Udvendig facadeisolering

At isolere sit hus eller sit hjem er en af de mest effektive løsninger til at spare penge på varme- og elregningen, og samtidig er det blevet mere og mere populært at energirenovere sin bolig, herunder med en udvendig isolering.

OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.

En udvendig isolering kan være en rigtig god idé, hvis man vil sænke varmeregningen, undgå træk, skabe et bedre indeklima og give huset en merværdi. Fordelene er altså til at få øje på, når vi taler om en udvendig isolering, som især kan være en fordel for ældre bygninger med en mindre isolering.

At isolere sit hus eller sit hjem er en af de mest effektive løsninger til at spare penge på varme- og elregningen, og samtidig er det blevet mere og mere populært at energirenovere sin bolig, herunder med en udvendig isolering. Flere og flere har fået øje på fordelene, og samtidig kan det gøres til en overkommelig pris.

En udvendig isolering er typisk en facadeisolering, en isolering af en ydervæg og en efterisolering af en ydervæg. Og en sådan isolering kan især være relevant i ældre huse, der har en isolering på eksempelvis kun 100 mm. Her er det oplagt at efterisolere med op til 300 mm. Og fordelene er mange, når du kaster dig ud i en udvendig isolering.

Fordele ved en udvendig isolering:

  • Spar penge med en lavere varmeregning
  • Mindre træk
  • Forbedret indeklima
  • Forbedret komfort
  • Mindsker risikoen for fugt og svamp
  • En visuel forbedring
  • Huset bliver mere værd
  • Et almindeligt parcelhus kan sænke din varmeregning med 6-7.000 kr. om året

Ulemper ved en udvendig isolering:

  • Det kan være nødvendigt at flytte nedløbsrør
  • Vinduer skal typisk fremrykkes og monteres på ny
  • Kan være en bekostelig affære, hvis du udskifter vinduer og døre ved samme lejlighed

En af de største fordele er, at man sparer penge på varmeregningen, men samtidig undgår du kuldebroer, boligarealet forbliver det samme og du mindsker risikoen for fugt og skimmelsvamp.

Hvordan foregår udvendig isolering?

Man kan enten vælge at pudse facaden op, men man kan også vælge at beklæde ydervæggen med træ. Vælger man en træbeklædning, bygger man et bærende skelet uden på væggen, man fylder skelettet med isolering, hvorefter man sætter beklædningen op.

Ønsker man i stedet at pudse facaden, bruger man et efterisoleringssystem med såkaldte isoleringsplader, der bliver sat på ydervæggen med skruer. Herefter pudser man pladerne, og væggen er færdig.

En facadeisolering og udvendig isolering udføres typisk af isolatører, entreprenørfirmaer og tømrerfirmaer.

Hvem kan få facadeisoleret?

De fleste huse kan få foretaget en udvendig facadeisolering, og det er især relevant for ældre huse fra 60’erne, 70’erne og 80’erne og selvfølgelig endnu ældre huse. Mange af disse huse er isoleret med 100 mm., og dem kan man med fordel isolere med 250-300 mm. isolering.

Kan man få tilskud?

I 2021 kom et nyt energitilskud, som også omfatter tilskud til facadeisolering – dog ikke hulmursisolering. Tilskudsordning kan du blive klogere på i denne artikel: Energitilskud 2020-2026.

Husk: Man skal altid undersøge, om man må udvide bygningen med en udvendig isolering, så man ikke kommer for tæt på matrikelgrænsen.

Når du vælger en facadeisolering kan det være en god idé at skifte vinduer og døre ved samme lejlighed, hvis de trænger til det. Derudover er det oplagt at foretage en sokkelisolering i forbindelse med en udvendig isolering. Således vil du få en totalløsning.

Alternativer til facadeisolering

Ønsker man ikke at kaste sig ud i en udvendig isolering, kan man som alternativ få udført en hulmursisolering, hvis man har en hulmur. Man kan også få lavet en indvendig isolering, men her skal man være opmærksom på, at man mister nogle af husets kvadratmeter.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 kommentarer

AvatarDiana Vinding

Som ejer af et gammelt hus (ca. 1900) skal jeg isolere en mur der fremstår meget ujævn. Alt andet lige kan jeg forestille mig at det bedre kan betale sig at opsætte en træramme på den eksisterende mur (snarere end at
“rette” muren op) hvorpå isoleringspladerne monteres. Har i en ca. Kvm pris for en træramme? Er det billigere at dække den isolerede mur af med træplader eller at pudse den op?

I glemmer at oplyse om, at ejendomsskat beregnes til ‘yderste mursten’ og at en udvendig isolering af den eksisterende facade vil medføre større skatter på huset!

Viser 0 af 9 kommentarer

Vis flere kommentarer