig gøre at bruge en varmepumpe her? hvor stor skal den være?
  Der skal jo ikke være 20 graders varme, men bare normal “værkstedstemperatur” så kan det overhovedet betale sig at installere noget sådan?
  M.

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   20. mar, 2012

   Hej Michael, undskyld det sene svar men jeg skulle lige have en ekspert med indover. Her er svar på dine spørgsmål:

   Der skal bruges ca 7-8 KW til opvarmning af værkstedet. Nu ved jeg ikke hvad du bruger til opvarmning nu, men mit forslag er at få
   en luft/luft varmepumpe med en god COP, og en varmeydelse på 7-8 KW installeret. Prisen vil være mellem 20 og 25.000 kr. leveret og installeret.

   Ønsker du konkrete tilbud, så indsend din forespørgsel her: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 24. Gustav

  09. apr, 2012

  Hej Tak for en god blog. Vi skal installere en varmepumpe i vores kolonihavehus på 46kvm. Der kan være meget fodkoldt i huset så jeg ville høre om det er bedst at placere den ved gulvet eller ved loftet? Vh Gustav

  Besvar denne kommentar
 25. Rasmus

  29. apr, 2012

  Hej.
  Vi er ved at købe et hus fra 1971 på 160m2, som er opvarmet med el og brændeovn.
  Er det muligt at få installeret en udvendig pumpe, som bliver fordelt til to indvendige pumper og kan disse sammen med brændeovnen klare en bolig på den størrelse??

  Mvh Rasmus

  Besvar denne kommentar
 26. Pia

  29. jul, 2012

  Hej fin side har næsten læst det hele! Har en Panasonic luft til luft som sidder ved på væggen oppe ved loftet og syntes altid her er fodkoldt vi skal have en mere lydløs og med bedre cop værdi så tænkte vi vil sætte den længere ned ca 50 cm over gulv. Længere oppe siger du det er bedst når den skal vare og ved loft når det er køl men længere
  Nede skriver du den så ikke varmere så godt når den sidder nede ved gulvet så nu er det jo ikke til at finde ud af? Vil du finde ud af hvad som er rigtigt at gøre når den skal varme.

  Besvar denne kommentar
 27. Jakob

  31. jul, 2012

  Jeg overvejer at købe solceller. Har et forbrug på ca. 4000 kwh, men overvejer et lidt større anlæg, da jeg så også vil installere en varmepumpe. Huset et et plan på 118 m2 fra 1959. Der er nye energivinduer i huset, og loftet er isoleret med ca 300 mm. Huset er opvarmet med et nyere kondenserende gasfyr og brændeovn. Varmepumpen er tiltænkt til forår/efterår i stedet for at tænde fyret, til køling på de varmeste dage og cirkulation af hensyn til indeklimaet. Kan det betale sig at bruge de ekstra penge på et større solcelleanlæg og dertilhørende varmepumpe? Er det muligt at sige noget om strømforbruget til en varmepumpe til vores hus?

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   27. aug, 2012

   Hej Jakob

   Det er vanskeligt at sige, da jeg ikke kender jeres konkrete projekt. Men som udgangspunkt er det ikke en dum ide at investere i et lidt større solcelleanlæg, da du så bliver næsten 100 procent selvforsynende, når elforbruget til varmepeumpen også er dækket.
   MVH Energihjem.dk.

   Besvar denne kommentar
 28. John Kirkegaard

  05. aug, 2012

  Jeg påtænker at få installeret varmepumpe i et mindre ældre hus hvor der i dag bruges 24.000 til olie.
  Det lyder fint med at bruge varmepumpe.
  Da jeg har installeret en varmepumpe i min garage (et andet hus) og synes at der ikke kan hentes meget varme ud ved lave frostgrader, vil jeg gerne høre ved hvor lave temperaturer, der kan hentes en fornuftig mængde varme ud af et luft/luft varmepumpeanlæg. Det er jo ved de hilsen John Kirkegaard

  Besvar denne kommentar
 29. jeanette bjørnager

  07. aug, 2012

  Hej
  Er glad for at have fundet denne side, for måske I kan hjælpe mig….
  Jeg er den glade ejer af poolsommerhus med et årligt elforbrug på ca. 25.000 kwh!!! (det bruges også til udlejning). Jeg vil gerne investere i alternativ energi, men er meget i tvivl om, hvad der er bedst og mest rentabelt… Huset ligger ved vestkysten 300 m. fra strand, så miljøet er hårdt. Har I et godt forslag??
  Mvh.
  Jeanette Bjørnager

  Besvar denne kommentar
 30. Kristian

  12. aug, 2012

  Hej med jer,

  Vi overtager et kolonihavehus på ca. 50 kvm. og overvejer at få installeret en varmepumpe.

  Huset er to rum, hvoraf det ene er et mindre soveværelse. Huset at rektangulært, med værelset liggende i den ene ende.

  Kan I hjælpe med en ca. pris, samt eventuelt hvor stor en pumpe der er behov for.

  Pft.

  Besvar denne kommentar
 31. Erik Knudsen

  15. aug, 2012

  Hej.

  Jeg tænker på om det er muligt at montere en luft/luft varmepumpe på en indervæg. Jeg er godt klar over at dræn/afløb skal føres nedaf, evt. gennem væggen til en brusekabine eller bag køkkenskabe til ydervæg, vandet skal nok komme væk.
  1. Må kølerørerne føres op over loftet til ydervæggen og ned til en udedel der placeres på jorden.
  2. Må udedelen evt. placeres højere end indedelen, jeg tænker udendørs på et fladt garagetag, ca. 1 meter højere end indedelen.

  Mvh. Erik Knudsen

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   27. aug, 2012

   Hej Erik

   Tak for dit spørgsmål til Energihjem.dk. Vi samarbejder med flere kompetente leverandører inden for det her område, og du kan sende dit spørgsmål direkte til OJ Plusvarme, som vi samarbejder sammen med. De kan besvare dit soørgsmål helt konkret.
   MVH Energihjem.dk.

   Besvar denne kommentar
 32. thomas riber

  26. aug, 2012

  Hej med jer min bror og jeg har lige anskaffet os et sommerhus og der er kun EL varme vores plan er at installere brændeovn samt en varmepumpe er det en god ide ? hvordan får man transporteret varmen ind på de forskellige værelser gør den det selv eller skal man hjælpe den på vej ? kan man lave to indendørs udtag på en varmepumpe vi vil bygge et anneks og tænkte at det måske var smart at ( og måske billigerer ) at koble to den samme ? MVH Thomas Riber

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   27. aug, 2012

   Hej Thomas

   Tak for dit spørgsmål. Energihjem.dk samarbejder med flere kompetente virksomheder på dette område, og du kan indsende dig spørgsmål direkte til dem. I det her tilfælde er OJ Plusvarme et godt bud – følg linket og send dig spørgsmål til dem. http://www.energihjem.dk/oj-plusvarme/
   MVH Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 33. Torben

  03. sep, 2012

  Har et ca 50 kvm sommerhus ..indrette med en stor vinkelstur (ca 35kvm) og 2 små værrelser +køkken (ca 15kvm) Hvad skal vælge gulvmodel ell væghængt?
  Har hørt meget om træk gener hvofor nogle anbefalet gulvmode. vægmodeller kan vel justeres med lameller så uønsket træk kan minimeres.
  har et ønske om Panasonic HE9LKE.
  Har i nogle anbefalinger

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   06. sep, 2012

   Kære Torben

   Jeg må indrømme, at jeg ikka kan hjælpe dig med dette spørgsmål. Prøv at hive fat i en leverandør inden for området.
   MVH Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 34. Casper

  02. okt, 2012

  Hej, jeg har i dag et gammel Vaillant Gasfyr (fra 2000), som skal repareres for et mindre beløb, ca. 1700 kr, for at fungere 100% igen.
  Jeg har fået en god pris på et nyt Vaillant Gasfyr, men jeg overvejer om jeg skal lade være med at bruge flere penge på gasfyret og istedet skifte til anden varmekilde eller om jeg skal købe nyt gasfyr / reparere det gamle.
  Jeg er blevet anbefalet at skifte til en varmepumpe. Jeg går også med store overvejelser om at investere i solceller / solfangere til strøm og vand varme.

  Vi bor i et 1 plans hus, på 115 m2, fordelt på en stor stue / køkken-alrum og 2 værelser der støder op til det, der er også en mindre entre og et bryggers.
  Vi bruger idag små 1500-1600 m3 gas og ca. 4000kwh el.

  Har I et forslag til hvad jeg skal vælge. Vi har kun planer om at bo i huset omkring 5-7 år mere. Men jeg tænker at det kunne være en god investering ved et fremtidigt salg.

  PS: Jeg skal låne til mit projekt.

  Mvh
  Casper

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   02. okt, 2012

   Hej Casper

   Tak for dit spørgsmål.

   Jeg vil nok foreslå dig at gå videre med solcelle-planerne. Det er en god energikilde på langt sigt og kan øge værdien af dit hus. Samtidig er der attraktive tilskud til solceller i øjeblikket, så det ville jeg nok vælge. Tjek link – http://www.energihjem.dk/regnskabsmetoden-solceller/

   MVH Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
   • Casper

    03. okt, 2012

    Hej Tak, for info.

    Jeg har også næsten besluttet at gøre dette også droppe varmepumpe delen, måske også solvakuum delen, og “kun” få solceller til strøm og reparere mit gas fyr, så det fungere 100 % igen.

    Men jeg blev lidt overrasket igår, der blev jeg nemlig anbefalet ikke at vælge regnskabsordning, jeg ved godt at jeg ville kunne afdrage anlæget hurtigere, men ham jeg talte med, tænkte mere på at man blev beskattet for ens egen produktion i hele solcellernes levetid, så han anbefalede mig at holde mig fra regnskabsmodelen og vælge standard modelen.

    Hvad siger i til det. ?

    Mvh
    Casper

    Besvar denne kommentar
 35. Kjartan Kristiansen

  28. okt, 2012

  Hej
  Tak for en god side.
  Mit spørgsmål drejer sig om den lejlighed jeg bor i.
  Den ligger på første sal, er elendigt isoleret og er kun opvarmet med el-varme. Jeg kan se at de seneste 3 uger har jeg brugt ca. 600 KWH og det føles stadig koldt. Jeg tænker om det måske ville være en idé med Panasonic Nordic serien. Eller er det håbløst at installere en varmepumpe i en lejlighed med så stort varmetab?

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   29. okt, 2012

   Hej Kjartan
   Du kan godt installere en Varmepumpe med luft til luft, hvis der er plads til den. Den skal hænge i stuen, og udedelen er 80 x 70 cm og skal hænge udvendigt på væggen uden at genere nogen. Den larmer lidt, så skal hænge ugeneret. Prisen er omkring 15.000 inkl. montering og moms. Du kan indsende din opgave til os, så finder vi tre leverandører, der kommer med et tilbud til dig – indsend opgaven via linket: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 36. Susanne Jakobsen

  04. nov, 2012

  Hej Energihjem.
  Vi har lige fået installeret en varmepumpe Panasonic CS-NE9NKE i vores lille sommerhus på ca 30 kvm for at kunne holde det frostfrit med vedligeholdelsesvarme. Når vi stiller fjernbetjeningen på 8/10 grader vil varmepumpen så stoppe, når denne temperatur overstiges f.eks. hvis solen står på? Den vil forhåbentlig ikke begynde at køle i stedet for, for så bliver det jo alt for dyrt alligevel. Eller er der noget specielt, vi skal gøre?

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   12. nov, 2012

   Hej Susanne

   Hvis varmepumpen fungerer, som de plejer, vil den automatisk stoppe, når den overstiger 8-10 grader, og derfor burde den ikke begynde at køle i stedet for.
   VH Energihjem.dk.

   Besvar denne kommentar
 37. Poul Weidemann

  18. nov, 2012

  Hej
  Jeg har lige fået installeret en Panasonic he9nke med sms styring i mit sommerhus. Når jeg forlader huset og sætter pumpen til 8 grader kører blæseren meget hurtigt selv om temperaturen er feks, 23 grader. Er det ikke spild af energi,
  jeg mener at det ikke burde være nødvendigt at køre vent før temperaturen nærmede sig de 8 grader ( elradiatorer bruger 0 indtil 8 grader dvs. en mild vinter betyder større el forbrug med en varmepumpe ? ) Forøvrigt kan jeg se på sms at temperaturen i sommerhuset aldrig kommer under 11 selv
  når der er 0 udenfor, så hurra for den store besparelse. Har jeg misforstået noget, eller er det min pumpe der er i uorden. VH

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   23. nov, 2012

   Kære Poul

   Undskyld det sene svar, men har hentet et svar fra en af voers leverandører og eksperter inden for varmepumper – svar følger her:

   “Boligejeren har lidt ret i at det er spild af energi at blæseren kører på fuld hastighed når temp. er 23 grader, men det kan ikke ændres,

   det er for at få luften fordelt i hele huset.

   Strømforbruget er ca. 30 W i timen for ventilatoren.

   Han kan jo lade vær med at sætte pumpe på 8 graders funktion indtil der kommer frost, og så kan han jo starte den med sms styringen.

   Der er ikke noget galt med hans varmepumpe.”

   Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 38. Emil Brøndum

  03. dec, 2012

  Hej
  vi er ved at planlægge byggeri af fritidshus på 110 kvm + anneks på 20kvm. og overvejer hvilken varmekilde der er mest velegnet (økonomisk og miljømæssigt) til at levere varme (helst gulvvarme) og brugsvand. Der vil også være brændeovn i hovedhuset.
  Jordvarme er ikke en mulighed da det er i en skov så luft-vand virker som den oplagte løsning.
  Men;
  Kan det forrente sig frem for el-varme i et fritidshus?
  og hvilken kapacitet skal vi gå efter ?

  Tak for fin og informativ blog.
  Emil

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   04. dec, 2012

   Hej Emil

   Jeg vil anbefale gulvvarme som varmekilde, da du får en bedre fordeling af varmen samt en mere miljøbevidst varmekilde. Elvarme er i dag en af de dyreste og mest miljøsvinende varmekilder, så jeg vil anbefale gulvvarme.
   Eftersom der er tale om et fritidshus, og at I formentlig ikke er der så meget i de kolde måneder, er det også en økonomisk, god forretning.

   Besvar denne kommentar
 39. Esben

  13. dec, 2012

  Hej

  Jeg påtænker at montere en varmepumpe i min lejligehed, på 2. sal.
  Er det muligt at placere varmepumpens udedel på loftet eller
  kan det ikke anbefales

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   17. dec, 2012

   Hej Esben

   Så vidt jeg ved, kan dette godt lade sig gøre. Har tidligere talt med en ekspert om dette, og han gav mig det svar, så jeg tror ikke det er noget problem.

   Besvar denne kommentar
 40. robin

  19. dec, 2012

  Hej. Jeg købte en varmepumpe for 8 mdr. sidden, og kort tid efter havde den mistet effekt. Jeg tog kontakt til kølemontøren, der har nedtaget den og sat den op, og han fik rettet fejlen. For en uge siden havde varmepumpen igen problemer med at opretholde temperaturen på komfort temp. 21 grader. Hvorpå jeg kontaktede ham igen. Ude temperatur var der -10 grader. Han har lige været der. Og han har trykprøvet inderdelen og rørstrækningen med 20 bar. og har i den anledning forsøgt at lave fejlfinding. Nu er spørgsmålet. Hvorfor er det ikke normalt at man prøvetrykker udedelen os? Og når vi taler om dette. Varmepumpen er bygget til et hus på 160, er instalalet i et kolonihavehus, hvor klimaskærmen er i forhold til et lavenergihus. Hvorfor virker det som om at den ikke engang rigtig gider at blæse. dens udbæsningstemperatur er på 34 grader og virker som en føltørre som er gået i tomgang, når man har hovedet under den? Jeg har ikke meget forstand på dette, men pumpen er en panasonic he9nke flagship. Den er købt igennem den blå avis, og det er en aut. varmepumpemontør som har nedtaget samt opsat den. Han sider at det er normalt. Den køre kun på heat og på fuldstyrke. samt yderdelen er frostfrit? Han siger at der er kølemiddelpå. Imellem os, skulle han ikke trykprøve hele anlægget og ikke kun denindvendige samt rørtræk, det sidder da mangeflere kompinenter i yderdelen en som så. Og er dette ik en alm ting når man tomsuger og trykprøver et anlæg, hvor kunden har sagt at den mangler effekt? Det skal siges at kolonihavehusets grundplan er på 37. og det er skråt med 4 meter på den højste side. inderdelen er placeret 25 cm. fra loft og i 220 fra gulv. Hvad skal jeg gøre, det virker ikke som om han har gjort sit arbejde godt nok, og yderligere hvordan håndtere man dette. Yderligere kan han fortange penge for dette, når han realt skulle har undet fejlen første gang? MVH den frostrede kunde

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   14. jan, 2013

   Kære Robin

   Undskyld det sene svar. I mellemtiden har jeg forhørt mig hos en af vores samarbejdspartnere, som har sendt mig dette svar. Håber det kan hjælpe dig:
   Nu kan jeg se at det er en brugt pumpe, som er blevet flyttet, og der suger man normalt kølevæsken tilbage i udedelen, inden man demonterer varmepumpen.

   Efter montering skal man trykprøve anlægget med 36 bar, men det er normalt kun på rørstræk og indedel, da det er det eneste man har lavet indgreb i.

   Hvis man så gentagne gange skal efterfylde kølemiddel, ville jeg nok tømme anlægget helt for kølemiddel, og trykprøve hele anlægget.

   Hvis jeg forstår det rigtigt, kan varmepumpen stadig ikke varme huset op efter montøren har været der. Det lyder lidt som om den mangler kølemiddel.

   For at man kan sikre sig at en varmepumpe kører med den rigtige mængde kølemiddel, er det bedst at tømme anlægget helt, og derefter påfylde den korrekte mængde.

   Varmepumpen har en varme effekt på 6,5 KW, så den skulle ikke have nogen problemer med at opvarme kolonihave huset, det skal ikke bruge mere end 2-3 KW.

   Angående om montøren har lavet hans arbejde godt nok, vil jeg helst ikke udtale mig om, ud fra disse oplysninger. Men jeg ville nok tage en dialog med ham angående prisen på det udførte arbejde.

   Besvar denne kommentar
 41. Jonas B Pedersen

  29. dec, 2012

  Hej

  Jeg har et spørsmål angående luft til luft pumper..

  Er det lovligt at montere en varmepumpe i et badeværelse?

  Hvis ja, hvor langt skal den så være fra en bruser eller håndvask?
  Tænker at der næsten må være nogle regler på dette område.

  Jeg håber at du kan hjælpe. På forhånd tak..

  H Jonas

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   15. jan, 2013

   Hej Jonas

   Jeg har forhørt mig hos en af vores samarbejdspartnere, og er svaret, at afstandskravene til en stikkontakt er omkring 120 cm fra bruseren, Og så kan der være noget med jordforbindelse til kølerørerne. Prøv evt. at kontakte en aut. elinstallatør for at være helt sikker.

   Besvar denne kommentar
 42. Henrik

  12. jan, 2013

  Hej,

  udskifter en varmepumpe luften i lokalet med frisk luft ude fra, eller er det bare recirkulation.

  Det er vedrørende Thermex klimaanlæg SDRI-13.

  På forhånd tak for en rigtig god side :-)

  Besvar denne kommentar
 43. Kirsten Nielsen

  22. jan, 2013

  Hej. Vi har en luft til luft varmepumpe, IVT Nordic Inverter, i vores sommerhus, hvor vi nu bor permanent. Mit spørgsmål er:
  Hvad skal den stå på her om vinteren for at man har den bedste udnyttelse af varmen / energien.?
  Vores står på auto-funktionen og 20 grader
  Ville det være mere økonomisk at den stod på varme og 20 grader
  Mvh kirsten

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   22. jan, 2013

   Hej Kirsten

   Normalt kan en luft/luft varmepumpe ikke køres længere ned i temperatur end 16 grader. Derfor er de fleste varmepumper udstyret med en 8-10 graders funktion, som bruges til at holde et sommerhus frostfrit med, men en fast temperatur omkring 20 grader er ikke dumt på denne årstid – heller ikke økonomisk.

   Besvar denne kommentar
 44. Henning

  23. jan, 2013

  Vi har i vores sommerhus en Panasonic varmepumpe, som vi er nødt til at flytte. Vi har loft i kip. Kan det anbefales at anbringe pumpen direkte over brændeovnen i ca. 2 1/2 meters højde? det vil være det nemmeste mht. flytning.

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   24. jan, 2013

   Hej Henning

   Umiddelbart kan jeg ikke se det som et problem, så længe varmen har mulighed for at blive bredt fordelt. Omvendt kan der selvfølgelig være en fordel i at sætte den så tæt på gulvet som muligt, da varmen stiger op.

   Besvar denne kommentar
 45. Karl Kristian Dall

  27. jan, 2013

  Hej Michael
  jeg har et hus med 1. sal på. Jeg påtænker at mont. et varmepumpe luft til luft to steder. Et i gavlende på gavlvæggen 1. sal et værelse på 25 m2. gavlvæggen som omtalt er bygget sammen med garage med fladt tag hvor jeg vil have den udestående del til at stå på taget under udhæng. lige nedenunder dette i stueplan har jeg en køkken/allrum hvor jeg også vil have en på på væggen tæt ved gavlvæggen igen. Mit spørgsmål er skal man nødvendigvis have to udestående pumer når der er to indenfor eller kan jeg nøjes med en. ???
  hvor er den bedste placering midt på væggen eller oppe ved loftet.
  værelset på loftet vil jeg så om dagen have døren op til en større stue som hvor døråbningen flugter med placeringen af den indre vamluftovn. Jfeg har også kigget efter en panasonic he9nk flagship men en forholdsvis stor kw værdi
  men det er svært der er mange og hvor får man lige den til en god pris har du en du kan anbefale.
  på forhåndt tak.
  med venlig hilsen
  Karl Kristian.

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   28. jan, 2013

   Hej Karl Kristian

   Når der er tale om to etager, vil jeg mene, du skal op på to varmepumper for at opnå den bedste effekt. En placering 1,5 meter over gulvet er passende og en typisk løsning.
   Mht. hvilken varmepumpe, du skal vælge, så kan jeg ikke anbefale dig et fabrikat, men du kan sende din opgave ind til os, så finder vi tre af vores kvalificerede leverandører, der vil tage kontakt til dig og afgive et tilbud. Følg linket og send opgaven ind: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 46. Mette

  04. feb, 2013

  Hej!
  Hvis man vælger en luft/ludt VP som eneste opvarmningskilde på en 1.sal (2 rum, ialt ca. 65 m2), kan man så slukke helt for den om sommeren hvor der ikke er behov for opvarmning, så den ikke står og bruger strøm?? Eller tager den skade af at stå stille fra fx. maj-august?

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   05. feb, 2013

   Hej Mette

   Du kan godt slukke for den i sommermånederne. Mange luft/luft varmepumper er jo så smarte, at man kan tænde og slukke for dem med mobilen, når man fx ikke er hjemme, eller tænde den, så den er tændt, når man kommer hjem.

   Besvar denne kommentar
 47. Jan

  06. feb, 2013

  Hej Michael
  kan man montere uddelen af en varmepume luft til luft under tag.
  den skal kun bruges til at varme med.
  der er 6m til kip

  Mvh
  Jan

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   11. feb, 2013

   Der er ingen problemer med at montere udedelen under tag, man skal bare være opmærksom på at den får luft nok, og hvis det er et lukket rum vil den køle rummet ned.

   Besvar denne kommentar
 48. Benny

  08. feb, 2013

  Hej

  Jeg har et hus på 110 m2 med en opvarmet kælder på 30 m2 (ialt 140 m2) Kan det betale sig at investere i en luft/luft varmepumpe som supplerende opvarmning. Jeg har et nyere gasfyr, der er kondenserende. Mit årlige forbrug ligger på omkring 1400 m3 gas

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   11. feb, 2013

   Hej Benny

   Ja, det kan det godt. En luft/luft varmepumpe er et godt supplement til den generelle varmekilde, i det her tilfælde gasfyr. Flere og flere investerer i varmepumper, og skal du have et tilbud på det, kan du gratis indsende din opgave på Energihjem.dk, hvorefter du modtager op mod tre tilbud: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 49. Alex Nielsen

  12. feb, 2013

  Hej

  Jeg har fået installeret en Fama luft/luft VP i min garage, med det formål, at jeg let og elegant kan indstille timeren til at starte varmepumpen på et givent tidspunkt, således at der er varme i garagen når jeg kommer hjem. For at holde lidt øje med hvor meget el jeg forbruger til opvarmningen af garagen, fik jeg monteret en bimåler. Jeg aflæste så måleren hver dag på samme tidspunkt i fjorten dage og konstaterede så at varmepumpen havde et elforbrug på omkring 2½ til 3 kw i døgnet når den er slukket med fjernbetjeningen, men selvfølgelig ikke hvis jeg slukker på afbryderen.
  Leverandøren siger at det er frostsikring af kompressoren,som begynder ved en ude tmp. under + 4 grader, men den LG luft/luft VP som vi benytter i huset, har ikke noget forbrug når den er slukket og den er 8 år gammel nu og har aldrig været frostsprængt. Mit spørgsmål er, kan jeg tillade mig at slukke på afbryderen? Nogle gange går der op til 14 dage hvor jeg ikke er i garagen.

  På forhånd tak for svaret
  Med venlig hilsen
  Alex Nielsen

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   13. feb, 2013

   Hej Alex

   Hvis der går flere uger, hvor du ikke bruger den, kan du godt slukke for den. Det gør mange også i deres sommerhus, hvis de ikke er der i en periode.

   Besvar denne kommentar
 50. Steen

  22. feb, 2013

  Har et hus på 120 kvm. nyrenoveret 2012, alle ydervæge og loftet er isoleret efter gældende lovgivning for nybyggeri, plus en smule ekstra:D, fundamentet er også isoleret ny støbt, med gulvvarme overalt. Jeg skal nu udskiftet det gamle olie fyr, til anden varme kilde. Overvejer luft til vand varmepumpe eller naturgas. Jeg bor i Kalundborg, så jeg ved der er noget støtte at søge, fyret er fra før 1977, så jeg ved man kan få noget derfra. Hvad skal jeg vælge.

  Steen

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   22. feb, 2013

   Hej Steen

   Naturgas kan være en fornuftig løsning, især hvis du vil være miljøvenig og spare på CO2’en. Husk du kan søge noget tilskud hos dit energiselskab.

   Besvar denne kommentar
   • steen

    06. mar, 2013

    Ja naturgas kan være en løsning, men hvad er mest rentabelt, et luft til vand anlæg, hvor meget dyrere er det end et naturgas fyr, og hvordan med driften er der meget at sparer på luft til vand.

    Besvar denne kommentar
 51. Bruno k

  27. feb, 2013

  Hej. jeg har en nybygget garage på 100kvm fult isoleret med 2 porte og luft til kip, jeg har trukket slanger til gulvvarme men overvejer at mont. en luft-luft pumpe til opvarmning i stedet, da jeg kun vil have den varmet op til 5-10 grader og så varme den op til 15-20 grader når jeg skal bruge den. Min varmekilde i resten af huset er et ældre stokerfyr som står 30m fra den ny garage.
  Spørgsmål.1 Hvilken varmekilde vil i anbefale
  2 hvilken varmepumpe vil anbefale
  3 Hvad vil i tro det vil koste at varme op med en luft-luft pumpe hvis der kun skal være er 5-10grader i garagen

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   27. feb, 2013

   Hej Bruno
   Tak for dit spørgsmål.
   Vi samarbejder med en række kompetente leverandører inden for de varmekilder og varmepumper, du her nævner, så jeg vil foreslå dig at sende din opgave ind til os på Energihjem.dk, hvorefter vi finder op til tre kompetente leverandører til din opgave. De vil så komme ud og afgive et tilbud.
   Indsend din opgave her: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 52. Bruno k

  27. feb, 2013

  Hej. Michael Müller

  Tak for hurtig respons, jeg er dog ikke interesseret i et tilbud fra en leverandør men mere i hvad der vil være mest rentabel i mit tilfælde, altså en uvildig rådgivning i hvad der vil være bedst for mig.

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   28. feb, 2013

   Hej Bruno
   Prøv at tage kontakt til Energitjenesten. De kan formentlig hjælpe dig videre. Skal du have tilbud, er du velkommen til at vende tilbage.

   Besvar denne kommentar
 53. Daniel

  16. mar, 2013

  Hej.
  Har en garage på 23 m2 som er isoleret med 100 mm uld. Der er kun 2 m til loftet. Har kigget på div sol paneler som skulle være gode til at varme sommerhuse, garage og div op. Men er i tvivl om det er nok eller der skal en varmepumpe til. Ønsker bare det er frostfrit om vinteren, ca 5-10 grader.
  Hvad koster en varmepumpe i drift hvis den kun bliver brugt ca 6 måneder i året?

  Mvh Daniel.

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   18. mar, 2013

   Hej Daniel

   Det er lidt vanskeligt at svare på. EN varmepumpe er ofte en god løsning i forhold til at holde en fast temperatur, men du er velkommen til at sende din opgave ind til os, så finder vi op til tre kvalificerede leverandører, der kan komme ud og afgive et tilbud.

   Besvar denne kommentar
 54. Karina

  17. mar, 2013

  Hej

  Jeg købt et kolonihavehus på 55kvm fordelt på stort køkkenallrum og 2 værelser, som jeg er igang med at istandsætte og isolere.

  Jeg har tænkt mig at installere en varmepumpe til opvarmning og for at holde huset frostfrit.

  Jeg havde tænkt mig at sætte den i den kvardratiske stue mellem to vinduer, som er er midt for… men der er kun 74cm mellem de to vinduer!

  HVilken varmepumpe vil I anbefale?

  MVH
  Karina

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   18. mar, 2013

   Hej Karina

   Uden at have set dit hus, vil jeg mene, at stuen er det bedste sted at stille den. Energihjem.dk formidler energirenoveringsopgaver, herunder opgaver med varmepumper, så jeg kan ikke anbefale dig et fabrikat, men du er velkommen til at sende din opgave ind til os, så finder vi op til tre kvalificerede leverandører, der giver dig tre tilbud.

   Besvar denne kommentar
 55. Egon

  31. mar, 2013

  Hej med jer

  Vi vil gerne ha monteret en varmepumpe i vores sommerhus
  Kan man tænde og slukke for den pr telefon eller fra computeren
  Sådan at den ikke står tændt året rundt
  Mvh Egon

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   02. apr, 2013

   Ja, det kan man godt. En række leverandører udbyder denne funktion. Du kan sende din opgave ind til os, så finder vi op til tre kvalificerede leverandører til opgaven.

   Besvar denne kommentar
   • Maja

    22. dec, 2013

    Hej, vi så lige denne kommentar: og vi står i sammen situation: Vi vil gerne have monteret en varmepumpe i vores sommerhus. Hviken modeller kan man tænde og slukke for den pr telefon eller fra computeren
    Sådan at den ikke står tændt året rundt
    Og hvor længe er en varmepumpe om at varme rummet op. vores sommerhus er 52 cm. ikke issoleret så meget:) Vi har også brændeovn Mvh Maja

    Besvar denne kommentar
 56. Claus

  06. apr, 2013

  Har 750 kvm hus kan jeg få en pumpe til det

  Delvis gulvarme og radiatorer samt indendørs pool ?

  Besvar denne kommentar
 57. Jensen

  22. apr, 2013

  Har i også kontakt med nogle der servicere ældre anlæg, jeg har et Nilan VP Combi sol anlæg (Solfanger til både vand og varme(luft))der trænger til service.?
  Vi har tænkt på at skifte vores brændeovn ud med en varme pumpe, kan disse anlæg køre samen.?

  Besvar denne kommentar
 58. Finn Petersen

  24. maj, 2013

  Jeg har lige købt hus i Sverige.
  Skal udskifte direktvirkende elapparater med luft/luft varmepumpe.
  Er 6 kw nok til etplanshus på 145 kvm ? og er det ikke en super ide at montere inderdelen tæt over brændeovnen, da den så formentlig vil registrere varmen fra denne og fordele varmen.

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   27. maj, 2013

   Hej Finn

   Et 6kw-anlæg virker som et passende størrelse anlæg til 145 kvm, men det afhænger selvfølgelig også af dit forbrug. Mht til placeringen, så vil jeg ikke tro, der kan ske noget ved at placere inderdelen ved brandeovnen.

   Besvar denne kommentar
 59. Morten

  02. jul, 2013

  Hej. Jeg bor i en 100 kvm 2. sals-lejlighed på Frb. Har netop installeret brændeovn (pejseindsats), men ellers består opvarmningen af elradiatorer (fra 90’erne). Hvad kunne være et godt supplement til brændeovnen i stedet for elvarmen? Vh

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   03. jul, 2013

   Hej Morten

   Tak for dit spørgsmål.
   Et supplement kan være en luft til luft varmepumpe, hvilket nok vil kræve, at foreningen er med indover, når den skal installeres udvendigt.

   Besvar denne kommentar
 60. Knud Erik Elgaard

  19. jul, 2013

  Hej jeg har et skur, som jeg bruger som hjemmebiograf. Vi bruger det en gang om ugen… altså en aften.
  Skuret er isoleret med 200mm i loft 150 mm i vægge og 150 mm i gulv.
  I dag bruger jeg 2 stk. olieradiatorer som jeg ænder et lille døgn forinden vi skal se film i ca. 3 timer.
  Jeg vil godt bruge skuret mere, men konen synes vi bruger for meget strøm… jeg vil tippe på, at vi bruger for godt 3000 kr. i strøm i skuret om året.
  Som skrevet, så vil jeg gerne bruge det noget mere… Hvad kan jeg gøre… Har tænkt på luft til luftvarme. Eller en gasvarmer med friskluftindtag udefra.
  På forhånd TAK

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   05. aug, 2013

   Hej Knud

   Tak for dit spørgsmål.
   En varmepumpe er en fornuftig og økonomisk overskuelig løsning, så det vil jeg anbefale dig. Du kan selvfølgelig også vælge at isolere skuret, men det kan selvfølgelig blive et lidt større projekt.

   Besvar denne kommentar
 61. Dennis

  25. jul, 2013

  Hej
  Jeg skal til at udskifte mit gasfyr og overvejer en varmepumpe luft til vand men hvor stor skal den være i kw når huset er 142 m2 og der er 350 mm isolering på loftet.
  Supplement er der i form af en brændeovn.
  Da fyret har haltet længe er der i 2012 opsat en elvandvarmer og en varmepumpe luft/luft

  Besvar denne kommentar
 62. jan

  04. aug, 2013

  Hej Energi Hjem,
  vi har lige købt et hus ved Solrød strand og overvejer at montere varme pumper. findes der nogle “pæne” systemer ? jeg er ikke så vild med de store hvide “kasser”?

  Besvar denne kommentar
  • Michael Müller

   05. aug, 2013

   Hej Jan

   Ikke umiddelbart. Mig bekendt er det typisk de “hvide kasser”, man må leve med, når man investerer i varmepumper. Ellers skal du se på muligheden for at få en anden varmekilde.

   Besvar denne kommentar
 63. Carsten thomsen

  02. sep, 2013

  Jeg har købt et hus med el varme, og på tænker derfor at montere en luft til luft varmepumpe, spørgsmålet er at når den er monteret ca 20 cm under loft kan rørene så gå opad til loftet det vil jo se dumt ud hvis de skal sidde nede på væggen i rummet bagved.

  Besvar denne kommentar
 64. Mette

  29. sep, 2013

  Hej Energihjem.dk
  Jeg er ved at få bygget et kolonihavehus på 55 m2, isoleret med 200 mm i loft, vægge og gulv og lav-energi vinduer.
  Jeg skal have luft til luft varmepumpe – hvor kraftig skal den være?
  Jeg vil gerne også bruge den samme pumpe til at varme et mindre isoleret værksted på 12 m2 op, kan man det?
  Værkstedet kommer til at stå ca. 3 m fra udedelen.
  Kan I give nogle fif vedrørende at holde støjgenerne nede, både ude og inde? Jeg har læst på jeres side at man ikke skal hænde udedelen op på en trævæg/ for at undgå vibrationer gennem væggen, er det korrekt?
  På forhånd tak.
  Mette

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   02. okt, 2013

   Hej Mette, beklager det sene svar.

   Varmepumpen skal yde ca. 3 KW varme og man kan godt på en varmepumpe der trækker to indedele, men det bliver som regel dyrere end og montere to enkelte anlæg. Angående montering af udedelen er det rigtigt at den ikke må hænge på en trævæg, men skal stå på et stativ eller nogle fliser, samt rørtrækket helst skal være min. 2 meter. Man kan også reducer støjen fra udedelen ved at bruge et godkendt træhus til den.

   Besvar denne kommentar
 65. Rasmus Hansen

  03. okt, 2013

  Hej Energihjen
  I mit sommer hus går loftet til kip. Jeg har en brændeovn og en luft til luft varmepumpe. Brændeovnen står 2,50 meter fra varmepumpen.Varmepumpen sidder 2.50 meter oppe i kip 0,50meter fra loftet. Når det er vinter stoppe varmmepumpen ca.10 min. pr. time for at afise. brændeovnen varmen så luften op til over 30 grader i kip. Varmepumpen kan derfor ikke starte da termostaten går til 30 grader og sidder i inderdelen.
  Pumpen er en Panasonic DanmarksPumpen inderdel CS-HE9GKE-DPK.
  Kan termostaten flyttes til et andet sted Evt opsætning af udvendig termostat?

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   07. okt, 2013

   Hej Rasmus, jeg tror I skal passe på med at flytte termostaten da varmepumpen jo er lavet og konfigureret til at få input fra termostaten der hvor den er nu.

   Jeg tror udfordringen ligger I placering af selve varmepumpen. Når den er 2,5 meter oppe i luften vil den jo altid være udsat for større varme end hvis den var tættere på jorden (varmt luft stiger opad). Jeg vil derfor anbefale, at I får en fagmand ud for at tjekke mulighederne for at flytte selve varmepumpen tættere på jorden.

   Besvar denne kommentar
   • Finn Petersen

    07. okt, 2013

    Jeg har samme problem som Rasmus.
    Ville være rigtigt godt hvis der kunne gøres et indgreb i varmepumpen, således at en ekstra thermostat kunne starte kun luftdelen, når brændeovnsvarmen nåede f.eks.32gr.

    Har samme problem i mit hus i Thailand, hvor jeg rigtigt gerne ville kunne sætte kun luftdelen til at starte over et ur f.eks 1 time i døgnet, så jeg fik fugten væk i regntiden..men virker som om at luft/luft pumpen kun kan startes og reguleres med fjernbetjeningen.

    Besvar denne kommentar
 66. jesper jørgensen

  13. okt, 2013

  Hej. Jeg har et sommerhus på 70m2 og er ved at købe en
  luft til luft er lidt i tvivl om hvilket mærke man skal købe.
  Jeg har kigget på en daikin er dette mærke godt ???

  venlig hilsen Jesper

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   14. okt, 2013

   Hej Jesper, da vi har en del forskellige leverandører tilknyttet Energihjem.dk, anbefaler vi af princip ikke nogle frem for andre. Men hvis du gerne vil have forskellige tilbud, så kan du jo indsende en opgave hér: http://www.energihjem.dk/tilbud/ – hvorefter du vil modtage 3 tilbud fra 3 leverandører.

   Hvis der er andet vi kan hjælpe med, så må du endelig skrive igen.

   Besvar denne kommentar
 67. Michael Rasmussen

  16. okt, 2013

  Hej
  Overvejer af forskellige årsager, at købe en luft til vand varmepumpe og koble den til mit eksisterende centralvarmeanlæg.
  Det giver en række spørgsmål.

  – Vi har følgende boligarealer: ca. 200 m2 højisoleret gildesal med gulvarme, ca. 60 m2 bolig med gulvvarme og godt isoleret og ca. 80 m2 bolig med radiatorvarme som er middel isoleret. Vi er 3 personer i husstanden.
  Vi har hidtil brugt ca. 12 tons træpiller årligt.
  Hvor stor en varmepumpe L/V vil i anbefale ?

  – Kan varmepumpen placeres indendørs i en stald og vil det i givet fald være en fordel/forringelse ?

  – Kan se, at flere skriver om en buffertank, vil det være nødvendigt/anbefalesværdigt ?

  – Anlægget tænkes til foråret blive suppleret med et vandbåret solvarmeanlæg. Er der særlige forhold der skal tages hensyn til ved kombination af disse anlæg ?

  Ser frem til at høre fra jer og tak for en informativ hjemmeside.

  Besvar denne kommentar
  • Johnny Krogsgård

   21. okt, 2013

   Hej Michael, tak for dit spørgsmål og for de rosende ord :) Jeg beklager den lidt lange svartid, men vi har skulle samle informationerne fra lidt forskellige kilder. Men her er vores bedste svar:

   Vi har hidtil brugt ca. 12 tons træpiller årligt. Hvor stor en varmepumpe L/V vil i anbefale?
   12 tons træpiller svarer ca. til 5800 liter olie. Ud fra det skal der bruges en 16 KW varmepumpe, men da ydelsen falder på luft/vand varmepumper om vinteren vil jeg anbefale en 20 KW pumpe.

   Kan varmepumpen placeres indendørs i en stald og vil det i givet fald være en fordel/forringelse?
   Indedelen kan godt placeres i en stald, dog skal den stå frostfrit. Hvis det er udedelen der tænkes på vil jeg ikke anbefale det, fordi der skal så stor et luftskifte til, og den vil køle den eksisterende luft i stald ned. Der kommer også store mængder kondensvand fra udedelen når den afrimer.

   Kan se, at flere skriver om en buffertank, vil det være nødvendigt/anbefalesværdigt?
   Ja, så stor en varmepumpe skal minimum have en buffertank på 300 liter.

   Anlægget tænkes til foråret blive suppleret med et vandbåret solvarmeanlæg. Er der særlige forhold der skal tages hensyn til ved kombination af disse anlæg?
   Der er ikke nogen særlige forhold der skal tages hensyn til, ud over at anlægget skal være forberedt til solvarme.

   Besvar denne kommentar
   • Michael rasmussen

    22. okt, 2013

    Hej Johnny.
    Synes svaret kom pænt hurtigt :-)
    Glemte måske det vigtigste spørgsmål, hvad vil det svarer til i elforbrug ?
    er klar over det afhænger af et givent anlægs effektivitet, men er det ikke normalt 3-4:1 ?
    tak for svarende, som ikke har gjort planerne mindre interessant.

    Besvar denne kommentar
    • Johnny Krogsgård

     23. okt, 2013

     Hej igen Michael, det er som du skriver meget svært at svare på. Jeg vil foreslå dig, at indhente nogle tilbud på forskellige anlæg så kan du sammenligne korrekte data. Hvis du ønsker, så kan du indsende din forespørgsel hér: http://www.energihjem.dk/tilbud/ – Så modtager du 3 gratis tilbud fra vores leverandører.

 68. Lars Kølle

  25. okt, 2013

  Hej Med Jer.

  Har lige købt et hus hvor der er installeret en panasonic varmepumpe med en cop på 5.4.
  Inde delen er placeret 30 cm over gulvet. Er dette optimalt? Eller skal den placeres under loft for at få bedre unyttelse. mvh Lars

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. okt, 2013

   Hej Lars,

   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig med en af vores leverandører og han mener at du med fordel kan placere din varmepumpe under loftet. Han vil anbefale jer at at I placerer indedelen af jeres varmepumpe under loftet, da den herved kan blæse luft ud på en mere optimal måde.

   Besvar denne kommentar
 69. Mette

  25. okt, 2013

  Hej,
  Vi har et kolonihavehus på ca. 40 kvm, der er meget lavloftet. I snit er der nok ikke meget mere end 2 meter til loftet.

  Vi har ikke brug for en varmekilde i sommerhalvåret, hvor vi må opholde os i huset, men om vinteren vil vi gerne kunne holde en temperatur på ca. 5 grader eller mere.

  Vi vil helst opnå varmen via en løsning med soldrevet energi, for at holde driftsomkostningerne nede.

  Når huset er så lavloftet som det er, er der ikke noget godt sted at hænge en varmepumpe, og vores forventning er også at vi kan nøjes med mindre til det behov vi har.

  Kan I anbefale nogle løsninger til os?

  Mvh
  Mette

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. okt, 2013

   Hej Mette.
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører og han mener ikke at en løsning med soldrevet energi er optimal i vinterhalvåret på grund af det meget lave antal soltimer.
   I stedet bør i overveje en lille varmepumpe, som fungerer efter en såkaldt ’10-graders-funktion’ – også kaldet en ‘sommerhus-funktion’.
   Med venlig hilsen
   Maria

   Besvar denne kommentar
 70. ronni

  25. okt, 2013

  Hej.
  vores hus bliver opvarmet med gas – kan man få varmepumper man kan sætte sammen med gasfyret? Og hvad koster sådan noget og kan man spare penge på gas regningen ved sådan et combipumpe? Hilsen ronni

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. okt, 2013

   Hej Ronni,
   Tak, for dit spørgsmål. Ja, man kan godt få varmepumper, der kan kombineres med et gasfyr. Opsætning af en varmepumpe er ofte en effektiv og energivenlig varmeløsning, men hvor meget du kommer til at spare kan jeg ikke svare på. Du er velkommen til gratis at indsende din opgave på http://www.energihjem.dk/tilbud/, hvorefter vi finder op til tre kompetente leverandører til din opgave. De vil så komme ud og afgive et tilbud. Husk at notere at du ønsker en combipumpe.
   Venlig hilsen
   Maria

   Besvar denne kommentar
 71. Lasse Tvede

  27. okt, 2013

  Hej
  Vi skal have en luft til luft varmepumpe og er igang med at kigge på de mange muligheder. Vi har pt. El-varme, suppleret med en brændeovn og vores hus er 175m2 i et plan og fra 70’erne. Vi har dog ikke alle rum fuldt opvarmet, men ca. 110m2 har vi fuldt opvarmet.
  Hvor stor en varmepumpe skal vi bruge?

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. okt, 2013

   Hej Lasse,
   Tak, for dit spørgsmål om varmepumper. Jeg har rådført mig med én af vores leverandører og han forklarede at man ikke kan få en varmepumpe, der er så stor at man kan varme alle 175m2 op. Lidt afhængigt af, hvordan de 110 m2 er fordelt i huset anbefaler han en mindre varmepumpe eller 2 små varmepumper. For at beregne størrelsen på varmepumper kan I som udgangspunkt regne efter, at det i snit går 50 watt pr kvadratmeter. Jeg håber at svaret kan hjælpe.
   Venlig hilsen
   Maria

   Besvar denne kommentar
 72. Claus Petersen

  04. nov, 2013

  Hej

  Vi skal have lavet vægge i sommerhuset, så vi skal have nedtaget vores varmepumpe og sat den op igen når væggene er færdig. Hvad koster sådan noget?

  Mvh.

  Claus

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   04. nov, 2013

   Hej Claus.
   Tak, for dit spørgsmål.
   Der er flere faktorer at tage stilling i forbindelse med nedtagning og opsætning af varmepumper, så det er svært at give dig en pris. Du er velkommen til at indsende din opgave og modtage tilbud fra 3 af vores leverandører på opgaven. Du kan indsende din opgave her: http://www.energihjem.dk/tilbud/
   Venlig hilsen
   Maria

   Besvar denne kommentar
 73. morten

  21. nov, 2013

  Hej
  Vi har en kælder på 125 m2 som vi gerne vil have varmet lidt op og affugtet så gulvet i stueetagen ikke føles så fodkoldt.
  Den vil blive sat på ca 16 grader, og der er ikke anden form for opvarmning.
  Jeg har overvejet LG Nordic prestige 09 eller Daikon FTXS35J. hvad kan bedst anbefales og hvad har den bedste drift økonomi. Hvilken er mest støgsvag? t

  På forhånd tak

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   21. nov, 2013

   Hej Morten,
   Tak, for din henvendelse. Vi er desværre i en position, hvor vi er inhabile i forhold til at anbefale et produkt frem for et andet. Du er velkommen til at indsende din opgave på http://www.energihjem.dk/tilbud/ og få 3 uforpligtende tilbud på din byggeopgave fra vores netværk af håndværkere i stedet.

   Besvar denne kommentar
 74. Hanne

  22. nov, 2013

  Hej. Jeg fik sat en varmepumpe op for 1 år siden og er meget tilfreds. Jeg har kørt med 19 grader – og har så sat den op til 20 grader. Nu kører den hele tiden, og jeg kan høre kølemidlet “flyder” konstant uden ophold. Er det normalt, eller er der et eller andet galt? På forhånd tusind tak for hjælpen :-)

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   25. nov, 2013

   Hej Hanne,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører, som har stor viden om varmepumper. Han fortalte at det ikke er unormalt at du kan høre at din varmepumpe risler en lille smule, men at lyden også kan skyldes at varmepumpen mangler lidt kølevæske – umiddelbart burde en temperaturændring på en enkelt grad dog ikke medføre de store udsving forklarer han.

   Besvar denne kommentar
 75. jan

  29. nov, 2013

  Hej.
  Vi er på boligjagt herhjemme, og er faldet over et hus vi er mægtigt interesseret i. Huset er elopvarmet, og derfor også dyrt at opvarme. Vi undersøger derfor at etablere enten et kondenserende naturgasfyr, eller jordvarme. Vil bare gerne først høre om evt. ulemper…
  Vi har rigeligt plads i haven til jordvarme, og vi planlægger at installere gulvarme i huset, så fremløbstemperaturen ikke behøves være så høj som ved radiatorer, og derved burde gøre COP-værdien bedre, men kan en varmepumpe dække hele vores varmeforbrug i de kolde måneder, eller er det nødvendigt at supplerer med anden varme??
  Mvh Jan

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. dec, 2013

   Hej Jan,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor viden indenfor varmepumper. Han siger at en varmepumpe sagtens kan opvarme jeres hus ig at I ikke behøver at supplere med anden varme – så det burde I ikke bekymre jer om.
   God fornøjelse med boligjagten.

   Besvar denne kommentar
 76. jan

  29. nov, 2013

  —— Må lige tilføje et spørgsmål mere…
  Hvad med brugsvand? Kan en varmepumpe varme varmtvandsbeholderen op til min. 58 grader om vinteren??

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. dec, 2013

   Angående varmepumpens evne til at varme varmtvandsbeholderne, så plejer en varmepumpe at kunne varme vandet op til 52 grader. Ønsker man at vandet skal have højere temperaturer kan man tilføje en elvandvarmer, som kan få vandet op på 60 grader – denne plejer dog ikke at være et behov, som særligt mange hustande har (fortæller vores varmepumpe-ekspert).

   Besvar denne kommentar
 77. jan

  02. dec, 2013

  Alle tiders.
  Tak for for hjælpen, og tak for det hurtige svar.
  Mvh Jan

  Besvar denne kommentar
 78. René Wagner

  16. dec, 2013

  Jeg har et hus hvor der er bygget en længe til – pejsestue i stueetagen og et soveværelse+bad på 1 sal – pejsestuen opvarmes med naturgas som resten af huset + pejsen
  1 salen opvarmes med to gamle el radiatore.

  vil det være muligt at købe en varmeblæser/luft-luft pumpe
  med to blæsere, så vi kan få en på 1 salen og 1 i stueetagen der kan blæse den varme pejseluft rundt ?

  1 salen er på ca 30m2 alt i alt

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   18. dec, 2013

   Hej René,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor viden inden for varmepumper. Han fortæller at det ville være muligt at installere to indedele på en varmepumpe, som du foreslår. Han tilføjer dog at du bør overveje om det økonomisk kan svare sig at lave en sådan løsning, eller om I bør overveje en anden model. Hvis du skal have tilbud på en varmepumpe er du velkommen til at indsende din opgave her: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Besvar denne kommentar
 79. Maj

  17. dec, 2013

  Hej,
  Vi fik indstalleret varmepumpe for et halvt års tid siden og undrer os meget over elforbruget… Det virker nemlig urimelig højt :( På 1 døgn bruger vi 43 kWh – ganger man det op, bliver det pludselig mange kWh på et år og rigtig mange penge… Altså, ingen penge sparet. Tværtimod.
  Kan det dog passe???

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   18. dec, 2013

   Hej Maj,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos en leverandør med stor viden inden for varmepumper. Han kan ikke udtale sig om varmepumpens forbrug uden at kende en lang række faktorer, som jeres boligs størrelse og energimæssige tilstand, samt supplerende varmekilder. I anbefales i stedet at tage kontakt til jeres montør, hvis varmepumpen ikke lever op til jeres forventninger.
   Jeg håber at I finder en løsning på jeres problemstilling.

   Besvar denne kommentar
 80. morten

  18. dec, 2013

  Hej..vi bor i et hus på 145 m2 vi kører med gasfyr med en årlig regning på 12500..overvejer en toshiba med 2 stk indedele som suplerende varme..ville i anbefale dette da jeg har indhentet en god pris?
  Kan godt se det fede ved hurtig god varme her og nu samtidig med en bedre indeklima..tak for en god infoside..mvh.morten

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   19. dec, 2013

   Hej Morten,
   Tak, for din henvendelse og tak for de rosende ord. Vi er desværre i en situation, hvor vi er inhabile i forhold til at anbefale et produkt frem for et andet. Du er velkommen til at indsende din opgave på en varmepumpe her: http://www.energihjem.dk/tilbud/ og få 3 uforpligtende tilbud fra vores leverandører.

   Besvar denne kommentar
 81. Maja

  22. dec, 2013

  Vi vil gerne ha monteret en varmepumpe i vores sommerhus
  Kan man tænde og slukke for den pr telefon eller fra computeren
  Sådan at den ikke står tændt året rundt. Vi har brændeovn. Der er loft til kip, sommerhuset er 52 kvm er ikke isoleret så meget:)
  Hvor lang tid er varmepumpen om at varme rummet op. Og hvilken modeller vil i anbefale

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. jan, 2014

   Hej Maja,

   Tak, for din henvendelse.
   Det kan sagtens lade sig gøre at fjernstyre varmepumpen enten via sms’er eller via en applikation. Der findes flere enheder, der kan tilsluttes de fleste varmepumpemodeller, således at du kan justere temperaturen uden at være fysisk tilstede.
   Vi er desværre i en situation, hvor vi er inhabile i forhold til at anbefale en varmepumpemodel frem for en anden. Du er i stedet velkommen til at indsende din opgave på en varmepumpe her: http://www.energihjem.dk/tilbud/ og få 3 uforpligtende tilbud fra vores leverandører.

   Besvar denne kommentar
 82. henrik

  05. jan, 2014

  Vil gerne vide, hvor langt der max må være, på en varmepumpes kølerør mellem yder og inderdel

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   07. jan, 2014

   Hej Henrik,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører og han fortæller, at der som regel max må være 15 meter mellem. Han tilføjer dog, at der på nogle typer af varmepumper er en begrænsning på helt ned til 7,5 meter, som du bør være opmærksom på.

   Besvar denne kommentar
 83. Mette

  09. jan, 2014

  Hej
  Jeg har købt et el-opvarmet hus og vil i den forbindelse spørge, om jeg med fordel kan installere en luft-til-luft varmepumpe til opvarmning af husets bagerste del, som består af tre værelser og en fordelingsgang – ca 40 m2? Pumpen skulle i så fald etableres på det ene værelse?

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   10. jan, 2014

   Hej Mette,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig med en af vores leverandører, som har stor viden om varmepumper. Han fortæller at du godt kan installere en luft-til-luft varmepumpe, men at du bør være opmærksom på, hvor centralt placeret den er for at varmen fordeles så optimalt som muligt. Leverandøren anbefaler derfor at du installerer varmepumpen i fordelingsgangen og hvis dette ikke er muligt bør dørene mellem gang og værelser stå åbne, således at varmen kan spredes mellem de forskellige rum.

   Besvar denne kommentar
 84. Nikolai jørgensen

  13. jan, 2014

  Jeg købte for ca 5 år siden en varmepumper men var ikke tilfreds med den så den har blot hængt til pynt i de sidste par år. Mit spørgsmål er så findes der firmaer der gratis kan komme og pille en varmepumper ned mod så at få hele maskineriet med sig. Mvh Nikolai Jørgensen

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   13. jan, 2014

   Hej Nikolai,
   Det var ærgerligt at du aldrig blev glad for din varmepumpe. Den service du efterspørger er ikke én, som vi udbyder. Jeg vil i stedet foreslå dig at du opretter en gratis annonce på Den Blå Avis, hvor du beskriver at du har en varmepumpe, der kan afhentes gratis. Jeg håber at du finder en løsning på din problemstilling.

   Besvar denne kommentar
 85. René

  27. jan, 2014

  Hej
  Jeg har en Panasonic (danmarkspumpen) fra 2012, monteret i mit sommerhus.
  Når jeg forlader huset om søndagen og den har stået på 24 grader hele weekenden, vil jeg aktivere +8/10C Heat knappen, så jeg ikke skal komme op til et koldt sommerhus igen om fredagen. Men når jeg trykker på knappen, sætter den automatisk blæse hastigheden op på max og så kommer der kold luft ud. Som om den er ved at køre huset ned til 8 grader. Er det normalt?, det er da mere logisk at den “slukker” og når huset (måske efter én dag eller 2) kommer ned på 8 grader, så “tænder” den igen. På samme måde som en el-radiator.
  Mvh René

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. jan, 2014

   Hej René,
   Tak, for din henvendelse.
   Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor ekspertise indenfor varmepumper. Han fortæller at din varmepumpes adfærd er helt normal og at du ikke behøver at bekymre dig. Varmepumpen blæser den kølige luft ud for at være i stand til at måle den præcise temperatur omkring pumpen for derved at kunne justere på temperaturen.

   Besvar denne kommentar
 86. Nauja Kleist

  30. jan, 2014

  Hej,

  Vi overvejer at installere en varmepumpe i et sommerhus i Sverige som supplement til elradiatorerer og en brændeovn. Huset er stort og ikke særlig godt isoleret med mange rum i. Hvad skal vi overveje ift. placering af inde og udedelen af pumpen? Og kan det bedst betale sig at holde en konstant lav temperatur vinteren igennem (fx 5 grader) eller slukke pumpen helt mellem besøgene og så tænde den nogle timer før, der kommer nogle derop? Der går nogle gange flere uger imellem huset bruges om vinteren.

  På forhånd mange tak!
  Mvh Nauja Kleist

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   30. jan, 2014

   Hej Nauja,
   Tak for din henvendelse.
   Jeg har rådført mig hos en leverandør med stor viden omkring varmepumper. Han fortæller at I ikke må placere inde- og udedel mere end 7 meter fra hinanden. Derudover skal I selvfølgelig være opmærksomme på, hvordan I kan skjule rørene bedst muligt.
   Angående dit spørgsmål omkring varmepumpens aktivitet mens I ikke anvender huset, der fortæller vores leverandør at der er fordele og ulemper ved begge dele. Vælger I at have varmepumpen tændt på ‘sommerhus-funktion’, så er det selvfølgelig bedst for huset, men denne løsning er selvfølgelig en mere omkostningsfuld model, da jeres energiudgifter bliver højere.

   Besvar denne kommentar
 87. Frank Johannsen

  20. feb, 2014

  Jeg har fået installeret en panasonic i mit sommerhus .
  Der er koblet et gsm.sms modul på.
  Har I tips til gode app, gerne danske og til android.

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   25. feb, 2014

   Hej Frank,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører og han fortæller at du bør tage kontakt til ham, der har opsat din varmepumpe, da det kommer meget an på, hvilken form for varmepumpemodel du har. Du bør derfor kontakte håndværkeren, som har opsat din varmepumpe og høre hvilken applikation, der anbefales til din løsning.

   Besvar denne kommentar
   • Frank Johannsen

    06. aug, 2014

    Hej.
    Og det fungerer så godt.
    Her i sommerperioden, hvor der i perioder ikke er nogen i sommerhuset, kan pumpen så ventilere og eller affugte når den bare står og kører eks. på 8 grader.?

    Besvar denne kommentar
  • Mikkel Nielsen

   05. mar, 2014

   Hej Frank,

   Jeg har også en Panasonic varmepumpe i mit kolonihavehus, og der benytter jeg denne app, http://climatech.dk/apps

   Håber det kan hjælpe dig på vej

   Besvar denne kommentar
 88. Peter Sjelle

  30. mar, 2014

  Jeg har i mit helårshus både en brændeovn samt to varmepumper, da jeg har elvarme. Jeg slukker kun for den varmepumpe som opvarmer det samme som brændeovnen.
  Spørgsmålet er ved hvilken ude temperatur kan det svarer sig at tænde op i brændeovnen, hvis man tager udgangspunkt i købt brænde/briketter. Ved godt der er forskel på pumperne og ovnens effekt, men er der en generel temperatur ca.
  På forhånd tak.

  Besvar denne kommentar
 89. Ulrik Petersen

  26. apr, 2014

  Ville bare lige høre om man i sommerperioden, kan slukke for luft/luft varmepumpe og luft/vand varmepumpe.
  Vi har el-vandvarmer, og når sommervarmen kommer, vil vi gerne kunne slukke for begge anlæg, hvis det er muligt.
  På forhånd tak.

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   28. apr, 2014

   Hej Ulrik,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor viden om varmepumper og han mener ikke, at der er noget problem med at i slukker for varmepumperne i sommerperioden. Hverken luft/luft varmepumpen eller luft/vand varmepumpen.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 90. Jesper Thingbak

  27. maj, 2014

  Hej EnergiHjem,

  Vi flyttede ind i vores nybyggede funkishus 1. Februar i år, og nu begynder jeg at mærke “ulempen” ved de tætte og velisolerede nye huse!

  Jeg har overvejet at få en varmepumpe installeret i vores stue/køkkenalrum, som er sammenhængende.

  Mit spørgsmål er om man kan monterer udedelen på vores tag (fladt tag) så jeg slipper for at have den siddende på facaden?

  Med venlig hilsen
  Jesper

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   06. jun, 2014

   Hej Jesper,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har talt med én af vores leverandører, som har stor erfaring med varmepumper. Han fortæller mig, at det ikke er noget problem at I placerer udedelen på jeres tag.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
   • Jesper Sejersbøl Thingbak

    11. apr, 2015

    Hej igen EnergiHjem,

    Kunne I eventuelt fortælle mig hvem der kunne være behjælpelig med at få installeret varmepumpe på fladt tag?

    Med venlig hilsen

    Jesper

    Besvar denne kommentar
    • Maria Carlsen

     14. apr, 2015

     Hej Jesper,

     Tak, for din henvendelse. Jeg vil anbefale dig at indsende din opgave via denne formular: http://www.energihjem.dk/tilbud/ Så finder vi gratis 3 leverandører, der kan afgive tilbud på din varmepumpe.

     /Maria – 3byggetilbud.dk

 91. Vagn Bro

  03. jun, 2014

  Vi fik i efteråret 2013 installeret en luft/vand varmepumpe (NIBE F2040) i vores hus i to etager fra 1946 på 180 kvm.

  Taget er godt isoleret (250 mm), og 2/3 af ydervæggene er hulmursoleret med ikke over 100 mm rockwool.

  Der er ikke hulmursisolering i husets vinkelbygning, der indeholder badeværelse, forgang og baggang og hvor der er gulvvarme.

  I resten af huset er der radiatorer.

  Vi har konstant 22 graders varme i alle husets rum. Siden varmepumpen blev installeret 22. november 2013 til i dag, 3. juni 2014, har den brugt 5470 kWh.

  Årsforbruget var indtil dag 2300 liter olie.

  Spørgsmålet er nu i hvor høj grad det kan betale sig at få isoleret den sidste tredjedel af hulmurene med det, der nu kan være i dem.

  Hvis vi næste vinter får en måned med konstant frostgrader på 10-20 grader, hvor varmepumpen arbejder hårdt – vil en investering i den “tynde” hulmursolering på 5.000-10.000 så være tjent hjem i sparet strøm på en måned?

  Varmepumpen bruger jo mest strøm i frostvejr – og i hård frost skal den vel også have hjælp af elpatronen.

  Med venlig hilsen
  Vagn Bro

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   06. jun, 2014

   Hej Vagn,
   Tak, for din henvendelse. I langt de fleste tilfælde kan det kun betale sig at isolere, hvis du har muligheden for det. Især hvis du har en varmepumpe, der står og ‘spiser’ store mængder strøm. Ønsker du nogle specifikke beregninger på dit forbrug og din klimaskærm, så vil jeg anbefale dig at kontakte energitjenesten. Ønsker du 3 uforpligtende tilbud på isolering, så er du velkommen til at indsende din opgave her
   Jeg håber at I finder en tilfredstillende løsning.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 92. Vibeke

  05. jul, 2014

  Hej

  Vi har et hus på 120kvm der nu opvarmes med el. Vi vil meget gerne skifte til anden billigere løsning og overvejde luft til luftvarmepumpe. Kan det betal sig og hvilken ste pumpe bør vi kigge efter?

  Er det bedre at invstere i naturgas, som vi så skal kobles til ude fra vejen?

  Besvar denne kommentar
 93. henrik

  21. jul, 2014

  Hej, jeg overvejer at købe en varmepumpe med udelukkende til det formål at køle mit hus ned om sommeren. Den skal altså ikke køre om vinteren da mit hus er stortset nyt og i forvejen har et ultralavt energiforbrug. huset er på 114 m2 fordelt på 3 rum og en stue. Fra slutningen af april til først i oktober liger vores inde temperatur på omkring 25 grader om morgenen og kan stige til over 32 grader hvis solen står på hvilket er tortur for mennesker som mig. Vi slukker for varmen allerede i marts hvert år og den bliver først tændt slut oktober. Jeg leder efter en pumpe der kan afkøle hele huset minimum 6-8 grader da jeg gerne vil have en konstant temperatur på omkring 22 grader året rundt. Optimalt vil jeg gerne have trukket indsugning og udblæsning i alle rum, men det er i sidste ende økonomien der afgør dette. Hvad skal jeg regne med at skulle af med for en sådan løsning?

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   23. jul, 2014

   Hej Henrik,
   Tak, for din henvendelse. Dejligt, at høre at jeres hus har så lavt et energiforbrug, omend det lyder som om at I kan få det ganske varmt på sommerdage som denne. Det lyder som om, at der er flere faktorer at tage højde for i forbindelse med opsætning af din varmepumpe. Jeg vil derfor anbefale at du indsender din opgave via vores opgaveservice, så får du 3 uforpligtende tilbud på din varmepumpeopgave.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
   • henrik

    24. jul, 2014

    Ok, det vil jeg gøre. Jeg ledte nu bare efter en ca. beløb da det som sagt er økonomien der i sidste ende afgør det og jeg ville ikke spilde folks tid hvis vi snakker beløb over 50.000. Jeg har nemlig en lille ide om at en regulær instalation gennem væggen ikke er nok til at køle hele huset. Men jeg må høre hvilke tilbud jeg får :)

    Besvar denne kommentar
 94. Hans

  26. jul, 2014

  Hej
  Jeg har et hus på 137 m2 fra 1911.
  Huset er delvis efterisoleret.
  Huset er opvarmet med gammelt oliefyr/radiatorer ( ca. 1000 liter /år) samt brændeovn i stuen.
  Den ene side af huset er indrettet med soveværelse-stue-spisestue.
  Den anden med bad-entre-køkken-værelser.
  De eksisterende varmerør og radiatorer er fra 1972.

  Oliefyret er defekt og jeg søger en ny varmeløsning.

  Forslag:
  Installering af el-varmtvandsbeholder til varmt vand.

  Installering af yderligere en lille brændeovn i entreen.

  Jeg vil gerne have et bedre luftskifte i huset.
  Bliver det for voldsomt at installere en luft – luft varmepumpe i hver ende af huset?

  Er der tilskud til afvikling af oliefyr?

  Hvad vil i foreslå?

  Med venlig hilsen Hans

  Besvar denne kommentar
 95. Martin

  26. aug, 2014

  Hej.
  Kan man eftermontere en nr.2 indedel på et traditionelt anlæg, jeg fik installeret nyt for ca.8 mdr siden men har nu indset at en etageadskildelse har været en større udfordring end først antaget, hvor jeg ville have ført luft til overetagen via luftkanaler med ventilatorer.
  Mvh Martin

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   26. aug, 2014

   Hej Martin,
   Tak, for dit spørgsmål. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor viden om varmepumper. Han fortæller at den løsning du ønsker umiddelbart ikke kan lade sig gøre. Du kan ikke føre luften rundt via ventilatorer fra et luft-luft-anlæg, forklarer han. Der er mange forhold at tage højde for og han mener derfor, at du i stedet du bør få en håndværker ud at kigge på din løsning og komme med forslag til en anden løsning.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 96. Søren K.

  05. sep, 2014

  Hej,
  Jeg har en kælder på 84 m2, hvoraf ca. 60 m2 er tiltænkt beboelse (de andre rum er værksted og vaskerum).
  Kælderen består af 2 værelser, et badeværelse, og en fordelings gang med trappeopgang til stue etagen.
  Findes der en varmepumpe der kan konkurrere med fjernvarme (på driftsomkostninger)?
  Mvh,
  Søren

  Besvar denne kommentar
 97. Karina

  06. sep, 2014

  Hejsa.

  Jeg har købt et hus på 60m2. Huset fordeling er stue i den ene ende, fordelingsgang, køkken og badeværelse i midten og soveværelse i den anden ende. Jeg ser selv 2 muligheder for placering af en varmepumpe.
  1. I fordelingsgangen midt på væggen, da jeg tænker at varmen vil have nemmest ved at blive fordelt i hele huset. Grunden til at jeg tænker midt på væggen er at varmen stiger opad.(Og så vil den bare være pænest at have der) udover de indvendige fordele (hvis det altså er fordele?) ved denne placering vil yderdelen sidde lidt i læ.
  2. I stuen et eller andet sted. Men tænker at ulemperne her vil være at varmen har svære ved at fordele sig i hele huset. og så den smule larm som den trods alt laver, ved godt det ikke er meget men jeg har nok lidt sarte ører :-)

  Mvh Karina

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   09. sep, 2014

   Hej Karina,
   Tak, for din henvendelse. En varmepumpe (som skal varme) placeres typisk 50-69 cm over gulv. Placeres den for tæt på gulvet kan du risikere at den hvirvler støv op, som skaber dårligt indeklima. Det er rigtigt, at en luft-til-luft varmepumpe kan larme – derfor kan det være en god idé at bede montøren om at demonstrere hvor meget den larmer, så du kan få en íde om støjniveau inden du beslutter dig.

   Besvar denne kommentar
 98. Johs

  06. okt, 2014

  Jeg planlægger at få placeret et fritliggende 10 kvadratmeter stort anneks ca. 10 meter fra hovedbygning med bryggers, hvor fjernvarme kommer ind.

  Da der skal en kontrabas i annekset, overvejer jeg at investere i en varmeløsning, der er bedre end alm. el-varme.

  Hvilke luft/luft varmepumper er egnet til et så lille rum?

  Hilsen
  Johs

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   06. okt, 2014

   Hej Johs

   Præcis hvilken varmepumpe der er bedst til dit anneks, er svært at vurdere, men der findes pumper til stort set alle behov. Med varmepumper handler det dog meget om at kende sit varmebehov, inden man køber varmepumpen – fx er forskellige varmepumper beregnet til forskellige temperaturer – Skal varmepumpen klare en hård vinter, bør du fx kigge efter varmepumper, der kan klare udendørstemperaturer på ned mellem -15 til -30 graders kulde.
   Et alternativ til varmepumpe kunne være at installere en luftsolfanger, som supplement til anneksets eksisterende elvarme. Fordelen ved luftsolfangere er, at de producerer tør varme og minimerer fugt, hvilket måske er en fordel for at opbevare en kontrabas så skånsomt som muligt.

   Besvar denne kommentar
 99. Caspar

  11. okt, 2014

  Hej

  Jeg har lige fået monteret en varmepumpe med rør udvendigt på mit sommerhus, 3 meter ligger vandret med et lille fald .
  Planen er at den skal stå og køre i vinter med 8/10 grader.
  Spørsmål .
  Fryser drenslangen ikke til når den ikke er isoleret.?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   13. okt, 2014

   Varmepumper til sommerhuse (som regel luft-til-luft varmepumper) bør ikke få problemer med frosne drænslanger, såfremt varmepumpen er installeret korrekt. Varmepumper består af både et udendørs og et indendørs element, så derfor er de lavet, så de kan håndtere vejret – Problemer kan dog forekomme, hvis den installerede varmepumpe ikke er beregnet til at virke i det danske klima. Dette er ingen selvfølge, da der er så mange forskellige varmepumper på markedet til forskellige klimaer og behov. Du kan læse mere om hvad man bør være opmærksom på ved varmepumper på Bolius’ artikel om emnet: http://www.bolius.dk/luft-til-luft-varmepumper-til-sommerhuse-18555/

   Besvar denne kommentar
 100. Frank Johannsen

  13. okt, 2014

  Hej.
  Fungerer en varmepumpe også som affugter?

  Har en Panasonic m. 8/10 gr. funktion.

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   14. okt, 2014

   Hej Frank
   Nogle varmepumper fungerer også som affugtere, men ikke alle – Derfor vil jeg anbefale, at du undersøger specifikationerne for den Panasonic model du har.
   Dog vil de fleste varmepumper i nogen grad cirkulere luften i boligen, og derfor være med til at mindske risikoen for eksempelvis skimmelsvamp og andre fugtskader.

   Besvar denne kommentar
 101. Naja

  29. okt, 2014

  Jeg har et anneks på 20 kvm der bruges jævnligt hele året som lige nu er temmelig dyr i 1:1 el varme.
  Findes der en varmepumpe til så små rum og som kan køre på lav temperatur når det ikke bruges? Eller er løsningen et solpanel måske?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   31. okt, 2014

   Hej Naja
   Ja, der findes varmepumper, der kan bruges til små rum, såsom annekser. For dig handler det om at kende dit varmebehov, inden du køber varmepumpen, da forskellige varmepumper er beregnet til forskellige temperaturer. Derfor vil jeg anbefale, at du får en fagmand til at vurdere den bedste løsning for dig. Alternativt kan du også overveje en luftsolfanger, der kan holde rummet tørt og frostfrit året rundt.

   Besvar denne kommentar
 102. Michael Mogensen

  31. okt, 2014

  Jeg har et udhus/skur på 18 m2 som er isoleret med 100 mm Rockwool i gulv, loft og på vægge. Det er delt op af en trævæg så der er to rum – et på 6 m2 og et på 12 m2. Rummet på 6 m2 bruges bare til opbevaring af redskaber, men det store rum bruger jeg til opbevaring af musikudstyr (ikke instrumenter, men stereoanlæg og dets lige). Jeg kan dog ikke rigtigt bruge rummet om vinteren da det er for koldt da jeg ikke har nogen varmekilde dernede. Jeg vil gene kunne bruge rummet om vinteren, så der er rart at være – også på en kold vinteraften, men jeg kommer nok ikke til at være dernede hver aften, men vil gerne kunne opbevare elektronik dernede under tempererede forhold når jeg ikke er der. Er en varmepumpe løsningen eller kan det bedre svare sig med en olieradiator? Hvornår vil en varmepumpe have tjent sig hjem – rent teoretisk?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   03. nov, 2014

   Hej Michael
   Der findes efterhånden så mange varmepumper på markedet, at du helt sikkert kan finde en der passer til netop det behov du beskriver – men der kan du med fordel kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig med at finde den rette model. Pga. der findes så mange forskellige modeller, er det også svært at vurdere hvor hurtigt den har tjent sig selv hjem igen. Det er dog sikkert at en varmepumpe i længden vil tjene sig selv hjem, såfremt der installeres en model i en ordentlig kvalitet. Du kan evt selv prøve en varmepumpeberegner for at få en ide om, hvad en varmepumpe koster i forbrug: http://www.jordvarme.dk/privat/varmeberegning/beregn-selv.html

   Besvar denne kommentar
 103. erik bredvig

  04. nov, 2014

  Hej har en varmepumpe i mit værksted den er nok 7 år gammel,
  Den kan kun gå ned til 16 grader ,kan man gøre noget så den kommer ned på 8 grader konstant da det er en fin konstant temperatur
  Vh erik

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   05. nov, 2014

   Hej Erik
   Der er en del varmepumper af ældre dato, der ikke kan reguleres længere ned end 16 grader. Det er lidt fjollet, at de ikke kan reguleres længere ned, men der er formentlig ikke nogen anden udvej end at udskifte til en varmepumpe, der kan gå længere ned i temperatur.
   Mvh Toke

   Besvar denne kommentar
  • Vagn Bro

   05. nov, 2014

   Hej Erik
   Hvis der findes et termostatstyret tænd/sluk-ur, så kan det vel tænde og slukke for varmepumpen omkring 8 grader.
   vh Vagn

   Besvar denne kommentar
 104. Malene Hansen

  04. nov, 2014

  Jeg læste på et tidspunkt, at det økonomisk bedst kan svare sig at indstille sin luft-luft varmepumpe til at varme på bestemte tidspunkter fremfor at holde en bestemt temperatur hele tiden, idet den så ofte blæser kølig luft ud for at regulere. Hvor kan jeg læse mere om dette, og hvordan indstiller jeg vores varmepumpe til det? Vi har en bosch 5000 AA.
  Mvh Malene

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   05. nov, 2014

   Hej Malene
   Det er sandt, at hvis man holder en konstant temperatur året rundt, så vil varmepumpen fungere mere som en aircondition, end en radiator i de varme årstider. I nogle varmepumper kan man indstille den så den passer til vintermånederne, så den eksempelvis holder en konstant temperatur på 8 grader (især relevant i sommerhuse). Jeg synes du skal prøve at kigge i brugervejledningen til din varmepumpe, for at finde ud af hvilke indstillingsmuligheder den har. Jeg har fundet en quickguide til din model, som du måske kan bruge: http://www.bosch-climate.dk/files/LuftLuft_Quickguide_DK.pdf

   Besvar denne kommentar
 105. Freddy

  07. nov, 2014

  Hej.
  Vi har en fuldt isoleret havestue med kælder under. kælderen er ikke opvarmet ( får lidt varme fra tilgrænsende fyrrum). Under havestuegulv er der hulrum ned mod kælderloft ( 10cm). Kan vi få effektiv gulvvarme i havestuen ved at installere varmepumpe i kælderrummet under havestuen og evnt. gennembryde loftpladerne i kælder?
  Mvh Freddy

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   10. nov, 2014

   Hej Freddy
   Det lyder umiddelbart som en mulighed ja. Hvis i installerer både gulvvarme og varmepumpe, kan det sagtens fungere sammen. Faktisk er luft-vand varmepumper velegnede at kombinere med gulvvarme. Når vandet fra varmepumpen løber igennem rørene, som er placeret under gulvet vil det afgive varme – og dermed give gulvvarme til havestuen, samtidig med at varmepumpen varmer kælderrummet op.

   Besvar denne kommentar
 106. Peter Jensen

  11. nov, 2014

  Halløj – har overtaget et haveforeningshus på 50 kvm. Det er rimeligt tæt. Alle ruder er nye termoruder og vægge og lofter er isoleret med min. 75 mm. 6-7 kvm bad og bryggers er med nyt isoleret gulv med el-gulvvarme. Ellers er gulvene achilleshælen, når det gælder isolering.
  Jeg overvejer varmepumpe – hvor stor skal den ca. være? Og så er min bekymring, om varmen kan nå rundt. Pumpen skal installeres med indblæsning i stuen, og den når nemt soveværelse og køkken, men varmen skal “rundt om” 4 hjørner for at nå badeværelset. Spørgsmålet er, om badeværelset kan holdes frostfrit, hvis man sætter pumpen til 8 grader???

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   17. nov, 2014

   Hej Peter,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører, som har stor erfaring med varmepumper. Han fortæller at du ikke kan holde badeværelset frostfrit hvis du blot sætter varmepumpen på 8 grader. Derimod bør varmepumpen være installeret på en 12-13 grader for at du med garanti undgår frost. Herved kommer du også over dugpunktet og du undgår fugt i dit hus.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 107. Kim

  11. nov, 2014

  Hej,
  Jeg har fået installeret en fujitsu varmepumpe (gulvmodel)
  og har problemer med en højfrekvent “hyletone”, specielt når den varmer 21 grader. Hyletonen kommer fra indedelen og er stærkt generende. Hyletonen er ikke konstant og opstår i 20-30 min. ad gangen. Sætter jeg temperaturen til 20 grader forsvinder lyden.
  Hvad kan det skyldes og Skal jeg gå til leverandøren el. installatøren med problemet?
  Vh. Kim

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   17. nov, 2014

   Hej Kim.
   Tak for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører. Han fortæller at hyletonen med stor sandsynlighed skyldes et rør, som er blevet klemt inde i varmepumpen. Det er derfor installatøren du skal tage kontakt til.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 108. lone

  14. nov, 2014

  Hej
  Hvordan er mulighederne med en varmepumpe i en delvis isoleret hal der skal bruges til lager. Holdes frostfri, gerne 10-15 grader, og luftfugtighed holdes lidt nede i de våde perioder, hallen er 200m2 og 6 m til loftet
  Findes der så store luft-luft pumper synes ikke jeg kan finde noget specifikt eller er det et NO-GO projekt.

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   17. nov, 2014

   Hej Lone,
   Nej, der findes desværre ikke en varmepumpe, der er stor nok til en hal af den størrelse.
   Til gengæld fungerer det rigtigt fint, hvis man sætter flere til. Der findes mange eksempler på haller, hvor der er flere varmepumper sat op på en gang – en hal på 200 m2 skal lidt afhængigt af isolering have 2-3 varmepumper.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 109. Keld Nielsen

  15. nov, 2014

  hej
  Jeg overvejer kraftigt at få installeret en luft/vand varmepumpe.
  Jeg vil gerne vide, da varmepumpen har reduceret effekt ved frostgrader, kan man så stille den i garagen om vinteren (hele året) for at få en forbedret varmeeffekt?
  min garage er;6,7m x 5m x 2,15m = 72m3
  kan varmepumpen fungere her eller vil den “fryse” rummet?
  støj i garagen er ikke noget som gør noget.
  Huset som skal opvarmes er 140m3, så det er ca. 10kw varmepumpe.
  Mvh Keld

  Besvar denne kommentar
 110. Maria Winther

  18. nov, 2014

  Hej,

  Vi overvejer at få installeret en luft-luft-varmepumpe i en uisoleret kælder (ca. 70 m2) i et gammelt muremesterhus. Dette dels for at undgå fodkulde i stueetagen og undgå at det trækker med kold luft op fra kældertrappen af. Derudover har vi haft fugtproblemer i kælderen, efter at vi har sat forsatsvinduer op og har fået sat en ny tæt yderdør i, i kælderen. Tanken er derfor også at varmepumpen gerne skulle sørge for et sundt indeklima og modvirke fugt og svamp i kælderen. Er en luft-luft-varmepumpe en mulig løsning? Og er der en bestemt model, I særlig vil anbefale til brug i kælderen?

  Mvh Maria

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   20. nov, 2014

   Hej Maria,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører, som har stor erfaring med varmepumper. Han fortæller at en varmepumpe sagtens kan være en god idé i jeres kælder, men har I fugtproblemer i kælderen, så kan det godt lyde som at I bør få boret nogle huller og lavet noget ventilation (luftskakte). Varmepumpen kan ikke løse fugtproblemet, da den anvender den eksisterende luft og ikke skifter ud med ny ‘frisk’ luft, fortæller han.
   /Maria

   Besvar denne kommentar
 111. Mathias

  25. nov, 2014

  Hej.

  Jeg har en varmepumpe jeg selv har sat op for 5-6 år siden.
  Men er her på det sidste begyndt kun at blæse kold luft, hvad kan det skyldes og hvad kan jeg gøre?

  Mvh Mathias

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. dec, 2014

   Hej Mathias,
   Tak, for din henvendelse.
   Når din varmepumpe er begyndt at blæse luft ind kan det muligvis skyldes at der er kommet så meget rim i din varmepumpe at varmeveksleren er lukket helt til. Problemet opstår ofte som et symptom på andre problemer i varmepumpen. Du bør derfor kontakte den forhandler, som du har købt varmepumpen af.
   // Maria

   Besvar denne kommentar
 112. Arne Sunesen

  01. dec, 2014

  Hej,

  Vi fik installeret en luft-til-luft varmepumpe i vores sommerhus her i marts og er nu lidt i tvivl om hvor mange grader den skal stå på over vinteren for at undgå frost. Vores sommerhus er 60 kvm og varmepumpen sidder i stuen. Problemet er at et af værelserne ligger lidt afsidigt og langt væk fra hvor pumpen sidder. Mit spørgsmål er så om det er fint nok at have den på 8 grader eller om der skal skrues op? Der er rimelig godt isoleret og ved derfor ikke om det gør noget at det værelse så bare er en lille smule koldere end de andre rum?
  Hvis det hjælper så er det denne her varmepumpe vi har: http://www.klimaringen.dk/produktblade/ne9pke.pdf

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. dec, 2014

   Hej Arne,
   Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos én af vores leverandører, som har stor erfaring med varmepumper. Han kan ikke vsare på jeres spørgsmål og råder jer derfor til, at I prøver jer lidt frem for at finde ud af, hvad der er den bedste temperatur. Ellers bør i kontakte montøren og høre ham ad, om han mener at badeværelset er for langt væk fra varmepumpen til at skrue den yderligere op.
   // Maria – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 113. Martin Malling

  02. dec, 2014

  Hej. Har lige fået installeret en Panasonic cu-he9pke for en lille uge siden. Og den kørte fint. Men i dag d 1 dec ved 9 tiden begyndte den og afrime. Og der blev koldt. Det var så ok. Men morgenen efter kl 5 der afrimede den igen.og gik ud. I der væltede vand ud af yderdelen.
  Er det normalt for så en.

  Hilsen Martin

  Besvar denne kommentar
  • Maria Carlsen

   02. dec, 2014

   Hej Martin, Tak, for din henvendelse. Jeg har rådført mig hos en af vores leverandører. Han fortæller at det er ganske normalt at varmepumpen afrimer dagligt. Ligeledes vild er også falde vand ud af yderdelen, så ifølge vores leverandør behøver I ikke at bekymre jer.
   / Maria – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 114. Martin Malling

  02. dec, 2014

  Men kan det passe det skal tage over 1 time. Der når og blive pænt koldt

  Besvar denne kommentar
 115. Peter Gamst

  03. dec, 2014

  Er der noget i vejen for at placere udedelen af en luft/luft varmepumpe i en garage. Hvor meget luft skal der tilføres udedelen (hvor stor ventilationsventil i garageport). Jeg er opmærksom på, at der vil blive tale om køling i garagen.

  Besvar denne kommentar
 116. Karsten Nielsen

  09. dec, 2014

  Hejsa. Har fået installeret en LG Prestige 9 i en 22 m2 udestue med dobbelt skydedøre til vores stue. huset er 120 m2
  Vi har sat varmepumpen til automatisk driftsomstilling på 20 grader. Men pumpen bliver ved med at varme og vi har oplevet temp op til 32 grader i udestuen. Vi har prøvet at åbne dørene til stuen for at få et større område at varme op, men med samme resultat. Har vi indstillet noget forkert eller bruger vi en forkert indstilling???
  Ville evt gerne høre hvad andre har deres LG Prestige indstillet til/på

  Besvar denne kommentar
 117. Torben

  27. dec, 2014

  hej
  findes der luft/luft varmepumper med energicertifikat og med en minimumstemperatur på 5 grader (for at holde huset frostfrit) ?som samtidig er velegnede til et mindre sommerhusanneks på ca 25 kvm?

  mvh
  Torben

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   05. jan, 2015

   Hej Torben
   Ja, man kan godt købe varmepumper som er velegnede til at holde sommerhuset frostfrit, også et mindre anneks. Og det er en rigtig god ide at sørge for, at varmepumpen er energicerticeret som du selv nævner – du kan eventuelt gå efter Energistyrelsens liste over varmepumper med energimærker: http://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelisten
   Der kan du få en ide om de forskellige varmepumpers specifikationer. Du er desuden altid velkommen til at indhente 3 uforpligtende tilbud på varmepumpe på Energihjem ved at trykke ’indhent tilbud’ i toppen af siden.

   Mvh Toke

   Besvar denne kommentar
 118. Kirsten

  28. dec, 2014

  Hej

  Har jordvarme men fordi stue, køkken og udestue hænger sammen og der ikke er døre imellem og kun 3 radiatorer til at trække så kan jordvarme slet ikke trække det. Har en brændeovn men vil hellere have noget der ikke skal passes såsom en varmepumpe men ved ikke om det er den rigtige løsningsforslag fordi den skal kunne dække 100 kvm og blæse varme ud i alle rum. Jordvarme kan trække en 16 grader så mangler lige 4 grader. Vil en varmepumpe Være det rigtige og hvad vil en Ca pris Være? På forhånd tak. Mvh Kirsten

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   05. jan, 2015

   Hej Kirsten
   Varmepumper kan godt benyttes som supplerende varmekilde i boligen, og derfor kan det sagtens være den rigtige løsning for dig. Der er dog variabler man må tage forbehold for, såsom hvor godt boligen er isoleret og andre faktorer der kan spille ind. Hvis boligen dårligt isoleret, kan det måske være, at løsningen snarere er en hulmursisolering, der hjælper huset med at holde på varmen i stedet for en varmepumpe.
   Men såfremt du installerer varmepumpe er det vigtigt at sørge for, at varmepumpen er kraftig nok, da det er forholdsvis mange kvadratmeter der skal opvarmes.
   Det er svært at vurdere en pris på installationen, da det fx kommer an på hvilken model man installerer mv. Men du er meget velkommen til at indhente uforpligtende tilbud på varmepumper her på Energihjem.dk: http://www.energihjem.dk/tilbud/

   Mvh. Toke Joensen

   Besvar denne kommentar
 119. Janusz

  12. jan, 2015

  Jeg har brug for en ny – supplerende varmekilde til en el opvarmet bolig på 200 m2, og vil høre om en Luft/luft varmepumpe overhovedet er noget jeg skal overveje til et hus af denne størrelse.
  Spørgsmål 2 – vil event. to varmepumper i samme bolig skabe uønskede / uventede problemer/
  Spørgsmål 3 – Der er mange værelser i boligen, jeg går ud fra at de alle skal stå åbne for at kunne udnytte varmepumpen? Bør der laves extra cirkulationskanaler mellem rummene ????

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   13. jan, 2015

   Hej Janusz
   Det kan godt lade sig gøre med luft-luft varmepumper, også i et hus på 200m2 – om der så skal sættes flere varmepumper op, kan dog ikke udelukkes, men det kommer an på mange ting: Fx hvor mange etager huset har, hvor mange rum i boligen osv. Varmepumpens varme kan have svært ved at nå ud til alle værelser i nogle tilfælde, hvis der er mange skillevægge i huset – pumpen vil formentlig have størst effekt i de større rum.
   Umiddelbart burde der ikke opstå problemer af at sætte mere end en varmepumpe op, såfremt pumpen er installeret korrekt og vedligeholdes ordentligt.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 120. Stig

  12. jan, 2015

  Hejsa

  Har lige købt et hus (2år gl), som opvarmes med en luft/vand varmepumpe – til gulvvarme.

  Da vi endnu ikke er flyttet ind i huset, har jeg slået opvarmning af brugsvandet fra, og sat rumfølere til 14 gr.

  Selvom der er 16 gr. i huset, kører varmepumpen hele tiden.

  Jeg har aflæst forbruget – og den bruger ca. 50 kW i døgnet.

  Det mener jeg er alt for meget – der er INTET andet der kører ud over cirkulationspumperne.

  Nogen ideer til hvad der evt. kan være galt ?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   13. jan, 2015

   Hej Stig
   Det lyder skørt, hvis varmepumpen bruger så meget i døgnet, og hvis det er tilfældet bør det i hvert fald ikke være meningen. Men kontroller lige en ekstra gang om det du har aflæst er varmepumpens effekt eller forbrug – Det er vigtigt lige at være helt sikker på. Hvis det viser sig at være forbruget, der er så højt vil jeg anbefale, at du får tjekket pumpen efter.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 121. Stig

  13. jan, 2015

  Hej Toke

  Alt andet i huset er slukket, så det er simpelt hen en el-måler aflæsning der ligger til grund.

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   13. jan, 2015

   Hej Stig
   Det kan være en ide at kontakte en fagmand, der kan finde ud af, om der er noget i vejen med pumpen så. Han vil også kunne give en mere dybdegående forklaring på, hvad problemet kan være, end jeg kan tilbyde herfra. Jeg håber du får løst problemet i en fart.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 122. Stig

  13. jan, 2015

  Nogen du kan anbefale ?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   13. jan, 2015

   Hej Stig
   Ja, så vil jeg anbefale, at du indsender din opgave her på Energihjem og får 3 forskellige tilbud. Så har du et ordentligt sammenligningsgrundlag, at tage en beslutning ud fra.
   Du finder opgaveformularen her: http://www.energihjem.dk/tilbud/
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 123. Bjarne

  31. jan, 2015

  Hejsa.

  Jeg sidder og grubler over alle de forskellige muligheder vedr. varmepumper og varmeflytnings anlæg.
  Konkret bor jeg i et 2 plans hus (stue og kælder) … og har en brændeovn i stuen.
  Jeg har længe tænkt på at installere et varmeflytnings anlæg for at blæse varm luft ned i kælderen. Men de sidste måneder har jeg fra andre erfaret at sådanne anlæg ikke er meget bevendt.

  Derfor tænkte jeg om ikke man kunne gøre det med en varmepumpe :-) Simpelthen montere en indblæsningsenhed i kælderen – og en eller anden form for veksler i stuen (i nærheden af brændeovnen) … veksleren ville jo ikke kræve nogen blæser – hvis man kan placere den korrekt.

  Er sådan et anlæg noget man selv kan lege med at bygge?
  Må man egentlig det?
  Og sidste men ikke mindst – Lyder ideen helt hen i vejret?

  Basalt skal jeg bare flytte varmen en etage ned (rummet er lige under brændeovnen).

  Nogen som har kommentarer til dette?

  Mvh
  Bjarne

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   03. feb, 2015

   Hej Bjarne
   Som jeg har forstået det, vil du installere en luft-luft varmepumpe mellem stue og kælder? Umiddelbart vil jeg tro, at det vil give mere mening med et varmeflytningsanlæg, men det kan godt være, at effekten ikke er helt optimal, fordi varmen skal ned i underetagen (varme vil helst opad). Det er ikke umuligt, at det kan lade sig gøre, men jeg ville kontakte en varmepumpe-fagmand, hvis jeg var dig. Både for at finde ud af, om der er bedre måder at flytte varmen på, men også for at få fastlagt, hvorvidt det rent sikkerhedsmæssigt er en god ide mht. brandsikkerhed.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
   • Bjarne

    03. feb, 2015

    Du har ret i dine antagelser :-)
    At flytte varmen via kølevæske i små rør må efter min mening være langt mere effektivt end at blæse varm luft nedad (praktisk umuligt)

    Men jeg vil prøve at tage fat i den lokale varmepumpe pusher – for at høre nærmere om mulighederne.

    Hvis der er andre, som har gode idéer eller kommentarer – så vil jeg da gerne høre dem :-)

    Mvh
    Bjarne

    Besvar denne kommentar
 124. Jytte Christensen

  03. feb, 2015

  Hejsa. Vi har er luft til luft varmepumpe fra Daikin.Vi kan ikke forstå den ikke kan varme huset op som lovet af installatøren der er max 19 grader. Det har ikke været mulig for installatøren at finde fejlen. Udedelen blev målt til at der var et tryk på 32 der blev fyldt frioen på dagen efter var trykket igen 32 der blev endnu en gang fyldt frioen på men det gav ikke mere varme trods trykket nu er 48. Vi har ca. 15 m. mellem ude og indedelen ca. 3m. rør ligger i jorden. Vi har gravet rørene fri for at se om isoleringen var beskadiget så det kunne give et varmetab alt var ok, men vi bemærkede at jorden var blød og der var ikke var sne på græsset der hvor rørene løber så der må jo komme varme i jorden. Mon det er fordi rørene er for lange? Den indvendige blæsermotor blev også udskiftet da den var slidt pga. den jo køre hele tiden Hvad gør vi? MVH: Jytte

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   06. feb, 2015

   Hej Jytte
   Det lyder umiddelbart som om, det er nede ved rørene der muligvis er nogle utætheder eller måske er rørene ikke isolerede tilstrækkeligt. Ellers er det et gammelkendt problem, at varmepumper kan have problemer med at producere nok varme i hård frost – især hvis der er tale om en billigere model. I må jo desværre nok have en varmepumpefagmand ud og tage et kig på den, for at finde ud af hvor fejlen ligger evt. en anden end jeres installatør, kan det lyde til.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 125. Stig

  04. feb, 2015

  Nogen der kan anbefale en dygtig varmepumpemand, skal kunne justere min luft/vand pumpe forbundet med gulvvarme. Justeringen omfatter heatcurve, feed temp. simpelt hen få den optimeret med fremløbshastigheder osv.

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   06. feb, 2015

   Hej Stig
   Jeg vil anbefale, at du indhenter 3 tilbud på varmepumpemænd på Energihjem.dk. Så får du forskellige tilbud på varmepumpemænd, der udfører arbejde i dit lokalområdet, samt forskellige priser på opgaven at sammenligne mellem.
   Du finder formularen på dette link: http://www.energihjem.dk/tilbud/
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 126. Michael

  09. feb, 2015

  Hej
  Jeg påtænker at indstallere en varmepumpe i min kælder for både at affugte og varme for at skabe et bedre indeklima. Jeg har netop fået nye døre og vinduer så kælderen er velisoleret samt repareret et rør på ydersiden, som gav noget fugt langs væggen.
  Er der noget bestemt jeg skal være opmærksom på og hvilken modeller kan anbefales. Kælderen er ca. 45 kvm fordelt på 5 rum-

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   09. feb, 2015

   Hej Michael
   Jeg vil anbefale, at du går efter en kvalitetsmodel, da billige varmepumper desværre ikke altid fungerer optimalt. Da der er 5 rum, vil der dog logisk komme til at være lidt udsving i varmen i kælderen alt efter hvor man er. Det vil altid være varmere i det rum, hvor pumpen er placeret sammenlignet med det rum længst væk, ligesom hver mur er en forhindring for varmen. Derfor skal man hvis det er muligt placere varmepumpen så ’centralt’ i kælderen som muligt.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 127. Per Dalskov

  15. mar, 2015

  Vi har en Electrolux EXH12HX varmepumpe i vores sommerhus. Den er udstyret med 10 graders funktion, men det føles som om den blæser kold luft ind i huset hvis det er varmet op. Skulle den ikke bare stoppe og KUN starte hvis der er under 10 grader i huset??

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   16. mar, 2015

   Hej Per
   Varmepumper kan også fungere som aircondition, og det kunne godt lyde som om, den på en eller anden måde er blevet indstillet til at begynde at køle ned ved en bestemt temperatur. Jeg kan desværre ikke fortælle dig hvorfor den gør det, men jeg synes du skal tjekke manualen for om, den er indstillet forkert. Ellers kan det være, der er en fejl på den. Især hvis det er et problem der er opstået og ikke har været der fra start. Der kan du være nødt til at kontakte en fagmand, hvis det er tilfældet.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 128. Bjarne Thiim

  13. apr, 2015

  Jeg har købt et Panasonic HE9PKE klimaanlæg til opvarmning og speciel sikring af + grader i et 75 m2 sommerhus ved vestkysten Jylland. Placeringen af den udvendige del, som jeg selv vil foretage, volder kvaler. Skal jeg sætte den på syd eller øst facade ? Under en større overdækket terrasse (husets tag) eller næsen i fri luft (tag udhæng) ?

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   16. apr, 2015

   Hej Bjarne
   Jeg har ikke hørt om, at det skulle gøre den store forskel hvilken retning varmepumpen vender, så umiddelbart vil jeg tro det kommer ud på et om den er syd- eller østvendt. Ligeledes om den hænger under en terrasse eller i et tagudhæng – så længe man bare sørger for at få udedelen monteret korrekt. Noget du dog bør være opmærksom på er, at varmepumpe kan larme lidt især ved afrimning. Derfor er det en god idé ikke at placere varmepumpen lige ved et soveværelsesvindue eller lignende, så man kan undgå støjgener. Held og lykke med projektet.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar
 129. Anders Mygind

  15. apr, 2015

  med risiko for overlap.
  Vi har fået installeret en varmepumpe i sommerhus.
  Den fungerer fint og erstatter el radiatorer, som dog stadig findes.
  Vi er i tvivl om hvad vi gør om vinteren. Vi vil gerne holde det frostfrist, men minimum er 16 grader for varmepumpen, hvilket synes lidt i overkanten.
  Skal man kører med timer på varmepumpen 3 timer i døgnet eller hvad foreslår I?
  pft Anders

  Besvar denne kommentar
  • Toke Joensen

   16. apr, 2015

   Hej Anders
   Forskellige typer varmepumper har forskellige minimumstemperaturer. Og det kunne lyde som om, at den varmepumpe I har fået i jeres sommerhus har en lidt højere temperatur end optimalt. Mange varmepumpe vil kunne gå ned til ca. 8 grader, så man kan holde huset frostfrit. Men ja, det kan være en mulighed, at have den sat til en timer – præcis hvor mange timer i døgnet den behøver være i gang, kommer an på hvor hård vinteren er. Men tre timer i døgnet er nok ikke helt skævt i vintermånederne.
   /Toke – Energihjem.dk

   Besvar denne kommentar

Skriv en kommentar