BedreBolig-ordningen er landet

BedreBolig-ordningen er et nyt initiativ, der skal gøre det lettere for ejere af enfamilieshuse at energirenovere boligen. Ordningen tilbyder boligejere at få en energirådgiver ud i boligen, der kan udarbejde en plan over, hvilke renoveringer der passer til boligen. Hermed kan boligejere danne sig overblik og finde ud af, hvordan det bedst kan betale sig at renovere boligen.

Kvalificeret rådgivning til boligejere

BedreBolig-ordningen har til formål at få flere boligejere til at energirenovere deres boliger. Ideen er, at boligejere kan få en BedreBolig-rådgiver ud til boligen, som kan afdække boligens muligheder og hjælpe dem i gang. Rådgiverne i BedreBolig-ordningen er efteruddannede af Energistyrelsen, så de har de kompetencer og den ekspertise i energirenoveringer, som saglig rådgivning kræver.

Rådgiverne har desuden alle erfaring indenfor byggeri og renovering på den ene eller anden måde – Der er både ingeniører, håndværkere, arkitekter eller andre fagmænd, der har en relevant baggrund. Fuldmægtig i Energistyrelsen og projektleder på BedreBolig-ordningen Line Kold fortæller:

”Alle rådgiverne har fået en overbygning på deres uddannelse, som er meget helhedsorienteret. Derfor kan rådgiverne vejlede bredt om, hvilke behov alle typer huse har – Det gør også, at rådgiverne har kompetencer til at rådgive indenfor alle aspekter af energiløsninger i boliger.”

Hvorfor er det nødvendigt med en ordning?

Tendensen er, at der er flere og flere danskere, der faktisk gerne vil energirenovere boligen, men ikke får gjort det. De mangler den nødvendige viden og rådgivning om, hvor de skal sætte ind, og hvad de skal prioritere for at gøre boligen mere energivenlig. Ideen er, at den fremtidige besparelse man som boligejer får, skal ’betale’ for energirenoveringen. Derfor skal BedreBolig-rådgiverne især være opmærksomme på de energirenoveringer, hvor folk virkelig kan spare nogle penge. Line Kold forklarer BedreBolig-ordningen således:

”Formålet er at gøre det nemmere for boligejere at energirenovere deres boliger. Undersøgelser har vist, at det for mange er uoverskueligt, hvilke renoveringsløsninger der passer til deres boliger – her er det så BedreBolig-rådgivernes rolle at vejlede og rådgive ud fra hver enkelte boligejers bolig og behov.”

Efter BedreBolig-rådgiverne har været ude og gennemse boligen kan man vælge at få rådgiveren til at udarbejde en BedreBolig-plan. Boligplanen indeholder både vejledning og forslag samt beregninger over, hvad det vil koste. Dermed bliver boligejere i stand til at danne sig et overblik over, hvordan man smartest kan renovere. Hvad enten der er tale om en totalrenovering, eller det er over lang tid, har man så en vejledende plan at forholde sig til.

Personlig rådgivning

Rådgiverne kommer ud til din bolig for dermed på bedst mulig vis at kunne lave en plan for den konkrete bolig. Rådgiverne gennemgår selvfølgelig de elementer af boligen, hvor der ofte er potentiale for energirenovering, såsom varmeanlæg, klimaskærm, vinduer og døre. Men Line Kold forklarer, at ordningen handler mere om en helhedsvurdering af boligen:

”Det bliver en meget dialogpræget screening af boligen, og dermed bliver det mere personligt end, hvis man bare får energimærket sit hus.”

Rådgiverne kan også være behjælpelige til at udregne og foreslå løsninger, der kan energioptimere renoveringer – også selvom renoveringen ikke var tænkt som en energirenovering til at starte med. Et eksempel er, hvis man skal have lavet nyt badeværelse eller køkken.

”Ordningen tager forbehold for, at folk har forskellige behov. Så hvis en familie for eksempel skal have nyt badeværelse, kan det være udgangspunkt for samtalen mellem rådgiver og boligejer. Der kan være mange løsninger, der nedsætter energiforbruget, også til den slags renoveringer,” forklarer Line Kold.

Hvis man vælger at få udarbejdet en boligplan, får man ifølge BedreBoligs hjemmeside svar på en masse af de tvivlsspørgsmål, man kan have som boligejer. Det er blandt andet svar på ’hvad renoveringen kommer til at koste’, ’hvad kan du få i tilskud til din renovering’ og ’hvordan du kommer sikkert i mål med dit projekt.’

Penge at spare

Ifølge Klima-, Energi- og Bygningsministeriets pressemeddelelse er det især folk, der bor i huse bygget før 1980, der kan spare penge ved at energirenovere. Projektleder på BedreBolig-ordningen Line Kold bekræfter, at der kan være store energibesparelser ved ældre boliger:

”For eksempel har boliger fra 1960’erne og 1970’erne et stort potentiale, og der kan være mange penge at spare ved at energirenovere. Mange af dem er relativt nemme at energirenovere, og mange har gamle udtjente løsninger, der bør udskiftes.”

Det er dog ikke kun huse fra den periode, hvor der kan være penge at spare ved at energirenovere:

”Man kan sige, at alle boliger der ikke er renoverede inden for de seneste 5-10 år har potentiale i forhold til at spare penge på energiforbruget.”

Klimaministeriet har lavet nogle eksempler på, hvor store besparelser energirenoveringer kan medføre. Eksempelvis kunne man spare over 5000 kroner om året ved at hulmursisolere en villa fra 1954. En renovering der var betalt hjem efter kun 5 år. I øvrigt kan renoveringer såsom hulmursisolering gøre boligen mere komfortabel – som Line Kold også pointerer:

”Det giver helt klart et forbedret indeklima, når det ikke trækker og er koldt indenfor.”

Hvornår skal man ringe til en BedreBolig-rådgiver?

BedreBolig-rådgiverne står til rådighed, når du som boligejer står med tanker om at renovere boligen. Der kan dog sagtens være god logik i at kontakte en BedreBolig-rådgiver, selvom det ikke er en energirenovering du planlægger at få lavet. Som Line Kold forklarer:

”Hvis du står med en større renovering, kan du ligeså godt få en rådgiver, der ved en masse om energivenlige renoveringer ind over. Eller hvis du skal lave en ombygning, så vælg da en arkitekt, der ved noget om energirenovering.”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Der lyder lovende med en BedreBolig rådgiver, men der foreligger intet om hvad den rådgivning skal koste. Det var da rart at vide inden man sender bud.

AvatarToke Joensen

Hej Palle
BedreBolig-rådgivningens pris kan variere, og i nogle kommuner kan man søge om tilskud til at få BedreBolig-rådgivning. Derfor er det umuligt at give et præcist estimat på prisen, der vil du være nødt til at kontakte en lokal BedreBolig-rådgiver for at få en ide om, hvad du kan forvente. Dog kan det være penge godt givet ud, hvis det kan føre til en effektiv energibesparelse i boligen.

Viser 0 af 2 kommentarer