Sådan forbereder du din bolig til vinteren

Sommeren er så småt forbi og efteråret har for alvor fået overtaget. Den koldere årstid betyder, at man snart skal til at have varme på indendørs – det er med andre ord snart fyrringssæson.

For at forberede boligen bedst muligt til vinteren, er der ting, man selv kan gøre for at energioptimere både boligen og fritidsboligen – forberedelser som i sidste ende både kan spare dig penge på varmeregningen, samt forbedre husets indeklima.

Tjek yderdørene og loftslemmen

En af de vigtige forberedelser er at klargøre sin bolig på, at vejret bliver mere blæsende. Derfor er det vigtigt, at man gør sit hus så vindbeskyttet som muligt. Som energirådgiver fra Energitjenesten Christian Oxenvad påpeger:

”Efteråret er blæsesæson, og den store mængde vind kan medføre varmetab indendørs.”

For at undgå varmetab handler det ganske enkelt om at lukke bedst muligt af for vinden. Derfor er det en god ide at lukke yderdørene efter sig og lufte ud i kortere perioder af gangen – Her er vinden desuden til hjælp, da man hurtigere kan lufte ud. Udover at lukke for yderdøre og vinduer anbefaler energirådgiver Christian Oxenvad, at man tjekker de forskellige ting, der ofte kan være utætte i boligen:

”Sørg for, at dørene er justeret korrekt, så de slutter helt tæt – de kan ofte justeres nemt og simpelt på låseblikket. Hvis man har et loftsrum, bør man tjekke loftslemmen også. Mange loftslemme er ikke isolerede, og varmen forsvinder igennem dem.”

En justering af låseblikket kan som regel gøres med en flad skruetrækker, og behøver ikke at tage mere end 5 minutter. Christian Oxenvad fortæller, hvordan man nemt kan tjekke, om døre og loftslem er utætte:

”En dag hvor det blæser, kan man ganske enkelt stille sig hen til døren, og hvis man kan mærke vinden igennem døren, er den ikke tæt nok. Det samme gør sig gældende for loftslemmen, hvor man kan mærke rundt i kanterne – hvis de er væsentligt koldere end resten af rummet, er det tegn på, at lemmen er utæt.”

Hvor en justering af dørene er nem at foretage selv, kan det være lidt mere besværligt med loftslemmen. En del ældre loftslemme består ikke af andet end en træplade uden nogen form for isolering. Er det tilfældet, kan det være nødvendigt at udskifte lemmen helt.

Forbered vinduerne

Vinduerne i boligen kan være en kilde til varmetab. En grundig rengøring kan imidlertid betyde, at man forbedrer vinduets evne til både at slutte tæt og ventilere optimalt. Ifølge rådgiver Thomas W. Hansen fra Rationel Vinduer kan gammelt skidt forårsage både skader på vinduerne, samt medføre varmetab indendørs. Hvis skidtet på vinduerne ikke bliver fjernet, kan det trænge ind i de fordybninger og eventuelle ujævnheder, der måtte være i vinduet – og betyde, at et ellers velfungerende vindue kan blive utæt og skyld i varmetab. Er man rigtig uheldig, kan skidtet også forårsage fugtskader og skimmelsvamp i vinduesrammen, da vinduet ventilerer dårligere. Et beskidt vindue har simpelthen svært ved at komme af med fugten.

Man kan imidlertid undgå mange af disse problemer rimelig nemt. Ifølge rådgiver Thomas W. Hansen, handler det kort og godt om at rengøre sine vinduer grundigt – og er der kommet små skader, såsom revner i malingen eller lignende skal det males over for at beskytte træet i rammen bedst muligt. På den måde hjælper man sine vinduer til at fungere optimalt.

Oliefyret er dyrt i brug

Vintersæson er lig med fyrringssæson. I de kommende måneder kan man forvente at skulle ud og købe en hel masse varme. Der er dog penge at spare alt efter, hvilken slags varme man har i huset. Man kan spare rigtig mange penge, ved at vælge den mest energivenlige varmekilde. Christian Oxenvad fra Energitjenesten fortæller, hvordan visse varmekilder er væsentligt dyrere end andre

”Tag for eksempel oliefyr – rigtig mange, der har et gammelt oliefyr stående derhjemme tænker, at det sagtens kan køre et par år endnu. Det kunne det måske også godt, men varmen, man får, fra oliefyr er så dyr, at man bør overveje at udskifte det alligevel. Faktisk er prisen på varme fra oliefyr nærmest lige så høj, som hvis man opvarmede hele huset med el-radiatorer.”

Det kan altså være værd at overveje at udskifte det gamle oliefyr, selvom det måske ikke fejler noget. Udover en billigere varmeregning, kan man ved at udskifte fyret til en mere energivenlig varmekilde i år, gøre en god handel. Man har både mulighed for at udnytte håndværkerfradraget, inden det udløber, samt mulighed kan søge om tilskud til udskiftningen.

Læs mere om hvordan man søger om tilskud til energirenovering

Hold øje med varmeforbruget vinteren over

Ved at overvåge sit energiforbrug vinteren over, får man dannet sig et overblik over, hvor man bør sætte ind for at energioptimere boligen. Ved at aflæse sine målere og sammenligne med klimaforholdene kan man dermed lave en diagnose på sit hus.

”Man kan for eksempel lave en påmindelse på mobilen, om hver søndag at aflæse vand og varmemåleren – Det er en rigtig god måde at holde øje med sit forbrug. Måske løber toilettet, måske stiger varmeregningen pga., at det har været en uge med meget hård blæst – alt dette kan man blive klogere på ved at aflæse sine målere.”

Hvis man er i tvivl om hvorfor varmeregningen i en uge har været højere end normalt, kan man se, hvordan vejret har været i den uge. Viser måleren fx et forhøjet forbrug en uge, hvor det har blæst meget, er det et tegn på, at huset ikke er vindtæt nok.

Forbered sommerhuset på vinteren

vintersommerhus

Da vinteren står for døren, er det for mange tid til at lukke sommerhuset ned indtil foråret. Men hvordan gøres det mest optimalt? Ifølge Christian Oxenvad er der visse ting, man bør være opmærksom på:

”Det er faktisk vigtigere at sørge for, at sommerhuset har ordentlig ventilation end, at det er opvarmet. Hvis huset ventilerer ordentligt, risikerer man ikke fugtskader og skimmelsvamp, fordi huset holder sig tørt.”

Især hvis man har et ældre sommerhus, er der grund til at være opmærksom på husets ventilation:

”Ældre sommerhuse har ofte høje træer i haven, der kan stjæle det sollys, der måtte komme vinteren over – Hvis sommerhuset slet ikke får noget sol, fordamper fugten dårligere, og derfor bør man være meget opmærksom på fugtniveauet i huset.”

I stedet for at opvarme sommerhuset med el, fjernvarme eller brænde, vinteren over, kan man ifølge Christian Oxenvad installere en luftsolfanger. Luftsolfangere kan indfange det sollys der er og pumpe varmen fra sollyset ind i sommerhuset. Dermed kan sommerhuset holde sig tørt.

Inden man installerer alle mulige apparater og anordninger for at holde huset tørt, mener Christian Oxenvad, at man bør tænke det anderledes.

”Det handler om at gøre det så enkelt som muligt – ikke nødvendigvis ved at købe en masse grej, men i stedet sørge for, at huset fungerer som det skal. Fungerer huset som det skal, bør man ikke få problemer vinteren over.”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *