5 tips til en grønnere jul

Nogle drømmer om en hvid jul - hos Energihjem.dk er vi også fortalere for en grøn jul. Få her vores bedste tips til, hvordan du kan gøre din jul lidt mere bæredygtig og energibesparende.

Julen er for mange et overflødighedshorn af mad, gaver og pynt. Forbruget er i december langt større end det er årets resterende måneder. Næsten hver eneste år melder detailhandlen om, at julesalget nok engang har oversteget sidste års forbrug. Danmarks Statistik beretter om samme tendens: Alt fra mad- og drikkevarer til sutsko, kondomer og taxakørsel har rekordhøje salgstal årets sidste måned.

Samtidig er december blandt årets koldeste og mørkeste måneder, og af gode grunde er udgifterne til både el og varme også særligt høje i julemåneden.

Vi har derfor samlet en række gode råd til, hvordan du gør din december en lille smule grønnere, og sparer på både forbruget og energiregningen.

1. Lys med omtanke

lyskaede

Julelys, kranse og kæder lyser allerede i november både træer, buske, haver, altaner og vinduer op. Hyggeligt ser det ud, men det er også en stor udgift på el-regningen.


Ifølge Energistyrelsen kan 5 lyskæder med hver 100 små glødepærer bruge strøm for 900 kroner i løbet af 6 uger. LED bruger 80 procent mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere. Hvis dine lyskæder ikke er i LED, kan du derfor overveje at skifte dem ud. Når du indkøber lyskæde, så gå efter dem med lave watt. Overvej også, om du skal bruge automatisk tænd-sluk til lyskæderne, så du ikke har julelysene tændt, når der ikke er nogle, der ser dem.

2. Det er ikke kun tanken, der tæller

gave

”Julen varer længe – koster mange penge” skrev Peter Faber allerede i 1848, da ”Højt for træets grønne top” blev forfattet – og julen er ikke blevet billigere siden da! Specielt gaveindkøb udgør en stor post i de danske husholdninger i december måned, men behøves der egentlig at indkøbes så mange gaver?

Hvis du vil være energi- og miljøbevidst med dit gaveindkøb, så sørg for at købe gaver, der bliver værdsat. Bliver en gave kun indkøbt for tankens skyld, så ender den med stor sandsynlighed enten på lossepladsen eller i bunden af skabet hos modtageren. Begrænser du dine overflødige indkøb kan du spare både penge og energi.

3. God mad – god jul

kylling

Julen er måltidernes fest: Madlavning og juleretter er centrale elementer for de fleste, der fejrer jul. Der er dog også en bagside ved de mange måltider for fødevareproduktion er en tikkende bombe under klimaet.

Særligt produktionen af kød koster på klimakontoen. Hele 25 procent af atmosfærens drivhusgasser kommer rent faktisk fra fødevareindustrien. Landbrugsdyr – specielt køer – udleder nemlig methan, der er 21 gange så stærkt som CO2. Det sker, når de fornøjer deres mad og efterfølgende bøvser og prutter.

Tænk dig derfor om, når du indkøber mad til jul – og køb kun, hvad der rent faktisk bliver spist, så du undgår at smide rester ud efterfølgende. Du kan også prioritere, hvilke former for kød I skal spise i juletiden. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget CO2 de forskellige dyr udleder:
Et kilo oksekød belaster miljøet med 45 kilo CO2, mens et kilo svinekød og et kilo kylling ‘kun’ sender henholdsvis 16 og 10 kilo CO2 ud i atmosfæren.

4. Begræns energiforbruget under madlavningen

gryde

Det er ikke kun i valget af madvarer, at man kan være energibevidst. Også under selve madlavningen er der energipoint at indhente. Et gammelt huskeråd lyder: Den der koger uden låg, han er ikke rigtig klog. Ved at koge med låg, eller koge vandet i en elkedel først, og derefter hælde det i gryden, opnår man en energibonus på 30 procent.

Også når risengrøden skal tilberedes er der energi at spare. Risengrøden kan nemlig koge færdig i sengen i stedet for på komfuret. Når mælken og risene til risengrøden har kogt 3–4 minutter, stiller du gryden i sengen med tæppe og dyne om, og lader grøden blive færdig dér (det burde tage halvanden til to timer). Det sparer på energien, og det forhindrer også, at mælken koger over, og du slipper for at holde øje med komfuret.

paere

5. Forær din bolig en energirenovering

Ved du ikke, hvad du ønsker dig i julegave? Så er det måske en idé at forære din bolig en energirenovering i stedet? Det er i hvert fald meget oplagt at igangsætte en energirenovering i 2017, hvor du stadig kan udnytte fradrags- og tilskudsmuligheder, når du energirenoverer.


I 2017 er der tilskud til energirenovering, når du eksempelvis isolerer boligen, optimerer dit varmeanlæg eller udskifter vinduerne. Det er også i 2017, at håndværkerfradraget til energibesparelser og klimatilpasning synger på sit sidste år. Går du derfor med planer om at energirenovere, så er 2017 et rentabelt år at udføre arbejdet i.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *