#RF15: Bæredygtig ressourceanvendelse rocker på Roskilde Festival

Roskilde Festival har for tredje år et ambitiøst partnerskab med en gruppe forskere fra CBS. Forskningsprojektet går under titlen “Fra Rio til Roskilde” og formålet er at afkode, hvad der får mennesker til at træffe bæredygtige valg. På dette års Roskilde Festival er der derfor i samarbejde med Grundfos etableret et projekt, som genanvender festivalgæsternes brusevand.

Energihjem.dk på Roskilde Festival

Roskilde Festival er befolkningsmæssigt Danmarks fjerdestørste by. I løbet af otte dages festival bliver der brugt 415.000 kWh. Festivalen har en ambitiøs strategi for bæredygtighed, miljø og energibesparelser. Energihjem.dk tager i en artikelserie de bæredygtige tiltag på årets Roskilde Festival under luppen.

På Roskilde Festivalen undersøger “Fra Roskilde til Rio”, hvordan man kan fremme en mere bæredygtig og grøn ressourceudnyttelse, uden at det forringer kvaliteten af produktet eller ydelsen, eller forværrer deltagernes oplevelse. I løbet af festivalen gæster flere af landets virksomheder auditorier, hvor eksperter fra adskillige fagområder holder oplæg og guider gæsterne rundt på pladsen. Projektet fokuserer blandt andet paa alternative boligformer, fødevarehåndtering, madspild, affaldshåndtering, kommunikation og Big Data.

Projekter, der overlever

Rockwool er en af samarbejdspartnerne paa projektet og har blandt andet designet nogle shelters, som festivalgæster kan bo i. Rockwools shelters er isoleret, saa de både kan hjælpe festivalgæster med at holde på varmen, og så køler de i de varme timer, når solen står på. “Rockwools shelters er jo interessant projekt, fordi at det har overlevet festivalen og i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp skal de have deres shelters sendt afsted til Afrika. Jeg synes det er interessant, fordi at de kan bruge nogle af de erfaringer, som de har gjort sig på festivalen” fortæller Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen. Han er direktør for Center for Corporate Social Responsibility på CBS og en af dem, der står bag “Fra Rio til Roskilde”.

Rockwool har også eksperimenteret med kølecontainere til madboderne, der ved hjælp af isolering har et lavere forbrug af strøm grundet isoleringen. Flere madboder har i år taget dem i brug og har som følge heraf et lavere strømforbrug.

Unge festivalgæster er gode gæster

En festivalgæst på Roskildefestival er i gennemsnit 23,6 år, op mod dagene, hvor musikken starter stiger gennemsnitsalderen dog betydeligt og netop festivalgæsternes alder gør dem til en interessant testgruppe. “Festivalgæsterne er først og fremmest en interessant testgruppe på grund af deres alder.” forklarer Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen. Han tilføjer ”De er netop den aldersgruppe af mennesker, som skal skabe morgendagens samfund. Det er også derfor, at mobilselskaber som 3 er meget interesserede i at måle og observere på festivaldeltagerne. De kan jo se at den adfærd og brug af deres mobiltelefoner, som de ser på festivalpladsen, det er den som om to år vil findes hos alle andre brugere”

Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen


Et anden årsag til at Roskilde Festival er et optimalt setting for forskere at undersøge adfærd at Roskilde Festival, der en uge om året er en af Danmarks største byer, kan fungere som et mikrokosmos, hvor problemstillinger og løsninger kan testes og observeres. Festivalgæster er ofte mere lydhør og åbne overfor at afprøve og eksperimentere. Roskilde Festival er med andre ord et ideelt foroegslaboratotium for mange forskere.

Genanvendelse af brusevand

I samarbejde med Grundfoss har “Fra Rio til Roskilde” etableret et stort rensningsanlæg, der skal genanvende festivalgæsternes badevand. Rensningsanlægget ligger ved Agora M i festivalens øst område. Her bliver brugt badevand opsamlet i tanke, hvor det bliver renset for efterfølgende at blive genanvendt til nye brusebade. Det genanvendte vands rejse starter, efter det er blevet opsamlet i store tanke med at blive grovfiltreret.

Grovfiltreringen har til formål at fjerne rester, der er kommet med badevandet, som eksempelvis negle, hår og andet skidt. Herefter løber vandet videre til en såkaldt ultrafiltration, hvor vandet løber gennem et rør med fibre. En medarbejder fra Grundfoss forklarer:

“Her er bakterierne endnu ikke fjernet. Filtreringen her fjerner sådan set bare skidt. Det er for at den anden filtreringsmaskine ikke skal få skidt indvendig”.

Efter at skidt er blevet fjernet fra vandet løber det til en ny filtrering, hvor en osmose proces trækker vand fra bakterier. En masse filtreringer senere kan vandet sendes retur til festivalgæsternes brusecontainere, men først skal et ultraviolet lys dræbe de sidste bakterier.

Af hensyn til regler for mineralindhold i vand skal det rensede vand blandes op med det alminde drikkevand, som løber i festivalens vandsystem. Lidt paradoksalt stiger bakterieindholdet, når det rensede vand blandes med det drikkevand, som festivalgæsterne forsynes med. En medarbejder fra Grundfoss, som betjener maskineriet:

“Det kommunale vand er mere beskidt end det vand, der bliver renset. Det skyldes den midlertidige rørlægning herud til festivalen og så varmen. Normalt vand, der kommer ud af vandhanen er ca 5 grader, men når vi modtager vandet, så er det 16 grader og varmen giver bakterierne rigtig gode vilkår.”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *