Isolering reducerer støjgener fra naboen og andre rum i boligen

De fleste vælger at isolere, fordi at det skaber bedre indeklima, kan reducere energiforbruget og dermed også varmeregningen. De færreste er klar over, at isolering rent faktisk også kan reducere støjgener betydeligt. Vælger man at isolere med de rette materialer kan en varmeisolering nemlig også lydisolere boligen betydeligt.

OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.

Støj stresser

Et højt støjniveau i boligen kan være til stor gene for beboerne. Støjen stresser, og en undersøgelse viser, at to ud af tre danskere irriteres af lyde fra husholdningsapparater. Uheldigvis får danskere flere og flere elektriske apparater i hjemmet, der støjer. Disse tæller både elektriske køkkenapparater, til blæsere fra computere, emhætter eller flere værelser med tv i boligen. Samtidig er der en tendens til, at danskerne slår vægge ned for eksempelvis at få et større køkken-alrum, som dermed skaber et højere støjniveau.

En af de støjgener, som kan drive de fleste til vanvid er nabostøj. Særligt hvis man bor i etagelejlighed kan overboens gang over gulvet eller underboens høje tv-lyd være til stor irritation for mange. Hver tredje dansker, der bor i etagelejlighed, er ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed generet af støj fra naboer. Akustikken i boligen og ikke mindst støjgener har med andre ord stor betydning for beboernes velvære, og kan i svære tilfælde være årsag til træthed, hovedpine, forhøjet blodtryk og hjerte-kar sygdomme.

Isoler støjgenerne væk

Det er heldigvis muligt at isolere sig ud af støjgenerne. Cellulosefibre, der findes i papiruld, har eksempelvis rigtig gode lydisolerende egenskaber. Papiruld Danmark har nu udviklet et produkt, de kalder Papiruld Lyd, som isolerer dobbelt så godt, som eksisterende papirisolering på markedet. Særligt i etageejendomme til isolering af etageadskillelserne er Papiruld Lyd effektivt.

Et tredjepartsfirma har testet produktet og deres resultater viser, at Papiruld Lyd reducerer trinlyd-niveau (trinstøj, der spreder sig via gulvkonstruktionen) med 8-10 dB i forhold til en tom etage, hvilket betyder at den målte lydstyrke bliver formindsket 10 gange.

”Anderledes er det, hvis vi taler om den subjektive oplevelse. Så svarer en reduktion på 10 dB til, at den oplevede lyd, fx naboens trin, bliver halveret. Her viser Papiruld Lyd sig at reducere trinlydniveauet dobbelt så godt som Papiruld Standard,”

forklarer Sana Saleem, der er diplomingeniør og teknisk konsulent i Papiruld Danmark A/S.

Lydisoleringen er også effektiv mod luftlyd, som eksempelvis stemmer og musik, hvor det især er de højere frekvenser, der kan reduceres. I de højere frekvenser findes tale, børneleg, støj fra TV, radio og andre tekniske apparater.

Flere former for lydisolering i boligen

Der er et stort potentiale i at lydisolere både etageadskillelser og skillevægge, men der er også andre metoder, hvor både varmeregning og støjniveau reduceres. Eksempelvis kan man sørge for at boligens eksisterende døre slutter tæt, da en stor del af støjen går gennem mellemrum mellem dør og karm. Man kan også bygge en decideret forsatsvæg uden på en eksisterende væg, hvis man har problemer med støj, der kommer ind fra den anden side af væggen.

Hvis en såkaldt forsatsvæg skal være effektiv er det vigtigt, at den ikke har kontakt til den eksisterende væg. Derfor skal skelettet gøres fast til omkringliggende vægge, samt loft og gulv. Vælger man en decideret forsatsvæg bør man dog være opmærksom på, at forsatsvæggen fylder noget plads ind i rummet.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *